geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
860. Kemenesaljai Keringő (GCKEKE)

sitkei kápolna

sitkei kápolna

sitkei panoráma

sitkei panoráma

Kápolna a magasból

Kápolna a magasból

Mesteri kápolna

Mesteri kápolna

Sághegy Mesteriből

Sághegy Mesteriből

Celli templomtér

Celli templomtér

Köcski harangtorony

Köcski harangtorony

Királykő

Királykő

királyi panoráma

királyi panoráma

Sághegy a királykőről

Sághegy a királykőről
Szélesség N 47° 14,295'
Hosszúság E 17° 0,801'
Magasság: 181 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.03.07 15:00
Utolsó változás: 2018.05.07 09:05
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: RIPTOR , Gabi
Felhasználó: RIPTOR
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Megtalálások száma: 272 + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.

WAP:
Egy igazi autós cachingre invitállak benneteket, amellyel a kemenes-vidéket szeretnénk bemutatni Nektek. Persze jó időben egy remek biciklitúra is kerekedhet belőle.
Sitke:  N 47° 14,295' E 17° 0,801' 181 m [GCKEKE-1]Hány ilyen fából áll a fasor?
Mesteri:  N 47° 13,892' E 17° 5,334' 142 m [GCKEKE-2]A kápolnán lévő sírfeliratból a régebbi évszám.
Celldömölk:  N 47° 15,451' E 17° 9,218' 131 m [GCKEKE-3]A kút egyik oszlopán található évszám.
Köcsk:  N 47° 11,278' E 17° 5,158' 146 m [GCKEKE-4]A harangtorony felújításának évszáma.
Kissomlyó-hegy:  N 47° 9,065' E 17° 5,929' 219 m [GCKEKE-5] Láda a Királykőtől nem messze lévő akácosban.
Jelszó: A számok összege / számjegyekkel leírva./
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on, Travel Bugot NE tegyél bele!
------------------------------------------------------------------------
WEB:

ÚTVONALPONTOK:
SITKE:
N 47 14.295
E 17 00.801
Körutunk első állomása a sitkei kápolnadomb. A megadott koordináta egy fasor első tagjára mutat. A jelszó első része: hány ilyen fából áll a fasor?
MESTERI:
N 47 13.892
E 17 05.334
A kápolnán lévő sírfeliratból a régebbi évszámot kell megjegyezni. Ha nyári melegben érkezel, érdemes meglátogatni a termálfürdőt N 47 13.063 E 17 05.609 Ha pedig egy szép fotót szeretnél a Ság-hegyről sétálj el a nyaralóövezet háta mögé N 47 13.316 E 017 05 613.
CELLDÖMÖLK:
N 47 15.451
E 17 09.218
Jelszó harmadik része a celldömölki Mária Szűz Anya Kútja egyik oszlopán található évszám.
Egy Torontóban élő Magyar család ekkor renováltatta a kutat. /Érdemes megnézni a kegytemplom mögötti felújított kápolnát is!/
KÖCSK:
N 47 11.278
E 17 05.158
Az utolsó előtti részt Köcskön találjuk meg, egy útkereszteződésben álló harangtornyon. Itt is a felújítást jelző évszámot kell leolvasni. A torony után balra kell fordulni, és a N 47 09.387 E 17 05.645 helyen leparkolhattok az autóval, ha van kedvetek egy jó kis gyalogláshoz. Ha a földút nagyon sáros lenne, a borgátai fürdő felé kell elkanyarodni, és ott már kavicsos murvás úton tudjátok megközelíteni a parkolót. De ha bementek Kissomlyóra, onnan a hegytetőre simán fel lehet menni autóval.
KISSOMLYÓ-HEGY:
N 47 09.065
E 17 05.929
Sétánk a Királykőhöz vezet. A rajta lévő tábla tanulsága szerint IV Béla király 1242 év tavaszán a tatárok elől menekülve itt tartott pihenőt. Jó időben látszik a Ság-hegy, a Magas Bakony vonulata, Somló, és a balatoni hegyek is.
A láda a kőtől nem mesze lévő akácosban van elrejtve egy korhadt fatörzsben. A jelszó utolsó része benne keresendő.
Érdemes még megnézni a túloldalon található krátert is. N 47 08.878 E 17 05.945
A hegyen rengeteg magánterület van szőlőlugasokkal kerítés nélkül. Kérlek benneteket, hogy ne ezeken keresztülvágva menjetek el a Királykőhöz. Kis körülnézéssel mindig meg lehet találni az utat vagy a gyalogösvényt, mely felvezet a hegytetőre.

JELSZÓGENERÁLÁS:
Az öt számot adjátok össze. Az így kapott szám a jelszó, számjegyekkel leírva.


És egy kis tudomány:

KEMES- VIDÉK: A Kemenes-vidék (Kemeneshát és Kemenesalja) Vas megye délkeleti részén, a Rába és a Marcal között húzódik, délnyugaton kissé összemosódik a Vasi-Hegyháttal. A mélyben két szerkezeti egység érintkezik: a dunántúli-középhegységi, amely lényegében a Bakony mélybe zökkent folytatása, és a Rába-menti. A Kemenes-vidék - különösen a Ság hegy - számos újkőkori, késő bronzkori, kora vaskori kultúra lelőhelye. Bizonyított a kelták V. századi uralma, egyértelmű a rómaiak letelepedése is. A folyók átkelőinél őrállomásokat építettek, itt vezetett Arrabona (Győr) felé az út. A Ság hegy környékén római villák voltak (Bakodpuszta, Kemeneskápolna, Mesteri, Szergény), körülöttük bizonyára szőlőművelés folyt. Viszonylag korán megtelepedtek itt honfoglaló őseink, Szent István Karakó központtal hozott létre ispánságot, amelynek eleinte feltehetően vármegyei funkciói is voltak. A Kemenes-vidék egyházi központja a XIII. századtól a dömölki apátság volt, amelyben bencés szerzetesek tevékenykedtek. A reformáció korszaka idején a térség lakóinak túlnyomó része áttért az evangélikus hitre. A jól kialakított egyházi hálózat következtében számos középkori eredetű templom maradt fenn ezen a vidéken. 1748-ban épült fel az akkori Dömölkön (a XIX. századtól Kiscell) a Szűz Mária római katolikus plébániatemplom, mely Mária-kegyhely. A Kemenes-vidék hamarosan országosan jelentős búcsújáróhellyé vált, zarándokok százezrei látogattak ide. Természetesen a helyi nemesség is jelentős szerepet játszott a vidék történetében, a Köcskiek és az Ostffyak mindig is részt vettek a középkor bel- és külföldi harcaiban. Bár a kemenesaljai falvak rendesen adóztak a hódoltság idején a töröknek, az mégis többször végigpusztította a vidéket. A XVIII-XIX. Században, a nemesség jelentős építkezésekbe kezdett, kastélyokat, kúriákat építettek (Sitke, Jánosháza, Duka, Kemenesmihályfa, Egyházashetye, Intaháza).
SITKE:
Már a római korban lakott település volt. Csodálatos hegykoszorú fogja össze a községet, amelyből kiemelkedik a közel 250éves római katolikustemplom hatalmas Dorfmeister oltárképével.
A Kápolna országos hírű rendezvények színhelye, melyből talán a legismertebb a minden évben megrendezett Rock-koncert, ahol neves hazai művészek lépnek fel.
A Hősök és Áldozatok Emlékparkja, a Törökemlékmű, a Kastélyszálló, mind megannyi lehetőséget kínál a turistáknak, a pihenni vágyóknak.
A község kultúrházában 35 éves országos hírű citerazenekar, valamint díszítőművészeti szakkör működik.
A Kastélyfogadón kívül a Borostyánkert vendéglátóhely is nagyszerű ellátást biztosít az átmenő forgalomnak.
MESTERI:
1293-ban említik először Mester néven, de a későbbiekben többször fordult elő Hernádmesteri vagy Erantfalva néven, ami névadó tulajdonosára a 13. században élt Hernanth magisterre (mesterre) utal. A volt felsőmesteri részen, egy kis dombon áll a Szent Mihály arkangyalról elnevezett kicsi, de nagyon szép római katolikus templom, amelyet egy vaskori halomsírra építettek román stílusban a 13. század második negyedében. Az 1817-ben még a nyugati oldalon álló fa ranglábat 1855 körül helyezték át a déli részre, ahol ma is áll (a kisebbik harangot 1945 után egy orosz fogságból szerencsésen visszatért fogoly ajándékozta). 1964-ben az alsómesteri rész határában olajkutatás közben termálvizet találtak. A hévízre alapozva 1968-tól fürdőt építettek ki, 1971-ben parcellázták a környéket és üdülőterületet alakítottak ki. Az1983 m mélységig hatoló fúrás triász korú dolomitot ért el, olaj és földgáz szempontjából meddőnek bizonyult. Szénhidrogén helyett 47 °C-os termálvíz tört fel, ezért a kutat hévíz kúttá alakították át és a miocén rétegekből termelték a hévizet. 1982-ben szükségessé vált a kút felújítása, ekkor 1200 m mélységben lezárták a kutat és a felette lévő felső pannon rétegekből kezdték meg a hévíz termelést.
CELLDÖMÖLK:
Az 1979-ben várossá nyilvánított, 1904 óta Celldömölk nevet viselő mai város több településből tevődik össze. Pórdömölk, Nemesdömölk, Kiscell, Alsóság és Izsákfa mindegyikének jól elkülöníthető, önálló múltja van.
