A szentelés
A szentelés
Típus:
szoborturistautak.hu-n
Név:Szent Flórián-szobor
Szélesség (lat):N 47° 13,318'
Hosszúság (lon):E 19° 23,089'
Magasság:113 m
Település:Újhartyán
Megye:Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:*Vica*
Felhasználó:*Vica*
Dátum:2011.03.03 08:53
ponttípus szerintedszobor

2010. október 31-én avatták fel Újhartyánon a Szent Flórián szobrot annak emlékére, hogy éppen 100 éve élte meg a település eddigi legnagyobb katasztrófáját.

1910. június 23-án a Szép utca elején található ház egyik istállójában tűzzel játszottak a gyerekek. Az erős szélben terjedő tűzben csaknem az egész Szép utca és a Monori út egy része leégett. Az akkori katasztrófát irodalmi pátosszal örökítette meg Nuszpel plébános úr a Historia Domusban.

A krónikák szerint, a száz éve történt esemény után a község lakossága egy - a tűzvészek védőszentjét ábrázoló Szent Flórián - szobrot helyezett el a Szép utca első házánál. Szent Flórián védőszent több, mint fél évszázadon keresztül óvta a települést. Az Újhartyáni Német Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezte azt, hogy az egy évszázada történt eseménynek állítsanak emléket, és az eredeti szobor másolatát méltó helyre, a Szép utca elején kialakítandó emlékparkba helyezzék el. A rövid ünnepi megemlékezést követően Orosz János a római katolikus Szent Borbála templom plébánosa szentelte meg a szobrot.

Szent Flórián
szobor-lista
szobor-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]