Fodor József emlékezete...
Fodor József emlékezete...
Süle Istvánné emlékezete
Süle Istvánné emlékezete
Ismeretlen
Ismeretlen
Mézút emlékoszlop (Kardosfa)
Mézút emlékoszlop (Kardosfa)
Az egykori falura emlékeztetnek az elhagyott kutak...
Az egykori falura emlékeztetnek az elhagyott kutak...
...és az egykori Pléh-Krisztus maradványa
...és az egykori Pléh-Krisztus maradványa
Emlékezzünk a régiekről
Emlékezzünk a régiekről
Típus:
temetőturistautak.hu-n
Név:Márcadó elhagyott temetője
Szélesség (lat):N 46° 13,446'
Hosszúság (lon):E 17° 45,113'
Magasság:185 m
Település:Zselickisfalud
Megye:Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Ajtony & Zerind HUN
Felhasználó:Ajtony
Dátum:2014.06.07 16:09

Márcadó egyike a Zselic elhagyott településeinek. A Honfoglalást követő századokban lakói közvetlenül a királyi udvar számára adóztak, a király jobbágyai voltak. Adójukat méhsörben, MÁRC-ban rótták le a királyi udvar közvetlen ellátása céljából. A márc higított méz erjesztésével készült édes szeszesital, nagy mennyiségben történő előállítása fejlett méhészetet követelt, amelynek alapját a Zselic kiterjedt hárserdői jelentették. Nem véletlen, hogy a közeli Kardosfán állította fel a Mézút Szövetség a zselici méhészet képoszlopát.
Szent László király a többi disznóóvó faluval együtt a pannonhalmi apátságnak ajándékozta, ekkoriban 30 lakott háza volt, 2-300 lakossal.
Családonként 24 kisholdon (ez hozzávetőlegesen 8 hektárt jelent) gazdálkodhattak. Ez arra utal, hogy a vidék az akkori viszonyok szerint sűrűn lakott terület volt. Ebben az időben például a gyakorlatilag lakatlan Árva vármegyébe a Magyar Királyság azzal csalogatta be az északi szláv betelepülőket, hogy családonként 100 hold szántót kaptak, a kaszálókon és erdőterületeken felül. Márcadó 30 adózó portája évente 15 hízott disznót, 60 akó gabonát, hordódongákat, ezenkívül a környező településekkel együtt 60 "zsíros kecskebőrt" cipőkészítéshez (zsíros cserzés: halzsír alkalmazásával szarvasbőr hatású bőr előállítása) volt köteles az apátságnak adózni, ráadásul a többi itteni disznóóvó faluval közösen - évente kétszer kellett vendégül látnia az apátság személyzetét. [http://zselickisfalud.hu/files2/zselickisfalud-tortenete.pdf]
A török háborúk idején Márcadó is jórészt kipusztult, mint a könyéken vagy száz más kis település. Szomorú tény, hogy a török időkben még lakott település a visszafoglalás után a Habsburgok kíméletlensége miatt tovább szenvedett: a lakosok az erdőbe menekülve szórványként éltek, ekkor egyetlen háznépet említenek a hivatalos iratok. Az újabb korban újra népesült, de régi nagyságát már nem érte el. Isten háta mögötti település lévén, lakói elköltöztek a 20. század során.
Elhagyott temetőjét visszafoglalta az erdő, egyetlen viszonylag ép és több leromlott sírkereszt meg jellegzetes temetői örökzöld bokrok még felismerhetővé teszik. A legjobb állapotú sírkereszt Fodor Józsefé, ennek alapján az utolsó temetést még a II. világháború előtti időkre feltételezzük.
A temetőtől délre 2-300 méternyire rejtőznek a falu maradványai: elhagyott kútkáva, védőkorlát nélküli kút, építési törmelékek és gödrök - az egész leromlott környezet.
Az egykori útelágazásnál egy élőfára felszegezve árválkodik az egykori feszület pléh-Krisztusának maradványa...
temető-lista
temető-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]