geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
58. Turul barlangja (GCtbtu)
24 (1-20) > >>

A Turul

A Turul

Tatabánya felett magasan

Tatabánya felett magasan

Séta a barlanghoz

Séta a barlanghoz

A barlang bejáratától a kilátás

A barlang bejáratától a kilátás

A Szelim-barlang

A Szelim-barlang

Dachsteini mészkő

Dachsteini mészkő

Egy nagy tetőablakkal

Egy nagy tetőablakkal

Kontraszt

Kontraszt

A személyzeti bejáró :)

A személyzeti bejáró :)

A barlang feletti szirtről a kilátás

A barlang feletti szirtről a kilátás

Nincs messze a láda :)

Nincs messze a láda :)

Masszív vasszerkezet

Masszív vasszerkezet

Fent magasan a kerék

Fent magasan a kerék

-3

-3

A kilátás

A kilátás
24 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 47° 35,808'
Hosszúság E 18° 24,519'
Magasság: 400 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2001.12.28 00:00
Utolsó lényeges változás: 2016.07.07 20:36
Utolsó változás: 2020.01.02 20:30
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: MP és Andi >> skiccpausz
Felhasználó: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2499 m
Megtalálások száma: 1115 + 19 sikertelen + 24 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente


Az első pont fent a vas-szörnyön, ahogy felérünk a jobb oldali kerék túlsó felén, mellmagasságban az egyik küllőn található! Itt találod a láda koordinátait.
A láda a barlang közelében, egy fa kiszáradt papucsában, talajszinten rejtezik.A ládába TravelBug NEM helyezhető.


Megközelítés

Kétpontos multi Tatabányán, a Turul-hegyen.
Tatabányán az 1-es útról fel a hegyre a Panoráma úton itt:  N 47° 34,328' E 18° 25,407' [GCtbtu+pan-ut].
Ut vegen parkolo:  N 47° 35,297' E 18° 24,544' [GCtbtu+parkolo].
[Az első pont a vas-szörny  N 47° 35,808' E 18° 24,519' 400 m [GCtbtu-1], a vas kerek egyik küllőjén mellmagasságban keresgélj! Itt találod a láda koordinátait.]
Tériszonyosok a cél-koordinátát egy közeli kéttörzsű fa aljában, egy kővel álcázott fehér dobozkában is fellelhetik:  N 47° 35,866' E 18° 24,520' 371 m [GCtbtu+kezd-teriszony].
A doboz a barlang ( N 47° 35,419' E 18° 24,419' 287 m [GCtbtu+barlang]) közelében, egy fa kiszáradt papucsában rejtezik.

A Szelim-barlang

A Szelim-barlang (vagy más néven Szelim-lyuk, Bánhidai nagy barlang, Eperjes-barlang, Szemi-luki, Szemi-lyuka, Bánhidai Szelim-barlang, Bánhidai Szelimluk barlang, Bánhidai-zsomboly, Szent Vit barlangja) a Tatabánya feletti Kő-hegyen található. A szomszédos Turul-emlékműtől egy néhány éve épült tanösvényen át juthatunk a barlanghoz. A képződmény 45 m hosszú és 14 m magas, melyet egy vízfolyás vájt ki a mészkősziklából. A barlang jelentős őskori lelőhely, ősemberek tűzhelyének maradványait, elszenesedett fatöredékeket és állati csontokat tártak fel. Kataszteri száma: 4630-8.

A barlanghoz több legenda is fűződik:

Az egyik legenda szerint a tatár támadások idején a barlangban keresett menedéket környező falvak lakossága. Amikor egy János nevű kisfiú megszomjazott majd hangosan sírni kezdett, édesanyja elvitte a közeli forráshoz. Ott azonban elfogták őket a tatárok, akik arra kényszeríttették az asszonyt, hogy árulja el a többiek rejtekhelyét. Miután rajtaütöttek a fegyvertelen lakosságon, a gyermekekre és az asszonyokra rágyújtották a barlangot, a férfiakat pedig elhurcolták. Bár a legenda igazságtartalma kétséges, a barlangtól nem messze található forrást János-forrásnak hívják.

A másik legenda szerint hét falu lakossága menekült a török időkben a barlang falai közé, Szelim szultán azonban megtalálta a rejtekhelyet, és rájuk gyújtotta azt.

Létezik egy harmadik - kevésbé ismert - legenda is, mely szerint az egyik vértesi - talán a vitányi - várból a várnagy neje és gyermeke menedéket és vizet keresett a barlangban, de a bent rejtőzködők elutasították.
A kétségbeesett nő a hegy alatti Labanc pataknál portyázó tatárokra akadt, és bosszúból elárulta a bujdosók rejtekhelyét - de hiába, a tatárok őt is felkoncolták, majd a barlanghoz mentek. Mivel azonban a keskeny Farkaslyukon nem juthattak be, a hegy tetején nagy lyukat ástak - a megbolygatott boltozat emiatt lezuhant, maga alá temetve a menekülőket és két helyen kidöntve a barlang oldalfalait.

A Turul szobor

Még mielőtt igazából rákerült volna a térképre, már híres jelképet kapott a város. Aki valaha átszáguldott Tatabányán az M1-esen, az alighanem kiszúrta már az autópálya feletti sziklán épp felszállni készülő óriás bronzmadarat. A dolog úgy esett, hogy 1896-ban, az ország minden spórolt pénzét felemésztő nagyszabású millenniumi ünnepségek mámorában úgy határozott a büszke magyar vezetés, hogy nyolc hatalmas emlékművet kell állítani a dicső nemzeti múltnak. Brassó, Dévény, Munkács és Zimony azért kapott szobrokat, hogy a négy égtáj felé hirdesse - szinte a határokon túlról is láthatóan - a nemzet nagyságát, jelképesen védve azt az ellenségektől. Nyitra, Pannonhalma, (Ó-)Pusztaszer és Bánhida pedig azzal érdemelt ki egy-egy emlékművet, hogy mind nevezetes helyszínei a honfoglalás és államalapítás kori történelemnek.
A határon túlra került emlékműveket még a húszas években lerombolták, de egyet, a munkácsi váron trónoló turult, 2008-ban újjáépítettek (azaz inkább "-tünk" mert a munkácsi vár felújítását nagyrészt a magyar állam szponzorálja). Az itteni, bánhidai turul - társaival ellentétben - nem készült el időben, mert Donáth Gyula szobrászmesternek félbe kellett hagynia a munkát. Elfogyott ugyanis a pénz, de az illetékesek feltalálták magukat, és 1907-re, egy fontos ezeréves évfordulóra időzítve adták át a szobrot. Merthogy a legenda szerint 907-ben épp itt nyertek csatát a magyar hadak Szvatopluk szláv fejedelem seregének ellenében.

A turulmadarat túlságosan is nemzeti jelképnek ítélő Rákosi-rendszer előbb le akarta bontani a szobrot, majd végül lusta volt felmászni oda, és békén hagyta, hátha elrozsdál csendesen. Mivel évtizedeken át nem jutott neki semmilyen eszmei becs vagy fizikai védelem, a rendszerváltás idejére már kezdett darabokra hullani a madár. Mert fémtolvajok már akkor is voltak. 1992-ben aztán oly alapossággal újították fel az emlékművet, hogy a mai, kifogástalan állapotú szobor inkább már csak hű másolata az eredetinek.
 N 47° 35,292' E 18° 24,440' 298 m [GCtbtu+turul]

Ranzinger-kilátó

1978 februárjában huszonhat tatabányai szénbányász élete veszett oda egy súlytólég-robbanásban. Az ő emlékükre 1980-ban egy sima márványtábla helyett nagyon bölcsen inkább kilátót emeltek a 366 méter magas Csúcsos-hegyen, méghozzá egy a tragédia miatt a forgalomból kivont aknatorony felállításával. A harminc méteres építmény eredetileg a kas fel- és leengedésére szolgált. (A kas egy ketrec-szerű szerkezet, amiben a bányászokat fel- és leengedik a föld alatti járatokba.)
A kilátót 2008-ban felújították. (Ekkor nevezték el Ranzinger Vincéről, aki egy feltaláló vénával megáldott bányamérnök-bányaigazgató volt, és az előző századfordulótól haláláig, 1933-ig munkálkodott a magyar bányászat felemelésén.) Az újnak látszó aknatorony most bárki számára nyitva áll, és 156 félelmetes lépcsőfok vezet fel a tetejére. Fent a remek kilátás mellett a bányászokat felhúzó kötelet tartó óriáskerekeket is megcsodálhatjuk.
A legfelső emelet rácsain át észak felé a Tatai-árokban Tatán túl ellátni egészen Komáromig, mellette a Gerecse változatos púpjai látszanak, Tatabánya panelrengetege mögött pedig a Vértes kéklik.

Egyéb infók

EURÓPA EGYIK LEGNAGYOBB MADÁRSZOBRA, A TATABÁNYAI TURUL
Szelim-lyuk
Szelim-barlang
Emiatt hírhedt a Szelim-barlang
Ranzinger Vince (Bányász) kilátó
A tatabányai turul és parkerdő

Ládatöténet

2017.06.05.
A láda frissítése megtörtént. Keressétek szeretettel.
skiccpausz

2017.02.10.
A ládát megkaptam Ákostól, nemsokára rendbe teszem, új láda, új oldal:)
skiccpausz

2016.07.07.
A ládát örökbefogadtam.
hátizsÁkos

2001.12.28.
A hosszú ideje boldogan élő ládát a napokban sajnos szétlopták. Az újjáélesztést összekötöttem régi tervemmel, miszerint a hegy túlsó végén álló objektumot is illenék bevonni a játékba, így dagadt multivá a Turul Barlangja. A kezdőpont a hegy szoborral átellenes végén indul, az igazi láda koordinátáit itt találod. Ezen a ponton a magasság-adat sokat segíthet a koordinátákat tartalmazó vaskerék meglelésében. Tériszonyosoknak ajánlom a "vészmegoldást": egy közeli kéttörzsű fa alsó odvában (ld. a wap-szekciót!)
Az igazi láda (a jelszóval) az eredeti rejtektől és a barlangtól (koordinátái a wap-ban!) nem messze, biztonsági okokból egy kicsit sűrűbb részen, egy fa földközeli odvában pihen. Benne (2004.08.15-i állapot!) az Y2K travel bug, aki Szlovéniából, a "Prvi geocache Slovenji" ládából érkezett!
A rejtésnél aktívan közreműködött Andi, Manci, Nano és magPetra lányom, aki 1.5 évesen végre részt vett élete első ládarejtésében.
A Turul-hegyen a multi pontjain és a Turul-szobron kívül még egy további érdekességet találtok: egy éjszaka kivilágított erdei tanösvényen látható jónéhány kőzet a környező hegyekből.katt

Flag Counter
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (749 db): környezet: 4.61 rejtés: 4.44 web: 4.38 átlag: 4.48

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Photographer 2020.07.04 15:11 - Megtaláltam
Újhutai nyaralásból hazafelé feljöttünk a turul madár szoborhoz, voltunk már itt, de akkor még nem tudtuk a barlang létezését.
A kilátó elég meredek szerkezet, végül egyedül másztam még. A középszinten (ahol körbe kell menni) volt egy galamb a rács mögött, remélem kitud jönni, vagy valaki kimenti onnan.
Láda hamar meg lett. Köszi a rejtést!

IMG_20200704_134444IMG_20200704_135801
IMG_20200704_140140IMG_20200704_140326
IMG_20200704_143406IMG_20200704_143827
IMG_20200704_143838IMG_20200704_144153
matyas94 2020.06.17 20:19 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.4.1]

daraboss 2020.06.13 22:16 - Megtaláltam
Szuper rejtés. Köszönjük :) [Geoládák v3.4.1]

handus 2020.06.09 13:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.38
Köszönöm a rejtést.

Ambró 2020.06.06 19:59 - Megtaláltam
Telefonnal nem lett meg a második láda.
A telefonhívásra hivatkozva kérjük az elfogadást fotók alapján.

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2020.06.26 05:37]

20200606_18414720200606_180817
csjani 2020.06.04 17:38 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.35
Megtalaltam! Köszi a rejtést/

DSS és Szandra 2020.05.31 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.50
Megtaláltuk, köszi a a rejtést. :)

PCsaba11 2020.05.21 20:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

nagybazsi24 2020.05.16 16:09 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.95
Megtaláltuk!
Szuper volt!
Köszönjük szépen!

stmester 2020.05.14 11:45 - Megtaláltam
Jó kis kör volt, a két tanösvényen mindent meg lehet tudni.

IMG_20200514_104726IMG_20200514_111248
IMG_20200514_111318IMG_20200514_112857
IMG_20200514_115233 
Katona55 2020.05.14 11:40 - Megtaláltam
A kilátás mesés a barlangtól.

likiLaszlo 2020.05.10 14:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Bobby Holmes 2020.05.06 16:00 - Megtaláltam
Csabával a legelső ládáink egyike lett volna, de a koordinátát találtuk csak meg és nem tudtuk, hogy hova kéne beírni vagy hogyan kéne megnézni. Most, több mint egy elteltével László barátunk is segített és megtaláltuk. Köszönjük a multit!

derg 2020.05.02 16:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 1.95
Szupet

tams_u 2020.04.14 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 1.48
Nagyon hűvös szél volt, 9 cfok az idő, de messziről jöttünk, így ez nem lehetett kifogás. A vas-szörny tetején két kézzel kellett fognom a telefont, annyira fújt a szél, plusz tériszonyos vagyok nagyon, de muszáj volt felmennem, ez volt a kihívás benne! Nagyon gyönyörű helyek vesznek ott körbe minket. Biztos vissza megyünk még! Köszönjük szépen!

OsiOsi 2020.04.01 14:51 - Megtaláltam
Szerintem ezt össze lehetne vonni a GC419-el.
Skiccpausz miatt gondoltam, hogy nem kell megnézni a ládát, elég egy fénykép is. Deee nem bírtam ki. :-/

Jacsa 2020.03.31 17:08 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.43
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

SzMartzy 2020.03.20 15:01 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.5]

haribali 2020.03.19 18:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

EmesESE 2020.02.09 15:17 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.34
Megtaláltuk ! 🙂
A GC419 pontjainak felkeresése után elsétáltunk a vasszörnyhöz, amit már a városból is megcsodáltuk, nem tudtuk, hogy kilátóként funkciónál a korábbi felvonó. Megrémülve a nagy magasságtól elmentünk megkeresni a pótjelszó, ami csak nagyon nehezen adta meg magát, jó mélyre el volt ásva a egyértelműnek tűnő rejtekhelynél. 👿
Végül csak megmásztuk a kilátót és ott is megszereztük a koo-t. A láda közel volt az előző multi egyik pontjához, mindkét pont ugyanazt a barlangot és Turul emlékművet kívánta megmutatni más-más indulási pontból.
Köszönjük a lehetőséget!

43DA766B-D61B-466E-A502-E05EC0C3C28E87CF1E86-6420-4AD6-9C2B-FA81009CDFDA
9F107964-8F79-4219-B5BF-DF3FF11DE97B 
ErdőCsöndje 2020.02.09 15:00 - Megtaláltam
A kilátót még tegnap másztam meg, nagy élmény volt. Aztán viszont kifutottam az időből, így ma jöttem vissza a ládáért. Köszönöm!

Fillér Team 2020.02.08 14:54 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.55
Tetszett, hogy meg kell keresni a koordinátát a ládához, és hogy fel kell mászni érte a kilátóba (de korrekt, hogy ez nem kötelező). :-) Köszi a rejtést!

Aknatorony 
Ritus71 2020.02.02 14:36 - Megtaláltam
Csodálatos volt ! A kilátóba féltem, viszont felmásztam a barátom bátorításával! Köszönjük!

Plavi 2020.01.25 16:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.61
Egy kis hűvös, ködös túra, de ilyen időben is jó az erdőben kirándulni. A "kilátásról" csatolok pár képet. Ebben az időben viszont teljesen csak a miénk lehetett a barlang.

A kilátásfent a magasban
zsebeszter 2020.01.18 11:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1158 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.