geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4479. A Folyó folyó nyomában 1. Škocjan (GCFF1)

Suhanunk lefelé
Suhanunk lefelé
Csendes-barlangban
Csendes-barlangban
Ereszkedünk
Ereszkedünk
Nagy-terem
Nagy-terem
5 milliméter és összeérnek
5 milliméter és összeérnek
Orgona
Orgona
Átérünk a Hangos-barlangba
Átérünk a Hangos-barlangba
Cerkvenik-híd
Cerkvenik-híd
Régi híd
Régi híd
Visszatekintés a Csendes-barlangba
Visszatekintés a Csendes-barlangba
Előre a Reka mentén
Előre a Reka mentén
Zúg a víz
Zúg a víz
Reka a felszín alatt
Reka a felszín alatt
Áttekintés
Áttekintés
Rejtek
Rejtek
Beleszürkül majd
Beleszürkül majd

Szélesség N 45° 39,941'
Hosszúság E 13° 59,334'
Magasság: 431 m
Megye/ország: Szlovénia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.06.03 11:40
Megjelenés időpontja: 2018.07.22 22:00
Utolsó lényeges változás: 2018.10.21 23:24
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Fairy
Felhasználó: Fairy
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 28 + 1 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente
WAP ON
A Škocjani-barlang melletti kilátópont közelében rejtőzik a 450 milliliteres négyfülű geoláda. Nyúlj a nő alá!
WAP OFF

Bevezető
A Karszt-hegység szívében különleges jelenséget találunk: valóságos folyó tűnik el a föld gyomrában - nem mellesleg a legszebb szlovéniai barlangon át. Ide hívlak ezzel a rejtéssel.

Megközelítés
A Škocjani-barlang díjtalanul használható, tágas, kiépített parkolóval várja a látogatókat itt  N 45° 39,750' E 13° 59,300' [GCFF1+PARKOLO], ahonnan a nagy buszparkolón át jutsz el a ládáig.
A barlangrendszer csak vezetett túra keretében látogatható, melyre a felnőttjegy a klasszikus útvonalra 16-20 EUR (2018). További részleteket a barlang honlapján találsz.
FONTOS! A barlangban csak minisztériumi engedéllyel lehet fénykép- vagy videófelvételeket készíteni.

A Škocjani-barlang
Az 1986. óta a Világörökség (UNESCO) részeként nyilvántartott Škocjan-barlangrendszer (Škocjanske jame) a Karszt-hegység legszebb barlangja 6 km-t meghaladó hosszúságú járatrendszerrel. A klasszikus útvonalon egy mesterségesen hajtott vágaton keresztül a Csendes-barlangba jutunk, amely az év nagy részében száraz. Innen a kiépített járdákon, lépcsőkön lefelé ereszkedve találkozunk a Velika dolinánál a föld alá folyó Reka (szlovénül: Folyó) folyóval, amely további 34 km-t tesz meg a Karszt mélyében az Adriai-tengerig, ahová Timavo folyóként a felszínre bukkanva torkollik.

Ládatörténet
2018.10.20 9:30 A helyszínről egy rossz és egy jó hírrel jelentkezett macikupac. A rossz: a láda áldozatul esett a parkoló bővítésének, a rejtő falat eldózerolták. A jó: van náluk tartalékdoboz, újra tudja rejteni a ládát. Köszönöm szépen a sürgősségi ládagyógyítást!
2018.10.02 16:20 A LÁDA NEM BETEG. KERESHETŐ.
2018.10.02 09:04 csipet_csapat mint tájékozatlan ládadoki a geoládát ÚJRA betegre állította.
2018.10.02 08:08 Természetesen ez ostobaság, szó sincs ilyenről. Még ha viszket is az ujj, nem ártana kattintás előtt tájékozódni...
2018.10.02 07:57 csipet_csapat, mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján betegre állította, azt állítva, hogy netkesselhető.
2018.07.22 22:00 Geocaching.hu-s regisztrációm tizenegyedik évfordulóján egy kis ajándékcsomagot állítottam össze a magyar kesserközösségnek. Ennek keretében állítottam kereshetőre a ládát.
2018.06.15 A láda igen szűk többséggel (+6/-5) jutott át a moderáción.
2018.06.13 A nyolcpontos GCKMB geoláda hat pontját kicseréltem, egy elveszett pontját pótoltam. Így elhárult az akadály jelen láda újramoderáltatása elől.
2018.06.08 Benyújtottam moderációra a ládatervet, de a moderátorok - elsősorban Blue Mali által felemlegetett saját GCKMB-logja alapján - egyhangúan elutasították (+0/-6).
2018.06.03 11:40 Hosszas ábrándozás, tervezgetés után végre egy Pécs-Prato allo Stelvio fuvarról hazafelé tartva lehetőségem nyílt újra felkeresni a barlangot. A csoport indulásáig volt időm rejtekhelyet keresni a ládának.
2018.04.27 09:10 Megjelenik VP 4444. Triesztbe biciklivel (GCtrst) geoládája, amelynek leírása újabb motivációt ad a Karszt búvópatakjainak felfedezésére.
1996.10. A JPTE TTK földrajz szakán háromnapos Szlovénia-Ausztria terepgyakorlaton vettem részt, amelynek egyik fő attrakciója a Škocjan-barlang felkeresése volt.

Forrás
Wikipédia: a barlang
VP ládaleírása

Sikeres kincskeresést!''
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (10 db): környezet: 5.00 rejtés: 4.64 web: 4.30 átlag: 4.64

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 + a látnivalóért fizetni kell


uvegeskornelia 2019.06.23 12:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

henger1 2019.06.23 12:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

bacsnyir 2019.05.11 15:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 2.5 átlag: 4.17 súly: 3.74
Ma Skocjan és Lipica volt tervbe véve, meg amire még idő jut..., nos, nem jutott többre (na jó, egy burek elfogyasztása, meg egy pici séta Sezanában). Ennek oka pedig az volt, hogy bár időben elindultunk, de Skocjan egymaga programot kínált reggel fél tíztől délután fél négyig.
A lényeg: háromféle programot kínál a Skocjan (részletesen itt: https://www.park-skocjanske-jame.si/en/read/tourist-information/skocjan-caves-guided-tours). Mi mindhármon részt vettük, és mind a három megérte. Tízből kilencen csak a föld alatti túrát járják végig (ez 16-20 EUR, hónaptól függően), de nekünk legalább annyira tetszett a föld fölötti túra a Reka szurdokában (ez csak áprilistól októberig indul, 12.50 EUR-ért, de kombinálva a barlanggal együttesen 24 EUR). Nem mondom, ránézésre sok, de az élmény bőven megéri 8 ezer Ft-ot. A barlang elképesztő, számomra félelmetes is a "vizes" rész, ahol tizensok emelettel alattad zúg a folyó a sötétben, és a párától néhol nem látod az alját, ha ki mersz tekinteni a gyalogösvényről... Végig azon gondolkodtam, hogy vajon hogyan tudták kiépíteni a barlang oldalában a turistautat, ilyen körülmények között (beleértve a híddal a Reka fölött)?? Illetve hogy hogy tudták/tudják végigjárni a régi és mai barlangászok a falba vájt 40-50 centi széles lépcsőkön, és a százéves vas kapaszkodókkal (kvázi "via ferrata")? Én minden szépség ellenére örültem, amikor a másfél órás vezetett túra végére értünk... Persze lehet, hogy csak én nem vagyok kellően adrenalinfüggő... (Innen nincsenek fotóim, mert megkértek bennünket, hogy vaku nélkül se fényképezzünk, és betartottuk.)
Viszont ahogy mondtam, a felszíni vezetett túra is legalább olyan érdekes: ez is ugyanolyan körfolyosókon visz, mint a barlangi túra, és ez is másfél órás, csak túlnyomórészt kívülről és napfényben nézheted a folyót, és félelmetes kanyargását a szurdokban. Mi ráadásul egy kiváló, autentikus vezetőt kaptunk (az utolsó képen ő látható), aki a fölöttébb "tradicionális" öltözéke ellenére is kiválóan beszélt angolul, és nem betanult szöveget mondott, hanem a saját gondolatait.
Emellett van az ingyenes tanösvény, amit bárki bármikor végigjárhat, abban is van "szurdokra tekintős" rész, de körbejárja az egész dolinát, és az is kb. másfél óra, kényelmes, fotózós tempóban.
Tényleg megérdemli a hely a világörökségi címet, jobban is, mint egy-két magyarországi társa (amivel természetesen nem azokat akarom lebecsülni).
A jelenlegi rejtés helyszíne, kivitelezése, és a láda állapota pedig tökéletes - annyit tennék hozzá, hogy a helye az ingyenes tanösvény első állomása, így aki azon is végig akar menni, elég ott a GPS-re néznie (mi nem így tettünk, pedig az ingyenes túrával kezdtünk, ezért vissza kellett mennünk hozzá a barlangozás után - persze olyan nagyon nem bántuk).

