geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Típus:
forrásturistautak.hu-n
Név:Érdi termálkút
Szélesség (lat):N 47° 21,415'
Hosszúság (lon):E 18° 56,163'
Magasság:104 m
Település:Érd
Megye:Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Járvás Tamás
Felhasználó:partizán
Dátum:2009.08.31 20:16

Thermal kút. Büdös, de egészséges :)

"Az érdi fürdőkomplexum meleg vizét (42oC) 800 méter mélységű termálkútból nyeri, mely a geológiai miocén időszak víztároló képződményeiből táplálkozik. A víz nátriumhidrokarbonátos, kloridos, szulfátos termálvíz, amelynek azonban bromid és jodid ion tartalma is jelentős, a fluorid ion tartalma pedig kimondottan magas.

Ivókúra:
* Mint alkálihidrokarbonátos, kloridos, szulfátos víz, annak ivókúra formájában való fogyasztása a nyálkahártyák idült hurutjaiban ajánlható.
* Magas nátriumszulfát tartalma miatt a víz „glauber-sós” ásványvíznek is tekinthető, és így fogyasztása gyomor- és bélhurutoknál, epekőbántalmak esetén, diabetes, köszvény, pyelitis, cystitis, prosztata és végbélkörnyéki vérpangás, aranyér, meteqismus és idült obstipatio estén is előnyösen használható, részint ivókúra, részint fürdőkúra formájában.
* Magas nátriumklorid (konyhasó) tartalma miatt ez a víz „konyhasós” víznek is tekinthető. Ennek megfelelően ajánlható idült hurutok, valamint bronchitis és gastritis esetén.
* Jelentős – de nem kiugró – jodid ion tartalom miatt a víz lassan, de egyenletesen ható jódos ásványvíznek is tekinthető. Ivókúra formájában hatásos lehet hypothyerosis, struma, arteriosclerosis, scrofulosis és hörghurut esetén. Ezt a hatást előnyösen kiegészíti az ugyancsak lassan, de folyamatosan ható bromid ion általános nyugtató hatása.
* Magas fluorid tartalma miatt ez a víz kitűnően felhasználható fogszuvasodás ellen, és általában minden fogászati terápia hasznos kiegészítője lehet. Gyermekeknek – szakorvos által, igen alapos ellenőrzés mellett – kiválóan biztosítja az igen szép és hibátlan fogzománc kialakulását és a fogszuvasodást szinte teljesen megszünteti. Felnőtteknek akár ivókúra, akár „fogzuhany” formájában alkalmazva ugyanezt biztosítja, mindennemű fogászati kezelést megkönnyít és a fogak jó állapotban való megtartását igen jelentős mértékben előzmozdítja."


További részletek itt.
forrás-lista
forrás-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.