geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2361. Egyházasdengelegi Árpád-kori templom (GCDeng)
Árpádok nyomában
Árpádok nyomában
Ráfért a felújítás
Ráfért a felújítás
Cserhátalja gyöngyszeme
Cserhátalja gyöngyszeme
Belsőkép feketén-fehéren
Belsőkép feketén-fehéren
Színtelt szentély
Színtelt szentély
Finom részletmegoldások
Finom részletmegoldások
Mária ablak
Mária ablak
FÉNY-kép
FÉNY-kép
Most segíts meg Mária...!
Most segíts meg Mária...!
Cserhátalja
Cserhátalja

Szélesség N 47° 47,810'
Hosszúság E 19° 33,750'
Magasság: 171 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.02.08 11:00
Megjelenés időpontja: 2009.02.11 11:00
Utolsó lényeges változás: 2009.11.17 06:31
Utolsó változás: 2019.07.07 13:02
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ruttkay Zoli, Nusi, Gábor, Katalin és Dezső
Felhasználó: mraich
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 451 + 1 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


Geodoboz

12 x 8 cm alapú 6 cm magas műanyagdoboz jóval a temető kerítésén kívül egy kiszáradt diófa tövében.
Kifejezetten kérek mindenkit ne menjen át a szántáson, búzaföldön, a ládát rejtő bozótsort hátulról szépen meg lehet kerülni!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Honnan ered a Dengeleg?

Egyházasdengeleg neve ilyen alakjában csak 1905-től hivatalos. Azelőtt majd ezer esztendőn át Dengeleg volt a neve. Az elnevezés alapszava a dinga, denga, dinka szó, amely egy piros szőlőfajtát jelöl. Az első elnevezést a patak kaphatta, méghozzá a honfoglaló magyaroktól, s jelentése: patak, amelynek partján denga nevű szőlősök vannak. Ejtése, hangalakja: Dengelegy. A patakról kaphatta nevét a település, s azt megőrizte egy évezreden keresztül.

(Forrás: Balogh István: Dengelegi évszázadok - Egyházasdengeleg monográfiája Egyházasdengeleg. 2002.)

A templom története

A Váci Egyházmegyének az elmúlt évezredből ránk maradt legősibb temploma, amit Szent István király fia Imre 1083. évi szentté avatása után, feltehetően legelsőként építették a liliomos királyfi tiszteletére.
Az oklevélben 1221-ben említett falu templomának keleti, téglából épült része még az államalapítás korának egyházi emlékei közé tartozik. A kis méretben is monumentális hatású korai szentély és templomhajó, a résablakokkal megvilágított belső tér, a szentély északi falán fennmaradt "farkasfog" díszítésű külső téglapárkány Árpád-kori építészetünk egyik jelentős emlékévé avatják. A téglatemplom hajójának falában a belső akusztika javítására eredetileg elhelyezett, rezonanciát fokozó cserép "hangűrök" a római kor óta folyamatosan tovább élő építési hagyomány dokumentumai.
A templom első építési periódusában a nyugati oldalon torony (egyes tudósok szerint nyugati szentély) állott. Ezt feltehetően a 14-15. század fordulóján elbontották és a templomot nyugat felé a mai templomhajóval kibővítették, valamint sekrestyét emeltek. A bővítéskor az eredeti téglaanyag felhasználása mellett kőfalazatot építettek.
Jelentős műemléki értéket képvisel a templomhajó tölgyfából készült gótikus fedélszéke, melynek fennmaradása arra utal, hogy a templom a feljegyzésekkel egybehangzóan a viszontagságos török idők alatt is folyamatosan szolgálta a hívőket az istentiszteletek hajlékaként.
1710 táján építették a barokk keresztboltozatot az első, román-kori templom szentélye, hajója és a sekrestye fölé.
A műemléki restaurálások 1953-ban indultak meg. 1975-76-ban régészeti és műemléki kutatással egybekötött építészeti restaurálás történt.
A kilenc évszázad óta fennálló, de már falaiban is megroskadt templom szerkezetileg is eredményes helyreállítását "A Magyar Millennium ezeréves államiságunk megünneplése keretében Árpád-kori falusi kistemplomok műemléki helyreállítása" program keretében kezdte el az Országos Műemlékvédelmi Hivatal a helyi egyházközség és az önkormányzat a Váci Egyházmegye közreműködésével.
A templom a helyreállítási munkálatok befejezése után 2002. augusztus 31-én lett újraszentelve.
Istentisztelet vasárnaponként:Miserend.hu

