Előzmények

BatkaManohozzászólásai | válasz erre | 2010.12.27 14:32:11 (20162)
lehet kalácsot is sütni a gépben, nekünk ez vált be:
fehér liszt bl55 250g
rétesliszt bf55 250g
tej 3dl
vaj (olvasztott) 100g
só 5ml
cukor 100g
4 tojás sárgája
1/3 élesztő
alap 3h program, 850g lesz
mazsola 80g, amikor csipog érte a gép

Amikor kész, várni kell egy kicsit, mielőtt kiborítjuk, hagyni kell hűlni, mert szétesik,olyan foszlós.
A gyerekeim nagyon szeretik
[előzmény: (20160) ID24, 2010.12.27 14:19:40]

ID24hozzászólásai | válasz erre | 2010.12.27 14:19:40 (20160)
Több mindent kipróbáltam azok közül, amit említesz. A tapasztalat a következő:
Kovász - öreganyám "ezeréves" kovászreceptjével sem lett jobb a kenyér, mint élesztővel. (Ha jól tudom, akkor a pékek is csak elvétve használnak manapság kovászt.)
Olaj - kijön a kenyér a formából olaj nélkül is, de szárazabb lesz az összhatás.
Cukor - az élesztő miatt (is) kell.
BL80 liszt - nem kel olyan jól, mint az egyszerű 55-ös.
Élesztő - lejárt szavatosságú, száraz morzsalékos is jó, ha nem penészes.

Betöltési sorrend nálam: mindent az aljára (hidegen), majd legutolján a lisztek.
[előzmény: (20159) mike andros, 2010.12.27 14:03:01]

mike androshozzászólásai | válasz erre | 2010.12.27 14:03:01 (20159)
Az, hogy mi a jó kenyér, az szubjektív!
Vannak dolgok, amik nagyon befolyásolják a végterméket.
A kenyér elsősorban kovásszal készül. Attól van a jellegzetes íze. Ezt megveheted por formában is, de legjobb, ha magad készíted. Alap esetben 5 egység szárazanyag+ 3egység folyadék. Az étolajnak semmi keresnivalója a kenyérben, de ha biztosra szeretnél menni, hogy kijöjjön a sütőformából, akkor nincs mit tenni, tegyél bele. A cukor megint nem odavaló, de jobban pirul tőle a kenyérke. A boltokban kapható finom liszt (BL-55) elsősorban süteményliszt. Használj inkább BL-80-as kenyérlisztet. Ha rozslisztet RL-90 használsz, akkor kisebb térfogat növekedést fogsz elérni, ugyanis annak kisebb a sikértartalma. Ugyanez vonatkozik a teljes kiőrlésű lisztekre is. Az élesztő minél frissebb, annál jobb. Ha összekészíted a kenyérnek valót, soha ne tedd a sóval össze, mert az öli. Az alapanyagok ne legyenek hidegek, mert akkor az élesztő sokára indul el. A magvak nem szívják a vizet, így nem számít bele a szárazanyagba. viszont a súlya miatt számolni kell a sűrűbb tésztára.
Így kapásból ennyi. Bocsi, ha kicsit zavaros!
Hidd el, hogy a saját sütésű kenyér sokkal finomabb lesz, mint bármelyik bolti.
[előzmény: (20155) zakany, 2010.12.27 12:36:08]

zakanyhozzászólásai | válasz erre | 2010.12.27 12:36:08 (20155)
Ezért hozott a Jézuska gépet..

Nálunk itt a Profiban és a KASIERS-ben csak olyan kenyeret kapni, ami másnap reggelig ehető maximum! Undorító! Penészedik, szárad.. szétesik..etc. vagy ezek kombinációja! Mindegyik ilyen..
Ezért max. a munkahelyem melletti boltbol hozok haza.. de ezt se lehet mindig.
A TS és madarasTS se egy minőség, de még az is százszor jobb a környékbeli boltok pékáruinál..
[előzmény: (20152) feri60, 2010.12.27 12:28:16]

feri60hozzászólásai | válasz erre | 2010.12.27 12:28:16 (20152)
"Fontos, hogy nem lehet olyan kenyeret sütni a gépben, mint amilyet a boltban veszel."

Szerencsére :))
[előzmény: (20141) ID24, 2010.12.27 11:55:23]

ID24hozzászólásai | válasz erre | 2010.12.27 11:55:23 (20141)
Már 11 éve saját sütésű kenyeret eszünk, és a 3. sütőgépet koptatjuk, ezért van némi tapasztalatom.
Fontos, hogy nem lehet olyan kenyeret sütni a gépben, mint amilyet a boltban veszel. Az évek során sok ismerősöm kipróbálta a házi sütésű kenyeret, de a többségnek nem ízlett igazán. Ezt csak azért írom, hogy számíts a valószínűsíthető csalódásra.

A mi receptünk kb. 1 kg kenyérhez (teljes keverési/sütési idő 3 óra):

30 dkg fehér liszt,
20 dkg teljes kiőrlésű (graham) búzaliszt,
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,
5 dkg élesztő egyharmada,
2 tk só,
2 tk cukor,
2 tk őrölt kömény,
egy-egy marék tökmag és szotyi,
4 dl víz,
3 ek olaj

Egy kisebb méretű főtt krumplival is kipróbálhatod. Tehetsz bele sült hagymát, tejet a víz helyet, stb.
A lényeg: ez a kenyér nem bolti!! Nekünk jobban ízlik, de a többségnek nem.

Boltban, előre bekevert kenyérlisztet még nem próbáltam, én nem is fogom, mert elolvastam az összetevőket…
[előzmény: (20137) zakany, 2010.12.27 11:48:26]

zakanyhozzászólásai | válasz erre | 2010.12.27 11:48:26 (20137)
Oké! Köszi a biztatást, keresek :)

De ha mégis.. van valakinek
Moulinex OW200034-es típusú kenyérsütőhöz receptje... szóljon :))))
[előzmény: (20134) feri60, 2010.12.27 11:41:12]

feri60hozzászólásai | válasz erre | 2010.12.27 11:41:12 (20134)
Nincs tuti recept, minden gép más. Próbálkozz szorgalmasan, és ne keseredj el! :))
[előzmény: (20133) zakany, 2010.12.27 11:28:22]

zakanyhozzászólásai | válasz erre | 2010.12.27 11:28:22 (20133)
Jézuska kenyérsütőt hozott..
Van valakinek (1000g) kenyérsütő géphez egy jó receptje? :)
(Igen, a neten is van ezer.. de nem tudtam eldönteni melyik a valóban jó..)

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]