A templom
A templom



Majolika tető
Majolika tető
Vízköpő
Vízköpő
Templom belső
Templom belső
Ablakok
Ablakok
Oltár
Oltár
Típus:
templomturistautak.hu-n
Név:Szent Anna-templom
Szélesség (lat):N 46° 10,970'
Hosszúság (lon):E 19° 32,043'
Magasság:133 m
Település:Tompa
Megye:Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Szőke-Kiss
Felhasználó:Szoke-Kiss
Dátum:2007.06.26 13:00

1702-ben építtette Redl Béla Báró a kastélyát, melynek tartozéka volt az a kápolna, aminek alapjaira épült 1893-1905 között neogót stílusban az a templom, amit Wagner Károly tervezett azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a budapesti Mátyás Templom kicsinyíttett másának hatását keltse.

A köveket és a márványt helyben faragták, csiszolták Karlo Sporeni olasz szobrászművész irányításával. Az épület tetejét fedő színes majolikát a pécsi Zsolnay-gyár készítette. A templom egymanuál-pedálos orgonáját szintén 1905-ben építette a pécsi Angster cég.

A templom tornya 35 méter magas. A gót építészet elemeit magán viselő torony homlokzat felőli részeit az apostolok és Szent Márk evangélista kőből faragott szobrai díszítik. Felső része gazdagon csipkézett kőfaragás, kúszó levelekkel mintázva. A főtorony mellett több kisebb díszítőtorony is épült. A kőfaragásokat és a puhakőből készült szobrokat - így az apostolokét is - magyar szobrász készítette, akinek neve sajnos nem tudható bizonyosan. Az attika falakon díszköpőket láthatunk, amelyek állatokat ábrázolnak, s mindegyik más állatot mintáz.

A templomból számtalan kegytárgy maradt az utókorra. Nagy értékük miatt 1997-ben a berendezési tárgyakat szakszerűen csomagolva Kalocsára szállították állagmegóvás és restaurálás céljából. A templomból összesen 59 darab műtárgy került elszállításra.

A Redl kastély - melynek utolsó gazdája 1945 előtt báró Podmaniczky Endre főispán volt - ma pszichiátriai betegek otthonaként működik, így nem látogatható, csak kívülről lehet megtekinteni. Munkaidőben azonban a portán el lehet kérni a templom kulcsát, és ha van szabad nővér aki elkísérjen, szívesen ki is nyitják a templomot az érdeklődőknek.

Közeli települések: Tompa É felé 3.45 km, Kelebia K felé 5.76 km (2013/02/13 set by MapAudit, O'Eye)
templom-lista
templom-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]