geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ

Előzmények

izsolthozzászólásai | válasz erre | 2015.01.12 17:53:03 (72154)
Mit jelent az, hogy "meg fog szűnni"?
Mi fog megszűnni? Mi a tuhu definíciója?
A termék, a térkép?
Az biztos nem fog megszűnni egy nyitás után.
A domain? Mert nulla látogató lesz?
Ez sem feltétlen igaz. Továbbra is lehet népszerű az itteni külcsínnel gyártott kimenet (ha megbízhatóan működik persze továbbra is a kimenetgyártás) Nem lesz tilos terjeszteni az odbl alatti térképeket sem
Ha a nyitás után a tuhu áttérne OSM formátumú adatbázisra (ez elméletileg egy egyszeri, automatizálható migráció) használhatná a jelenlegi "fekete doboz" kimenetgyártó helyett a frissebb, jelenleg is supportált szabad forrású/felhasználású kimenetgyártókat (ezzel megvalósítva mondjuk spec igényeket, biciklis kimenet, vízitúrás kimenet, ládázós kimenet akármi amit az egyesület szeretne vagy felvállal)
Garmin kimenet mellett elindulhatna egy "közösségi turistaút nyilvántartó központ" (Güszi ötlete)

De nézzük a másik oldalt és csak a garmin kimenetet
Ha marad a zártság, megoldódnak az általad felírt tuhus problémák, hogy pl nincs fejlesztés?


Egyébként lehet hogy én vagyok "peches", de az általam bejárt trackeket nem igen tudom már az OSM-re rajzolni (Visegrádi- Börzsöny- Bakony) mert már fent vannak
A Cserehátban láttam hiányzó utat, az igaz
Amiben szerintem még jelentős a hátrány: (főleg falusi) POI-k
Kocsma, közkút stb stb
Jobb híján a Bakonyban pl ezeket tudom rajzolgatni :-)

[előzmény: (72152) Juju, 2015.01.12 17:21:28]

Jujuhozzászólásai | válasz erre | 2015.01.12 17:21:28 (72152)
Némi tömör összefoglaló szvsz:

Tuhu:
+ jó térkép, sok terepi adat
+ pontos ellenőrzött szerkesztés
- évek óta nincs fejlesztés
- nem látszik, hogy ki tudna akkorát fejleszteni, és milyen összegből, amit egy nyílt licencű feljesztőcsapat csinál

OSM:
- még terepi oldalon hiányos térkép
- kevésbé ellenőrzött szerkesztések
+ rohamosan óriásit fejlődő kimenetek, rajzolóeszközök, trackelőeszközök, itt gőzerővel megy a fejlesztés.

Tehát mi a helyzet? Nyílt licenc esetén a tuhu adatai átmásolhatóak az OSM-re (is).

Mi lesz ekkor? Nem, ne áltassuk magunkat. Meg fog szűnni a TuHu. Miért? Mert az adatai már nem lesznek csak a saját értékei, azok benne lesznek előbb-utóbb az OSM-ben (is), és amire nincs kapacitás, ami nem megy az nem is fog, a kimenetgyártás, fejlesztés.

Azaz: Ne áltassuk magunkat, hogy a TuHu majd kimeneteket gyárt, fejleszt. Ha ezt meg tudná tenni, lenne rá ember és pénz, akkor nem lenne egyáltalán érdeke a nyitás. Akkor megállna a lábán. De ez nincs, évek óta nincs fejlesztés, ami volt az egyedül egy emberhez köthető.

Akkor miért nyisson?

Mert a TuHu nem cél, hanem eszköz. A cél egy mindenki által, jól használható térkép. Ebbe a TuHu adja:

- jelenlegi terepi adatait
- rajzoló szakemberkéit

Az OSM adja:

- erőforrást

OMP adja:

- plusz spéci, megszokott kimeneteket.
[előzmény: (72151) grin, 2015.01.12 17:08:14]

grinhozzászólásai | válasz erre | 2015.01.12 17:08:14 (72151)
Bocsánat ha belebeszélek de ez már volt téma az (amúgy a trollok miatt részben olvashatatlan) TuHu-OSM fórumon, ahol leírtam, hogy ez miért nincs így, vagy legalábbis miért nem kell így lennie.

A közösség azért van mert a tagok ugyanazt akarják. Nem "turistautak.hu"-t csinálni, nem "mapedittel rajzolni" hanem egy közösségi térképet készíteni maguknak és a túrázóknak, és a kessereknek, és talán mindenki másnak is, aki használni tudja.

A közösség tagjainak jelentős része továbbra is ezt szeretné. Ez pontosan ugyanaz mint az OSM közösség célja, sőt, ugyanaz mint számos kisebb térképpel vagy térinformatikával kapcsolatos közösség célja. Semmilyen alapvető oka nincs hogy ez a közösség ne csinálja továbbra is ugyanazt, mint eddig: túratérképeket rajzoljon.

