geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
762. Nagybörzsönyi túra (GCNABO)
Szt. István templom
Szt. István templom
Bányászcímer a Bányásztemplomon
Bányászcímer a Bányásztemplomon
A sárgán indulj
A sárgán indulj
Kisvonat
Kisvonat
Csúcsfordító
Csúcsfordító
Ezt látod az első ládától, ha felnézel és hátad mögött az erdő
Ezt látod az első ládától, ha felnézel és hátad mögött az erdő
Nagybörzsöny
Nagybörzsöny
A ládát itt találod
A ládát itt találod

Szélesség N 47° 56,175'
Hosszúság E 18° 49,075'
Magasság: 230 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.10.19 18:10
Utolsó lényeges változás: 2019.10.19 10:07
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+1V)
Elrejtők: CharlieR, hitamas, Gyombi
Felhasználó: Gyombi
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Megtalálások száma: 274 + 4 sikertelen + 14 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


A láda a magyarországi kisvasutak geoláda sorozat
18. tagja.


Egy kis nyugat-börzsönyi kirándulásra hívlak, amely kisvasútozással is összeköthető. Ez egy 3 pontból álló multi, az első virtuális pont van fent megadva, a másik kettő hagyományos láda. A jelszó első része  N 47° 56,175' E 18° 49,075' 230 m [GCNABO-1] a Szent István templom kapujánál található táblán legalul szereplő évszám két utolsó számjegye. A második pont  N 47° 55,628' E 18° 51,906' 560 m [GCNABO-2] a Hegyes-hegy-orom mellett van elrejtve. Ebben található a harmadik pont koordinátája, amely láda a Tolmács-hegyi vasúti csúcsfordító közelében van. Ott találod a jelszó végét.

Egy kis történelem
A település a Börzsöny hegység nyugati peremén, a Börzsöny patak völgyében fekszik. A falu az Ipoly mellett haladó országúton közelíthető meg, dél felől Szob, északról pedig Bernecebaráti felől. Nagybörzsöny szép kirándulások kiindulópontja, a 715m magas Várbérc (a Salgóvár maradványaival), a Nagy-Pogány-hegy, a Nagy-Inóc, a 864m-es Nagy-Hideg-hegy és a 938 méter magas Csóványos felé.
A település neve a XIII. századtól jelenik meg oklevelekben Bersen vagy Wersen formában, érseki birtokként. Zsigmond király 1417-ben bányajogot adott, és szász telepeseket hozott a bánya művelésére. 1439-ben mint bányavárost említik, ahol már magyar jobbágyok is éltek.
A hódoltságot követően, 1700 körül kiváltságokkal felruházott robotmentes hely, a század végén már mezőváros volt. Bányája a XVIII. század második felére kimerült, a továbbiakban mezőgazdasági település volt. Bora elég ismert volt mindaddig, amíg a filoxera el nem pusztította a szőlőket.
Nagybörzsöny legidősebb és legjelentősebb műemléke a falu szélén álló Szent István király nevét viselő templom, amely a település plébániaegyháza volt a XIII. századtól a XV. század elejéig. A kerítőfallal körülvett Árpád kori templom egyik legszebb román stílusú műemlékünk, melyet az 1960-as években gondosan helyreállítottak. A faluba érve az út mindkét oldalán, de zömében jobbra, emeletes és földszintes pince-présház együttes fogadja a látogatókat.
A település plébániatemploma Szent Miklós nevét viseli és Batthyányi József esztergomi prímás, építette 1782-1788 között. Késő barokk, klasszicizáló épület.
A József Atilla utca sarkán van a tájház, amely három helyiségből áll. A feltehetően XVII. századi épület valaha a bányagazda háza volt.
A tájházzal szemben, kis dombon áll a szintén műemlék, keletre tájolt Bányásztemplom. Főbejárata felett egy 1417-ből származó bányászcímer látható. Építése a XIII. század közepére tehető, majd a XV. és a XVII. században kibővítették és átalakították. A XVII. században egy ideig az evangélikusok használták.
A falu főterén (Hunyadi tér) közelében áll az evangélikusok klasszicista temploma, amely 1847-1852 között épült egy kisebb, az 1780-as években emelt evangélikus templom helyére.
A Börzsönyi-patak vizét használja a falu északkeleti részén álló, a XIX. sz. közepén épült vízimalom, amely ma már múzeum.
A Börzsönyt az elmúlt a XX.század középső harmadában keresztül-kasul behálózták a keskeny nyomközű erdei vasút vonalai. Ezek elsősorban a fakitermelést és szállítást voltak hivatottak segíteni, így számos sínpár már eredetileg is csak ideiglenes jelleggel építtetett, és ennek megfelelően a művelés befejeztével fel is szedték azokat. Ám még ezek az ideiglenes szárnyvonalak sem tűntek el nyomtalanul. Legalábbis a legtöbb esetben nem. A figyelmes szemlélő ma is felfedezheti az egykori vasutak nyomait. A terepen erre a feltöltött pályaalap, esetleg hidak, apró viaduktok romjai emlékeztetnek. További segítséget ad a turistatérkép is mely több helyütt utal arra, hogy egykor vasút volt azon a helyen.
A börzsönyi kisvasutak közül a 80-as éveket már csak 3 érte meg. Az azóta is folyamatosan használt királyréti, a fenyegetett, de a helyiek igyekezete folytán már megmentett kemencei, és a leghosszabb: a Szobot - Nagybörzsönnyel összekötő vonal. Ez utóbbinak is már csak a két szélső szakasza a Szob - Márianosztra, illetve a Nagybörzsöny - Kisirtáspuszta - Nagyirtáspuszta, hiszen a közbülső Nagyirtáspuszta - Márianosztra szakasz sínjeit röviddel annak használaton kívül helyezése után elhordták, és mára jobbára a környék településeinek épületeiben betonvasként találhatnánk meg őket. Nem sokkal később a kőbánya bezárását követően, megszűnt a Szobi vég is, majd 1992-ben csipkerózsika álomra szenderült a nagybörzsönyi szakasz is. 1999-ben műszaki emlékké nyilvánították a Tolmács-hegyi csúcsfordítót, mint az utolsó ilyen megmaradt hazai ipartörténeti ereklyét.
A forráshiánnyal küzdő kisközség önkormányzata nem tudta előteremteni a vasút felújításához szükséges többmilliós összeget, ezért kormányzati támogatásért kezdtek lobbizni az érdekeltek. A próbálkozást és a folyamatos pályázatírást 2002-re koronázta siker: ekkor lett meg a pálya és a járművek felújításához szükséges pénzösszeg. A munkákat 2002. tavaszán megkezdték. Elsőként az 1999-es árvízben megrongálódott kisirtási hidakat építették át, majd talpfa- és síncserékkel folytatták. A munkákkal 2002. augusztusára lettek kész. A menetrendet itt találod.

Az első ponttól továbbhaladva nézd meg a falu fent említett nevezetességeit, majd a kisvasút állomásától a sárga jelzésen indulj el. A sárgából balra induló sárga háromszög jelzést kell követni fel a Hegyes-Hegy-orom felé. A sárga 3szög-el vigyázz, nem túl jól látható néhol. Elég meredek emelkedőn érkezel fel a csúcsra (571 méter). Az innen nyíló panoráma igen szép. (Ha a fák éppen szabadon hagyják). Teljes körkép bontakozik ki előttünk. Ide látszik a Magas-Börzsöny több gerincvonulata, és belátunk Nagybörzsönybe meg a háttérben elterülő széles Ipoly-völgybe. Látni a Tolmács hegyet és a szemközti Hosszú-Bércet. A láda a csúcstól nem messze, egy 3 törzsű fa melletti szikla alatt van, kicsi kb 10x5x4 cm-s. Szikláknál gyerekre és magadra vigyázni! Ezután tovább a sárga 3szögön Kisirtáspusztára, onnan a második ládához, (Vigyázz, ha jön a vonat!) ami 25x15x8 cm-s doboz, kivágott fa visszamaradt tuskójában van. Onnan a logbook instrukcióit követve visszamehetsz NagyBörzsönybe, átmehetsz Nagyirtáspusztára, vagy a  N 47° 55,015' E 18° 52,191' 350 m [GCNABO+Fordito] ponton található Csúcsfordítótól lesétálhatsz vissza Kisirtásra és vonattal tovább.

Jó utat kívánok, Charlie.

Ajánlott olvasnivaló:
Szt. István templom
Wikipédia-Nagybörzsöny
Wikipédia-kisvasút
Kisvasutak
Volánbusz menetrend

Ládatörténet:
2019. 10. 18.: hitamas újrarejti az eltűnt pontokat, hatalmas köszönet érte!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (204 db): környezet: 4.63 rejtés: 4.35 web: 4.57 átlag: 4.52

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

hitamas 2019.10.18 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
A rejtővel egyeztetve romjaiból visszaépítettem a végládát egykor rejtő fatörzset ... lényegében a régi koordinátákon (jobban megnézve a képet, lehet, hogy egy másikat??). A 2. ponton nem találtam a régi rejtést, sziklapárkány alá, kő mögé tettem egy gyógyszeres dobozt a végláda koordinátáival. Amint megújul a ládaoldal (minimális korrekció a 2. pont koordinátáján) kereshető ... :)

Gyombi 2019.07.20 08:00 - Egyéb
Problémák vannak a pontokkal sok nyugodt év után, ezért felújításig ne keressétek!

Viszont időközben segítséget vagyok kénytelen kérni a rejtés gyógyításában: aki tervezi, hogy felkeresi a multit és lenne olyan jó, hogy gyógyításra szánja el magát, keressen fel emailben. Köszönöm előre is!

Kertész család 2019.07.12 12:30 - Megtaláltam
A Hegyes-hegy orom ládánál köszönöm a rejtő segítségét. A vasúti fordítónál a megadott ponttól sokkal távolabb nagyon nehezen,de egy szakad szélén leltük meg a ládát, 3 darabra törve.
Ennek ellenére élmény volt a túra, nagyon segítőkész a rejtő. Köszönjük a rejtést.

GYEZegzug 2019.06.17 14:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.43
Egy kedves fiatal erdész vendégeként voltam itt. Köszi szépen a lehetőséget.

IMG_20190618_133713IMG_20190613_102147
szalais78 2019.05.11 13:47 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.83 súly: 3.56
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget és a segítséget! [g:hu 1.6.2y]

Péter60 2018.10.27 14:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.50
2014-ben kezdtük, most értünk a fordítóig.
Láda rendben.

fa-peti 2018.10.27 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Strombus 2018.10.27 14:52 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.50
Az első pontot 2014-ben kerestük meg. Nem gondoltam, hogy ennyit kell várni, hogy a végére jussunk.
Köszönöm a rejtést.

A fejlécből hiányzik a távolságadat.

Stn72 2018.10.27 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.90
+van!

EmesESE 2018.09.25 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk. ?
Köszönjük a lehetőséget. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

Molli 2018.09.22 15:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.08
Köszönöm a rejtést!

kupec 2018.09.21 08:01 - Megtaláltam
Két részletben, 2 nap alatt.

Fixis 2018.08.20 11:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.89
A mai börzsönyi csavargás első, és egyben legkomolyabb ládája. Szép kihívás volt!

Kerticsorbi 2018.06.26 14:49 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

Vincenzo65 2018.05.09 16:42 - Megtaláltam
2-1-3 sorrendben. Egy kis tekergés a Börzsönyben. Hegyes-hegy orom örök kedvenc. Dijós-kút felől enyhébb a felugrás. A láda fentről közelítve. Mivel Kisirtásnak mentem tovább mindegy volt a helye. Azért aki egyszerűre számít 1-2-3 sorrendben, nyújtson előtte.

OsiOsi 2018.04.29 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.19
Kalandos volt. :-)

anettx 2018.04.07 13:21 - Megtaláltam
TFTC!
Csúcs ez a fordító:) Ezzel az egyik legnehezebb kisvasutas láda kipipálva:)
És a túra is nagyon klassz volt: kisvasúttal Nagybörzsönybe, onnan fel a meredek sárga 3szögön, aztán jelöletlen utakon lefelé, egy kis patakátugrás, síneken séta a ládáig aztán vissza Nagyirtásig beiktatva a GCHVT multit.

gcnabo-DSC03151gcnabo-DSC03178
gcnabo-DSC03190gcnabo-DSC03216
johnnycache 2018.02.24 12:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.66
Köszönöm az élményt! :-)

Rézangyal77 2017.11.01 12:23 - Megtaláltam
Megtalaláltuk. Köszi a játékot! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

zöldfülű 2017.11.01 11:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
Lefülelve :-)

Gyönyörű börzsönyi tájakra hoztak a mai ládák is.

Köszi a rejtést

010013
014016

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (292 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu