geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
A fák élete
A fák élete
Tanösvény jelzés
Tanösvény jelzés

Típus:
tanösvény-állomásturistautak.hu-n
Név:A fák élete
Szélesség (lat):N 46° 54,596'
Hosszúság (lon):E 17° 10,363'
Magasság:313 m
Település:Nagygörbő
Megye:Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:eperdzsem
Felhasználó:eperdzsem
Dátum:2009.06.02 13:23
tanösvény neveBuruczky Ferenc (Kovácsi-hegy) tanösvény

Buruczky Ferenc (Kovácsi-hegy) tanösvény információs táblája.
A tanösvény jelzése: egységesen fehér alapon fekete madár.

A fák élete

A fák az egész Földet benépesítik, mindenhol megtelepednek, ahol vizet képesek felvenni. Több emberöltőnyi évet megélhetnek - feltéve, ha az ember nem avatkozik közbe.
A fa gyökérzete a fakorona méretével általában azonos terjedelmű, de mostoha körülmények között annak többszöröse is lehet. A gyökerével a fa egyrészt "kapaszkodik" másrészt vizet és vízben oldott szervetlen tápanyagokat vesz fel. A fa testének legbelső része a farész, melynek feladata a fa merevítése és a gyökér által felvett anyagok szállítása a lombozat felé. ahol szerves anyag képződik. Az itt képződött szerves anyagokat a fa testének külső része, a háncsrész szállítja vissza, a gyökerek irányába. A két rész között osztódószövet (kambium) helyezkedik. el, mely kifelé a háncs. szövetet újítja meg, a fa belseje fele kora tavasszal tág likacsú, a nyár folyamán egyre szűkebb faelemeket hoz létre, majd télen megáll. Így alakulnak ki évről évre az egymástól jól elkülönülő évgyűrűk. Legbelül van a legöregebb, kívül, közvetlen a kambium mellett pedig a legfiatalabb. Egy-egy idős fa életkorát csak az évgyűrűk számlálásával tudnánk pontosan meghatározni.
A vastagodás következtébe a háncsrész egyre kijjebb kerül, külső sejtjeibe szilárdító anyagok rakódnak, összenyomódnak, elszakadoznak, elhalnak…, így alakul ki a fák kérge. Akácfán, tölgyfán vagy cseren az elhalt szövetek függőlegesen repedeznek fel, nyírfán, cseresznyefán gyűrűs kéregrepedések alakulnak ki. Az elhalt kéregrészbe cserzőanyagok rakódnak le, amely véd a baktériumok, gombák és a rovarok ellen. Az egyes fafajokat nemcsak jellegzetes kéregmintázatáról, hanem leveléről és terméséről is fel lehet ismerni. A gyertyán levelének széle kétszeresen fűrészes, a bükk levélszéle viszont sima, hosszú, finom szőrrel (pillákkal) borított. A tölgy karéjos levele mindenki számára könnyen felismerhető, termése a makk pedig kedvenc csemegéje a vaddisznóknak. A tájékozott kirándulók ősszel a szelídgesztenyék hosszúkás, fogazott leveleire vadásznak a tüskés burokba bújt ízletes gesztenyék reményében, nyár elején nyár elején pedig a hárs és a kőris virágának finom illata csábítja egyre beljebb az erdőbe a látogatókat.
Ha nem jelenik meg a beágyazott térkép, kattints ide!
tanösvény-állomás-lista
tanösvény-állomás-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu