geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4612. A szegedi Boszorkánysziget (GCBOSZ)

Lejárat a töltésről

Lejárat a töltésről

Bejárat az ösvényre

Bejárat az ösvényre

Ősszel (fotó: Szabó Bálint)

Ősszel (fotó: Szabó Bálint)

"Szellem-erdő" (fotó: Szabó Bálint)

"Szellem-erdő" (fotó: Szabó Bálint)

Hangulat

Hangulat

Csak egy fa, vagy valóban kísértenek itt szellemek?

Csak egy fa, vagy valóban kísértenek itt szellemek?

Üzenet

Üzenet

Egy vádlott vallomása 1728-ból (forrás: Móra Ferenc Múzeum)

Egy vádlott vallomása 1728-ból (forrás: Móra Ferenc Múzeum)

Minden név mellett 12 strigula és az ítélet latinul: "élve megégettessék" (forrás: Móra Ferenc Múzeum)

Minden név mellett 12 strigula és az ítélet latinul: "élve megégettessék" (forrás: Móra Ferenc Múzeum)

Spoiler: az első pont környéke

Spoiler: az első pont környéke

Spoiler: A második pont környéke

Spoiler: A második pont környéke
Szélesség N 46° 14,249'
Hosszúság E 20° 8,843'
Magasság: 80 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2020.02.07 11:30
Megjelenés időpontja: 2020.02.07 12:07
Utolsó lényeges változás: 2020.08.02 19:09
Utolsó változás: 2020.08.02 21:06
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Timót, Nimród, Era, Tomi
Felhasználó: petrot81
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1200 m
Megtalálások száma: 71 + 1 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 2.7 megtalálás hetente


Röviden

Kétpontos multi. Az első ponton odvas fa tövében fekete hengeres tárgy, ebben találod a jelszó első felét. A második ponton talajszinten vár a 10x15x5 cm-es négyfüles konyhai doboz, a jelszó második részével.

Évszaknak megfelelően szúnyog- és kullancsriasztót vigyél!! A gondos visszarejtéskor kérlek figyelj a muglikra és egyéb erdei teremtményekre!

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Autóval

Parkolni a Tisza Lajos körúton lévő parkolókban (hétköznap 8:00-18:00-ig fizetős!), vagy ingyenesen a  N 46° 13,980' E 20° 8,531' 80 m [GCBOSZ+parkoló] fatelep bejárata mellett, ill. annak környékén lehet.

Tömegközlekedés

Számtalan busz/troli/villamos, ami az Aradi vértanúk tere környékén megáll. Innen kb 3-400m séta a töltés.

A rejtés

A városközpont felől érkezve az  N 46° 14,731' E 20° 9,015' 80 m [GCBOSZ+start] Árvízi emlékműtől érdemes lesétálni a gyermekklinika mellett a töltés felé, majd onnan már jól látható csapás vezet az erdei ösvény bejáratához  N 46° 14,593' E 20° 8,990' 80 m [GCBOSZ+Bejárat].

A jelszó első felét a bejárattól kb. 400 m-re  N 46° 14,415' E 20° 8,947' 80 m [GCBOSZ-1], talajszinten keresd. Kérlek gondosan rejtsd vissza a rejtekébe!

A jelszó második felét az ösvényről letérve  N 46° 14,249' E 20° 8,843' 80 m [GCBOSZ-2], a természet takarásában találod.

A szigeten végigvezető út a "Szellem-erdőt"  N 46° 14,187' E 20° 8,795' 80 m [GCBOSZ+'Szellem-erdő'] elhagyva a  N 46° 14,112' E 20° 8,690' 80 m [GCBOSZ+Fatelep] fatelep mellett vezet vissza a töltésre, így aki ingyenes parkolót keres, vagy a Nagyállomás felől érkezik ( N 46° 14,441' E 20° 8,616' 80 m [GCBOSZ+Alagút] Fővámköz -  N 46° 14,411' E 20° 8,700' 80 m [GCBOSZ+Jobb kanyar] Szövetkezeti út -  N 46° 14,005' E 20° 8,475' 80 m [GCBOSZ+Bal kanyar] Máglya sor), ebből az irányból könnyebben közelítheti meg a szigetet.

Az ösvény száraz időben biciklivel is jól járható!

A sziget melletti töltésen fut a Tápét Röszkével összekötő sárga Sárga sáv sáv jelzésű turistaút.

Leírás

A szegedi Boszorkánysziget

Az Alsóváros és a Tisza közt fekvő erdős területet hívják a szegediek Boszorkányszigetnek. Északról a már nem létező vasúti híd zárta le (GCSZVH), délről a kereskedelmi és téli kikötő határolja. Valójában nincs bizonyíték arra, hogy ez a terület egykor sziget lett volna, legfeljebb félsziget, amelyet a Tisza éles kanyarral került meg.

Boszorkányégetés Szegeden

Magyarországon összesen 124 boszorkányperről lehet tudni biztosan, melynek több mint a fele Szegeden zajlott. Döbbenetes tragédiát őriznek a félszigeten némán álló fák.

