Típus:
kastélyturistautak.hu-n
Név:Szentkirályi-kastély (kúria)
Szélesség (lat):N 46° 45,202'
Hosszúság (lon):E 17° 6,414'
Magasság:126 m
Település:Zalaapáti
Megye:Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:eTiGeR
Felhasználó:eTiGeR
Dátum:2014.10.02 12:44

A Szentkirályi kastély antik cserépkályha - múzeuma, ritkaságok gyűjteménye. A kastély építése 1770 -ben kezdődött és sokáig a bencés kolostor tulajdonában volt, egészen addig, míg meg nem szerezte a Szentkirályi báró család, mely átépítette és és a második világháború utánig ott lakott, mint családi székhelyén. Jóval később itt - a kastély épületében - helyezték el az ország egyetlen méhész tanintézetét, ahol is minden kelet - európai méhész tanulmányokat folytatott, sőt Kínából is. A fordulat és a méhésziskola megszűnése után a kastély árván maradt, mígnem egy német természetgyógyász 1996 - ban meg nem vette és kétévi felújítási munkálatok során eredeti szépségét vissza nem adta. 2000 - ben a kastély egy svájci házaspár - Dr. med. Hugo & M.Therese Grandi - Holzer tulajdonába került.
A kb. 38 antik cserépkályhát egész Közép - és Kelet - Európa területéről gyűjtötték össze és építették fel újra a kastélyban. Minden helyiség fűtését problémamentesen ellátják. A berendezési tárgyak nagy többsége hazai kastélyokból került ide, mint pl. a régi díszes lámpák, vázák és bútordarabok.
A legérdekesebb darab kétség kívül az 1740 -es évekből származó kandalló, a meisseni porcelánmanufaktúrából, melynek hazánkban nincsen párja. Történeti kutatások szerint , hasonló értékű csak a Buckingham palotában található. A legrégebbi, anthracit színű kandalló a XVI. századból származik - egyedülálló darab -, minden darabja kézimunka. Ezen kívül még számos Zsolnay, biedermeier és szecesszió korabeli darab látható.
Nem szabad megfeledkeznünk a kastélyt körülvevő 5 hektáros parkról, hatalmas ősrégi fáival, mint pl. egy 400 éves óriás tuja ( életfa ) és egy 250 éves mamutfenyő . Kiemelkedő értékei többek között a páfrányfenyő, az idős szivarfák, a japánakácok, a vénic szil, a vérbükk, a vadgesztenyefák.
A Szentkirályi kastély és park bejelentkezés alapján , mindennap fogad látogatókat. Forrás
kastély-lista
kastély-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]