A templom helyreállítása

A templom szerkezeti helyreállítása Magyarországon eddig nem alkalmazott, egyedülálló falazat megerősítési műszaki megoldást igényelt, amely kivitelezését a vatikáni Sixtus kápolna rekonstrukciójában résztvevő olasz műszaki csoport végzett el.
A templom alapzatában és a falazatban átmenő acélhevederek akadályozzák a falazat szétcsúszását, amely után a külső és belső tér felújítása hatékonyan kezdődhetett meg.
A falak által levezetett alapokat veszélyeztető csapadék terhelését az épületet körül ölelő 6,5 %-os oldallejtésű téglajárda kialakításával csökkentették.
Érdemes szót ejteni az új zsindelyfedésről is, amelyet a korábbi formának megfelelően, de korszerűbben építettek újjá. A fedést kiváló minőségű, hasított vörösfenyő zsindelyekből készítették, amelyeket Ausztriából hoztak.
A hetvenes évek helyreállítási munkái során készült különleges, nagyon érdekes és esztétikus szerkezetű harangláb is megerősítésre került a legújabb felújítás keretében, amely elkészültével a templom és környezete tökéletes állapotban várja a híveket és a műemlékeink iránt fogékony országjárókat.

Hogy közelítsem meg a rejteket?

Egyházasdengeleget Héhalom felöl elérve az alábbi ponton forduljunk a temető irányába N 47° 47,827' E 19° 33,543' 155 m [GCDeng+Kereszteződés] jobbra ahol aszfaltúton pár száz métert haladva elérjük a temetőben található műemlék templomot. N 47° 47,840' E 19° 33,802' 180 m [GCDeng+Templom]. A mért pont a harangtorony közepére mutat. Itt hangoljatok rá a koordinátákra műszeretekkel, majd keressétek meg a temető kerítésén kívül elrejtett ládánkat a N 47° 47,827' E 19° 33,732' 171 m [GCDeng+Letérés]pontnál letérve az aszfalt útról egy félig kiszáradt diófa tövében kövekkel álcázva.
Sikeres kincskeresést!

Bér község mellett fekvő Virágospusztán  N 47° 52,721' E 19° 30,079' 280 m [GCDeng+Múzeum]régi kúria területén található rádiómúzeum és állatpark megtekintését ajánlom további programként a közelben.

Ládatörténet
2009.05.17. Ládaellenőrzés
2009.06.17 A ládát újra telepítettük, egy félig kiszáradt diófa tövébe.
Alternatív jelszót is kihelyeztünk, a Demszky track-stop tábla túloldalára, ennek koordinátáit csak vész esetén fedjük fel. Reméljük nem kerül rá sor!
Memento első láda: 47-47,827' 19-33,834' 176m élt: 2009.06.01-ig
2014.01.01 Kicseréltük a kectam jóvoltából pótolt ideiglenes rejtést egy Tesco füles standardra, némi ajándékféleséggel feltöltve.
2019.06.21. A láda örökbefogadva. Előző felhasználó: Ruttkay.
2019.07.06. Ládaellenőrzés. A régi dobozt kicseréltem.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (286 db): környezet: 4.40 rejtés: 4.09 web: 4.53 átlag: 4.34

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Vincenzo65 2019.09.28 11:50 - Megtaláltam
A zárt templomokat nem szeretem. Így délidőben nem is kerestem elérhetőséget. Kívűlről szépen karbantartott. A ládahelyig szinte be van szántva. Talán érdemesebb hely is lehetne a környezetében. Megközelítés egy méter alatt. Toll nincs benne, az enyém kinn maradt a szántófölden hagyott hátizsákban. Kétszer nem akartam kúszni.