kobcikrajci 2019.04.10 16:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.0]

Strombus 2019.03.14 12:08 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 3 átlag: 4.33 súly: 4.51
Nagyon szeretem a barlangokat, így nagyon örültem ennek is. Szépek, érdekes voltak a cseppkövek is, a "Pisai ferdetorony" (még egyenes korában), a vörös és fehér lefolyások ugyanazon a stalagtiton, az "Akasztott emberek", de a fő attrakció a kanyon a felette 45 m magasságban átívelő híddal. Nagyon érdekes volt megfigyelni a csak barlangászok által járható útvonalakat az apró, meredek lépcsőkkel, kapaszkodást segítő drótokkal (via ferrata), a részükre nagy magasságban épített függőhíddal.
A barlang állandó hőmérséklete 12 C fok körüli és amikor a külső hőmérséklet magasabb mint a belső, a kanyonos rész gyakran párába, ködbe burkolózik, így ilyenkor a legjobb menni, amikor kint még hűvösebb van.

Sajnos az idegenvezetőnk nem volt valami motivált, ráadásul a csoport elég nagy volt és az is bosszantott, hogy két fiatal szlovén lány miatt mindent először hosszan szlovénul mondott el, majd utána a maradék kb. negyven embernek rövidebben, elég rossz kiejtéssel, angolul. Alig bírtam tűrtőztetni magam, hogy ne menjek oda a szlovén lányokhoz és kérdezzek rá, hogy tudnak-e angolul és esetleg hajlandóak lennének-e a szöveget angolul hallgatni. De kibírtam, hogy ne próbáljak rendezkedni, és ahogy egyre beljebb haladtunk, a barlang szépsége elvarázsolt, így már nem mérgelődtem tovább.

A föld alatti túra után mentünk a kilátóponthoz. Rendkívül látványos hely. Kár, hogy a rejtő nem járt itt, csak a parkoló hugyszagú sarkát szánta az ide érkezőknek. Köszönet az Ancs Tours résztvevőinek, hogy vették a fáradságot és egy nagyszerű rejteket találtak egy normál méretű ládának a Stefánia kilátóponton (nem a közelében, hanem pont ott). Öröm utánuk menni ládázni!

Tettem horvát nyelvű laminált mugli infót és ajándékokat.
Szeretem a rejtő csavaros észjárását megfejteni az általa adott jelszavaknál. Itt értem, hogy az első szó a helyszínre utal. A második és a kettő együtt talán önmagára?
Kár, hogy az oldalon a ládatörténet rész hosszabb, mint a látnivaló ismertetése. Az elavult rejteket mutató fotók jó lenne, ha lekerülnének az oldalról.

Péter60 2019.03.14 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.51
Prémium, világörökségi hely, ne hagyja ki senki a fizetős barlangot, megéri!
A rejtés is prémium, de ez nem Fairy-t dicséri, ő rest volt felsétálni eddig, inkább egy kényelmes ócska rejtést választott, amit elmosott az idő.
Köszönet Ancséknak!

kisember 2018.11.03 14:16 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

R-Gyu 2018.10.20 12:47 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Kofola BT 2018.10.20 12:47 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

ChefBogi 2018.10.20 12:47 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Ancs 2018.10.20 12:47 - Megtaláltam
Ancs Tours 5.0, avagy Hahó Tenger! 1/15.
A szlovén fővárosból indultunk reggel, hogy az első, 10 órás turnusra beférjünk. Mivel korán érkeztünk, először a ládát kerestük volna meg, de sajnos a parkolót éppen bővítik, a dobozt rejtő kőfalat eldózerolták. Egyeztetve a rejtővel pótoltuk.
Majd jöhetett a 4 napos túra egyik legjobb pontja, maga a barlang. Szuper látványos hely, kiváló idegenvezetéssel és könnyed sétával.
A föld alatti Grand Canyonnak is nevezett hely igencsak megérte a viszonylag húzós belépőt. A másfél órás program után a felszínen is van látnivaló bőven, ezért úgy döntöttünk, a frissen pótolt dobozt az egyik kilátóponthoz telepítjük át.
Köszi

20181020_094728_HDR20181020_103533
20181020_10481120181020_110325
20181020_11093920181020_112050
20181020_114433_HDR20181020_115202
20181020_11542220181020_121227_HDR
19izsi73 2018.10.20 12:47 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Kokó 2018.10.20 12:45 - Megtaláltam
Az Ancs Tours & Társa szervezésében jutottam el ide.
Természetesen látni akartuk a látnivalót is, így a nem annyira olcsó belépőt is megváltottuk. Azonban amit ezért kaptam, az nagyon tetszett!
A láda rejtekét a parkoló bővítése miatt eldózerolták. Első gondolatra a parkoló közelébe raktuk az új dobozt, de a barlangtúra után találtunk egy sokkal jobb helyet a szabadon látogatható tanösvényen.

Valahol itt volt
Lift
 
macikupac 2018.10.20 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.50
Ancs Tours 5.0, avagy "Hahó, tenger!" 1.

Valamikor a tavasz vége felé jött egy flesh, hogy nekem idén - ki tudja milyen okbók, de - el kell jönnöm Triesztbe. És akkor már mi lenne, ha erre csinálnánk egy rendes utat. Végül a mostani hétvégét szúrtuk le. Az előző napi szállásunk Ljubljanában volt. Onnan korán indultunk el a tejfölszerű ködben, hogy az itteni első turnust (10 órás) elérjük. Alapból úgy indultunk neku ennek a turnénak, hogy ami megnézős látnivaló, azt megfogjuk nézni. Ide úgy érkeztünk, hogy bőven volt időnk az indulásig, így először a ládára mentünk rá. De elég hamar rádöbbentünk, hogy ez nem lesz egyszerű, ugyanis a láda helyének igen nagy körzetében parkolóbővítés zajlik. Ennek jegyében eldózerolták a kőfalat és kivágtak fákat is. De semmi baj, felkészültünk erre: telefon a rejtőnek, megbeszéltük a dolgot és rejtettünk egy pótládát. A barlang lenyűgöző. Az egyik részében a változatos és csodás cseppkőképződmények, a másikban a lélegzetelállító méretek dominálnak. Alig győztünk csodálkozni, annyi csodát láthattunk odabent. A túra egy nagy mészkőtöbörben ér véget, ami olybá tűnik, mintha a járatok itt felszakadtak volna és később folytatódnának a felazín alatt. Innen a budavári siklóhoz hasonló szerkezettel visznek vissza pénztárépülethez. Még egy kis sétát tettünk a perem szélén, ahonnan jó volt a kilátás. Ekkor jött a gondolat, hogy mi lenne, ha áttennénk ide a ládát is, hogy aki nem hajlandó bejárni a barlangot, az is lásson valami szépet. Újabb egyeztetés a rejtővel miközben a ládáért is el kellett menni.Így az új helyének koordinátái: N 941' E 334'. Nyúlj a nő alá! Kópé mackómmal jártam itt.

 
csipet_csapat 2018.10.02 07:57 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján betegre állítottam. A láda netkesselhető.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


cserkész Mészike 2018.10.01 11:30 - Nettaláltam
A "Fairy Geocaching" Facebook játék során nyertem ezt a nettaláltam logot. Köszönöm!

Norbi85 2018.09.29 12:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.13
Egy napos kirándulás keretében sikerült megnéznünk a barlangrendszert, ami gyönyörű volt. Sajnos a gps-t itthon hagytam így a telefonnal csak nagyjából sikerült belőnöm a láda helyét. Sajnos nem találtam meg a falban. Kérem a rejtőt, hogy a képek alapján fogadja el a megtalálást. Köszönöm!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2018.11.30 21:22]

IMG_20180929_124307IMG_20180929_101048_HDR
DSC_0002DSC_0007
Szabó família 2018.08.11 10:16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.25
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.0e]

Ládabanya 2018.08.11 10:16 - Megtaláltam
Megtaláltuk.

Picipoci66 2018.08.11 10:16 - Megtaláltam
Szüleimmel.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (30 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu