geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

Mákoshozzászólásai | válasz erre | 2015.05.04 13:15:24 (28327)
Az adatbázis helyett jobb lenne, ha a megtaláló a "." és "ok" helyett leírná logjában a problémát - ha már nem tudja orvosolni.

Önmagában jól hangzik, azonban nagyon nagyon rossz irány. Nincs ember, idő és kapacitás arra, hogy a logokat egytől egyig olvasgassa azoknál a ládáknál, amelyeknél eltűnt a rejtő, problémás a láda. Sőt, még azt sem tudjuk, hogy melyeknél tűnt el a rejtő! Ha leírom a logban, hogy mi a baj, nem kézzel fogható, nem rendszerezhető. A "." és az "ok" mellett biztosan sokan pipálgatnának, hogy mi a baj a ládával, pl.: füzet betelt, törött a doboz, elázott a doboz, nincs toll, stbstbstb.
Ez viszont így ebben a formában szűrhető lenne, listázható az adatbázisból.

Jelen állás szerint csak az szűrhető, listázható, hogy jelszó nélküliek vannak a ládánál, és pont, ennyi. Mikor viszont már sorban jönnek a jelszó nélküliek, akkor már nagy a baj, már késő...

Volt ötlet a .com-ról, hogy legyen "need maintenance" típusú log, miért is jó ez? Ha ezek a logok szaporodnak, akkor az már előszele annak, hogy jó eséllyel lebetegszik a láda, reakció hiányában pedig az is kiderül, hogy a rejtő is eltűnt. Ezt az ötletet persze még jobb lenne finomítani pipálható-szűrhető konkrét dolgokkal.
[előzmény: (28323) Kokó, 2015.05.04 12:13:06]

Kokóhozzászólásai | válasz erre | 2015.05.04 12:13:06 (28323)
Többször leírtam már a véleményem.
Ha a rejtő évek óta nem törődött a gyógyítással, akkor az adatbázis hatására meg fog változni? Az adatbázis helyett jobb lenne, ha a megtaláló a "." és "ok" helyett leírná logjában a problémát - ha már nem tudja orvosolni.
[előzmény: (28322) Mars3696, 2015.05.04 11:16:54]

Mars3696hozzászólásai | válasz erre | 2015.05.04 11:16:54 (28322)
Jó ideje gondolkodom már azon, hogy leírjam-e a bennem erősödő érzést, s kinyilvánítsam a késztetést, szóvá tegyem mindazt, amit tapasztalok, ami zavar. Nehezen szántam rá magam, mert tudom, hogy itt a geocaching.hu-n sok-sok olyan felhasználó van, aki sokkal többet tett nálam mind az oldalért, mind a mozgalomért. Moderátorok, ládagyógyítók, üzemeltetők, adminisztrátorok, önkéntesek. Igen, a Ti munkátok és lelkesedésetek nélkül nem működne az egész! …Nem szeretnék megfeledkezni a lelkes rejtőkről sem, akik sokszor igen komoly háttérkutatással olyan gazdag tárházát adják a kezünkbe egy-egy hellyel, témával kapcsolatban, ami megszégyeníti a legaprólékosabb útikönyvek alaposságát is!

A kritikám tehát nem a mozgalom vagy a lelkes segítők ellen szól, előre jelzem, senkit sem kívánok bántani! Azt is tudom, hogy nem én találtam fel a spanyol viaszt és előttem a témában már sokan, sokféleképp hozzászóltak …de mégis úgy gondolom, valakinek ki kell mondani, amit már elég sokan érzünk szerintem.

A láda adoptálási és gyógyítási rendszer nem jó! A geocaching hála az égnek már komoly múltra tekint vissza és ez idő alatt sokan elunták, abbahagyták a vele való foglalatoskodást; sok rejtő is, aki első pillanatban felizzó lelkesedésében rejtett, majd hónapok, évek múltán rájött, hogy a távolban eldugott ládikák karbantartása nyűg. Esetleg élethelyzete változott, elköltözött külföldre, ötöse volt a lottón, stb. A lényeg, hogy eltűnt, élő elérhetőség nélkül megszakította a kapcsolatát az oldallal. Ezek az emberek nem feltétlenül nemtörődöm személyek, nem is rossz emberek; egyszerűen elveszett az érdeklődés, kilobbant a láng, ami bennünket, sokunkat felhajt az ormok tetejére, kiparancsol a települések zegzugos utcáira.

A Rendszernek viszont követni kell a megváltozott körülményeket. Nem! Én itt most nem valamiféle rosszul értelmezett demokráciát szeretnék bevezettetni, ahol mindenki beleszövegel a dolgok rendjébe, s így aztán szép lassan működésképtelenné teszi azt (mert ugye a kibicnek semmi sem drága). A felépítmény, a funkciók és az egész jó. Akik tisztséget viselnek, jól végzik önként vállalt munkájukat! De a szabályokon lehet és igenis kell is változtatni, ha nem akarjuk azt, hogy a sokszor igen szép, érdekes helyen lévő ládák keserűvé, érdektelenné legyenek hanyag rejtésük, sérülésük és/vagy egyéb betegségük miatt.

Ne abból induljunk ki, hogy mi, akik sokszor megszállottként kutatjuk a ládikákat akkor is élvezzük, ha a jelszón kívül csak egy törött, rissz-rossz rejtésre lelünk; arra gondoljunk, hogy van, aki családdal, ismerősökkel, esetleg alapvetően szkeptikus „muglikkal” indul neki egy-egy feladatnak. Nekik azért nem túl felemelő a „kincsesládákról” mesélni, amikor csak egy üres, tesco-zacskó roncsokba tekert sáros és törött konyhai dobozt mutathat fel a helyszínen.

Pedig ezen lehetne segíteni! Nem is kellene sok hozzá, hiszen a képlet elég egyszerű!

Egyrészt aki nem elérhető X időn belül, esetleg nem vagy csak minősíthetetlen stílusban reagál bármilyen megkeresésre, az – véleményem szerint – lemond a ládájáról. A Láda nem szellemi tulajdon, legalábbis jogi értelemben nem az! Egy játék, egy mozgalom része, márpedig aki nem hajlandó tudomásul venni a szabályokat, az így járt.

A ládák javítgatását nem is kellene feltétlenül „felülről jövő” parancsra várva elvégezni. El tudok képzelni egy adatbázist, ami csak annyiból áll, hogy a ládákhoz hozzárendeljük, ha valaki valami hibát észlel. PL. GCXY láda logfüzete megtelt, vagy GCZZS láda törött, nincs benne íróeszköz, stb. Ezt akár egy sima „kipipálom és ellenjegyzem” rendszerű táblázatba is meg lehetne oldani. Maximum annyi kellene, hogy ehhez a táblázathoz vezetne egy GC link az adott ládikától. Vagyis, ha valaki jelzet valami kisebb-nagyobb gubancot, akkor valahol egy kis felkiáltójel jelenne meg. Ez programozástechnikailag – szerintem – nem ördöngösség, ha kell, akár el is készítek egy ilyen felületet. Így amikor megnézzük, kiválasztjuk a köv. célpontot, látjuk, hogy hopp, ide kellene vinni egy füzetet, vagy ez itt tök üres, viszek néhány kinder figurát, hogy hagy örüljön már a kesser pulyája, ha rátalálnak…

Szóval ilyesmin agyalgattam. Ahogy az elején jeleztem, nem okoskodni szerettem volna, sem pedig bárkinek a lelkébe tiporni. Ha hülyeség, amit leírtam, kérem moderálni…


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.