Pórdömölkön alapította a XII. század közepe táján II. Béla az 1252-ben Demunk néven szereplő apátságot, amely akkor jelentős környékbeli birtokokkal rendelkezett. Mivel a XVI. században a lakosság nagyobbik része az evangélikus hitre tért át, az apátságot a pannonhalmi (szentmártoni) apátsághoz rendelték. Mire a Kiscell néven létrehozott új kultikus központ kialakult, az apátság már beszüntette működését.
A mai város északi részén levő, Pórdömölkkel egybeépült Nemesdömölk kezdetben a dömölki apátság tulajdona volt, de a XV. század végén már köz- és kisnemesi birtok. Komoly vallástörténeti szerepet töltött be 1681 után, amikor a Vas megyében élő evangélikusok egyik olyan (artikuláris) helye lett, ahol szabadon gyakorolhatták vallásukat. Templomukat azonban hosszú küzdelem után, csak 1744-ben szentelhették fel. Számos nagy műveltségű lelkésze közül két akadémiai tagot, Kis Jánost (1770-1846), Berzsenyi Dániel felfedezőjét, és Edvi Illés Pált (1793-1871), Vas vármegye egykori táblabíráját érdemes kiemelni.
A mostani belváros magját képező Kiscell alapítása Koptik Odó apát nevéhez fűződik, aki a máriacelli kegyszobor másolatát hozta az akkori Dömölkre. Egy halottnak hitt kútásó meggyógyulását a Mária-szobornak tulajdonították, és megindult a zarándoklat. A település déli részén lévő Alsóság nevét hivatalosan a XIX. század második felétől viselte előtte, Ság néven emlegették.
Itt élt az MTA első vidéki tagja, Kresznerics Ferenc (1766-1832), akinek fő műve egy magyar-latin nyelvű, gyökérrendszerű szótár. A település lábánál fekszik a 279 méter magas Ság-hegy. Itt a szőlőművelést már a rómaiak kezdték, a magyarság megtelepedése után is folytatódott a kisparcellás művelés. A XVII. században hegyközség is működött itt, melynek szabályai 1732-ből fenn maradtak.
Érdekes tudománytörténeti adalék, hogy 1891-ben Eötvös Loránd gravitációs hatásvizsgálatokat végzett itt a torziós ingával.
KÖCSK:
Az Árpád-korban még egy település (Kuscku 1237), a 15. században szétvált Nagyköcskre és Kis vagy Nemesköcskre. 1937-ben egyesítették, azóta a mai nevét viseli az alig 300 lelket számláló község. Kisköcskön, mint névváltozata mutatja, főleg kisnemesek birtokai voltak. Nagyköcsknek a Köcskyeken kívül a Nádasdyak és Káldyak voltak birtokosai. A 18. századra mindkét faluban a volt Köcsky birtokokat a Batthyányak szerezték meg és az intai uradalom részévé tették. 1598-ban már hódoltak a töröknek, mégis a községet érte a környéket sújtó legnagyobb támadás. 1646-ban Szent Bertalan napja körül a két falura, láthatólag elrettentő szándékkal, váratlanul lecsaptak a kanizsai törökök. Az egyesítés után 1937 és 1950 között körjegyzői székhely volt. Nagyköcsk keleti felén, a mai temető környékén, állt 1300-ban Szent Györgyről elnevezett templom, amely a török támadáskor jelentős károkat szenvedett. 1698-ban csak a falai és bolthajtásos szentélye állt, annyit akkor még meg tudtak állapítani, hogy tornya is lehetett. A kisköcski részen egy útelágazásban tűzoltó-szerházas harangtorony állt, amelyet a hagyomány szerint régen törvényházként használtak.
KISSOMLYÓ-HEGY:
Az ötmillió éves, 220 m magas Kissomlyó-hegy a somlói borvidéknek 1997 óta bejegyzett tagja. Nagyobb méretű testvérei a Somló- és a Ság-hegy. Termőhelyi és klimatikus adottságai egyes szakírók szerint is a Badacsonyéhoz hasonlíthatók. Meghatározó talaja vulkanikus eredetű, kis eltérésekkel az egész hegyen lassan elporladó vulkáni láva - déli lejtőin a bazaltkőzetet homokréteg fedi, tetején tufakőzettel elegyítve. Termőrétege változatos, a tetőn nem túl mély, de a szőlő ott is megél rajta. A talajviszonyok minden szempontból a jellegzetes somlói borvidék legjobb adottságait hozzák: a hegy finom zamatú, tüzes, élénk savú bort ad. Bármilyen meglepő, a klíma bizonyos szempontból még jobb, mondhatnánk, szerencsésebb is, mint nagyobb méretű bazalt-testvéreié - a Kissomlyót páratlan zöldövezet, jelentős, viszonylag ép erdőrendszer koszorúzza. Ez a természetes ökológiai sáv biztos védelmet nyújt az éppen itt húzódó alpi-sztyeppei klímahatár szélsőséges megnyilvánulásai ellen. (A táj éppen ezért, noha dunántúli alföldön fekszik, az izzó mediterrán Itáliát idézi.)

