geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
A kisebb, de impozánsabb barlang (2012)
A kisebb, de impozánsabb barlang (2012)
Közelebbről, sziklatömbökkel a padozaton
Közelebbről, sziklatömbökkel a padozaton
A nagyobb barlang kisebb felszakadása (2015)
A nagyobb barlang kisebb felszakadása (2015)
A nagyobbik beszakadás (2015)
A nagyobbik beszakadás (2015)
Az egyik végpont, 3,5 méterre a szádától (2015)
Az egyik végpont, 3,5 méterre a szádától (2015)
Pusztuló rombarlang (2015)
Pusztuló rombarlang (2015)
Kilátás a sziklagödörbe (2015)
Kilátás a sziklagödörbe (2015)
Barlangkataszter térképrészlet
Barlangkataszter térképrészlet
Típus:
barlangturistautak.hu-n
Név:Szár-hegyi 1. sz. barlang és 2. sz. barlang
Szélesség (lat):N 47° 6,056'
Hosszúság (lon):E 18° 19,773'
Magasság:193 m
Település:Kőszárhegy
Megye:Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:Hörcsög
Felhasználó:Hörcsög
Dátum:2012.04.21 23:50

Ennél a résznél saját magamra kell hagyatkoznom, ugyanis egész egyszerűen semmi leírást nem találtam az interneten.

Következzen egy rögtönzött geológiai bemutató: mészkőben (Polgárdi Mészkő Formáció) alakultak ki, valószínűleg a barlangok egy- illetve több része beomlott, felszakadt. Kialakulása szerint nem tudom megítélni hogy mi volt az üregképző erő, de biztos hogy nem kifagyásos. Az abráziós tevékenységet is kizárnám, mert a környező sziklákon nincs nyoma hullám okozta formáknak. Inaktív pusztuló rombarlangok, talán a fagyás és a minimális mennyiségű beszivárgó vizek formálhatják. Télen találhatunk ideiglenes jégképződményeket a barlangokban.

Megközelítés: a Szár-hegy ÉK-i lejtőjén, annak csúcsától kb. 300 méterre erdős területen találhatóak a kis barlangok, egymástól alig 10-15 méterre. Az egyik barlang egy 0,5-1,9 méter mély, 6-7 méter átmérőjű sziklagödörben található. Szádája ÉÉK-felé néz, félkörívben. Ezáltal szélessége elsőre nagyobbnak tűnik, mint a hosszúsága. Hossza összesen 12 méter. Két nyílása van a nagy szádán felül, ezek felszakadások. Két terme van, közöttük kúszva át lehet jutni. Az országunkban mostanáig ismert 4131 barlang közül körülbelül az 1200. helyet érdemelte ki a hosszával. Itt található a geoláda is egy kőbölcsőben.
A másik barlang nagyon hasonló fekvésű és morfológiájú, rövidebb, de markánsabb külsejű! 1,5-2,5 méter mély, 3-4 méter átmérőjű sziklagödörben található. Szádája szintén ÉÉK-felé néz, félkörívben. Ennek a szélessége is nagyobb, mint a hosszúsága. Hossza összesen 2,5-3 méter lehet. Két nagyobb sziklatömb van a padozatán.
A barlangoktól a hegy csúcsa felé, nyugatabbra több kisebb, ember számára járhatatlan üreg fedezhető fel kisebb sziklalépcsőkkel. A helyiek is ismerhetik, de a barlangi kataszterben csak 2015 második felében kerültek be. Szár-hegyi 1. sz. barlang és Szár-hegyi 2. sz. barlang néven. 4464-9 és 4464-10-es kataszteri számokon.
Ők a hegy szellemei, védelmezői!

Mindenesetre talán segítenek ezek a képződmény is meggátolni a bánya további pusztító tevékenységét - idézet egy hivatalos okiratból:
"A bányaudvartól ÉK-i irányban 300 m-es távolságban egy barlang is található. /Minimum kettő és több kisebb üreg/ A bánya bővítése, a termelés volumenének megnövelése a felsorolt természeti értékek hosszú távú fennmaradását egyértelműen veszélyeztetheti, így a Szár-hegy sajátos élővilágát, geológiai értékeit a jövő nemzedéke számára megőrizni biztonságosan nem lehet. Szakhatóságként elfogadhatatlannak találom, hogy a bánya bővítése során a felsorolt irányokban a védett fajokkal együtt a természetes, és természet közeli élőhelyek fennmaradása igazoltan nem biztosított, továbbá a bányában tervezett robbantások a barlang/ok/ állékonyságát veszélyeztetik illetőleg ezen veszélyt semmilyen számítás nem zárta ki."

Magyarország barlangkataszter szerinti felosztása

2015 december elsejétől hagyományos rejtésű geoláda is van rejtve a helyszínen, így talán nagyobb ismertségre tesz szert.
Aki meglátogatja, óvja-védje!
barlang-lista
barlang-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

+bivakhelynek megfelel
+nyitott (nincs lezárva)
-kötél szükséges hozzá

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.