Csúcson a kód
Csúcson a kód
Kilátás a bércről
Kilátás a bércről
Távolban a Z+
Távolban a Z+
Típus:
pecsételőhelyturistautak.hu-n
Név:Várak a Börzsönyben kód (Felsőtamásvár-bérc)
Szélesség (lat):N 47° 58,602'
Hosszúság (lon):E 18° 55,920'
Magasság:542 m
Település:Kemence
Megye:Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Elf
Felhasználó:Elf
Dátum:2007.03.30
túramozgalom neveVárak a Börzsönyben
igazolás típusakód

Kemencétől DK-re, a Dosnya-patak völgyéből meredeken emelkedik ki a Tamásvár-bérc. Tengerszint feletti magassága 554 m a Dosnya-patak völgye feletti relatív magassága kb. 153 m.
Az ÉNy-DK-i irányú hegygerinc szélessége 2-11 m, hossza 120 m. A két hosszanti oldalát 1,5-13 m magas, csaknem függőleges sziklafalak alkotják. DK-en a hegy folytatásától mintegy 1,5 m mély, 20 m széles árok választja el. ÉNy-on meredeken, kb. 10 m mélyre szakad le a gerinc vége. Itt, a sziklafalhoz csatlakozva kb. 4-5 m széles, 20 m hosszú, 1-1,5 m mély árok fokozta a sziklafalak által nyújtotta védelmet.

Miklós Zsuzsa 1984-ben két kutatóárokkal átvágta a gerinc legszélesebb szakaszát. A humuszból XII-XIII. századi cserepek, néhány vastárgy és apróra tört paticsdarabok kerültek elő.
A Tamásváron a gerinc kiszélesedő részén közvetlenül a sziklára épített boronaház állhatott. A lelőhely nagysága, a leletek és a kiváló természetes védettség alapján nagy valószínűséggel a kisméretű Árpád-kori várakhoz sorolható.
A természetes sziklaerdőt legkönnyebben a Dosnya-patak völgyében vezető erdészeti feltáró út kanyarulatából kikapaszkodva meredek, görgeteges lejtőn érhetjük el. A vár a „Tamás-bérc" felirat „m" betűjénél található. A táblát a gerinc ÉNy-i végén helyeztük el.

FIGYELEM! A túramozgalomban megadott megközelítési útvonal fokozottan védett természeti területre esik, belépés csak ENGEDÉLYEL, amire az úton elhelyezett tábla is felhívja a figyelmet!

Alternatív megközelítési mód a Kiráylházáról induló Z+ jelzésésről a bérc felé letérve.

Tábla és festés is található egymástól 2m távolságban.


Közeli települések: Kemence ÉNy felé 5.9 km, Perőcsény Ny felé 5.69 km, Bernecebaráti É felé 6.99 km (2013/06/18 set by MapAudit, O'Eye)
pecsételőhely-lista
pecsételőhely-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]