Típus:
forrásturistautak.hu-n
Név:Sárkány-kút
Szélesség (lat):N 46° 8,656'
Hosszúság (lon):E 18° 8,995'
Magasság:218 m
Település:Orfű
Megye:Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:bregő és andorpapa
Felhasználó:bregő és andorpapa
Dátum:2006.03.24 10:47

Együttműködésben a Baranya Megyei Természetbarát Szövetséggel, a leírás forrása: www.baranyatermeszetbarat.hu

Az orfűi Balázs-hegy északi oldalában lévő, jelentős hírnévvel rendelkező, időszakos karsztforrás. Megközelíthető a SO jelzésen. A forrást éveken át folyamatosan figyelték, hogy megállapítsák, a szűk barlangos forrásszájon át milyen rendszerességgel történik kifolyása. Vizsgálták, hogy működése összefüggésbe hozható-e a korábbi időszakokban történt csapadékhullással. Az itt elhelyezett regisztrációs műszer szerint a forrásszájon olyan vízkitörések történtek, melyek a forrás teljesen önálló, sajátos működésére utalnak. A triász mészkőben kialakult, nem feltárt szifonrendszerben a karsztvíz olyan szinteket érhet el, melynek következményeként időszakosan megindulnak a vízkitörések. A kifolyások igen intenzíven indulnak meg, majd fokozatosan csökkenő tendenciára váltanak. Működésének huzamossága is egyedi, pár perctől akár napokig tartó is lehet, így hidrogeológiai szempontból igen ritka természetes jelenség. Ma már a forrás ritkán produkálja ezt a jelenséget.

A forrás mellett régen Melocco Miklós sárkány szobra állt, de sajnos vandálok összetörték. A népmonda is magyarázatát adja a különleges természeti jelenségnek: régi időktől kezdve élt a sárkány ezen a vidéken. Ha előbújt földalatti barlangjából, rémülten futott minden ember haza. Egyszer, mikor a sárkány aludt a barlangban, óriási vihar kerekedett. A hatalmas erejű szél egy sziklát görgetett a barlang bejárata elé. A sárkány hiába feszítette neki hátát a nagy kőnek, hogy elgörgesse, nem járt sikerrel, azonban a feszegetéstől a föld megrepedezett és az esővíz befolyt a réseken, majd újra és újra felfreccsent, ahogyan emelgette a sziklákat a sárkány. Azóta sem tud kijönni a napvilágra a szörnyeteg, de amikor ébren van, megfürdik a föld mélyén lévő tavacskában. Ekkor kinyomja a vizet, hogy megindul a forrás.



Közeli települések: Orfű-Mecsekrákos É felé 694 m, Orfű DK felé 899 m, Orfű-Horgászfalu ÉNy felé 1.29 km (2015/01/12 set by MapAudit, O'Eye)
forrás-lista
forrás-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése
adatok és fényképek szerkesztése a TUHU-n
adatok szerkesztése a GCHU-n
a pont törlése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]