A barlang térképe
A barlang térképe
Típus:
barlangturistautak.hu-n
Név:Szelim-barlang
Szélesség (lat):N 47° 35,420'
Hosszúság (lon):E 18° 24,418'
Magasság:292 m
Település:Tatabánya
Megye:Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:lelcache + Zsé
Felhasználó:lelcache
Dátum:2005.04.09 11:15
mélység14 m
hossz45 m

A Szelim-barlang (vagy más néven Szelim-lyuk) a Tatabánya feletti Kő-hegyen található. A szomszédos Turul-emlékműtől egy néhány éve épült tanösvényen át juthatunk a barlanghoz. A képződmény 45 m hosszú és 14 m magas, melyet egy vízfolyás vájt ki a mészkősziklából. A barlang jelentős őskori lelőhely, ősemberek tűzhelyének maradványait, elszenesedett fatöredékeket és állati csontokat tártak fel.

A barlanghoz legenda is fűződik, mégpedig két hasonló:

Az egyik legenda szerint a tatár támadások idején a barlangban keresett menedéket környező falvak lakossága. Amikor egy János nevű kisfiú megszomjazott majd hangosan sírni kezdett, édesanyja elvitte a közeli forráshoz. Ott azonban elfogták őket a tatárok, akik arra kényszeríttették az asszonyt, hogy árulja el a többiek rejtekhelyét. Miután rajtaütöttek a fegyvertelen lakosságon, a gyermekekre és az asszonyokra rágyújtották a barlangot, a férfiakat pedig elhurcolták. A legenda igazságtartalma kétséges, azonban az elgondolkoztató, hogy a barlangtól nem messze található forrást János-forrásnak hívják...
A másik legenda szerint hét falu lakossága menekült a török időkben a barlang falai közé, Szelim szultán azonban megtalálta a rejtekhelyet, és rájuk gyújtotta azt.

Forrás

Közeli települések: Vértesszőlős ÉNy felé 3.10 km, Vértestolna ÉK felé 5.66 km, Baj ÉNy felé 7.52 km (2016/04/28 set by MapAudit, O'Eye)
barlang-lista
barlang-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése
adatok és fényképek szerkesztése a TUHU-n
adatok szerkesztése a GCHU-n
a pont törlése

+bivakhelynek megfelel
+nyitott (nincs lezárva)
-kötél szükséges hozzá

Megjegyzések:
Juju 2006.03.20 22:10
részletek itt

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]