Csontváry Kosztka Tivadar: Selmecbánya látképe, 1902
Csontváry Kosztka Tivadar: Selmecbánya látképe, 1902
Leányvár
Leányvár
Típus:
épületturistautak.hu-n
Név:Selmecbánya
Szélesség (lat):N 48° 27,680'
Hosszúság (lon):E 18° 54,060'
Település:Selmecbánya (Banská Stiavnica, Schemnitz)
Megye:Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Szpal
Felhasználó:Szpal
Dátum:2004.11.20 18:15

A város alapításának legendája Sebenitz nevû pásztorról szól, aki az Óhegy sziklái alatt legeltette nyáját, amikor két szalamandrára lett figyelmes. Az egyik háta ezüst-, a másik arany színben csillogott. Állítólag ezek vezették rá a pásztort a vidék arany- és ezüstlelõhelyeire.
A tatárjárás után IV. Béla király telepített be német bányászokat, és itt bányászták Magyarország arany- és ezüsttermelésének jelentős részét. (Magyarországi bányákból került ki a XV. században az európai aranytermelés 80%-a, az ezüstnek pedig egynegyedét termelték a régi Magyarországon.)
A világon először itt alkalmaztak puskaport a bányászatban (1627-ben), 1735-ban Selmecbányán alapította meg Mária Terézia a világ első bányászati akadémiáját, amelynek hagyományait mai napig Miskolcon és Sopronban is ápolják.
A 19. században a bányászat lehanyatlott, az egykor Magyarország harmadik legnagyobb városa azóta sem talált igazán magára, ebben lehet segítségére az 1993-ban elnyert természeti és kulturális világörökségi címe.
épület-lista
épület-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]