geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

tapiapihozzászólásai | válasz erre | 2018.10.17 11:55:49 (77347)
Kedves jannus!

Egyetértek veled abban, hogy a játék jövője a szimpatizánsainak (nem tagságának) növelésében van és ne tűnjön(!) úgy, hogy egy szűk kör játéka ez. (Mert nem az. Csacsog a felszín, hallgat a mély.)
Egyetértek abban, hogy ha ez a cél, meg kell szólítani a lehetséges játékosokat, támogatni kell a lelkes meglévőket.
Egyetértek veled abban, hogy a rendezvények (fesztivál, geotúrák, geojézuska, geoszilveszter) erre a legjobb alkalmak, ezek szervezésénél figyelni kellene az említett célokra, ha azok célok.
De abban az egyben nem, hogy az évi "rendes" verseny-fesztiválok "versenyszabályainak" megváltoztatásával ezt el lehet érni.
Én még nem voltam versenyen. Akik behoztak a játékba, azok áradoztak róla. Ennek ellenére, ha legközelebb végre el tudnék menni - a társaságért, mert a verseny nem csikol - inkább beülnék segíteni a szervezőkhöz.
Végezetül: nálam sokkal rutinosabb játékos vagy, és még nem tapasztaltad, hogy a fórumozásnak van egy pokoli spirálja. Olykor beszippantja, lehúzza, fulladásig víz alatt tartja a legjobb szándékút is. Azt mondják az okosok, hogy ha a vízben az örvény elkap, ne kapálózz, engedd el magad és az örvény is elenged.
[előzmény: (77343) (:jannus:), 2018.10.17 11:18:29]

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2018.10.17 11:18:29 (77343)
Kedves VP!
Pedig ha végigolvasta volna, akkor nem is kellett volna kérdeznie! Kérem futtassa át a szemét az előző hozzászólásomon, meg fogja látni hol említem a 3000 forintot.

Kedves Ajtony!
Röviden: igazad van. Bővebben: tényleg kizárólag az ismeretségi körömben élők véleményét tükrözöm és kizárólag azzal a céllal, hogy minél több ember élvezze ezt a remek időtöltést. Lehet, hogy én itt meg leszek hurcolva, lehet, hogy tényleg én vagyok a hülye, vagy nem vagyok megáldva jó fogalmazóképességgel - ezekért mindenkitől szívből elnézést kérek, de én így alszom nyugodtan. Lehet, hogy amiket mondok több embert riasztanának el, mint amennyit hoznának, én a magam részéről mondtam valamit. Ha a "magamfajták" nem kívánatosak ezeken a rendezvényeken, nekem semmi bajom vele. 11 évig ládázgattam anélkül, hogy bárkit is ismertem volna a közösségből, gondoltam, hogy ezen ideje lenne változtatni, de ha újabb 11 évig csak ezt csinálom, akkor én boldog leszek azzal is.
[előzmény: (77341) Ajtony, 2018.10.17 11:00:41]

Ajtonyhozzászólásai | válasz erre | 2018.10.17 11:00:41 (77341)
Kedves (:jannus:) ! A megtalálásaidnál feltüntetett minősítések alapján egyértelmű, hogy jóindulatú ember vagy, és ebben a kérdésben is minden kétséget kizáróan jó szándékkal jársz el. De kérlek, lazíts egy kicsit! Ha fesztivál, akkor nem számít a versenyeredmény, ha meg verseny, akkor ésszerű, hogy győz a gyorsabb. Ez így túl egyszerű lenne?
[előzmény: (77339) (:jannus:), 2018.10.17 10:39:32]

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2018.10.17 10:39:32 (77339)
Kedves Nargoth!

Épp ez a bajom, hogy ez nem evidens! Ismétlem, a kérdésemre nem kaptam választ, de ebből feltételezem, hogy a tagok és játékosok száma nem növekvő tendenciát mutat. Kizárólag utóbbi feltételezésem fényében van létjogosultsága a további mondandómnak: mégis hogyan képzeli el az egyesület bővíteni a tagok létszámát? Önnek mit jelent az szó, hogy fesztivál? Mert az én fejemben egy olyan tematika köré épülő programot, ahol a témát kedvelők összejöhetnek ÉS a téma iránt érdeklődőket felkarolják, kalauzolják. Jelen esetben úgy érzem messzemenően nagyobb hangsúly van az előbbin, hiszen maga a kérdés is felmerült, hogy "mi köze a fesztiválnak a tagok összetételéhez, a taglétszám növeléséhez". Hát ennél nagyobb köze nem is lehetne, már elnézést! Vagy azt várják, hogy valaki meghallja a geocaching szót és arra gondol, hogy de jó lenne befizetni a tagdíjat? Potenciális pártoló tag lehetnék, aki minden szempontból közelít teljesítménye csúcsához, egyáltalán nem vágna földhöz az évi 3000 forint, de egyetlen forintot se szeretek olyan helyre tenni, ahol nem érzem, hogy megtérül bármilyen formában is. Márpedig az én szememben egy nevében KÖZHASZNÚ (!) egyesületnek nem az lenne a célja, hogy egy kemény magot szórakoztasson, hanem fenntartható pályán, folyamatosan megújuljon és gyarapodjon. A vitaindító hozzászólásom óta egyre inkább azt érzem, hogy gyönyörködnek a parázsban (ami tényleg szép), de fát is kéne tenni a tűzre. Ha beledöglik se tudja rávenni a gyerekeit a ládázásra? Micsoda véletlen! Ha jól értem egy olyan korosztályról beszélünk, aki világ szinten megőrült a Pokemon Go játékért, ahol GPS segítségével kell a térképen megtalálni dolgokat. És mellesleg a 20-30 éves korosztály is kerüli a ládázást, hiába minden második ilyen korú ismerősöm azt keresi, hogy milyen módon tud kijutni a természetbe és a kütyüket is imádják. Ez biztos az ő hibájuk és az egyesület teljesen jól van így, hiszen már sok-sok éve ugyanúgy van.

Bocsánat a stílusért, ígérem, hogy az esetleges kérdések megválaszolásán kívül nem fogom ezt a témát tovább szítani, hiszen érdemi választ továbbra sem kapok a lényegre vonatkozóan (növekszik az egyesület taglétszám és aktivitás tekintetében? illetve célja-e az egyesületnek fiatalabbak megszólítása?), az én meglátásom pedig az, hogy a valódi válasz mindkét kérdés esetében "nem".

Ha kapnék egy támogató visszajelzést (pl.: többen jelezték, hogy a szabályokkal nem elégedettek, konkrét javaslatot örömmel veszünk és próbálunk ki, hiszen mi is érezzük az említett problémát), örömmel előállnék valamivel. És igen, felfogtam azt a mondatot, hogy erre van lehetőségem, de ne menjünk el amellett, hogy azért a felvetéseimet ért kritikák messze túlsúlyban vannak.

Itt egy konkrét példa tehát, amin 10 percet törtem a fejem:
- családi kategóriában 1 felnőtt + 1 gyerek/idős arány az, ami szorzó nélküli időeredményt generál (tehát 2 szülő, 1 gyerek, 1 nagypapa ha 180 perc alatt teljesít, akkor 180 perc lesz a versenyidejük)
- minden további gyermek/idős 10%-kal csökkenti a teljesítési időt (tehát ha 1 szülő indul három gyerekkel és 180 perc alatt teljesíti a kiírást, akkor két 10%-os szorzót gyűjt be, vagyis 180*0,9*0,9 = 145,8 perc lesz a versenyidejük)
-minden további felnőtt 10%-kal növeli a versenyidőt a fenti példa szerint

A versenyen épp a felnőtt korosztályból láttam olyat, hogy bő 100 méterre az aszfaltúton nézte, ahogy a többiek "logolnak", az hogy ki hogy csal, azt hiszem egy teljesen más kérdéskör és igen butaság ide hozni, hiszen ezeket épp úgy el lehet követni most is és egészen más szinten kell kezelni. Az egy dolog, hogy minél egyenlőbb feltételeket biztosítsunk a résztvevőknek és teljesen más kérdés, hogy ezeket milyen szinten és módszerrel ellenőrizzük és tartatjuk be. Remélem senki se gondolja, hogy ne tudnám könnyű szerrel megnyerni a következő versenyt, ha arról lenne szó.
[előzmény: (77337) Nargoth, 2018.10.17 08:54:47]

Nargothhozzászólásai | válasz erre | 2018.10.17 08:54:47 (77337)
Szia!

Már ne is haragudj, de mi köze a fesztiválnak a tagok összetételéhez, a taglétszám növeléséhez?
Kicsit kezded összemosni most ezt, illetve hirtelen nagy kanyart vett a mondandód...

(Nem gondolnám például azt, hogy szervezőként az első versenyzőket nem fogadjuk kedvesen. Kérésre többször is elmagyarázzuk a MMX-et, én számtalanszor adtam már kölcsön olyan embereknek a GPS-ünket (nem egyesületit), akit akkor láttam előszór.)

Fiatalabb korosztály:
Én például mint szülő (felelősség ide vagy oda) ha bele döglök sem tudom felkelteni nagykamasz gyerekeim érdeklődését a geocaching irányában. Jelenleg egyszerűen annyira más érdekli őket, hogy csak kényszerítés lenne az egész. Úgy meg minek? Majd eljön nekik is az az életkor, amikor talán érdekli őket. Valószínűleg engem sem érdekelt volna akkor.
[előzmény: (77335) (:jannus:), 2018.10.17 08:43:52]

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2018.10.17 08:43:52 (77335)
Kedves Scele!
Elnézést kérek, ha a megfogalmazásommal nem tudom jól kiemelni a mondanivalóm lényegét. Mindent, amit leírtam az azt az alapkérdést boncolgatja, hogy akar-e a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület bővülni, mert én az eddig leírtak alapján azt érzem, hogy nem. Illetve nincs tudomásom a pontos számokról, lehet, hogy az egész feltételezésem alaptalan és az egyesület évről évre növekszik a regisztrált felhasználók számával együtt. Kérem, aki tud erősítsen/cáfoljon meg ebben!

Nem belekiabálom az éterbe, hogy hulladék volt az egész, hanem kulturált hangnemben szerettem volna felhívni a szervezők figyelmét arra, amit megtapasztaltam. Ha én meghívok valakit vendégségbe, akkor örülök a visszajelzéseknek, de tudom, hogy van olyan embertípus is, aki az övétől eltérő véleményeket képtelen kezelni és pajzsként használja a vele egyetértők véleményét.

Épp ezért tegyük félre egy kicsit az összes kritikát és ötletet, amit írtam és lépjünk hátrébb egy lépést. Annyit kérek, hogy valaki az egyesület nevében és a statisztikák alapján árulja el, hogy a geocaching.hu közösség jelenlegi összetételével elégedett-e, a tagok és a játékosok száma a hasonló ütemben növekszik-e, mint a többi természetjáró programok esetében (teljesítménytúrákkal Dunát lehet rekeszteni és ott is egyre több helyen van létszámkorlát, ami be is telik (terepfutóversenyek szintén, QR kódos teljesítménytúrák, stb.)?

A politikát most csak példaként szeretném felhozni. Ismerünk olyan pártot, ahol nem értjük, hogy mégis hogyan támogathatja bárki is őket? Nagyon egyszerű a válasz: egy maréknyi támogató véleményét képes és hajlamos az ember jóval nagyobbra kivetíteni és elnyomni vele a messzemenő többség véleményét. Az igazi mérce egy ilyen párt/szervezet/közösség szempontjából az, hogy növekszik-e vagy csökken.
[előzmény: (77323) scele, 2018.10.16 16:55:06]

scelehozzászólásai | válasz erre | 2018.10.16 16:55:06 (77323)
Köszi a válaszokat, nem tennék hozzá semmit, mert mindenben egyet értünk.

Érdekes egyébként, hogy amin én változtatnék és zavar (szervezői szemmel) az kicsit se cseng össze azzal, amit jannus leírt. Még csak egy kicsi közös halmazt se tudnék mondani.

Van azonban 1-2 dolog, amit én is felvetnék. Az egyik a mozgó pont léte vagy nem léte.
Sokan mondják, hogy ez lutri és vagy találkozik a versenyző az MP-vel vagy nem, de sokat változtathat az eredményen.
Jogos hozzászólás, DE!
Az "öreg rókák" nem véletlenül indulnak el a verseny vége felé 11-12 környékén. Hogy miért? Mert a versenyzők nagy része sz@rik visszarakni oda a palackot, ahonnan kivette. Vagy nagy banda kerekedik a pontnál és aki kivette az már ott sincs mikor visszakerül(ne) a palack, tehát lehet, hogy aki visszarakná vagy nem oda rakja vagy nem is rakja vissza.
Rosszabb eset mikor el is szakítják a damilt, stb., stb.
Tehát beszélhetünk itt többféle előnyről hátrányról. A mozgó pont az egy lutri, meg az is, hogy mennyire könnyen megtalálható egy palack.

És ami kifejezetten erre a versenyre érvényes.
1, azaz egy kérésünk volt nekünk szervezőknek az indulókhoz. Ezt szóban is hangoztattuk és a versenylapra is ráírtuk, sajnos feleslegesen (tisztelet a kivételnek). Ha kinyitjátok a kapukat, akkor csukjátok be! Nem nagy kérés szerintem, de sajnos nem sikerült. A beszedéskor én négyet csuktam vissza, de van egy olyan érzésem, hogy maradt még bőven, mert nem járt(hatt)am mindegyiknél.

