geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Tihanyi-félsziget
Tihanyi-félsziget
I. András sírhelye, Tihany
I. András sírhelye, Tihany
Hévíz
Hévíz
Festetics-kastély, Keszthely
Festetics-kastély, Keszthely
Malom-tó, Tapolca
Malom-tó, Tapolca
Tóti-hegy, Badacsony, Gulács
Tóti-hegy, Badacsony, Gulács
Bazaltorgonák a Szent György-hegyen
Bazaltorgonák a Szent György-hegyen
Avasi templomrom, Szigliget
Avasi templomrom, Szigliget
Kőtenger, Szentbékkálla
Kőtenger, Szentbékkálla
Típus:
tájegységturistautak.hu-n
Név:Balaton
Szélesség (lat):N 46° 48,500'
Hosszúság (lon):E 17° 38,500'
Magasság:100 m
Megye:Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:
Felhasználó:Csabesz
Dátum:2006.08.13
ponttípus szerintedGarmin 0x2800

A Balaton mint tájegység a turistautak.hu oldalain kicsit más területet jelent, mint amit a hétköznapokon Balatonnak hívunk. Magában foglalja a Balaton-felvidéket és a Déli-Bakonyt, illetve a Keszthelyi-hegységet is.
Némileg követve a közigazgatási határokat, a tájegység déli határa a Balaton, ide tartozik a Balaton északi, nagyobbik fele Balatonkenesétől Keszthelyig. Nyugaton a határ a Kis-Balaton–Sárvár vonalban húzódik, de Sárvárt nem éri el, hanem a 8-as út mentén keletnek fordul, amely többé-kevésbé az északi határt képezi. Keleten a 72-es, illetve a 71-es utak határolják.

A táj szépségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a bencések már 950 évvel ezelőtt is Tihanyban találták meg a megfelelő helyet egy apátság alapítására.
Balatonfüred ma is a Balaton legelegánsabb üdülővárosa, melynek rangját a városban működő Szívkórház – melyben Rabindranath Tagore is megfordult – tovább emeli. A XVIII. század végétől művészek kedvelt tartózkodási helyévé vált, Blaha Lujzának és Jókai Mórnak is volt itt nyaralója. A part szépsége Csokonait is megihlette.

A déli lejtők kiválóan alkalmasak szőlőtermesztésre, a terület egyike leghíresebb borvidékeinknek.

A Káli-medence egyedülálló növény- és állatvilága mellett a turisták páratlan természeti képződményeket is megcsodálhatnak, mint például a Hegyes-tű, vagy a Szent György-hegyi bazaltorgonák. Egyebek mellett a keszthelyi Festetics-kastély, a Hévízi-tó, a szigligeti vár, a Tapolcai Tavasbarlang, a nagyvázsonyi Kinizsi-vár, a tihanyi apátság jelentik a látnivalót az idelátogatóknak.

Annak ellenére, hogy Tihany lett az ország első Tájvédelmi Körzete (1952-ben), és a terület egyedülálló természeti értékei vitathatatlanok, aránylag későn, 1997-ben, az országban nyolcadikként alakult csak meg a Balatonfelvidéki Nemzeti Park. Jelenleg a Nemzeti Parkhoz a Magas-Bakony és a Somló Tájvédelmi Körzeten kívül 26 kisebb természetvédelmi terület tartozik, összesen közel hatvanezer hektár területen.

Az Országos Kéktúra több, mint 170 km hosszan kígyózik a hegyek között, útba ejtve Hévízt, Keszthelyt, a Keszthelyi-hegység csúcsait, Tapolcát, a Szent György-hegyet, Badacsonyt, Gulácsot, Nagyvázsonyt és a Kab-hegyet. A kimaradó nevezetességeket, mint a Hegyes-tű vagy Balatonfüred, a Balatoni Kék jelzés ejti útba.
Szépen kiépített, és gyönyörű helyekre vezet több nevezetes tanösvény is, mint például az ország első bemutató sétaútja, a Lóczy – Gejzír sétaút. A többi tanösvénnyel együtt, mint a Jókai-kilátóhoz vezető Aranyember útja Balatonfüreden, a Bazaltorgonák tanösvény a Szent György-hegyen, a Kamon-kő tanösvény Szigligeten, vagy Pele apó ösvénye a Keszthelyi-hegységben kiváló kirándulóhelyek.
tájegység-lista
tájegység-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.