geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
809. Egy letűnt kor emlékei (városi virtuális multi) (GCZEG)
22 (1-20) > >>

Zalaegerszeg anno

Zalaegerszeg anno

Nagytemplom egykor

Nagytemplom egykor

Kazinczy tér egykor

Kazinczy tér egykor

A város látképe akkor

A város látképe akkor

Épülnek a "csipkeházak"

Épülnek a "csipkeházak"

1. pont még a jelszó nélkül

1. pont még a jelszó nélkül

Zenélő óra - felújítva

Zenélő óra - felújítva

Egykori zsinagóga, ma Hangverseny- és Kiállítóterem (az 1. ponttól nem messze)

Egykori zsinagóga, ma Hangverseny- és Kiállítóterem (az 1. ponttól nem messze)

2. pont egykor

2. pont egykor

2. pont régen

2. pont régen

Tízemeletesek a Vizslaparkban, ma

Tízemeletesek a Vizslaparkban, ma

2. és 3. pont között (volt ruhagyár, ma)

2. és 3. pont között (volt ruhagyár, ma)

3. pont egykor

3. pont egykor

Ho Si Minh szobor

Ho Si Minh szobor

4. pont közelében

4. pont közelében

5. pont egykor

5. pont egykor

A pontok bejárásának útvonala

A pontok bejárásának útvonala

Zalaegerszeg ma már azért egy élhető város, okos ötletekkel

Zalaegerszeg ma már azért egy élhető város, okos ötletekkel

Zalai nemes bronzszobra a Dísz téren

Zalai nemes bronzszobra a Dísz téren

Dísz tér felülről

Dísz tér felülről
22 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 46° 50,488'
Hosszúság E 16° 50,728'
Magasság: 160 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.12.17 12:30
Utolsó lényeges változás: 2020.05.09 15:14
Utolsó változás: 2020.07.05 15:36
Rejtés típusa: Multi geoláda (5V)
Elrejtők: 1. Adri & Junior 2. Csaba és Kati
Felhasználó: Csaba és Kati
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2500 m
Megtalálások száma: 525 + 1 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


Röviden

5 pontos multi. A jelszó részadatai:
1. N 46° 50,488' E 16° 50,728' ponton álló lovasszobor bal hátsó lába alatt levő szám (négy karakter).
2. A N 46° 50,317' E 16° 50,204' ponton álló szobor tartóoszlopának hátulján levő évszám (négy karakter).
3. N 46° 50,496' E 16° 49,944' ponton elhelyezett emlékművön olvasható idézet szavainak száma. (Névelők is, de csak az idézet! A név nem kell! Egy karakter.)
4. N 46° 50,335' E 16° 49,713' ponton található emléktábla felett álló kéttörzsű tuja egyik törzsén olvasható szám (három karakter).
5. N 46° 50,111' E1 6° 49,667' ponton álló szobor és a főiskola kapuja közti zászlótartók száma (egy karakter).

Jelszó a fenti sorrendben, 13 karakter.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A rejtő búcsú szavai:

"Mivel többeknek problémái akadtak a láda felépítésével, valamint az első pont a belváros felújítása miatt jelenleg nem kereshető, továbbá én magam már régóta nem vagyok aktív kesser, így átalakítani, felújítani már nem fogom.
Ha valakinek van kedve hozzá, az "Adoptálható ládák" közül elkérheti, én addig betegre állítom.

További jó játékot! Üdv.: Junior"
---------------------------------------------------

Teljes verzió:

Ez az ötállomásos multi Zalaegerszeg egy szegletét mutatja be a teljesség igénye nélkül egy kis időutazással egybekötve. Minden egyes virtuális pont a múltba kalauzol, nem olyan túl régre, csupán a 70-es - 80-as évekbe, egy azóta letűnt "dicső" korba, mely az alapos tisztogatások ellenére is egy-egy emlékfoszlányát ránk hagyta.

A város rövid története: "Első említése 1247-ből származik, de már az őskortól folyamatosan lakott. Királyi falu, később mezőváros. Jelentősége akkor nő meg, amikor Kanizsát 1600-ban elfoglalják a törökök. Ezután Egerszeg vára hivatott védeni - a Zala folyó mocsarával - Dunántúl egy részét. Palánkvára központja lesz a kialakuló végvári láncnak. A török csak egyszer foglalta el (1664) rövid időre. A 18. század elejétől egyre gyakrabban tartották itt a megyegyűléseket, s az egykori vár területén 1732-re felépül a vármegyeháza a megyegyűlési teremmel, ezzel a megye székhelye Zalaegerszegen állandósul. 1885-ben nyeri el a rendezett tanácsú város jogállását, s az ezt követő évtized, valamint az 1920-30 közötti évtizedben fejlődik a legdinamikusabban a második világháború előtt. Az 1945 utáni szakasz pedig egy sokoldalú, intenzív településfejlesztő periódusa a városnak. Ma több általános- és középiskolája mellett a Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Kara (1971. Pénzügyi és Számviteli Főiskola), a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központja (1990. Egészségügyi Főiskola) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Zalaegerszegi Képzési Központja (2002.) teszik teljessé az oktatási struktúrát. Sikeres vállalkozások, kereskedelmi, ipari cégek biztos fejlődést jelentenek a városnak." (Zalai útikönyv - Zalaegerszeg)

Az első pont a belvárosban található. Itt látható a Dísz tér a tulipános szökőkúttal, - 2015. május 13-án átadott zalai nemes bronzszobra -, mellette a "csipkeházak", az út túloldalán pedig az egykori Városi Tanács, ma Polgármesteri Hivatal épülete. A hivatal előtti téren  N 46° 50,493' E 16° 50,740' 160 m [GCZEG+Zenélő óra] található az 1986-ban állított, a kor divatját és ízlésvilágát tükröző zenélő óra, mely minden egész órában eljátszotta a "Hallottad-e hírét Zalaegerszegnek?" kezdetű népdal dallamát, de sajnos - már jó ideje - nem működik.
Felújítás után ismét régi helyén a zenélő óra, ami közel 30 éve díszíti a Polgármesteri Hivatal előtti teret. Az időmérőt egy pécsi órásmester, Gulácsi János állította helyre. A jövőben nemcsak a "Hallottad-e hírét Zalaegerszegnek?" című népdalt játssza majd, hanem igazodik az év fontosabb ünnepeihez is. Az adventi időszakban a "Kis karácsony, nagy karácsony" dallamát, március 15-én a "Kossuth Lajos azt üzente" kezdetű nóta zenéjét, szeptemberben pedig a "Szép Zalában születtem" című népdalt hallhatják majd a járókelők. Újdonság, hogy számlapját mostantól gyerekrajzok alapján készített tűzzománcok ékesítik.
Az első jelszórészlet a  N 46° 50,488' E 16° 50,728' [GCZEG-1] ponton álló Zrínyi lovasszobor bal hátsó lába alatt levő szám (négy karakter).


A második pont a város azóta is legnagyobb parkján - az Ifjúsági Parkon, vagy Vizslaparkon (jelenleg újra Vizslapark) - át az egykori Lenin úthoz (ma Platán sor) kalauzol. A  N 46° 50,346' E 16° 50,178' [GCZEG+Címerház] ponton állt 1970-től 1990-ig "Apánk" szobra (Lenin szobor), majd még évekig annak csupasz talapzata. Helyére 1997-ben a város alapításának 750. évfordulóján címerház került. (Még mindig nagyon elhanyagolt állapotban van.)
A jelszó ide vonatkozó része a címerháztól a tőle néhány méterre  N 46° 50,317' E 16° 50,204' [GCZEG-2] található - a városiak által találóan csak Ív Bélának becézett - IV. Béla szobor szokatlanul magas kő tartóoszlopának hátulján levő évszám (négy karakter).
A Vizslapark felújítása, átépítése folyamatban van, ezért a szobor átmenetileg pár méterrel odébb van, de megtalálható, kereshető!

Innen - a Platán soron - a régi katonatiszti lakótelep felé vezet utunk, ahol a harmadik ponton  N 46° 50,496' E 16° 49,944' [GCZEG-3] egy furcsa szobor áll. Nemrég a városfenntartók még szinte napi rutinnal távolították el róla a különböző díszítéseket (kezéből a cigit, fejéről a sapkát, karjára akasztott rozzant esernyőt, stb.)
A szobrot 2015. májusában felújították és a környékén kis teret alakítottak ki.
A szobrot körbejárva találsz rajt egy idézetet. Jegyezd fel a benne szereplő szavak számát! (A névelőket is. de csak az idézetből! A név nem kell. Egy karakter.)

Negyedik állomásunk a város első és legnagyobb tervszerűen épített lakótelepe, mely nevét a kor nagy testvéri szellemében Zalaegerszeg egyik testvérvárosáról kapta. Ezt a  N 46° 50,335' E 16° 49,713' [GCZEG-4] ponton egy emléktábla is hirdeti magyar és orosz nyelven egyaránt.
Az emléktábla felett álló kéttörzsű tuja egyik törzsén olvasható - más célból korábban felhelyezett - szám (három karakter).

A ládasor végállomása, ötödik pont az egykori Pártiskola, ma a POTE kihelyezett Egészségügyi Főiskolai Kara. Az iskola udvarán a  N 46° 50,111' E 16° 49,667' [GCZEG-5] ponton - az akkori rendszertől nem meglepően - Marx szobra áll. Ennél sokkal meglepőbb a jelenlegi rendszertől, hogy a szobor még ma is ott van. Igaz, a tél kivételével az évek alatt köré nőtt fák "ápolják és eltakarják".
A jelszó vége a szobor és a főiskola kapuja között álló zászlótartók száma (egy karakter).

Jelszó a fenti sorrendben, 13 karakter.

Kellemes sétát mindenkinek!

ui.: Bár a geocaching közös megegyezéssel politikamentes, azért talán nem veszitek zokon tőlem ezt a kis közelmúltbeli visszatekintőt!

Adri & Junior rejtésének megtalálásai 2014.11.22-ig: 372
--------------------------------------------------------------------------

Adoptáló: Csaba és Kati

Ezt a retro virtuális multi ládát kisebb betegeskedése után 2014.11.22-én fogadtuk örökbe.
Nem volt jó nézni, hogy a kevés zalaegerszegi geoláda közül ez, az utóbbi időben folyamatosan beteg volt és a régi tulajdonosa már lemondott róla.
Az eredeti rejtő elgondolását a ládarejtésre, és a város ezen pontjainak bemutatását teljes mértékben megtartottuk, hiszen ez a rejtés is már a múlté, a geocaching életében egy mára már lassan letűnt kor emléke.
Változtatni nagyot nem akartunk rajta, csak annyit, hogy legalább kereshető legyen.
A leolvasások is maradtak, de talán egyszerűbbé váltak.
Később persze gondolkodunk, hogy egyik rejtése legalább egy logfüzettel rendelkező doboz legyen.
... de ez még a jövő terve.
Az eredeti rejtő gondolataival teljes mértékben nem értünk egyet, inkább lagaf' kessertárs 2009.08.21 16:20 -kor irt logjában megfogalmazott gondolatok állnak hozzánk közelebb!

Az eredeti - Adri & Junior - leírás minimális pontosítással, kisebb módosítással megmaradt. (Pontosítások, módosítások az eredeti leírásban dőlt betűvel.)
A feltöltött eredeti képeket, további képekkel kiegészítettük.


Gépjárművel érkezőknek ingyenes parkolási lehetőség itt:  N 46° 50,793' E 16° 51,081' 148 m [GCZEG+1-Parkoló] Innen az első pont távolsága 800 m.

További parkolóhely az 1. pont közelében, amely azonban fizetős:  N 46° 50,488' E 16° 50,671' 160 m [GCZEG+2-Parkoló]

Az ötpontos multi teljes hossza 2.500 m.

Az eredeti leírást kiegészítve továbbiakat a városról még Itt és itt olvashatsz.

Séta Zalaegerszegen 3D -ben!

Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Flag Counter
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (345 db): környezet: 4.05 rejtés: 3.90 web: 4.37 átlag: 4.11

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

cosinus0 2020.09.12 18:45 - Megtaláltam
Megvan.

fodor8peter 2020.09.12 16:31 - Megtaláltam
A futóversennyel összekötve kerestem meg. A belvárosban különösen a könyvtár-telefonfülke tetszett.

fehérkút 2020.09.11 16:19 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.4.0 teszt]

Invictus3 2020.09.05 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.38
Megvan, köszi!
Zalaegerszegi makettversenyre jöttünk, és közben ládáztunk. Szép város Zalaegerszeg, örülök, hogy eljutottam ide is :)

MaTamas 2020.09.01 17:51 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.90
Volt egy szabad fél órám a városban, pont elég volt erre a multira.
Meglepődtem hogy mennyi zöld terület van erre, egész élhető hely :)

MoMaszter 2020.09.01 09:28 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.20
Második zalaegerszegi napunk első ládájaként, még itt-ott csepergő esőben, esőnadrágba és esőkabátba öltözve. ;)

Köszi a belefektetett munkát!

R-Gyu 2020.08.26 14:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Pibo 2020.08.21 12:49 - Megtaláltam
Köszi,

aceespepee 2020.08.19 23:59 - Megtaláltam
megtaláltam Zsozso94 társaságában :)

duranyikd 2020.08.16 15:25 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.12]

Kuesztia 2020.08.15 16:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

isoprof 2020.08.15 11:00 - Megtaláltam
megtaláltam

Bobby Holmes 2020.08.07 13:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Bali László 2020.08.04 19:48 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.11]

niksza 2020.07.26 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

szucsfamilia 2020.07.24 18:00 - Megtaláltam
Végre ez is összegyűjtve a közelből. Köszönjük!

erdélyiek11 2020.07.23 23:59 - Megtaláltam
köszi

SzabEdAn 2020.07.23 12:05 - Megtaláltam
Meglett köszönjük

geoládászok 2020.07.18 16:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.86
Köszönjük a rejtést!

Petrukkio 2020.07.17 21:23 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.70
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

20Laci 2020.07.17 17:44 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést! Kinga&Laci [Geoládák v3.4.1]

olgakope 2020.07.12 10:21 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Koppanyvazul 2020.07.07 16:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Hunor, Balázs. [Geoládák v3.4.1]

Evita7878 2020.06.24 18:00 - Megtaláltam
Köszönjük! Tetszett a körtúra :)

Aniko & Gyuri 2020.06.17 17:55 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.4.1]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (529 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.