Az van, hogy a számos elérhető technológiahalmazból bizonyosak nem mutatnak pozitív jövőképet, mások pedig jelentős potenciállal rendelkeznek erre nézve. A világ is változik, néha még előre is halad. Most nagyon úgy néz ki hogy nem tartható fenn tovább az a kép hogy a TuHu „közösségi térkép” mely végeredménye viszont nem „szabad” hanem valakinek vagy valakiknek a jogi fennhatósága alatt van, és a térképről kizárólagos döntési és tulajdonjoggal rendelkeznek. Az elmúlt 10 évben a szabad licencek bekerültek a mainstreambe (hogy mondják ezt szépen magyarul), ismertek lettek, az emberek egyre jobban megismerik az előnyeit, és megtanulják a hátrányainak kezelését.

A TuHu szabad licencelése nem jelenti kötelezően a turistautak.hu „halálát”, bár az biztos hogy az arányok változni fognak, és vélhetően nem a „trackeljünk” - „rajzoljuk be” - „publikáljuk” lesz a fő profil, hanem az „állítsunk elő specializált kimeneteket” - „minőségellenőrizzünk” - „koordináljuk a turistarészeket” lesz. Az is vélhető hogy a nyílt licencű „felvevőkből” az OSM lesz az elsődleges: mérete, közössége, felépítése erre alkalmassá teszi.

De az biztos hogy ha a trackelés és szerkesztés és frissítés átkerül az OSM keretei közé akkor az ottani közösség szeretettel várja az itteni közösséget, vagy annak azon tagjait akik nem rettegnek zsigeri módon egy másik közösségbe való beilleszkedéstől. Ideális esetben az itteni (TuHu) szerkesztők mind megjelennek az OSM levlistáján, vagy akár fæcesbook oldalán, és részt vesznek a közösségi életben; emellett trackel aki azt szereti, rajzol aki meg azt, és frissít aki erre érez hajlandóságot. Az OSM szerkesztésének egyik előnye pont a felemlegetett hátránya, hogy nagyon egyszerű, könnyű a szerkesztés, nem kell hozzá egy nagyon komoly küszöböt átugrani. Aki akarja kipróbálja, 5 perc felkészülés elég lehet egy érdeklődő próbára, és ha nem tetszik nincs semmi. Ha tetszik lehet végtelen időt rápazarolva belemélyedni. :-)

És persze ígérhetem mindenkinek aki kirpóbálja hogy érdekes és újdonság lesz számukra: rengeteg eszköz, rengeteg rajzolási segítség, 2-3 műhódos legális forrás, számtalan kimenet (remélhetően a garminokra is, noha való igaz hogy az OSM-esek között nagyon kevés a garmin, én sem használom már a sajátjaimat, de az OMP tudtommal készít ilyeneket, és van még 3-4 kimenetkészítő lehetőség), és persze új kihívások (mint például az együttműködés országos szervezetekkel, helyi turistaklubokkal, vagy néha akár a magasságos államgépezettel is).

Szóval én nem temetném a közösséget. Akit érdekel írhat nekem is (igyekszem mindenkinek válaszolni), vagy elindulhat a talán már ismert OSM kezdőlapról.
[előzmény: (72100) cactus, 2015.01.11 11:51:00]

cactushozzászólásai | válasz erre | 2015.01.11 11:51:00 (72100)
Mindenki más szemszögből közelíti meg ezt a témát, én a maradi oldal pártján állok.
Jelenleg a TuHu közösségét csak a térkép tartja össze, ha ezt szabaddá tesszük megy a levesbe az egész társaság.
A szabaddá tétellel (szerintem), csak az OSM kerül előnyösebb helyzetbe, mert szabadon felhasználhatja az adatbázisunkat. Az összes többi felhasználó eddig is szabadon használhatta a térképeket, még soha senkivel nem találkoztam aki korlátozva lett volna. Ha valaki teljesítménytúrát szervez bele kell, hogy férjen egy engedély kérő e-mail, ha becsületesen csinálja egy halom engedélyt kell kérni, egy másik halom helyen pedig be kell jelenteni az eseményt. Hihetetlen, de egyik rendezvényünkön a Légügyi tökömtudjakitől kellett engedélyt kérni 1000 db lufi szabadon eresztésére, ezért úgy gondolom egy e-mailnek bele kell férnie.
Soha senki nem volt akadályozva abban, hogy a saját felméréseit mindkét adatbázisba feltöltse.

Az én mérlegem serpenyői a zártság felé billennek.

Ha zárva maraduk, marad a garmin kimenetünk (én ezt használom), egy szigorúbban ellenőrzött, bár lassabban fejlődő adatbázissal. Terepi utakon jelenleg ez a térkép részletesebb.
Érdemes lenne fejlesztéseket eszközölni a kimenetek terén, hogy versenyképesek maradjunk.

Ha nyitunk megszűnik a TuHu közösség.
Megmarad a garmin kimenetünk, de nem fog fejlődni a térkép.
Az OSM nem csinál nekünk kimenetet, ha akarunk szabadon csinálhatunk magunknak, de ez ugyanúgy fejlesztést igényel mintha a saját adatbázisunkhoz készítenénk.
Ráadásul a jelenlegi adatbázisunk, csak akkor fog látszani rajta, ha mi felrajzoljuk.

Az OMP 2015.01.01-től a tuhu adatbázisa helyett az osm adatbázisát használja így az ő kimenetükön is ugyanaz látszik. Éveken keresztül használták az adatbázisunkat, most váltottak, és teljesen elzárkóztak attól, hogy kimenetet gyártsanak nekünk. az én meglátásom szerint ez a kígyómelengetés tipikus esete.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.