Jó túrázást kívánunk
RIPTOR , Gabi
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

Értékelés: értékelés (214 db): környezet: 4.52 rejtés: 4.35 web: 4.59 átlag: 4.49

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

N.Zs. 2020.07.11 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.48
Jó hosszú multi, és tényleg autós...
Fordítva autóztunk.
1. KISSOMLYÓ-HEGY: remek helyszín. Itt már bedurvult a szél, így az uzsonnát nem tudtuk a kövön ülve megenni. Ez a pont vitte a pálmát
2. KÖCSK: nem időztünk
3. CELLDÖMÖLK: GCCeDo -ba beillesztettük.
4. MESTERI: az útszéli zárva lévő kápolnánál sem időztünk
5. SITKE: ez a kápolna igen jelentős méretű, de persze ez is el van zárva....

IMG_6964IMG_6965
IMG_6977IMG_6988
IMG_7105IMG_7101
IMG_7106IMG_7108
IMG_7111IMG_6994
KP1965 2020.06.30 10:10 - Egyéb
Hatnapos Kéktúra Kőszeg és Sümeg között, 174 km gyaloglás, 15 bélyegző és 18 GC találat.
Ennek a multinak csak az első pontja esett az útvonalunkra, így egyenlőre csak ez jelszórészlet van meg. Viszont úgy érzem, hogy a kápolna, a kálvária és Balázs Fecóék értékmentő munkája maximálisan megérdemelne egy önálló ládát Sitkén.

anita4 2020.06.27 14:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Zsókica és Lackó 2020.06.26 15:23 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

ha2 2020.05.30 15:08 - Megtaláltam
Szép szám.

anettx 2020.05.30 15:08 - Megtaláltam
TFTC!
Erdész láda nyomán - Farkaserdő és ami belefér...
Sikeresen összeadtuk:) az 5. pont jó, a többit meg betudom annak, hogy régi láda.
[Geoládák v3.4.0]

gckeke-IMG_2763 
Hörcsög 2020.03.29 16:44 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) Nagyon tetszett ez a gigamulti, kerékpárral is szép és élménydús lehet a begyűjtés, azonban most autóval vadásztam le. Kiemelném a Király-követ a Kis-Somlyóval, mint érdekes geológiai látványosságot, de a többi pont is pont rendben van!

Pibo 2019.12.30 23:59 - Megtaláltam
Köszi,,

Strombus 2019.11.22 16:21 - Megtaláltam - környezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.54
Tetszettek a bemutatott helyszínek. Azt hiszem, ma már mind külön ládát kapna.

A ládát kőfészekben találtuk, a tetején a lehető legnagyobb, egy kb. gyerekfej nagyságú kő. A doboz így természetesen törött. :-( Cserének ilyen körülmények között nem láttuk értelmét. Új rejtekhelyre, rejtési módra van szükség. :-(

2019 11 22 Sitkei kápolna homlokzat GCKEKE-12019 11 22 Sitkei kápolna Belső GCKEKE-1
2019 11 22 Sitkei kápolna előtt emlékoszlop GCKEKE-12019 11 22 Sitkei kápolnán kálvária X stáció GCKEKE-1
2019 11 22 Sitkei kápolnánál kálvária XII stáció GCKEKE-12019 11 22 Mesteri Árpád-kori kápolna GCKEKE-2
Péter60 2019.11.22 16:17 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.54
Jó kis számolgatós ősmulti! Valamennyi pontja tetszett, a ládának viszont jó lenne találni egy új helyet!
Ez a 3500. találatom, és még mindig nem unom:)!

RED75 2019.10.18 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.05
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

DSC03308 
NagyKG 2019.09.29 18:00 - Egyéb
Sziasztok!

Sajnos a ládát rejtő "akácost" kivágták. Szerencsére a ládát a favágók nem vitték el, hanem lerakták az út melletti szikla tövébe. Visszarejtettem az egyetlen állva hagyott fa tövébe kövekkel álcázva. Koordináta maradt.

20190929_181554[1]20190929_181604[1]
20190929_181708[1] 
vadalma28 2019.07.14 17:30 - Megtaláltam
Köszi

Ignis9 2019.07.14 12:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.85
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. :)

Attibati 2019.06.30 12:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.55
Celldömölk - Ság-hegy - Mesteri - Vásárosmiske - Sitke - Köcsk - Egyházashetye - Celldömölk 68 km
A mai nap túrájának a gerincét ez a láda adta, útközben meg szedegettem az útba eső pontokat.
Az útvonal tervezése során valahogy átsiklottam az 5. ponton. Az tűnt fel a 4. pont után, hogy még nem találkoztam a hagyományos ládával. Egy kis nyomozás után meglett a végpont helye is, a terepezést már valahogy nem kívántam ebben a hőségben. A végláda rejtése - hogy is mondjam - sajátságos.

Paul 2019.06.22 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2e]

GYEZegzug 2019.05.28 17:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.43
Hatalmas viharban, elmaradt a tervezett találkozó az erdei vaddal. Irány haza mert itt úszik minden. Köszi szépen a lehetőséget.

gyuri 
zaskl 2019.04.28 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

Mathau 2019.04.20 14:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

povyagi 2019.04.20 14:34 - Megtaláltam
\o/ Hurrá, megvan! [g:hu 1.6.2y]

GJoe 2019.04.14 17:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

szabolcsvarga04 2019.02.17 15:42 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.26
köszönjük, meglett!

koistván89 2018.11.11 17:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

vanek01 2018.10.28 14:57 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.42
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

MoMaszter 2018.10.22 17:18 - Megtaláltam
Kemenesaljai geoládázásunk egyik "gerince" volt ez a multi. Köszi a pontok összegyűjtését és közreadását! :)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (280 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.