Típus:
tanösvény-állomásturistautak.hu-n
Név:Lillafüredi Tanösvény 5. állomás
Szélesség (lat):N 48° 5,557'
Hosszúság (lon):E 20° 37,266'
Magasság:364 m
Település:Miskolc-Lillafüred
Megye:Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:kondasg
Felhasználó:kondasg
Dátum:2009.05.25
tanösvény neveLillafüredi Tanösvény

Lillafüredi Tanösvény 5. állomás
(Limpiászi kereszt)

Az információs tábla szövege:

A "Tábori oltár" néven ismert kegyhely a Mária-sétány részeként, szintén a Palotaszállóval egy időben, az 1920-as évek végén épült. A Mária sétány eredetileg itt ért véget. A feszület a spanyolországi Limpias falucskában lévő eredetinek egy másolata. A Limpias-i kegyhelynek - a Lourdes-i Máriához hasonlóan - szintén csodálatos gyógyulásokat és eseményeket tulajdonítottak. Az 1930-as években, tavasztól őszig vasárnapi miséket tartottak itt, és hangversenyeket is rendeztek.

A kereszt után az eddigi világos mészkövet egy enyhén palás, metamorfizált riolit jellegű vulkáni kőzet váltja fel, ami az előzőekben látott andeziteknél többet tartalmaz a vulkáni kőzetek fő összetevőjéből, a szilícium-dioxidból (más néven kovasav). Ennek is köszönhető, hogy a kőzet felszínén agyagbemosódásos barna erdőtalaj alakult ki.

A kereszt környezetében ültetett luc- és erdei fenyők láthatók. A tágabb környezetben a bükkfák közé egy-egy kocsánytalan tölgy, gyertyán, korai juhar, nagylevelű hárs elegyedik, az alsóbb szinteken pedig szeder, fekete bodza, borostyán és mogyoró képviselik a fás szárú növényzetet.
tanösvény-állomás-lista
tanösvény-állomás-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]