geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4713. Törkő-lik (GCTLIK)

Erdészeti út a Hajagon

Erdészeti út a Hajagon

Középhegységi táj

Középhegységi táj

Lombhullás után fedi fel méreteit

Lombhullás után fedi fel méreteit

Törkő (603 m)

Törkő (603 m)

Függőleges sziklafalak

Függőleges sziklafalak

Rend-kő (606 m)

Rend-kő (606 m)

A Törkő és Rend-kő

A Törkő és Rend-kő

Felmászni csak saját felelősségre!

Felmászni csak saját felelősségre!

Feljáró a Törkő-likhoz

Feljáró a Törkő-likhoz

Hatalmas sziklafalak

Hatalmas sziklafalak

Követendő jelzések

Követendő jelzések

Anno

Anno

Alaprajz

Alaprajz

Csak bátraknak!

Csak bátraknak!
Szélesség N 47° 11,384'
Hosszúság E 17° 45,033'
Magasság: 593 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2020.11.30 14:00
Megjelenés időpontja: 2020.12.04 13:14
Utolsó lényeges változás: 2020.12.04 13:14
Utolsó változás: 2021.03.30 21:05
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Hörcsög
Felhasználó: Hörcsög
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 7500 m
Megtalálások száma: 77
Megtalálások gyakorisága: 3.9 megtalálás hetente


Rejtés

10*16*6 cm-es 0,67 literes, zöld fedeles, hagyományos konyhai műanyag dobozt keress a barlangot is rejtő sziklafalban, attól 8-10 méterrel balra egy mélyedésben két méter magasan! Alatta egy sziklapárkány található, így elérése nem ütközik komoly akadályba. Kövekkel gondosan takard el az üreget, de a dobozra ne tegyél! A magas sziklafalak miatt a GPS jelek megtréfálhatnak! Figyelem, a megtett táv oda-vissza az ajánlott parkolóból körülbelül 15 kilométer!


A ládába TravelBug NEM helyezhető.


A láda része a Bakonyi Barlangolások GCCAVE névre hallgató 22 megtalálandó rejtést magában foglaló ládasorozatnak!

Megközelítés

A láda megközelítése gyalogosan, vagy kerékpárral a környező településekről úgy mint Herend, Hárskút, Csehbánya és Bakonybél 7-8 kilométeres túrával kivitelezhető. Csehbánya és Bakonybél felől indulva a legjelentősebb a szintkülönbség, mintegy 360 méter. Éppen ezért én kerékpárral Herend felől javaslom a túránk indítását. Ráadásul ebben az esetben az egykori BARS szovjet katonai állomáshoz vezető korszerű aszfaltozott úton visszafelé mintegy 300 méter szintkülönbségű gurulás lesz a jutalmunk. Gyalogos megközelítésre Hárskút az ideális kiindulási pont, ahonnan 7,5 kilométeres távval és 250 méteres szintkülönbséggel kell számolnunk. Mint látható ez nem egy "drive in" láda. Persze, ha autóval mászatjuk meg a hegyet, akkor egy 850 méteres könnyed sétával is abszolválhatjuk a "túrát". Azonban azt nem tudom garantálni, hogy mindig nyitva találjátok a sorompót!

Parkolás

Ajánlott parkoló Herenden a SPAR szupermarket parkolójában  N 47° 7,906' E 17° 45,023' 300 m [GCTLIK+1parkoló]

Ajánlott parkoló Hárskúton a Rózsafa utcában  N 47° 11,097' E 17° 47,989' 470 m [GCTLIK+2parkoló]

Ajánlott útvonal kerékpárral

A parkolóból északi irányban elindulva a Vasút úton haladunk, majd egy töltésre felkapaszkodva óvatosan keresztezzük a vasúti síneket. Figyeljetek a fénysorompó jelzésére! A településről kiérve egyelőre komfortosan haladhatunk tovább a sárga sáv Sárga sáv jelzésen egészen egy leágazásig.  N 47° 8,612' E 17° 45,604' 350 m [GCTLIK+1leágazás] A bal oldali jelzett aszfaltcsíkot válasszuk, hogy egy közel két kilométeres nyílegyenes emelkedővel gyúrhassunk rá a további sok-sok pozitív szintkülönbségre. Utunk először erősen szerpentinezve, majd kisebb körív mentén halad tovább felfelé a következő kereszteződésig. Itt is balra térünk.  N 47° 11,141' E 17° 45,549' 510 m [GCTLIK+2leágazás]
De csak pár száz méter megtételéig, ugyanis figyelve az út jobb oldalán a piros tanösvény Piros T és a piros barlang Piros barlang jelzésekre, rájuk hangolódunk, hogy immár terepen folytatva utunkat egészen a hatalmas sziklafalakig vezessenek minket. A sziklafalak közül a nyugati, azaz bal oldalit válasszuk, az rejti a barlangot és a geoládát. A kerékpárt látótávolságban hagyhatjuk, a sziklafal aljáig ne küzdjük fel!

Ajánlott útvonal gyalogosan

A túránk hárskúti kiindulópontjáról elindulva a helyenként sáros úton haladunk szintben, majd kisebb emelkedőket leküzdve végig a piros sáv Piros sáv jelzés mentén a Hajag irányába a következő pontig.  N 47° 12,072' E 17° 45,231' 515 m [GCTLIK+3leágazás] Balra tartva a piros kereszt Piros kereszt jelzés mentén folytatjuk túránk, míg el nem érünk a kerékpáros leírásban szereplő második elágazóig. Utunk innentől megegyezik a kerékpáros útvonal leírásának végével. Érdemes a láda megkeresését követően a két sziklafal között felvezető turistaúton folytatnunk a kirándulást és ha időnk engedi felfedezni a Hajag többi látnivalóját.

Törkő-lik

A déli sziklafalban két kis barlang szádája nyílik. Nem túl nagyok, mert a falakat felépítő vörös, gumós vagy vékonyréteges mészkő helyenként agyagos, rosszul oldódik, gyengén karsztosodik. A barlangok kialakulását kisebb-nagyobb törések segítették. A nagyobb a Törkő-lik 24 méter hosszú, három méter magas. Hét méterre a völgytalp felett nyílik, bejáratához ingatag létra támaszkodik. Felmászni nem ajánlatos! A kőlikat kialakító karsztosodási esemény egy kb. 25 méter magas jura időszakban lerakódott, vörös színű, agyaggumós, tűzköves kőfalban ment végbe. Szinonímái: Törkü-lik, Nagy-Törkü-lik. Kataszteri száma: 4411-10.

Hazánkban valamennyi barlang ex-lege védett. Ezt azt jelenti, hogy megismerésének pillanatától kezdve óvja a törvény hatalma, és nem szükséges külön védetté nyilvánítási eljárás. Az egyszerű védettségen túl a jelentősebb barlangok megkülönböztetetten védett, a legkülönlegesebbek és legféltettebbek pedig fokozottan védett címet is kaphatnak.

Törkő, Rend-kő

A két sziklafalat felépítő vörös, helyenként tűzköves mészkő a felső jurában képződött, 160-146 millió éve. Itt kevesebb, a hegység más részein sok ammoniteszt tartalmaz. Érdekessége, hogy kőzetanyaga nagyrészt olyan élőlények különféle alakú darabjaiból áll, melyeket sokáig nem tudtak mire vélni a kutatók. Végül a kőzetből rendkívül vékony szeleteket vágtak, az abban talált alakokat egymásra rajzolták, kiderült: olyan tengeri liliomok (krinoideák) szétesett kelyhének és karjainak darabjai, amelyek fenéklakó rokonaiktól eltérően a tengerben lebegve éltek, vázrészeik ehhez az életmódhoz idomultak. A karízek metszete szárnyra vagy repülőgépre emlékeztet. A vörös mészkő fölött megvan az a juravégi rózsaszínű mészkő, amelyet előbb a piros kereszt elágazásánál láttunk. Darabjait a törmeléklejtőben is fölfedezhetjük. A fehér mészkő a Törkő lapos felszínén jelentkezik, benne egy-két ammoniteszes réteget tárt fel a geológiai kutatóárok. Ennek a kőzetnek is megvan a saját mikroszkopikus méretű állat-társasága: kancsó, kehely vagy tölcsér alakú mészhéjak vagy piciny gömböcskék. Nincsenek ma élő utódaik, de hasonló felépítésű szervezetek igen, biztosra vehető, hogy életmódjuk is hasonlatos volt: mélyebb tengerekben, óceánokban úszkáltak vagy lebegtek.

Ráktanya Tanösvény

10,4 km hosszú, de csillagtúra jelleggel kisebb szakaszokban is bejárható. 15 db bemutatóhelyet vonultat fel. A Piros T piros tanösvény jelzést követve járható végig. A környék bővelkedik látnivalókban: sziklaormok, barlangok, víznyelők tarkítják az utat, de az állat- és növényvilág szépségeit is megleshetjük. Ami mégis kiemelkedő ezen a tanösvényen, hogy saját szemünkkel, természetes lelőhelyükön csodálhatunk meg mészkőbe zárt, ősi - elsősorban kréta-kori - leleteket.

