geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3806. Nagypalli Iskola (GCNPAL)
Megérkeztél
Megérkeztél
Kívülről
Kívülről
Belépve
Belépve
Még beljebb lépve
Még beljebb lépve
Ünnep
Ünnep
Jó helyen jársz, menj beljebb!
Jó helyen jársz, menj beljebb!
Iskolaudvar
Iskolaudvar
Itt menj fel a rejtekhez
Itt menj fel a rejtekhez
Nagypalli utcakép
Nagypalli utcakép
Katolikus templom
Katolikus templom
Református templom
Református templom
Pincegaléria
Pincegaléria
Kis falu, nagy játszótér
Kis falu, nagy játszótér
Csuhékiállítás
Csuhékiállítás
Falumúzeum
Falumúzeum
Falumúzeum
Falumúzeum
Ha nem rohansz, sétálj egyet a faluban!
Ha nem rohansz, sétálj egyet a faluban!

Csend, nyugalom
Csend, nyugalom
Nagypalli hangulat
Nagypalli hangulat

Szélesség N 46° 8,746'
Hosszúság E 18° 27,098'
Magasság: 194 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.05.21 13:10
Megjelenés időpontja: 2014.05.21 23:09
Utolsó lényeges változás: 2015.06.11 20:21
Utolsó változás: 2015.10.19 22:44
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Hulope (72 268 165; 30 298 67 68), Menytyinty, Csanu
Felhasználó: Hulope
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 130 m
Megtalálások száma: 121 + 2 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


WAP

A 800 ml-es hagyományos ládát cserép alatt keresd! Lehetőleg tanítási napon, 8:00 és 16:00 között menj!

Megközelítés

A faluban gyakorlatilag bárhol lehet parkolni, az iskola előtt is.
 N 46° 8,759' E 18° 27,130' 190 m [GCNPAL+parkoló]
Mindig nyitva van a kis, alacsony kapu, sétálj be!
Ha elölről mégsem jutsz be, akkor D-i irányba sétálj 95 m-t, ott a buszmegállónál egy földúton jobbra menj a házak mögé,
 N 46° 8,691' E 18° 27,200' 196 m [GCNPAL+ösvény kezdete] majd az első lehetőségnél jobbra. Helyenként út, helyenként gyümölcsös, de el lehet menni.


A ládába TravelBug helyezhető.


Ezzel a geoládával egy kedves kis baranyai falut, és első sorban annak az iskoláját szeretnénk bemutatni.
Talán sokan csak Móra Ferenc írásaiból ismerik az olyan iskolát, amelyikben egy tanítóval különböző osztályok együtt tanulnak. Akiknek éppen halk órájuk van, csöndesen végzik a feladatukat. Nincs tanári szoba, nincs csöngő, de van nagy füves udvar, sok játék, és komoly munka.
Egy ilyen, ma is működő intézménybe szeretnénk ezzel a ládával meghívni. Jelenleg összesen 21 tanulója van, ennek megfelelő méretű az épület, az udvar, az öltöző. A szüneteket nem szabályozza csöngő, hanem a tanítás menetéhez és az időjáráshoz igazodik.
Nincs se porta, se titkárság, se tanári szoba, két tanteremben van együtt egész nap a két tanulócsoport a tanítókkal. Ha jön a postás, besétál, ha csöng a telefon, felveszik. Ha teheted, tanítási időben 8:00 és 16:00 között érkezz! Ha van bátorságod, kopogj és köszönj be, itt szokva vannak az óra közbeni vendéghez, örömmel fognak fogadni. Két ajtó van, bármelyiken bemehetsz.
Ha hétvégén vagy tanítási szünetben érkezel, sétálj körbe, kukucskálj be az ablakon, és nézd meg a falu nevezetességeit!

A rejtek

Az iskolaudvar végén menj fel a lépcsőn!
A 800 ml-es hagyományos ládát cserép alatt keresd! A szomszédok tudnak róla.

Mivel Nagypallon - vagy ahogy a helyiek mondják, Nagypallban - eddig nem volt láda, szeretnénk felhívni a figyelmet a falu egészére.

