geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

Mizo6869hozzászólásai | válasz erre | 2019.05.23 16:12:53 (34734)
GCELET láda az én ötletem. Az indokaimat a moderátoroknak elmondtam, de ha ez mást is érdekel, akkor most leírom.

Én rendszeres véradó vagyok már 33 éve. Évente kb. 8 szor megyek. Először a katonaságnál adtam vért, mert kaptunk 2 nap szabadságot, és egy sört. Aztán nagyon sokáig teljes véradásra jártam. Így vért adni évente férfiként csak 4 szer lehet. (nőknek 3 szor). Aztán szóltak, hogy van másfajta véradás is. Ezt ferezisnek hívják. Itt csak a vér egy részére (vérplazma) van szükség. Így vért adni akár 2 hetente lehetne. Ellentétben a teljes véradással 1,5-3,5 óráig tart. Viszont csak akkor mehetsz, ha hívnak. Pont holnap reggel 7 h-ra kell mennem egy 3,5 h-ás véradásra. Ennyi a kötöttségem.

Mi vezérelt a láda ötletnél? 1.5 év, több, mint 500 láda, valamint 2 örökbefogadott láda után, szerettem volna egy saját ládát. Sok ötletem van, de valami olyasmibe gondolkodtam ami valamiért különleges. Fél évvel ezelőtt kezdtem neki. Sok emberrel egyeztettem, és beszereztem a vérellátó központ engedélyét.

Több moderátor azt mondta a geocaching szellemébe nem beilleszthető ez a láda. Vitatkozni nem szeretnék, mert ki vagyok én ehhez? Talán pár gondolat. Rögtön az elején szeretném megjegyezni ez egy játék, amit persze komolyan kell venni, de azért talán nem vérre megy, vagy mégis? Bocs a szó játékért.

A ládám valamire felhívja a figyelmet. Mindenki keresheti. A saját lakhelyéhez is közel "kereshető". Nem muszáj Gps-t használnod, de azt hiszem sok olyan láda van, amihez szintén nem szükséges. Nem minden hol van láda. Itt ez is van.

Ami azért nem elhanyagolható, hogy ez a második láda ahol valamit adni is kell, nem csak kapunk. Szerintem egy ekkora közösségben nagy erő lakozik. Hallottatok már az irányított véradásról? Sok műtét marad el amiatt, hogy nincs elég vér. Ilyenkor szó szerint vért kell gyűjteni. Bárki, bárhol adhat vért, és az sem számít, hogy milyen vércsoportja van. Csak az a feladat, hogy megmondja kinek adja. Mi lenne, ha valamelyik játékos társunk fordulna a közösséghez, hogy segítsünk neki? Én biztos segítenék. Ti nem?

Nem tudom hogy ezzel véradókat tudok e toborozni, vagy csak az megy el aki egyébként is véradó. Majd meglátjuk.

A láda oldalt folyamatosan fejlesztem. Strombusnak köszönöm a meglátásait. Kérlek, nézzétek el nekem, ha nem tökéletes a láda oldal, de ez az első ládám. A helyesírási hibákért elnézést kérek, igyekszem javítani. Minden segítséget szívesen veszek.

Mindenkinek jó keresést kívánok. Üdv: Zoli Mizo 6869

[előzmény: (34728) anettx, 2019.05.23 12:38:30]

anettxhozzászólásai | válasz erre | 2019.05.23 12:38:30 (34728)
+1
Kényes, intim területre tévedt ez a láda...
Ezenkívül a rejtő személyes kötődését is szívesen olvasnám a ládaoldalon a véradással kapcsolatban, miért fontos neki, hogy ez a láda megjelent - személyes érintettség? véradó? talán ott dolgozik? stb.
És tematikáját tekintve, hogyan kapcsolódik egyáltalán a geocachinghez?
(De nem olyan választ várok, hogy ládát kell keresni, meg fontos a téma.)
És a vidéki kessereknek marad a jelszó nélküli fényképes log?
És aki nem adhat vért? Megkérni egy családtagot vagy ismerőst? Hát elég bizarr...
Szerintem nem így és nem itt kellene véradókat toborozni.
[előzmény: (34726) Strombus, 2019.05.23 10:37:15]

Strombushozzászólásai | válasz erre | 2019.05.23 10:37:15 (34726)
Meglepődtem, hogy tegnap sorra jelentek meg új ládák, de leginkább a GCelet döbbentett meg. Ez nem geocaching! Kiváncsi vagyok a ti véleményetekre.
Érdekes, hogy több moderátor is párhuzamot von a GCCITO láda és e között, de odáig nem jut el a gondolatmenet, hogy ha már a moderátorok többsége szerint van helye a magyar palettán ennek a ládának, akkor ne hagyományos, hanem mozgó legyen!
Mert miért engedték át a ládát? Azért mert érdekes szép helyet mutat be? Nem! Azért mert egyetértenek azzal, hogy a véradást népszerűsíteni kell. Akkor miért nem teszünk meg mindent azért, hogy ezt a tőlünk telhető legnagyobb mértékben népszerűsítsük? Miért ne járjon pont minden véradásért? Hadd fussanak a pontvadászok! (Úgyis csak évi 3-5 alkalommal tehetik.)
A moderációt olvasva az is meglep, hogy skiccpausz volt az egyetlen, aki a ládaoldalt is moderálta, nemcsak a témát. Ez elég szomorú, mert ha már meg kellett jelenni a ládának, akkor jó lett volna, ha az éles és érdekes fényképekkel, helyesírási hibáktól mentes szöveggel, ismeretterjesztő tartalommal teszi. A “Szekrény a dolgaidnak” és hasonló fotók helyett sokkal érdekesebb lenne a véradással kapcsolatos tudósok portéja és a vércsoportokkal kapcsolatos, ki kinek adhat ábra.
A véradás fontosságát az ember magától is tudja. De jóval kevesebbek számára ismert a véradás története. Mikor, ki kisérletezett először véradással? Mióta van Magyarországon? Mikor, kik szervezték meg? Aztán egy kis statiszika. Évi hány liter vért adnak? Hány ember ad? Mi történik a levett vérrel? Hogy dolgozzák fel? Meddig tárolható? Hol és hogyan tárolják? Aki vidéken ad, annak a vére ott is marad vagy minden Budapestre kerül és onnan osztják el szükség szerint?
Az is hiányzik az oldalról, hogy ki lehet véradó és hogy miért hasznos a donor számára a véradás.
Ha a ládaismertető tartalmazna ehhez hasonló információkat, akkor legalább mint ládaoldal érdekes, tanulságos lenne.

Az egészségügyben más kincset érő testnedvekre is szükség van! Alig várom a GCONDO láda megjelenését! “A lehetőség mindenki számára nyitott, így aki nem tud adni, az vigyen el maga helyet valakit!” :-)Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]