Hajagok

Négy hegyből álló (Mester-, Alsó-, Felső- és Középső-Hajag) hegycsoport. A Középső- (vagy Fekete-) Hajag 646 m-es csúcsán egykor négy emeletes kilátó állt. Északi oldalán egy rádiótorony áll, déli részén pedig szovjet katonai objektum működött. A bázist ugyan megszüntették, de területére a mai napig tilos a belépés! Az antennákat 2019 tavaszán elbontották. Megjelenése markáns, főleg nyugati és déli irányból tűnik ki nagy relatív szintkülönbségével. Keleti oldalról a Hárskúti-fennsík simul hozzá, mely a Dunántúl egyik legnagyobb átlagmagasságú területe a maga 450-500 méteres átlagmagasságával. Geológiai viszonyai nagyon változatosak, a földtörténeti középidőtől kezdve a kőzetek csaknem teljes sora megtalálható határában. A középidő triász kori kőzetei a Hajagok tömbjének alsó részén vannak a felszínen. A Hajagok tömbjének középső részét jura rétegek, felettük kréta kőzetek alkotják, így a teljes földtörténeti középidő megtalálható területén. A harmadidő eocén rétegei foltokban bukkannak elő, ez főleg Pénzesgyőr irányába jellemző.

Felhasznált források: Ráktanya tanösvény ismertetőfüzete

Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok! :)

Gratulálok a P1 találathoz Tibi1983-nak!

Flag Counter
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (40 db): környezet: 4.82 rejtés: 4.60 web: 4.80 átlag: 4.74

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Barnamac 2021.04.11 17:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

nbokan 2021.04.07 11:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
Hárskút felől, de nem teljesen a megadott parkolóban, kb. 1,4 kilométerre a ládától az erdő szélén parkoltunk. Közelebb is mehettünk volna (még szabályosan), de az erdőben nem kocsikázunk, csak sétálunk! A végére így is 11 km lett a lábunkban, kicsit még körbenéztünk a környéken. Gyönyörű áprilisi hóesésben :) sétáltunk a Rend-kő csúcsán és megnéztük a Hóleopárd bázist is. A barlang már rég szerepelt a bakancslistámon az ÖBB miatt, örülök, hogy láda is lett itt. Tetszett a barlang környezete, most a medvehagymával nagyon látványos volt. Kár, hogy nincs vmi biztonságos létra, amin felmerészkedhetnék. Kösz a rejtést!

-1-2
-3-4
-5-6
geobikami 2021.04.05 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

meszi06bubi 2021.04.05 15:26 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 1.90
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

antonia03 2021.04.05 12:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6] Nagyon rég voltam itt utoljára, akkor az odavezető út nagyon nehezen volt járható, örömmel láttam, hogy ki van tisztítva. Medvehagyma mindenütt :)

IMG_20210405_124618 
Sasszemek 2021.04.05 12:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

targonczas 2021.04.04 13:07 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.5.10]

Adamx89 2021.04.03 18:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Szabó família 2021.04.02 12:39 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.7]

zalajaro 2021.04.01 16:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
Aki keres, az talál! ?

kauker 2021.04.01 11:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.39
Köszi

goriszták 2021.03.29 11:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

bagolyvera 2021.03.28 23:59 - Megtaláltam
Ignis9cel erre jártam, megtaláltam, köszönöm a rejtést! Tetszett!

Balear 2021.03.28 18:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

krino30 2021.03.28 18:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Ignis9 2021.03.28 12:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.05
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

MVera 2021.03.27 16:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

fruzsemma 2021.03.27 11:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.11
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

johnnycache 2021.03.26 15:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.05
Köszönöm az élményt! :-)

voroscsalad 2021.03.21 11:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.94
Megtaláltuk, köszönjük szépen. Gyönyörű! [Geoládák v3.9.6]

Palyvik 2021.03.20 13:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.54
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Medvehagyma túltengés ???????? [Geoládák v3.9.6]

Antiemes 2021.03.19 14:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.28
Erdemes volt ma reggel elindulni turazni! Herendrol gyalogoltunk fel a Hajag-tetore es a viszauton ejtettuk utba a ladat. Az osveny nagyon jol jarhato es tele van az egesz hegy medvehagymaval. Maga a rejtes egy kicsit veszelyes, foleg egy kicsit nedvesebb idoben.

Horec 2021.03.13 14:48 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Dorina&Dávid [Geoládák v3.9.6]

Zergi 2021.03.06 13:05 - Megtaláltam
Fogtam!
Tetszett a környék, jót kapaszkodtam a rejtésért:)!

IMG_1789IMG_1790
IMG_1791IMG_1792
IMG_1793IMG_1794
IMG_1795IMG_1796
IMG_1797IMG_1798
IMG_1799IMG_1800
IMG_1801IMG_1802
IMG_1803IMG_1804
IMG_1805IMG_1806
IMG_1812IMG_1813
ésKata 2021.03.06 13:05 - Megtaláltam
Ma a Bakonyban jártunk.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (77 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]