geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Spanyol-forrás
Spanyol-forrás
Típus:
forrásturistautak.hu-n
Név:Eszperantó-forrás (Spanyol-forrás)
Szélesség (lat):N 46° 19,871'
Hosszúság (lon):E 17° 47,030'
Magasság:170 m
Település:Kaposvár
Megye:Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Zerind
Felhasználó:Zerind HUN
Dátum:2006.12.30 14:08

Valamikor az 1980-as évek elején építették ki mai formáját, egy zöldre festett beton látható itt, inni nem lehet belőle :(
Régi neve Eszperantó-forrás volt.
2012. 12. 01-én Kaposvárra látogatott Spanyolország nagykövetének tanácsnoka, és felavattak egy emléktáblát is Juan Gyenes Ady utcai szülőházán (ő a spanyol királyi udvar fényképésze és a spanyol kultúra fontos alakja volt). Ebből az alkalomból (én úgy tudom) az Eszperantó-forrást is átnevezték Spanyol-forrásra.
A forrást 1983-ban a Somogy megyei Természetbarát Szövetség támogatásával a Kinizsi TE és a frissen alakult METEOR TE tagjai foglalták. A kiépítési munkákat Borsos András és Gulyás István sporttársak végezték. A mai napig is érvényes elnevezést Eszperantó-forrás a megyei természetjáró vezetésben aktívan dolgozó Vukov Péter és Szilágyi Dezső eszperantisták kezdeményezték. A zöld szín az eszperantó alapszíne. Ebben az időben a nemzetközi turista kapcsolatok kiépítésében Vukov sporttárs tevékenysége volt a leginkább látványos és hasznos. A sok országben ismert eszperantó nyelvtudását kihasználva jelentős és gyümölcsöztető kapcsolatokat épített ki. A forrás a Töröcskei-turista Emlékhely része, minden évben erre vezet a megyei szövetség hagyományos Emléktúrája!

A forrás tulajdonosai és kiépítői nem tudnak semmiféle átnevezésről, és ezzel kapcsolatos megkeresésről, így ez téves és megerősítésének hiánya miatt sajnálatosan félrevezető információ.

Juan Gyenes emléktáblájának avatásán nem vett részt a spanyol nagykövet. Munkatársa - Georges Sorel, a spanyol nagykövetség tanácsnoka volt jelen!

Hevesi Zoltán
Közeli települések: Kaposszerdahely DNy felé 2.14 km, Zselickislak DK felé 2.30 km, Kaposvár-Töröcske D felé 2.74 km (2015/01/12 set by MapAudit, O'Eye)
forrás-lista
forrás-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.