dendeocse 2019.09.20 17:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.20
Megvan.

lagaf 2019.06.14 11:12 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 1.5 web: 4.5 átlag: 3.50 súly: 4.05
A templomhoz érve nehezen tudtunk leparkolni, mivel mindenütt kocsi állt: éppen egy nagy temetésbe csöppentünk. Így aztán, hogy ne zavarjunk, előbb a ládát kerestük meg, amit egy nagyon elhanyagolt, dzsuvás, sűrű, ruhatépő vadrózsabokrok és kb. 3 millió szúnyog védelmében, sárosan, valamiféle ragacsos fekete, szurokszerű anyaggal borítva találtam elő. A vérszívók és a minden mozdulatomra szúrással reagáló tüskék annyira zavartak, hogy nem is logoltam, csupán lefotóztam a jelszót, valamint a dobozt és sürgősen elhagytam a helyszínt.
A temetésnek éppen vége volt, a hazafelé tartő helyiek közül volt, aki megkérdezte, megtaláltam-e a ládát a kiszáradt diófa alatt? Pár szót beszélgettünk, majd siettünk fel a templomhoz. Szerencsénk volt, még nyitva találtuk; a néni megengedte, hogy gyorsan körülnézzünk és néhány felvételt készítsünk.
A logolással itt is gondom támadt, hasonlóan ez előző GCERTA ládához itt is többször azt a választ kaptam, hogy nem helyes a jelszó. Hazaérve tudtam meg, hogy ötször sikerült "rontanom" - egy óra múlva viszont a szerver gond nélkül elfogadta a bejelentést.
Igazán szép kis építmény, érdemes volt megtekinteni - nagy kár, hogy az élményt erősen lerontottra a láda helye...
Azért persze nagyon köszönjük, hogy ideinvitáltatok bennünket.

A plafon
A sekrestye eredeti ajtaja
Lehajolva bemehetsz...
BranDroid 2019.06.08 11:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A zárható konyhai doboz mind a 4 füle le van törve. [Geoládák v2.2.5]

kitkat0123 2019.05.25 17:08 - Megtaláltam
GeoVándor túra után még ládáztunk kicsit Aszód irányába, ez a láda is útba esett.

Köszi a rejtést!

R.Guszty 2019.05.25 17:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Hey-ho 2019.04.22 12:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Mary Lou 2019.04.20 14:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.92
Megtaláltuk.
Cserháti húsvéti kirándulás alkalmával.
Túra után még egy kis ládázás.
A láda mind a négy füle le van törve.
Köszönjük!

Laminsio 2019.04.07 14:37 - Megtaláltam
köszi

Lacza és Tádé 2019.03.17 16:44 - Megtaláltam
Megvagy, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

VenTOmi 2019.03.17 14:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kingajani 2019.03.17 13:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

aknitram 2019.03.17 13:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :) [g:hu 1.6.2y]

mravikek 2019.03.13 09:58 - Megtaláltam
Meglelve eme remek rejtek! [g:hu 1.6.1x]

Törpe 2019.02.08 10:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.90
Köszönjük a rejtést!
Törpe

Wilka74 2019.01.03 15:09 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.96
Szép a templom és a temető környékét is megcsinálták. Kocsival majdnem a dobozig lehet menni, de az adoptáló közelebb is hozhatná egy kicsit a ládát, mert így átmennek az emberek a veteményen. Köszönet!

zsolty23 2018.12.26 11:37 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Ribizli9 2018.11.17 14:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 2.11
Közös találat PÉV-vel.
MEGVAN!

PÉV 2018.11.17 14:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.14
A ládához csak a szántóföldön keresztül lehetett eljutni. A szúrós ágak között logoltunk Ribizli9-el.
Köszönjük a rejtést.
-MEGVAN!-

Fringilla és Kuglóf 2018.11.15 15:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.61
Szeretjük az ilyen helyeket! Köszönjük a rejtést.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (458 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu