geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQTípus:
romturistautak.hu-n
Név:Szegvár
Szélesség (lat):N 46° 35,111'
Hosszúság (lon):E 20° 13,254'
Magasság:80 m
Település:Szegvár
Megye:Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Jutka
Felhasználó:Jutka
Dátum:2003.05.12 19:45

A Kórogy és a Kurca patakok összefolyásánál fekszik az õsi település, Szegvár, amely a honfoglalás után a Kalán nemzetség és a velük osztályos rokon Pósafiak birtoka volt. Tõlük a XIV. században a Bór család örökölte, kiknek kihalása után a Dóczy család kezére került.. Dóczy János, aki elõbb II Ulászló fõkamarása, utóbb János király kincstárnoka volt, az 1514-ben Dózsa György által lerombolt udvarháza helyén a folyó partján 1523-ban erõs fallal körülvett várkastélyt épített. Ferdinánd hívei egy rövid idõre Szegvárt is elfoglalták és a hagyomány szerint itt történt, hogy amikor Ferdinánd 1528-ban Mezõtúrról János király kíséretével a várkastély alatt haladt el, annak tornyából nyíllal a lábát megsebesítették, amitõl élete végéig sántított.
Dóczy Jánost a felkelõ erdélyi hazafiak 1534-ben elfogták, és Medgyesen kivégezték. A vár és a birtok Dóczy Miklós, majd ennek halála után özvegyének, Jaksics Erzsébetnek birtokába jutott, aki új adománylevelet is kapott rá 1563-ban. A Dóczy család fiúágon történt kihalta után a Paksy család birtoka lett, miután 1608-ban Dóczy Anna Paksy Miklós felesége lett.
A szentesi csatában megvert és visszavonuló török sereg 1647-ben Szegvárt is elpusztította, amelyet ezután csak Szegi puszta néven említenek. Ezt követõen gróf Keglovich, majd Schlick császári tábornoké volt. Ez utóbbitól 1722-ben gróf Károlyi Sándor kuruc generális vásárolta meg, aki az akkor még romokban heverõ kastélyt 1723-ban felépítette, késõbb átalakítva gróf Károlyi Antal a vármegyének adta át. Az átalakított szegvári vár 1883-ig megyeháza, majd polgári leányiskolaként mûködött.
A kastély mögött, a Kurca patak partján hosszú téglafal húzódik, melyet várfalként emlegetnek. Valójában azonban a XVIII. században épített, megyeház mögötti börtön megmaradt fala.
http://syrius.elte.hu/varak
rom-lista
rom-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése
adatok és fényképek szerkesztése a TUHU-n
adatok szerkesztése a GCHU-n
a pont törlése


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]