geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
58. Turul barlangja (GCtbtu)
24 (1-20) > >>

A Turul

A Turul

Tatabánya felett magasan

Tatabánya felett magasan

Séta a barlanghoz

Séta a barlanghoz

A barlang bejáratától a kilátás

A barlang bejáratától a kilátás

A Szelim-barlang

A Szelim-barlang

Dachsteini mészkő

Dachsteini mészkő

Egy nagy tetőablakkal

Egy nagy tetőablakkal

Kontraszt

Kontraszt

A személyzeti bejáró :)

A személyzeti bejáró :)

A barlang feletti szirtről a kilátás

A barlang feletti szirtről a kilátás

Nincs messze a láda :)

Nincs messze a láda :)

Masszív vasszerkezet

Masszív vasszerkezet

Fent magasan a kerék

Fent magasan a kerék

-3

-3

A kilátás

A kilátás
24 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 47° 35,808'
Hosszúság E 18° 24,519'
Magasság: 400 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2001.12.28 00:00
Utolsó lényeges változás: 2016.07.07 20:36
Utolsó változás: 2020.12.28 11:37
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: MP és Andi >> skiccpausz
Felhasználó: büfés
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2499 m
Megtalálások száma: 1179 + 19 sikertelen + 24 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente


Az első pont fent a vas-szörnyön, ahogy felérünk a jobb oldali kerék túlsó felén, mellmagasságban az egyik küllőn található! Itt találod a láda koordinátait.
A láda a barlang közelében, egy fa kiszáradt papucsában, talajszinten rejtezik.A ládába TravelBug NEM helyezhető.


Megközelítés

Kétpontos multi Tatabányán, a Turul-hegyen.
Tatabányán az 1-es útról fel a hegyre a Panoráma úton itt:  N 47° 34,328' E 18° 25,407' [GCtbtu+pan-ut].
Ut vegen parkolo:  N 47° 35,297' E 18° 24,544' [GCtbtu+parkolo].
[Az első pont a vas-szörny  N 47° 35,808' E 18° 24,519' 400 m [GCtbtu-1], a vas kerek egyik küllőjén mellmagasságban keresgélj! Itt találod a láda koordinátait.]
Tériszonyosok a cél-koordinátát egy közeli kéttörzsű fa aljában, egy kővel álcázott fehér dobozkában is fellelhetik:  N 47° 35,866' E 18° 24,520' 371 m [GCtbtu+kezd-teriszony].
A doboz a barlang ( N 47° 35,419' E 18° 24,419' 287 m [GCtbtu+barlang]) közelében, egy fa kiszáradt papucsában rejtezik.

A Szelim-barlang

A Szelim-barlang (vagy más néven Szelim-lyuk, Bánhidai nagy barlang, Eperjes-barlang, Szemi-luki, Szemi-lyuka, Bánhidai Szelim-barlang, Bánhidai Szelimluk barlang, Bánhidai-zsomboly, Szent Vit barlangja) a Tatabánya feletti Kő-hegyen található. A szomszédos Turul-emlékműtől egy néhány éve épült tanösvényen át juthatunk a barlanghoz. A képződmény 45 m hosszú és 14 m magas, melyet egy vízfolyás vájt ki a mészkősziklából. A barlang jelentős őskori lelőhely, ősemberek tűzhelyének maradványait, elszenesedett fatöredékeket és állati csontokat tártak fel. Kataszteri száma: 4630-8.

A barlanghoz több legenda is fűződik:

Az egyik legenda szerint a tatár támadások idején a barlangban keresett menedéket környező falvak lakossága. Amikor egy János nevű kisfiú megszomjazott majd hangosan sírni kezdett, édesanyja elvitte a közeli forráshoz. Ott azonban elfogták őket a tatárok, akik arra kényszeríttették az asszonyt, hogy árulja el a többiek rejtekhelyét. Miután rajtaütöttek a fegyvertelen lakosságon, a gyermekekre és az asszonyokra rágyújtották a barlangot, a férfiakat pedig elhurcolták. Bár a legenda igazságtartalma kétséges, a barlangtól nem messze található forrást János-forrásnak hívják.

A másik legenda szerint hét falu lakossága menekült a török időkben a barlang falai közé, Szelim szultán azonban megtalálta a rejtekhelyet, és rájuk gyújtotta azt.

Létezik egy harmadik - kevésbé ismert - legenda is, mely szerint az egyik vértesi - talán a vitányi - várból a várnagy neje és gyermeke menedéket és vizet keresett a barlangban, de a bent rejtőzködők elutasították.
A kétségbeesett nő a hegy alatti Labanc pataknál portyázó tatárokra akadt, és bosszúból elárulta a bujdosók rejtekhelyét - de hiába, a tatárok őt is felkoncolták, majd a barlanghoz mentek. Mivel azonban a keskeny Farkaslyukon nem juthattak be, a hegy tetején nagy lyukat ástak - a megbolygatott boltozat emiatt lezuhant, maga alá temetve a menekülőket és két helyen kidöntve a barlang oldalfalait.

A Turul szobor

Még mielőtt igazából rákerült volna a térképre, már híres jelképet kapott a város. Aki valaha átszáguldott Tatabányán az M1-esen, az alighanem kiszúrta már az autópálya feletti sziklán épp felszállni készülő óriás bronzmadarat. A dolog úgy esett, hogy 1896-ban, az ország minden spórolt pénzét felemésztő nagyszabású millenniumi ünnepségek mámorában úgy határozott a büszke magyar vezetés, hogy nyolc hatalmas emlékművet kell állítani a dicső nemzeti múltnak. Brassó, Dévény, Munkács és Zimony azért kapott szobrokat, hogy a négy égtáj felé hirdesse - szinte a határokon túlról is láthatóan - a nemzet nagyságát, jelképesen védve azt az ellenségektől. Nyitra, Pannonhalma, (Ó-)Pusztaszer és Bánhida pedig azzal érdemelt ki egy-egy emlékművet, hogy mind nevezetes helyszínei a honfoglalás és államalapítás kori történelemnek.
A határon túlra került emlékműveket még a húszas években lerombolták, de egyet, a munkácsi váron trónoló turult, 2008-ban újjáépítettek (azaz inkább "-tünk" mert a munkácsi vár felújítását nagyrészt a magyar állam szponzorálja). Az itteni, bánhidai turul - társaival ellentétben - nem készült el időben, mert Donáth Gyula szobrászmesternek félbe kellett hagynia a munkát. Elfogyott ugyanis a pénz, de az illetékesek feltalálták magukat, és 1907-re, egy fontos ezeréves évfordulóra időzítve adták át a szobrot. Merthogy a legenda szerint 907-ben épp itt nyertek csatát a magyar hadak Szvatopluk szláv fejedelem seregének ellenében.

A turulmadarat túlságosan is nemzeti jelképnek ítélő Rákosi-rendszer előbb le akarta bontani a szobrot, majd végül lusta volt felmászni oda, és békén hagyta, hátha elrozsdál csendesen. Mivel évtizedeken át nem jutott neki semmilyen eszmei becs vagy fizikai védelem, a rendszerváltás idejére már kezdett darabokra hullani a madár. Mert fémtolvajok már akkor is voltak. 1992-ben aztán oly alapossággal újították fel az emlékművet, hogy a mai, kifogástalan állapotú szobor inkább már csak hű másolata az eredetinek.
 N 47° 35,292' E 18° 24,440' 298 m [GCtbtu+turul]

Ranzinger-kilátó

1978 februárjában huszonhat tatabányai szénbányász élete veszett oda egy súlytólég-robbanásban. Az ő emlékükre 1980-ban egy sima márványtábla helyett nagyon bölcsen inkább kilátót emeltek a 366 méter magas Csúcsos-hegyen, méghozzá egy a tragédia miatt a forgalomból kivont aknatorony felállításával. A harminc méteres építmény eredetileg a kas fel- és leengedésére szolgált. (A kas egy ketrec-szerű szerkezet, amiben a bányászokat fel- és leengedik a föld alatti járatokba.)
A kilátót 2008-ban felújították. (Ekkor nevezték el Ranzinger Vincéről, aki egy feltaláló vénával megáldott bányamérnök-bányaigazgató volt, és az előző századfordulótól haláláig, 1933-ig munkálkodott a magyar bányászat felemelésén.) Az újnak látszó aknatorony most bárki számára nyitva áll, és 156 félelmetes lépcsőfok vezet fel a tetejére. Fent a remek kilátás mellett a bányászokat felhúzó kötelet tartó óriáskerekeket is megcsodálhatjuk.
A legfelső emelet rácsain át észak felé a Tatai-árokban Tatán túl ellátni egészen Komáromig, mellette a Gerecse változatos púpjai látszanak, Tatabánya panelrengetege mögött pedig a Vértes kéklik.

Egyéb infók

EURÓPA EGYIK LEGNAGYOBB MADÁRSZOBRA, A TATABÁNYAI TURUL
Szelim-lyuk
Szelim-barlang
Emiatt hírhedt a Szelim-barlang
Ranzinger Vince (Bányász) kilátó
A tatabányai turul és parkerdő

Ládatöténet

2017.06.05.
A láda frissítése megtörtént. Keressétek szeretettel.
skiccpausz

2017.02.10.
A ládát megkaptam Ákostól, nemsokára rendbe teszem, új láda, új oldal:)
skiccpausz

2016.07.07.
A ládát örökbefogadtam.
hátizsÁkos

2001.12.28.
A hosszú ideje boldogan élő ládát a napokban sajnos szétlopták. Az újjáélesztést összekötöttem régi tervemmel, miszerint a hegy túlsó végén álló objektumot is illenék bevonni a játékba, így dagadt multivá a Turul Barlangja. A kezdőpont a hegy szoborral átellenes végén indul, az igazi láda koordinátáit itt találod. Ezen a ponton a magasság-adat sokat segíthet a koordinátákat tartalmazó vaskerék meglelésében. Tériszonyosoknak ajánlom a "vészmegoldást": egy közeli kéttörzsű fa alsó odvában (ld. a wap-szekciót!)
Az igazi láda (a jelszóval) az eredeti rejtektől és a barlangtól (koordinátái a wap-ban!) nem messze, biztonsági okokból egy kicsit sűrűbb részen, egy fa földközeli odvában pihen. Benne (2004.08.15-i állapot!) az Y2K travel bug, aki Szlovéniából, a "Prvi geocache Slovenji" ládából érkezett!
A rejtésnél aktívan közreműködött Andi, Manci, Nano és magPetra lányom, aki 1.5 évesen végre részt vett élete első ládarejtésében.
A Turul-hegyen a multi pontjain és a Turul-szobron kívül még egy további érdekességet találtok: egy éjszaka kivilágított erdei tanösvényen látható jónéhány kőzet a környező hegyekből.katt

Flag Counter
Állapot: kereshető

KRW értékelés (768 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.45 web: 4.39 átlag: 4.49

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

dkovacs 2021.02.27 14:55 - Megtaláltam
Juli, Áron, Andi, Dávid ?

DSC_0317 
letya2 2021.02.06 16:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

katona.bianka1996 2021.02.06 16:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

rdlyadam.mszrsszandra 2021.02.06 16:24 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 3 átlag: 3.50 súly: 1.60
Megtaláltuk, köszönjük! [Geoládák v3.9.0]

Kittus0117 2021.02.06 16:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

b_pisti_62 2021.02.05 13:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.99
Tatabányai mászkálás nagyon szép időben. A lépcsőfokok megmászása után :-)

20210205_123443 
Mizo6869 2021.01.31 12:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! Kicsit hideg időben kellemes séta. Mia, Piri (kutya), Zoli Érdről.

szaatt 2021.01.28 10:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

FeldmanZ 2021.01.24 15:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Btomi65 2021.01.20 12:30 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

medusa 2021.01.09 15:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

PingvinTeknős 2021.01.09 13:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Czarna Śmierć 2021.01.03 14:14 - Megtaláltam
Kilátó megvolt, aztán a megadott ponton sok fát átnéztem, mert nem volt pontos, de végül meglett [Geoládák v3.8.3]

Brasil 2021.01.02 12:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Dezsőke247 2021.01.02 12:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Gallapetertamas 2020.12.29 14:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.15
Kérném a találat elfogadását, annak ellenére, hogy a második pontot nem találtuk a barlangnál, hiába kerestük két kisgyerekkel együtt :)
A túra ettől függetlenül teljesítve lett, és nagyon szépnek és érdekesnek is találtuk.

[Jóváhagyta: büfés, 2021.01.10 05:47]

IMG_20201229_140957IMG_20201229_140957
SuperEdem 2020.12.20 11:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Maxi613 2020.12.05 11:35 - Megtaláltam
Köszi!
[Geoládák v3.7.6]

Pissti túrái 2020.11.29 18:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.60
Köszi szépen a rejtést, szuper helyen van a ládikó és minden rendben vele, picit talán koszoska a nedvesség miatt.

mraich 2020.11.29 14:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.20
A Turul Trail teljesítése közben.
Köszönöm a rejtést!

ReniGeo 2020.11.29 14:58 - Megtaláltam
Turul Trail teljesítés közben ezt is megtaláltuk! Köszönjük!

20201129_150137 
Athene+Atesz 2020.11.28 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.63
Megtaláltuk a ládát! De tényleg nem volt a helyén. A rejtés helyén tényleg csak egy tollas zacskó volt, a láda attól néhány méterre az avarban feküdt. Visszatettem a helyére.

erdei.laszlo 2020.11.28 07:34 - Megtaláltam
Ládát nem találtam, csak egy zacskó ceruzát. mellékelek majd egy leírást ahonnan le lehet olvasni a jelszót. [Geoládák v3.7.6]

gvelllaci 2020.11.07 15:19 - Megtaláltam
Heuréka!Quell család [Geoládák v3.7.6]

Mohamanó 2020.11.01 17:31 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! Tetszett, hogy kombinált:)

Halmozottan hátrányos helyzetből kerestük a ládát, mert felhős idő volt, (és a gps-nek kb. 50 méter pontossága), friss avar és esti szürkület, szóval jó ideig bolyongtunk a láda környékén. Ajánljuk a lámpát!;)
Gyenge jel esetén a Vas-szörnyön lehetne még valami tereppont a koordináták mellett.
A barlang nagyon szép!

Sok sikert mindenkinek!
Fiatalok Természetismereti Klubja


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1222 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]