geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

KoLahozzászólásai | válasz erre | 2014.08.04 07:17:03 (27216)
Engem a szóban forgó szabályban a normatisztaság hiánya zavar, ami szerintem a normakövető rejteni szándékozókat hozza hátrányos helyzetbe a normasértőkkel szemben. Ha valaki - a szabályok alapján - lehetetlennek tartja, ezért be sem nyújtja moderálásra az elképzelt ládáját, nos az ő esélye kisebb, mint annak a rejteni szándékozónak, aki - a szabály ellenében - áttolhatja a moderáción a csészéjét. ("Jaj miért hogy mindig jól jár mindig célhoz ér ki csal.")
Az általad javasolt egy szavas kiegészítés feloldaná ezt a rendellenességet.
[előzmény: (27215) Strombus, 2014.08.03 23:46:31]

Strombushozzászólásai | válasz erre | 2014.08.03 23:46:31 (27215)
Dilettáns vagy figyelmetlen. Többször felmerült már ez a téma. Ha a szabály átfoglamazására nincs kapacitás, nem lehetne legalább egy szócskát odabiggyeszteni az első mondatba: "lehetőleg"?

Az én magánvéleményem az, hogy ha a rejtő egy olyan dolgot szeretne megmutatni, amiért fizetni kell, ami "bent" van, akkor maradjon szíve joga oda rejteni, ahol a látnivaló van. Az alternatív nagyszerű a pontvadászoknak és a lusta rejtőknek.
Valóban érdekes lenne látni egy olyan statisztikát, ami azt mutatja be, hogy hányan választják a látnivaló megtekintését az alternatív helyett. Szerintem sokan. No és egy olyat is, hogy mennyi idő telik el a ládaeltűnés és a ládapótlás között abban az esetben ha van alternatív. Ládadokiként azt látom, hogy sokszor évek. :-( És még a rejtőtől többször flegmán meg is kapom, hogy mit ugrálok, kereshető ez, az alternatívval lehet logolni. A láda meg szépen unalmas leolvasós virtuálissá válik. :-(
Ahol az alternatív megtalálása is igazi élmény és a látnivalóból is jut valamennyi fizetés nélkül is (pl. Szennai skanzen), ott látom létjogosultságát az alternatívnak. Vagy a mato által leírt helyzetre, amikor az alternatív a közeli karbantartásig átveszi az igai láda szerepét.
[előzmény: (27201) KoLa, 2014.08.02 10:59:35]

KoLahozzászólásai | válasz erre | 2014.08.02 10:59:35 (27201)
"...csak ajánlott az alternatív..."
Nem egyértelmű a szabály. Az eső két mondatban - expressis verbis - kimondja, hogy csak hozzáférhető helyre szabad ládát rejteni ("csak olyan helyre, amely a nap 24 órájában hozzáférhető..." illetve "...nem szabad olyan helyre rejteni, amely zárt magánterület..."). A harmadik és negyedik mondatban viszont egy feltételt és egy ajánlást fogalmaz meg arra az - elvileg nem is létező - esetre, aminek az első két mondat alapján nem szabadna megvalósulni.
Ha jogszabályban látnék hasonlót, azt mondanám, hogy dilettáns volt aki megfogalmazta.
[előzmény: (27199) griffs, 2014.08.02 07:03:23]

griffshozzászólásai | válasz erre | 2014.08.02 07:03:23 (27199)
Az útszéli gyors numerát már el is felejtetted volna, ez így emlèkezetesebb lett :)
Ha jól látom csak ajánlott az alternatív,..
Mindenkinek más az igénye. Engem boldoggà tesz az is, ha a kerítèsen túl, de 20 mèteren belûl van :)
[előzmény: (27198) Szab, 2014.08.01 23:37:55]

Szabhozzászólásai | válasz erre | 2014.08.01 23:37:55 (27198)
"Geoládát csak olyan helyre rejts, amely a nap 24 órájában szabadon hozzáférhető a játékosok számára. Ennek értelmében nem szabad olyan helyre rejteni, amely zárt magánterület, illetve ilyen magánterületen vezet át az egyetlen járható út. Ha a bejutás bármilyen térbeli, időbeli vagy anyagi (belépő vásárlása) feltételekhez kötött, ezt a láda leírásában feltűnően közölni kell, a bejutás feltételeinek felsorolásával (pl. nyitvatartási idő, belépődíj). Ilyen esetben ajánlott egy tartalék jelszó megadása a zárt területen kívül is." (forrás)


Ez még aktuális?
És ha igen, akkor miért mégsem? :(

Csak véletlen jártam épp arra, azt hittem az út mentén gyors találat lesz, de miután kerítésbe ütköztem akkor olvastam bele a leírásba telefonról. Így tudtam meg, hogy fizetős, ráadásul előre be kellett volna jelentkezni. Alternatív jelszó sem volt.

Nagyon furcsának találtam ezt a fizetős geoládát. Igaz, pár éve nem követtem túl aktívan itt a dolgokat. De régen kizárt volt az olyan láda, ami csak és kizárólag fizetés ellenében szerezhető meg. Ezek szerint ez változott?

Van most már sok más olyan láda, ami csak fizetés ellenében található meg, mert még alternatív jelszó sincs?(És nem, semmiképp nem szeretnék arról vitatkozni, hogy ez az adott, konkrét hely megér-e annyit vagy sem. Nyilván megéri, pláne ha van is rá ideje az embernek. Mint ahogy ezer más helyre is érdemes elmenni, akkor is ha belépődíjat szednek. Még sincs tele az ország fizetős geoládával.)


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]