Szeged azon részén, melyet ma Boszorkányszigetnek neveznek, 1728. július 23-án 12 boszorkányt kötöztek négyesével cölöpökhöz, majd máglyán megégették őket. Mindannyian tortúrák során mentek keresztül, mielőtt a nyilvános kivégzés sorsára jutottak. A kínvallatások mellett átestek a vízpróbán és mérlegpróbán, ahol valamennyien könnyűnek találtattak, ami az akkori hiedelem szerint egyet jelentetett azzal, hogy boszorkányok. Ha egy per ekkoriban vízpróbáig jutott, a vádlottnak nem sok reménye maradt, hogy igazát megvédje. A szegedi pörnél a boszorkánynak hitt asszonyokat kivitték az Alsó-Tiszapartra, ahol a keskenyebb és sekélyebb mederben kötelekre kötözve vízre lökték őket. Három öregasszony vízbefúlt, a többiek azonban a felszínen maradtak, ez rájuk nézve súlyos bizonyító körülmény volt. A "próba" abszurditását az mutatja, hogy a vízbefúlt asszonyok ugyanúgy máglyán végezték (nem temették el őket; máskor a vízbe merülés az ártatlanság jele volt...), mint akik túlélték a próbát, akik esetében az, hogy fennmaradtak a vízen, egyértelmű bizonyítéka, hogy a Sátánnal cimboráltak. Az életben maradtakat emellett tűvel is megszurkálták, hogy az ördögi jegyek láthatóvá váljanak: ők úgy hitték, hogy ha a sebek nem kezdenek vérezni, az egyértelműen a boszorkányság bizonyítéka. De elég volt az is, ha valakin sátáni bélyegzőket fedeztek fel, mely lehetett akár egy nagyobb, testük "különös helyén" levő anyajegy is. (Négyen végül mégis megúszták, hiszen eredetileg 18 embert fogtak perbe Szegeden.)

Kökényné a vallatások során sorra ismerte el bűneit, de számos más bábát is "feldobott", ahogy ezt manapság mondanánk. A vádaskodás tovább gyűrűzött és addig fajult, hogy a város tömlöcei szinte teljesen beteltek. A vallomásokból arra derült fény, hogy "a szegedi boszorkányok valóságos katonai szervezetbe tömörültek. Volt kapitányuk, hadnagyuk, strázsamesterük, zászlótartójuk, dobosuk, trombitásuk." Kiderült, hogy szervezetük tagjai Plútó, mások szerint Dromó ördöggel léptek szövetségre, aki bélyeggel jelölte meg őket, megtagadtatta velük a kereszténységet, ráadásul közösült is velük. A sátáni kapcsolatot igazolta az is, hogy hadseregről azt is megtudták: a pogány törököket szolgálta.

A vádba fogott személyek többsége szegény néprétegekből került ki, főként bábák voltak. A boszorkányper koncepciós jellegét támasztja alá, hogy nemsokára kiderült: az ördögi szövetség kapitánya nem más, mint Szeged egykori főbírája, a 82 éves Rózsa Dániel. Ő korábban a város képviselője volt a pozsonyi országgyűléseken, és nem mellékesen Szeged egyik legvagyonosabb polgára (akinek szintén sok ellenlábasa lehetett, hiszen juhászlegényből lett főbíró). Róla "beigazolódott" a per során, hogy "társaival együtt egy akó pénzért hét esztendőért adták el a csapadékot a töröknek. A vád szerint az esőt egy zacskóba kötötte el, amit hordói alá rejtett." Mindez azért lehetett főbenjáró bűn, mivel abban az esztendőben kora tavasz óta semmi esőzés sem volt a vidéken, és már az előző évek is aszályosak voltak.

Reizner János, Szeged egykori krónikása szerint a boszorkányüldözés idején Szegeden teljesen "felforgatott és megrendült állapotok" uralkodtak, főként a szárazság okozta feszültségek miatt. "Mindenki a veteményeket tápláló eső után áhítozott s el nem tudták képzelni, hogy miért nem nyílnak meg az ég csatornái." Az egyház a nép vallástalanságának tulajdonította a kedvezőtlen állapotokat. A rossz közhangulat miatt felerősödtek a város őslakosai és a nem sokkal korábban betelepült - rác illetve dalmata - polgárok, valamint az osztrákbarát, illetve nemzeti hagyományokat ápoló (vö: kuruc) lakosok közötti ellentétek is, ami a törököktől való félelemmel elegyedve keltett hisztériát.

A pert követő időszakban Szegeden még számos halálos ítéletet hoztak különböző boszorkányvádak alapján. Ennek a bécsi udvar, pontosabban Mária Terézia vetett véget 1755-ben hozott döntésével: betiltotta a boszorkánypereket az egész Osztrák-Magyar Monarchiában.

A "sziget" ma:

A város testébe nyúló zöldövezet népszerű a sétálók, kutyasétáltatók, kocogók, MTB-sek körében. Bár jelenleg nincs annyira karbantartva, mint a Tisza túloldalán található Rotary-ösvény (GCroto), de a szélesen kitaposott ösvények így is kiválóan járhatók.

Források:
wikipedia
origo.hu
femcafe.hu
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (29 db): környezet: 4.84 rejtés: 4.77 web: 4.88 átlag: 4.83

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Maclura 2020.08.04 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
70 km-nyi bicajozás egyik eredménye, hogy begyűjthettem ezt a ládát is.
A szúnyogokat most megúsztam.
Szép környezetet láttam és jó rejtésekkel találkoztam.
Köszönet érte.

Pipers 2020.07.21 19:04 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Pogánypeti 2020.07.21 17:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.23
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról! [g:hu 1.6.4]
Egyhetes szegedi tartózkodásom legelső, egyben legutolsó találata (az összes többi levadászva).
Bebritses koromban (nem most volt) többször is bejártam a Boszorkány-szigetet, már akkor tudtam a sziget történetét. Most bent az ösvényen sok kölyök hangoskodott, és persze cigiztek, piáltak, ment a buli. Mentem egy jó darabig az ártéri erdőben, majd feljöttem a töltésre, mert rengeteg volt a szúnyog odalent, engem meg különösen szeretnek...
A láda adta magát, logolás után bemenetem a belvárosba, és hirtelen felindulásból megkerestem 7 .com-os ládát is :)))
Tamás! A vízügyi előrejelzést elnézve szerintem ismét visszalehetne állítani az eredeti állapotokat...
Köszi szépen a rejtést! :)

Arculat 2020.07.18 14:57 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.96
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

kovigaga 2020.06.24 18:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

GYEZegzug 2020.06.24 12:17 - Egyéb
stmester társaságában, valamint Kajlával nagyot sétáltunk. Jó volt újra itt lenni elrejtettük a GCSPIR mozgót.
Nekem is van "boszorkányos" örökölt ős rejtésem a GCHEX.

IMG_20200624_113922IMG_20200624_115048
IMG_20200624_114349IMG_20200624_124135
IMG_20200624_120457 
stmester 2020.06.24 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.17]

fercsipeter 2020.06.21 09:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Puszkany 2020.06.20 11:43 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget! [Geoládák v3.3.2]

kl 2020.06.20 11:43 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük!

v.judit 2020.06.14 12:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.70
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

mpeti1985 2020.06.14 12:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.70
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Mikulás 2020.06.07 14:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.68
Eszemben sem volt ma Szegedre jönni. Azonban a nagyéri ládánál hazatervezve a gugli bizony ezt az utat adta meg legrövidebbnek. Mindenképp az M5-öt javasolta. Hittem neki, de akkor, ha már így esett, betértünk egy kicsit Szegedre Zsuzsival. Úgyis szeretjük ezt a város, egy kis Tisza parti séta, megfejelve egy rövid belvárosi csavarással ebéddel egybekötve az nem is hangzik olyan borzasztónak! :-)
Az árvízvédelmi emlékműhöz közel parkoltunk (most ingyenes, amúgy is frissen aszfaltoztak, senkit nem érdekeltünk). Onnan egy kellemes séta a ládapontokhoz a tiszai ártéri erdőben. Ősfák, boszorkányos helyek, kanyargós kis ösvénykék. Nagyon tetszett! Mindkét pont sima ügy volt még okostelefonnal is. Jót beszélgettünk Zsuzsival és visszaérkezéskor folytattuk sétánkat a belváros felé... Jó volt megint itt lenni...

Köszönet! Jó ládaoldal, érdekes olvasmány! A láda rejtése mestermunka!

Mikulás

IMG_4371IMG_4372
IMG_4373IMG_4375
IMG_4376IMG_4378
IMG_4381 
Albatrosz947 2020.06.06 16:21 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.32
Bringával a Tisza parton. Szerencsére a boszorkányok nem voltak otthon.
Köszi a rejtést.

DSCF5694DSCF5695
Minige 2020.06.01 16:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Opc_Bini 2020.06.01 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
nem volt könnyű [Geoládák v3.4.1]

denho 2020.05.30 15:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

kosbor 2020.05.24 13:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

szabo.anna1992 2020.05.23 15:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.70
Köszönjük a rejtést, megtaláltuk!

Hey-ho 2020.05.17 16:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Ferrit 2020.05.16 16:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.48
Családi, baráti kerékpáros ládázós kirándulás.
Köszönjük a rejtést.

vto 2020.05.16 16:19 - Megtaláltam
Az enyhítések utáni első találatunk. Köszönjük a rejtést!
Eszter és Tomi [Geoládák v3.3.2]

JenniMiki 2020.05.14 12:53 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.02
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! Nagyon tetszett a végláda! :) Jenni&Miki [Geoládák v3.3.2]

Gyömi 2020.05.10 18:59 - Megtaláltam
Köszönjük!

Gábor & Edit 2020.05.10 11:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Szuper volt! Igazi dzsungel ???? [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (72 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.