Szemetet is találtam, amit persze lehet, hogy nem GC versenyen résztvevő dobott el, de elég friss csokipapír volt...

Ezeken kívül persze volt még jónéhány probléma, amit vagy láttak a résztvevők vagy nem, de a lényeg, hogy nem ugyanazok a problémák foglalkoztatnak, mint jannus kessert egy ilyen esemény kapcsán.

Egyébként kiváncsi vagyok, hogy ki hogyan oldaná meg például a kapukérdést???
[előzmény: (77315) rosie, 2018.10.16 08:33:16]

rosiehozzászólásai | válasz erre | 2018.10.16 08:33:16 (77315)
Örülök, hogy jól éreztétek magatokat a versenyen. Igyekeztem válaszolni az általad felvetettekre. Hangsúlyoznám, hogy ez az én egyéni véleményem, nem a szervezőké, egyesületé stb.

- Az esemény oldalán nem találtunk semmilyen leírást a versenyről (hogy zajlik, hogy történik az értékelés), az eseményládára se volt link (ahol a MultiMátriX-ról legalább volt leírás), az értékelést még most is csak hozzászólásokból sejtem

- Valóban. Köszönjük, hogy felhívtad rá a figyelmet, a következő versenyoldal megjelenéséig készítek egy ilyen leírást.
A versenyoldal előbb készül el, mint a ládaoldal, akit érdekel, az már célirányosan várja a láda megjelenését (amelyekről mellesleg értesítés is megy, ha beállítja a játékos magának).


- Ha jól értem az értékelés kizárólag idő alapján megy, ez számomra igen aránytalan, különösen a családi kategóriában. Mi egy nagymamával, egy 7 hónapos kismamával, egy másfél és egy három és fél éves gyerekkel indultunk (utóbbi saját lábát tette meg az egész távot) - abszolút esélytelenül álltunk így rajthoz, holott egy családi kategóriában ezt egy szép teljesítménynek tartom. Rendes kategóriában is ha jól értem, akkor egy terepfutó kiszorít minden túrázót.


- Igazad van, tényleg aránytalan, de bármely értékelési forma aránytalan lehet valamely játékos számára. A súlyozást, amiről lejjebb írsz nem tartom kivitelezhetőnek. Egyrészt lehetetlen minden szempontot figyelembe venni (meg ugye a te szempontod nem biztos, hogy egyezik az enyémmel), másrészt a verseny pontjait előző nap helyezzük ki, utána visszarohanunk a bázisra, hogy feltöltsük a pontokat, előkészítsük a versenylapokat stb, szóval nem unatkozunk. Nincs rá kapacitás, energia, hogy még pluszban a pontok nehézségét súlyozgassuk.

Tudom, hogy az eredményhirdetés egy nagyon kritikus pont. Igen sokfélét láttam, de összességében az egyik legrosszabbnak tartom, hogy a tombolával tartsuk ott az embereket a végéig.

-Sajnálom, hogy úgy érzed, ez egy olyan rendezvény, ahol “ott kell tartani” az embereket. A többség szerencsére azért jön, mert találkozik régi-új ismerősökkel, mert elmegy ládázgatni az eredményhirdetésig, vagy csak leheveredik a fűbe és élvezi a túra utáni semmittevést.
A sorsoláshoz írt javaslatod azért nem megvalósítható, mert a sorsoláson való részvétel feltétele nem a nevezés, hanem a kategóriában előírt pontok versenyidő alatt történő teljesítése.


- A résztvevőket nézve óriási öröm volt az idősebb generáció kimagasló létszáma, viszont nagyon hiányoltam a 20-30 éves korosztályt, akikről azt feltételeztem, hogy elsöprő többségben lesznek egy ilyen rendezvényen.

-Ez egy olyan észrevétel, amivel egy másik észrevétellel tudok csak válaszolni: azt tapasztaltam, hogy erre a versenyre sok fiatal jött el, igaz nem a 20-as generáció, hanem a kisgyerekes korosztály, mint ti is. Nagyon sokan neveztek az idén helyben, gondolom a jó időnek, Bp közelségének köszönhetően. Én örültem, hogy ennyi kisgyerekes családot láttam.

Ha a mi esetünket nézem, 2500 forintért megkerestünk 8 mátrixot és egy emléklapot, vagy egy kitűzőt se kaptunk, ebédet is épp hogy tudtunk venni (ha nem ládáznék 11 éve, ezek alapján biztos nem mennék többször ilyen eseményre).

- A ti esetetek pont az az eset, amikor nem neveztetek előre. Mivel az egyesületnek nem tartozik a fő profiljába a vendéglátás, a pólógyártás, így ezeket nem is tudja előzetes regisztráció nélkül biztosítani. Az előnevezés számunkra azért szükséges, hogy le tudjuk adni a póló és ebéd létszámot is, a játékosoknak pedig ha úgy tetszik kedvezmény, amiért időben jelezte számunkra részvételi szándékát.
Azt csak halkan jegyzem meg, hogy évi 3000 Ft a pártolói díj, amiért kedvezményes előnevezés és nevezés is jár, szóval ha valaki rendszeresen jön versenyekre, a tagdíj jó része megtérül.
Egyébként az előző versenyen pl a kisgyermekek kitűzőt kaptak (tök mindegy volt, hogy előnevezők, vagy helyben nevezők voltak), nincs minden versenyre ugyanakkora kapacitás az előkészítést illetően.


[előzmény: (77305) (:jannus:), 2018.10.15 09:24:05]

(:jannus:)hozzászólásai | válasz erre | 2018.10.15 09:24:05 (77305)
Sziasztok! Először voltunk GC versenyen, remekül éreztük magunkat, ebben a hozzászólásban viszont kizárólag az építő jellegű kritikáimat szeretném megfogalmazni az illetékeseknek:
- Az esemény oldalán nem találtunk semmilyen leírást a versenyről (hogy zajlik, hogy történik az értékelés), az eseményládára se volt link (ahol a MultiMátriX-ról legalább volt leírás), az értékelést még most is csak hozzászólásokból sejtem
- Ha jól értem az értékelés kizárólag idő alapján megy, ez számomra igen aránytalan, különösen a családi kategóriában. Mi egy nagymamával, egy 7 hónapos kismamával, egy másfél és egy három és fél éves gyerekkel indultunk (utóbbi saját lábát tette meg az egész távot) - abszolút esélytelenül álltunk így rajthoz, holott egy családi kategóriában ezt egy szép teljesítménynek tartom. Rendes kategóriában is ha jól értem, akkor egy terepfutó kiszorít minden túrázót.
- Tudom, hogy az eredményhirdetés egy nagyon kritikus pont. Igen sokfélét láttam, de összességében az egyik legrosszabbnak tartom, hogy a tombolával tartsuk ott az embereket a végéig.
- A résztvevőket nézve óriási öröm volt az idősebb generáció kimagasló létszáma, viszont nagyon hiányoltam a 20-30 éves korosztályt, akikről azt feltételeztem, hogy elsöprő többségben lesznek egy ilyen rendezvényen.

Ha a mi esetünket nézem, 2500 forintért megkerestünk 8 mátrixot és egy emléklapot, vagy egy kitűzőt se kaptunk, ebédet is épp hogy tudtunk venni (ha nem ládáznék 11 éve, ezek alapján biztos nem mennék többször ilyen eseményre).

A fentebb leírt pontok egyike se megbocsájthatatlan hiba, sőt! Biztos vagyok benne, hogy a legtöbbre van magyarázat. De! Mindegyik kritikám külön-külön is kritikusan érinti a kezdőket, a fiatalokat, a tapasztalatlanokat és előnyben részesíti a "kemény magot". Megértem, ha ez és egy rendkívül családias légkör megteremtése a cél, de a kezdők és/vagy fiatalabbak nevében a következő ötleteket szeretném megfontolásra felterjeszteni:

- több faktoros teljesítményértékelés (egyéniben: megtett táv, megszerzett pontok száma súlyozással számítson; családiban: résztvevők száma, életkora súlyozással számítson)
- és/vagy több kategória bevezetése (pl. leggyorsabb, legrövidebb, legtöbb pontot szerző)
- a tombolák a nevezés lezárását követően legyenek sorsolva a verseny alatt és a nyertesek beérkezés után egyből kapják meg, minden beérkezőnek
- az eredményhirdetés történjen meg virtuálisan (is): pl. leggyorsabb teljesítő értékelhető rögtön beérkezés után, de nem tartom célszerűnek megvárni az utolsó beérkezőt is, hogy a legtöbb pontot összegyűjtő is értékelhető legyen.

Végezetül: tisztában vagyok vele, hogy olyasmibe "kötök bele", ami 36. alkalommal került megrendezésre, ezért nem ragaszkodom se válaszra, se cáfolthoz. Pusztán az a célom, hogy jelezzem mi az amivel több hozzám hasonló ember jelenne meg a jövőben a fesztiválokon.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]