Nevezetességek a faluban

Az iskolával közös udvarból nyílik a falumúzeum és a csuhékiállítás. Utóbbit Erzsi néni személyesen mutatja meg, aki a legtöbb műremek személyes alkotója.

Mindkettő bármikor megtekinthető, de ehhez telefonon egyeztetni kell:
falumúzeum: 72-466-752
csuhékiállítás: 72-466-713

A falumúzeum különlegessége, hogy szoba egyik oldalát magyar, a másik oldalát sváb hagyományok szerint rendezték be. Még az ágy két felét is különbözőképpen ágyazták!

A csuhémúzeumban a környék kézműveseinek alkotásai láthatók, például huszárok, rőzsehordó asszonyok, Betlehem.

Talán meglepő színfoltja a falunak a pincegaléria, amit egy holland házaspár hozott létre, és évről évre új kiállítással nyitja meg. Május 1-jétől szeptember végéig tekinthető meg.
Pincegaléria
 N 46° 8,879' E 18° 27,057' 186 m [GCNPAL+pincegaléria]

Templomok

 N 46° 8,850' E 18° 27,103' 142 m [GCNPAL+katolikus templom]
 N 46° 8,893' E 18° 27,413' 167 m [GCNPAL+református templom]

Katolikus gyülekezete a pécsváradi plébániához tartozik. A református gyülekezet a Zengővárkonyi Református Egyházközösség társgyülekezete.

Az iskola történetéről

Nagypall község a Mecsek hegység lábától alig néhány kilométerre, délre terül el. Régi feljegyzésekből ismert, hogy a községnek 1738-ban már van tanítója, Kállay Ferenc. 1772-73-ban Nagypall lakói magyarok és németek. Ezekben az években a nagypalli római katolikus felekezetű elemi iskola római katolikus vallású tanulóit a helyi tanító rendszeresen oktatta. Ekkor iskolaépülettel nem rendelkeztek, a tanító saját házában oktatott írást és olvasást. A tanítót Engelbert Kristófnak hívták. 1829-ben épült meg az új nagypalli iskola. Ide jártak a magyar, német gyerekek. Ekkor a tanító Jámbor László. 1852-ben már két iskola működött, a római katolikus felekezetű és a református felekezetű. Mindkét felekezetű gyerekeket külön tanító tanította. A feljegyzések szerint 1922-ben az iskolát református felekezetű elemi népiskolaként rögzítették. Egy tanító 14 római katolikus vallású és 21 református vallású diákot oktatott. A tanítás nyelve a magyar. 1924-ben újra működött a római katolikus felekezetű iskola is. Tanítók: Sziács Sándor és Háhmánn Márton. 1937-38-ban a római katolikus elemi népiskola tannyelve a német. 1943-ban az intézmény nyolcosztályú és egy tanterem volt. 51 beírt tanulóját egy kisegítő oktatta, mert a helyi tanító katonai szolgálatot teljesített. 1948-ban államosították az iskolát, ekkor kettő tanteremben kettő tanító 75 tanulóval foglalkozott. Ebben az évben költözött az iskola a Szabadság utca 37. számú épületbe, ahol a mai napig megtalálható. Átalakítással kettő tantermes iskolát, szertárat és kettő szoba, konyha pedagóguslakást hoztak létre. 1975-től már csak alsó tagozat működik, kettő tanteremmel és kettő tanítóval. 1991 óta működik az intézményben a napközi, és ettől az évtől kezdve tanulnak a gyerekek német nemzetiségi nyelvet. A tanítók száma három, ebből kettő osztálytanító és egy a napközis nevelő. A tanítás 1-2. és 3-4. osztállyal részben osztott oktatási rendszerben folyik. 1997-ben megtörténik az iskola homlokzatának felújítása, tetőszerkezetének cseréje. 2008-ban az iskola a pécsváradi Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola tagintézménye lett. 2003 óta a Pécsváradi Tankerülethez tartozik, ekkor kapta a következő nevet: Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Nagypalli Német Nemzetiségi Tagiskolája.

Nagypall község története

Nagypall Baranya megyében, a Zengő hegytől délre helyezkedik el. A legközelebbi város Pécsvárad, alig 3 km-re található.
A település nevét először az I. István által alapított pécsváradi bencés apátságnak adót szolgáltató falvak között írták le, ekkor még Pol alakban. A Pall helynév a magyar Pál személynévből alakult ki. A hagyomány szerint az 1700-as években egy Nagy Pál nevű földesúrnak voltak itt birtokai.
A nagypalli hagyományok szerint egy néhai skót herceg szobra áll a településen, akit Vendel néven avatták szentté, mert a földművesek beteg állatait gyógyította, ettől pedig a pásztorok védőszentje lett.
Nagypall a török hódoltság alatt is lakott falu volt. A hódoltság után lakossága magyar. A 18. század elején Nagypall a pécsi püspök birtoka lett. E század közepén erősen élt a faluban a református vallás. A 18 század második felében kezdtek a faluba németek betelepedni. Számuk lassan növekedett, az első világháború után arányuk 50% fölé emelkedett. Mária Terézia uralkodása alatt a magyarok jobbágyok, a németek zsellérek voltak. Termeltek búzát, rozst, árpát, zabot, kukoricát, szőlőt. Tenyésztettek ökröt, üszőt, fejőstehenet, lovat, sertést, juhot. Két malom is őrölt.
A II. világháborúig a falu két utcájában elkülönülten éltek a németek és a magyarok. A magyarok a református vallást gyakorolták, míg a németek római katolikusak voltak. Ezért van két temploma a falunak: az 1793-ban épült református templom, mely műemlék épület és az 1885-ben épült katolikus templom.
1852-ben, a községben már két iskola is működött: a római katolikus, melyben a tanítás nyelve német és magyar volt, és a református felekezetű, melyben a tanítás nyelve magyar volt. 1928-tól már ismerjük az itt élő iparosok nevét is. Élt itt: bognár, borbély, cipész, kovács, kőfaragó, lakatos, molnár, vegyeskereskedő. Volt tejcsarnok, vasútállomás, postahivatal és működött Levente Egyesület, a Gazdakör és a Polgári Olvasókör. 1946-ban sportkör, 1947-ben önkéntes tűzoltó testület alakult. A következő években megalakult a Községi Tanács, a mezőgazdasági termelőszövetkezeti csoport.

A közigazgatás átszervezése átszervezése folyamán 1966. június 30-án megszűnt az önálló tanács és július 1-től Pécsváradhoz csatlakozott. Az egyesült termelőszövetkezet központja is Pécsvárad. Az iskolában már csak alsó tagozat működik, a felsősök Pécsváradra járnak.

Forrás

Az iskola igazgatójának tájékoztatója
Nagypall község hivatalos oldala
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (57 db): környezet: 4.52 rejtés: 4.65 web: 4.78 átlag: 4.65

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Szőkekapitány 2019.10.14 14:59 - Megtaláltam
Köszönöm szépen a rejtést.

vaslemez 2019.08.25 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.14
Sajnos nem volt időnk kivárni a vakáció végét, így nem nyitvatartási időben mentünk. Ettől függetlenül kissé betolakodónak éreztük magunkat. Szerencsére a leírás elég részletes, így nem kellett sokáig kotorászni.

Szilágyiék 2019.07.31 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
Sajnos (vagy nem annyira?) a tanításnak vége, de a kiskapu nyitva volt, a dobozka a helyén, minden rendben!

Erre a három napos kirándulásra Andi lányunk, és Eszter unokánk jött velünk.

Nos, milyen az élet, és milyen a geocaching játék?

Ezt a rejtést nézegetve, felkeltette az érdeklődésemet a Pincegaléria is. Jobban rákeresve a neten, kiderült, hogy a megálmodó és létrehozó holland házaspár ugyanaz a két ember, akivel - és a gyermekeikkel - 1987-ben a Nemzetközi KÖRÖS vízitúrán ismerkedtünk meg. (Sajnos Frouke már nincs közöttünk.)
Az akkor 8 éves Andi lányunkat Ők vitték magukkal az egyik napon a vízen, a nővére a fiukkal egy másik kenuban húzta az evezőt. Hatalmas élmény volt ez nekik!
Egy darabig még leveleztünk, de sajnos, elég hamar megszakadt a kapcsolat.

Most ráadásul itthon volt Eddy lánya: Nynke is, aki épp Andival volt nagy barátságban akkor. Hatalmas öröm és fantasztikus találkozás volt!

32 év után ez a játék hozott össze minket!

KÖSZÖNJÜK!

Marcsi-Eddy-Nynke-Andi-Eszti
1987 - Az a pici ott Andink
 
Emerich63 2019.06.30 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Különleges hely ebben az apró falucskában.
A láda jó rejtek, rendben a helyén.

20190630_13025120190630_130239
Jaroy 2019.06.16 13:53 - Megtaláltam
Remek rejtekhely kissé nehezeb találtuk meg . Vasárnap is simán betudtunk menni. Köszi a rejtést :)

GRegina 2019.06.16 13:53 - Megtaláltam
Kissé nehezen láttuk meg. Senkivel nem találkoztunk, meglepődtünk, vasárnapi napon is bejutottunk. Köszi a rejtést! :)

abai.alexandra 2019.05.22 23:59 - Nem találtam meg
Sötétedésig kerestük, de nem találtuk a ládát.
Kérem a láda elfogadását.
Köszönöm

IMG_3318 
Bőrharisnya 2019.05.20 12:16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
Csodálatos faluba jutottunk el. Köszönjük a rejtést.

csipet_csapat 2019.05.05 18:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.38
Hangulatos suli, hangulatos faluban. Köszönjük, h megmutattad.

IMG_6183IMG_6184
IMG_20190505_180044 
takacsimre 2019.05.05 18:00 - Megtaláltam
Csipet_csapattal. Nagyon jó társaságban, de: NÉLKÜLE!!!

BiBoLi 2019.05.05 10:36 - Megtaláltam
Köszi

Rézangyal77 2019.05.05 10:36 - Megtaláltam
Köszi!

zöldfülű 2019.05.05 10:36 - Megtaláltam
LefüLELVE :-)
Geoversenyről útban hazafelé - némi H2O kíséretében...
Köszi a rejtést

073074
szikizso 2019.05.03 16:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Fürkészéseim során ez volt a 536. láda. [g:hu 1.6.2y]

ha2 2019.04.28 09:25 - Megtaláltam
ZÖLDSPORTOS kerékpáros túrán.

Zergi 2019.04.28 09:25 - Megtaláltam
Fogtam!

IMG_8004IMG_8005
IMG_8006IMG_8007
IMG_8008IMG_8011
IMG_8012 
katika 2019.04.19 18:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

 
Attibati 2019.04.17 10:52 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.54
Mecseknádasd - Apátvarasd - Zengővárkony - Pécsvárad - Nagypall - Erzsébet - Geresdlak - Szebény - Ófalu - Mecseknádasd 105 km, 2100 m szint kerékpárral

Sok csinos tanítónénivel (ovónővel?) találkoztam az iskola udvaron, mindenki nagyon segítőkész volt, de a ládáról nem tudtak, illetve megjegyezték, hogy már mások is keresték.
Okozott egy kis fejtörést a láda előpiszkálása a rejtekhelyről, de megoldottam.
Az épületben már nem csak iskola, hanem orvosi rendelő is működik.

isoprof 2019.04.13 09:00 - Megtaláltam
megtaláltam

laszloistvan 2019.02.24 17:08 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.97
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

Tanítási időn kívül sikerült - nagyjából pont olyan volt sötétedés felé egy kihalt iskolaudvar végében a szomszéd kerítése mellett félig illegálisan kotorászni, mint amilyennek hangzik. :-) Lehet jó egy ilyen iskola - a tanító személyisége számít.
A "szinte bárhol lehet parkolni" ügyét máshogy látom: nemigen találkoztam még faluval, hogy a mély árok és a keskeny padka miatt ennyire ne lehessen leállni az átvezető út szélén - csak a sáv felének elfoglalásával lehetséges - inkább továbbmentem a következő mellékutcáig.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (124 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu