geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
762. Nagybörzsönyi túra (GCNABO)

Szt. István templom

Szt. István templom

Bányászcímer a Bányásztemplomon

Bányászcímer a Bányásztemplomon

A sárgán indulj

A sárgán indulj

Kisvonat

Kisvonat

Csúcsfordító

Csúcsfordító

A második pont sziklapereme alulnézetből

A második pont sziklapereme alulnézetből

Nagybörzsöny

Nagybörzsöny

Korábban itt volt, most a közelében a láda

Korábban itt volt, most a közelében a láda
Szélesség N 47° 56,175'
Hosszúság E 18° 49,075'
Magasság: 230 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.10.19 18:10
Utolsó lényeges változás: 2019.10.19 10:07
Utolsó változás: 2019.11.03 21:12
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+1V)
Elrejtők: CharlieR, hitamas, Gyombi
Felhasználó: Gyombi
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Megtalálások száma: 286 + 4 sikertelen + 15 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2006-09 volt 11 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


Röviden:
1. pont: Templom tábláján legalsó évszám utolsó két karaktere.
2. pont: Gyógyszeres dobozka a turistaúttól pár lépésre , sziklapárkány alatt (benne koordináta).
3. pont: Földön fekvő tuskó alatt.

Egy kicsit bővebben
Egy kis nyugat-börzsönyi kirándulásra hívlak, amely kisvasútozással is összeköthető. Ez egy 3 pontból álló multi, az első virtuális pont van fent megadva, a másik kettő hagyományos láda. A jelszó első része  N 47° 56,175' E 18° 49,075' 230 m [GCNABO-1] a Szent István templom kapujánál található táblán legalul szereplő évszám két utolsó számjegye. A második pont  N 47° 55,628' E 18° 51,906' 560 m [GCNABO-2] a Hegyes-hegy-orom mellett van elrejtve. Ebben található a harmadik pont koordinátája, amely láda a Tolmács-hegyi vasúti csúcsfordító közelében van. Ott találod a jelszó végét.

Egy kis történelem
A település a Börzsöny hegység nyugati peremén, a Börzsöny patak völgyében fekszik. A falu az Ipoly mellett haladó országúton közelíthető meg, dél felől Szob, északról pedig Bernecebaráti felől. Nagybörzsöny szép kirándulások kiindulópontja, a 715m magas Várbérc (a Salgóvár maradványaival), a Nagy-Pogány-hegy, a Nagy-Inóc, a 864m-es Nagy-Hideg-hegy és a 938 méter magas Csóványos felé.
A település neve a XIII. századtól jelenik meg oklevelekben Bersen vagy Wersen formában, érseki birtokként. Zsigmond király 1417-ben bányajogot adott, és szász telepeseket hozott a bánya művelésére. 1439-ben mint bányavárost említik, ahol már magyar jobbágyok is éltek.
A hódoltságot követően, 1700 körül kiváltságokkal felruházott robotmentes hely, a század végén már mezőváros volt. Bányája a XVIII. század második felére kimerült, a továbbiakban mezőgazdasági település volt. Bora elég ismert volt mindaddig, amíg a filoxera el nem pusztította a szőlőket.
Nagybörzsöny legidősebb és legjelentősebb műemléke a falu szélén álló Szent István király nevét viselő templom, amely a település plébániaegyháza volt a XIII. századtól a XV. század elejéig. A kerítőfallal körülvett Árpád kori templom egyik legszebb román stílusú műemlékünk, melyet az 1960-as években gondosan helyreállítottak. A faluba érve az út mindkét oldalán, de zömében jobbra, emeletes és földszintes pince-présház együttes fogadja a látogatókat.
A település plébániatemploma Szent Miklós nevét viseli és Batthyányi József esztergomi prímás, építette 1782-1788 között. Késő barokk, klasszicizáló épület.
A József Atilla utca sarkán van a tájház, amely három helyiségből áll. A feltehetően XVII. századi épület valaha a bányagazda háza volt.
A tájházzal szemben, kis dombon áll a szintén műemlék, keletre tájolt Bányásztemplom. Főbejárata felett egy 1417-ből származó bányászcímer látható. Építése a XIII. század közepére tehető, majd a XV. és a XVII. században kibővítették és átalakították. A XVII. században egy ideig az evangélikusok használták.
A falu főterén (Hunyadi tér) közelében áll az evangélikusok klasszicista temploma, amely 1847-1852 között épült egy kisebb, az 1780-as években emelt evangélikus templom helyére.
A Börzsönyi-patak vizét használja a falu északkeleti részén álló, a XIX. sz. közepén épült vízimalom, amely ma már múzeum.
A Börzsönyt az elmúlt a XX.század középső harmadában keresztül-kasul behálózták a keskeny nyomközű erdei vasút vonalai. Ezek elsősorban a fakitermelést és szállítást voltak hivatottak segíteni, így számos sínpár már eredetileg is csak ideiglenes jelleggel építtetett, és ennek megfelelően a művelés befejeztével fel is szedték azokat. Ám még ezek az ideiglenes szárnyvonalak sem tűntek el nyomtalanul. Legalábbis a legtöbb esetben nem. A figyelmes szemlélő ma is felfedezheti az egykori vasutak nyomait. A terepen erre a feltöltött pályaalap, esetleg hidak, apró viaduktok romjai emlékeztetnek. További segítséget ad a turistatérkép is mely több helyütt utal arra, hogy egykor vasút volt azon a helyen.
A börzsönyi kisvasutak közül a 80-as éveket már csak 3 érte meg. Az azóta is folyamatosan használt királyréti, a fenyegetett, de a helyiek igyekezete folytán már megmentett kemencei, és a leghosszabb: a Szobot - Nagybörzsönnyel összekötő vonal. Ez utóbbinak is már csak a két szélső szakasza a Szob - Márianosztra, illetve a Nagybörzsöny - Kisirtáspuszta - Nagyirtáspuszta, hiszen a közbülső Nagyirtáspuszta - Márianosztra szakasz sínjeit röviddel annak használaton kívül helyezése után elhordták, és mára jobbára a környék településeinek épületeiben betonvasként találhatnánk meg őket. Nem sokkal később a kőbánya bezárását követően, megszűnt a Szobi vég is, majd 1992-ben csipkerózsika álomra szenderült a nagybörzsönyi szakasz is. 1999-ben műszaki emlékké nyilvánították a Tolmács-hegyi csúcsfordítót, mint az utolsó ilyen megmaradt hazai ipartörténeti ereklyét.
A forráshiánnyal küzdő kisközség önkormányzata nem tudta előteremteni a vasút felújításához szükséges többmilliós összeget, ezért kormányzati támogatásért kezdtek lobbizni az érdekeltek. A próbálkozást és a folyamatos pályázatírást 2002-re koronázta siker: ekkor lett meg a pálya és a járművek felújításához szükséges pénzösszeg. A munkákat 2002. tavaszán megkezdték. Elsőként az 1999-es árvízben megrongálódott kisirtási hidakat építették át, majd talpfa- és síncserékkel folytatták. A munkákkal 2002. augusztusára lettek kész. A menetrendet itt találod.

Az első ponttól továbbhaladva nézd meg a falu fent említett nevezetességeit, majd a kisvasút állomásától a sárga jelzésen indulj el. A sárgából balra induló sárga háromszög jelzést kell követni fel a Hegyes-Hegy-orom felé. A sárga 3szög-el vigyázz, nem túl jól látható néhol. Elég meredek emelkedőn érkezel fel a csúcsra (571 méter). Az innen nyíló panoráma korábban igen szép volt, mostanra erősen benőtték a fák. (Teljes körkép bontakozott ki előttünk. Ide látszott a Magas-Börzsöny több gerincvonulata, és beláthattunk Nagybörzsönybe meg a háttérben elterülő széles Ipoly-völgybe. Látni lehetett a Tolmács-hegyet és a szemközti Hosszú-bércet is.) A láda egy gyógyszeres dobozka, a csúcstól nem messze, a turistaúttól pár lépésre észak felé, egy sziklapárkány alatt található. Ezután tovább a sárga 3szögön Kisirtáspusztára, onnan a második ládához, (Vigyázz, ha jön a vonat!) ami 25x15x8 cm-s doboz, földön heverő fatuskó alatt. Onnan visszamehetsz Nagybörzsönybe, átmehetsz Nagyirtáspusztára, vagy a  N 47° 55,015' E 18° 52,191' 350 m [GCNABO+Fordito] ponton található csúcsfordítótól lesétálhatsz vissza Kisirtásra és vonattal tovább.

Jó utat kívánok, Charlie.

A láda a magyarországi kisvasutak geoláda-sorozat 18. tagja.

Ajánlott olvasnivaló:
Szt. István templom
Wikipédia-Nagybörzsöny
Wikipédia-kisvasút
Kisvasutak
Volánbusz menetrend

Ládatörténet:
2019. 10. 18.: hitamas újrarejti az eltűnt pontokat, hatalmas köszönet érte!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (206 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.36 web: 4.57 átlag: 4.52

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

stikli08 2020.08.16 19:39 - Megtaláltam
Köszönöm rejtést! Első két pontot még tavasszal felkerestem, de most családi kirándulás alkalmával meg lett a végláda is. [Geoládák v3.5.0]

g-tabe 2020.08.01 14:56 - Megtaláltam
Megvan, köszi!
Ez munkás volt..., nem tudom járt-e már valaki biciklivel a 2-es ponton :-)

mura 2020.07.26 11:13 - Megtaláltam
Négy év alatt három különböző túra során jártam be a pontokat; mára a láda maradt. Köszönet a rejtésért!

Artemix 2020.07.12 13:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

stmester 2020.07.08 14:34 - Megtaláltam
Kicsit össze-vissza mentünk, de végül meglett minden pont. Köszönet jár Andrásnak.

Bányásztemplomvágják a fát
Katona55 2020.07.08 14:30 - Megtaláltam
Közös találat stmesterrel.

kivancsifancsi 2020.07.04 15:36 - Megtaláltam
(Lazy wapon beküldve)

Fidorka 2020.07.04 15:36 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

emmerwald 2020.06.09 19:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.11
Szép környék. Pontok rendben. Köszönöm a rejtést!

Ruttkay 2020.05.09 16:59 - Megtaláltam
KX!
Kettes ponton dobozt cseréltem.
Sajnálom, hogy kilátástalan túra.
A harmadik pont valóban el van mérve.

Screenshot_20200509-164158IMG_20200509_170255_2
Wilka74 2020.01.19 14:34 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.11
Kocsival érkeztünk Nagybörzsönybe ezen a hideg, borongós napon. Az első pontot leolvastuk, majd a kisvasút végállomásánál parkoltunk le. Egy körtúrán összeszedtük a pontokat, a végláda nekem vagy 10 m-el a cetlin szereplő koo-hoz képest odébb volt, de mg lehetett találni. Kicsit már sötétedett amikor visszafelé kijöttünk az erdőből. A vége 20 km lett és 800 m szint. A második ponton a kis dobozt megrágta egy egér és lyukas. Nagyon nem ázik el, de ha valaki egy kis gyógyszeres dobozt tud helyette vinni, az szuper volna. Köszönjük a rejtést és a túrát!

IMG_8620IMG_8628
IMG_8632IMG_8633
IMG_8634Clipboard01
pötyimiki 2019.12.01 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

Gyombi 2019.10.18 17:00 - Egyéb
Hatalmas köszönet hitamasnak a gyógyításért!

hitamas 2019.10.18 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
A rejtővel egyeztetve romjaiból visszaépítettem a végládát egykor rejtő fatörzset ... lényegében a régi koordinátákon (jobban megnézve a képet, lehet, hogy egy másikat??). A 2. ponton nem találtam a régi rejtést, sziklapárkány alá, kő mögé tettem egy gyógyszeres dobozt a végláda koordinátáival. Amint megújul a ládaoldal (minimális korrekció a 2. pont koordinátáján) kereshető ... :)

Gyombi 2019.07.20 08:00 - Egyéb
Problémák vannak a pontokkal sok nyugodt év után, ezért felújításig ne keressétek!

Viszont időközben segítséget vagyok kénytelen kérni a rejtés gyógyításában: aki tervezi, hogy felkeresi a multit és lenne olyan jó, hogy gyógyításra szánja el magát, keressen fel emailben. Köszönöm előre is!

Kertész család 2019.07.12 12:30 - Megtaláltam
A Hegyes-hegy orom ládánál köszönöm a rejtő segítségét. A vasúti fordítónál a megadott ponttól sokkal távolabb nagyon nehezen,de egy szakad szélén leltük meg a ládát, 3 darabra törve.
Ennek ellenére élmény volt a túra, nagyon segítőkész a rejtő. Köszönjük a rejtést.

GYEZegzug 2019.06.17 14:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.43
Egy kedves fiatal erdész vendégeként voltam itt. Köszi szépen a lehetőséget.

IMG_20190618_133713IMG_20190613_102147
szalais78 2019.05.11 13:47 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.83 súly: 3.56
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget és a segítséget! [g:hu 1.6.2y]

Péter60 2018.10.27 14:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.50
2014-ben kezdtük, most értünk a fordítóig.
Láda rendben.

fa-peti 2018.10.27 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Strombus 2018.10.27 14:52 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.50
Az első pontot 2014-ben kerestük meg. Nem gondoltam, hogy ennyit kell várni, hogy a végére jussunk.
Köszönöm a rejtést.

A fejlécből hiányzik a távolságadat.

Stn72 2018.10.27 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.90
+van!

EmesESE 2018.09.25 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk. ?
Köszönjük a lehetőséget. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

Molli 2018.09.22 15:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.08
Köszönöm a rejtést!

kupec 2018.09.21 08:01 - Megtaláltam
Két részletben, 2 nap alatt.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (305 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.