geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Típus:
épületturistautak.hu-n
Név:Pesti Vigadó
Szélesség (lat):N 47° 29,752'
Hosszúság (lon):E 19° 2,957'
Magasság:118 m
Település:Budapest V. kerület
Megye:Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:@david
Felhasználó:@david
Dátum:2005.01.18

Megnevezés: Pesti Vigadó
Cím: Budapest, V. kerület, Vigadó tér 2.
Kapcsolattartó: Jegypénztár, Vörösmarty tér 1., tel: 1/327-4322
Telefonszám: 1/318-4619
Fax: 1/318-9167
E-mail: iroda@msza.hu

Az egyesített főváros szinte első komolyzenei intézménye és szórakoztató központja volt az 1865-ben felavatott Pesti Vigadó, ami Feszl Frigyes építész terveinek megvalósulásával az akkori főváros legfontosabb kulturális, művelődési intézménye lett. Számos nevezetes kulturális esemény színhelye volt a II. világháborúig, akkor azonban megsérült, és az újjáépített Pesti Vigadót csak 1980-ban adták át a nagyközönségnek.
Az ország legszebb "művelődési háza", a korábbihoz képest némileg kisebb lett a hangversenyterme (700 üléses), de reprezentatív belső kiképzésével, javított akusztikájával a főváros egyetlen középkategóriájú koncertterme, zenei életének meghatározó helyszíne.


A 220 személyes kamaraterem színházi előadásoknak, kamarakoncerteknek, kulturális rendezvényeknek ad helyszínt. A Vigadó Galéria a magyar kortárs képzőművészet egyik legfontosabb bemutatóhelye.
épület-lista
épület-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése
adatok és fényképek szerkesztése
a pont törlése


Megjegyzések:
NCs 2005.01.31 12:37
1865-ben készült el a hazai romantikus építészet egyik jelképe, a Vigadó épülete, Feszl Frigyes tervei alapján. Helyén eredetileg is hasonló funkciójú épület állt, azt is Vigadónak hívták, azt azonban az osztrákok 1848-ban szétlőtték. Az építész megkísérelt sok stílusirányzatot felvonultatni, mindezt úgy, hogy ezeket az elemeket sorra összekapcsolja a magyar nemzeti hagyományokkal. Az épület főhomlokzatán nyitott árkádok vannak félköríves záródású nyílásokkal. A főpárkányt díszítő portrédomborművek a középen elhelyezett magyar címertől jobbra-balra Nagy Lajos és Hunyadi Mátyás magyar királyokat, kétoldalt Hunyadi János és Zrínyi Miklós hadvezéreket, valamint a reformkorszak kiemelkedő politikusait, Széchenyi Istvánt és József Nádort ábrázolják. 1865-ben itt mutatta be Liszt Ferenc "Szent Erzsébet legendája" című oratóriumát. Falai között számos koncertet és bált rendeztek. A II. Világháború alatt teljesen kiégett, 1980-ban nyitotta meg újra kapuit.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.