geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Fák
Fák
A terep
A terep

Típus:
tanösvény-állomásturistautak.hu-n
Név:Göbölyjárás Nőszirom Tanösvény MEGSZÜNT !
Szélesség (lat):N 47° 21,830'
Hosszúság (lon):E 19° 48,413'
Magasság:103 m
Település:Tápiószentmárton-Göbölyjárás
Megye:Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:rekasi
Felhasználó:rekasi
Dátum:2007.04.09
tanösvény neveNőszirom Tanösvény

A tanösvényt a Tápió Közalapítvány 2003-ban hozta létre azzal a céllal, hogy a Tápió-vidék homokbuckáinak és vizenyős rétjeinek élővilágát mutassa be egy rövid séta keretében. A terület érdekessége, hogy az egykori folyók hordalékkúpjainak homokhátságai és a Hajta-mocsár láprétjei egészen más élőhelyi feltételekkel közvetlenül egymás szomszédságában találhatóak. A tanösvény összesen 6 állomást tartalmaz, melyek az élőhelyek és a jellemző fajok leírása mellett a környező táj alakulásának történetét is röviden bemutatják. Az útvonal térképét az első tablón láthatjuk, valamint az oszlopokra, fákra festett lila jelzés mutatja az irányt.
Homoki nősziron itt
Miután a parkoló köszöntő tábláját elhagyjuk, az erdőbe érve egy rövid tájtörténeti állomás vár minket, melyben egykor itt élő, mai szemmel nézve meglepő állatfajok képeit is láthatjuk. Az első élőhelybemutató a homokbuckák közötti mélyedésben található homoki nyáras, mely a Duna-Tisza közi homokvidék jellemző képét idézi fel. Továbbhaladva egy fenyőültetvény képe tárul elénk, mely ugyan erdészeti telepítés eredménye, mégis az Alföldön nagyon gyakori élőhelytípus. A harmadik állomás a homokbuckák élővilágát mutatja be a magányos nyárfa tövében, különös tekintettel a gyepszint növényeire és lakóira. Utunk vége a dombról legyalogolva, a műút túloldalán lévő vizenyős rétek és bokorfüzesek területére vezet, mely a terület legértékesebb állomása. Májusban itt gyönyörködhetünk a szibériai és mocsári nőszirmok virágaiban, melyekről az ösvény a nevét kapta. A tanösvény vége egyben kiindulópontja a hosszabb időtartamú Hajta Természetismereti Túrának (8km), mely a Nagy-nádasba vezet egy izgalmas kirándulásra.

A tanösvény hossza: kb. 1000 m

Kísérőfüzet kapható: Tápió Közalapítvány, 2760 Nagykáta, Dózsa Gy. u. 19/G. Tel: 29-640-061, e-mail:kozalap@tapiovidek.hu

Megközelítés: Nagykátáról a 311-es közúton Farmos felé haladva Göbölyjárás belterületén, a tápiószentmártoni bekötőúttól 300 m-re. Vasúton a Bp.-Újszász-Szolnok vasútvonalon Tápiószentmárton megállónál leszállva, kb 1,3 km gyaloglással Farmos felé a közút mellett.

Túravezetés igényelhető: Tápió Közalapítvány 06-29-640-061
Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet 06-29-441-262

(forrás: TápióVidék weblapja)
Ha nem jelenik meg a beágyazott térkép, kattints ide!
tanösvény-állomás-lista
tanösvény-állomás-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu