geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
A Vadleány-barlangról
A Vadleány-barlangról
Tanösvény jelzés
Tanösvény jelzés

Típus:
tanösvény-állomásturistautak.hu-n
Név:A Vadleány-barlangról
Szélesség (lat):N 46° 54,712'
Hosszúság (lon):E 17° 10,438'
Magasság:325 m
Település:Nagygörbő
Megye:Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:eperdzsem
Felhasználó:eperdzsem
Dátum:2009.06.02 13:36
tanösvény neveBuruczky Ferenc (Kovácsi-hegy) tanösvény

Buruczky Ferenc (Kovácsi-hegy) tanösvény információs táblája.
A tanösvény jelzése: egységesen fehér alapon fekete madár.

A Vadleány-barlangról

A barlang a bazaltutcával egyidőben keletkezett. A kibillenés és a suvadás mozgása következtében a bazaltutca árkával párhuzamos és arra merőleges repedések jöttek létre. Egy ilyen, bazaltutcára merőleges repedés nyomán született meg a Vadlány-lik barlang. Számos állat talál itt lakó- és búvóhelyet, melyek közül talán legérdekesebbek az éjszaka aktív denevérek. A szoba vak kürtje alatt felhalmozódott guanó jelenlétük bizonyítéka. E barlang különleges helyet foglal el a környék barlangjai sorában, mert méretei, beosztása, „komfortos hatása” alkalmassá tették, még ha időszakosan is, hogy lakóhelyül is szolgáljon.
Utoljára a német megszállás- nyilas időkben használták, majd később Rákosi Mátyás beszolgáltatási rendszere alatt a környéken élő parasztok terményeiket rejtették el itt. Népi elnevezései, úgy mint: Vadlán-lik, Vindornyaszőlősi Vadlán-lik, Savanyú Jóska tanyája, Savanyú Jóska barlangja mind arra utal, hogy bizonyosan akadtak, akiknek hosszabb-rövidebb időre hajlékul szolgált. Hosszú időn keresztül beszéltek az emberek egy történetet, amely mondaként maradt ránk egy leányról, s amelyet Horváth Elek plébános jegyzett fel:
„Van ezen a hegynek egy benyílója a sziklaországba, ahová bebocsájtkozva az ember egy barlangot talál, amelynek a berendezése tényleg emberi munkára vall. Van a barlangban valóságos kőtűzhely, kőágy, kőasztal, kőpad...
Egy feltűnően szép leány szerelmes lett egy szegény legénybe, akiért élt-halt. Mikor a lány szülői rájöttek idilljére, mindent megtettek, hogy ezt a szerelmet csírájában elfojtsák. Sőt alattomban a lányt fölbíztatták, hogy csak hívja meg kedvesét, hadd lássák a legény derék voltát és látván őt a házasságba beleegyezzenek. A leány, akit éjente szokott kedvese felkeresni, felbíztatta kedvesét a szülők szerető látogatására. A gyanútlan leány így lépre csalta kedvesét. A leány apja vendégül fogadva a legényt dúsan megvendégelte és amikor már mámorosak voltak, kicsalta, hogy hadd mutassa be istállója gazdagságát. Kiérve az istállóba, az ott elbújtatott zsandárokkal elfogatta, láncra verette és az urak kezeibe adta. Ez az eset a leányt annyira megviselte, hogy beleőrült fájdalmába. Elbujdosott és soha többé nem látták. Csak esténként hallották a környék lakói a bánatos leányéneket...”
tanösvény-állomás-lista
tanösvény-állomás-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.