geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
699. Négytestvér forrás (GCTESO)

A forráshoz vezető hidak

A forráshoz vezető hidak

A régi fahíd

A régi fahíd

A forrásoknál

A forrásoknál

A négy testvér

A négy testvér

Emléktábla

Emléktábla

Négytestvér-forrás télen

Négytestvér-forrás télen

A TESZ emléke (Eltűnt: 2013)

A TESZ emléke (Eltűnt: 2013)

Az eltűnt TESZ emlék félszigete

Az eltűnt TESZ emlék félszigete

Rockenbauer-kopjafa

Rockenbauer-kopjafa

Kirándulóközpont

Kirándulóközpont

Kőér-forrás

Kőér-forrás

Hódos-tó

Hódos-tó

Kanyon

Kanyon

A nagytótvárosi harangláb hűlt helye

A nagytótvárosi harangláb hűlt helye

Ládarejtő fa

Ládarejtő fa
Szélesség N 46° 19,750'
Hosszúság E 17° 47,664'
Magasság: 180 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.08.21 14:37
Utolsó lényeges változás: 2008.07.31 18:51
Utolsó változás: 2016.12.11 18:47
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 3.5
Megtalálások száma: 542 + 3 sikertelen + 15 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást dudikoph készítette.


Négytestvér-forrás

A láda (16*10*6 cm^3) a Kaposvár határán fekvő Gyertyánosi parkerdőben rejtőzik a Négytestvér-forrás közelében. A forrástól a meredek hegyoldalban felkapaszkodva egy hársfa tövén van a rejtekhely (a vastag fa 2 m feletti magasságban keskeny villásan ágazik 3 felé). A jelszó képzése: a logfüzetben található kérdés megválaszolása, amelyhez adatot találsz a "Pozsonyi csata" c. fejezetben.


A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Az adoptált láda
A ládát djpt játékostársunk telepítette először, köszönet érte. Az eltelt idő alatt több olyan változás is volt, amelyek rögzítése időszerűvé vált.
(2007.06.15.)

2007, a millecentenárium éve
A láda neve egy ezeregyszáz éve lezajlott eseményt juttat eszünkbe: négy fivérre emlékezhetünk, akik örök életre beírták magukat a történelembe. Jutas, Üllő és Tarhos 907-ben a pozsonyi csatában, Levente 895-ben a bolgárok ellen halt hősi halált a honfoglalás eseményei során.

A pozsonyi csata
A 907-es pozsonyi csata a Honfoglalást véglegessé tevő utolsó, egyben a honvédő háborúk közül a legelső volt. Ekkorra magyar fennhatóság alá kerültek a nyugati végek az Enns folyóig.
899-ig Arnulf frank király a magyarok szövetségese volt. Halála után a trónt fia, Gyermek Lajos örökölte, aki a szövetséget felrúgta, és a magyarok ellen hosszas, a frank birodalomra nézve végzetes háborúskodást folytatott, melynek során Árpád kiterjesztette uralmát Morvaországra is. 907-ben azzal a dokumentált céllal, hogy a magyarokat egyszer s mindenkorra kiirtja a föld színéről, Lajos megindította döntőnek szánt hadjáratát hazánk ellen. 907. június 4. és 7. között a zseniális hadvezetésnek köszönhetően a magyarok szétzilálták és demoralizálták a Duna két partján felvonuló ellenséges csapatokat, majd Árpád fejedelemnek a frank-bajor hadnál számbelileg kisebb csapatai az ellenséget Pozsony térségében véglegesen felmorzsolták és megsemmisítették. A diadalnak köszönhetően kereken száz évig ellenséges hadsereg nem merészelte lábát Hazánk területére betenni. A Honfoglalás nagy művét ez a csata egyszer s mindenkorra véglegesen sikerre vitte.
A diadalnak nagy ára volt. A csatatéren halt hősi halált Árpád fejedelem 3 fia, Jutas, Üllő és Tarhos. A negyedik, Levente már korábban a Honfoglalás korábbi csatájában esett el 895-ben. Egyes források szerint maga Árpád is a csatában szerzett sebesülés következményeibe halt bele hamarosan.
Az Árpád-ház folytonossága Árpád fejedelem legfiatalabb fia, Zsolt révén örökösödött a Zsolt - Taksony - Géza leszármazási sorban. Mivel Géza fia, Vajk (Szent István) nem hagyott maga után örököst, ezért később Géza öccsének, Mihálynak a leszármazottjai vitték tovább az Árpád-ház folytonosságát a Zsolt - Taksony - Mihály - Vászoly - I. Béla férfiágon.


Gyertyánosi erdő
A Kaposvár és Zselickislak között elterülő 77 hektáros erdő 1971-ben kapott új szerepkört a megye első parkerdejeként. Az eltelt idő alatt a város terjeszkedése és a Kapos-Zselic Kertváros létrejötte az egykori legelőkön azt eredményezték, hogy a lakott helyek lassan körbevették, és megközelítése is könnyebbé vált. Azóta a családok és természetkedvelők rövid sétáinak kedvelt célpontja.

Az erdő változatos felszínű vidéken található, ahol a meredek dombokat mély völgyek és vízmosások választják el. Nevéhez illően, zömében gyertyán-hárs vegyes erdő, ahol a ritkított faállomány és gyérített cserjeszint lehetőséget ad arra, hogy a szaggatott felszíni formákban gyönyörködjünk.
Sajnos ma már csak jelzésszerű maradványok utalnak arra, hogy a középkorban ezen a helyen egy kis motte típusú (kerített földvár lakótoronnyal) vár állott. Látható néhány olyan terepalakulat, amelyről lerí, hogy nem természeti folyamatok alakították ki. Az elnéptelenedett Nagytótvárosból 1975-ben ide telepített kis haranglábat a bronzharanggal is hiába keressük...de ez az utóbbi már nem a törökök bűne.

Az erdő talán hóolvadás után a legszebb: egyes részein a védett hóvirág hihetetlen sűrűségben lepi el a földet.
A Zselic éghajlatában érzékelhető enyhe óceáni és mediterrán hatásnak köszönhetően néhány ritkább védett növény is él ebben az erdőben: a szúrós csodabogyó -Ruscus aculeatus- állományainak egy része megmaradt a védelem előtti időszakból (akkor még koszorúkhoz gyűjtötték az ágait) míg az igazi ritkaságnak számító lónyelvű csodabogyó -Ruscus hypoglossum- gyér állománya a látogatók által nem háborgatott szűk bevágásokban rejtőzik.

Turistautak
A kis területű erdőben 3 turastajelzés is található: a DDP- Piros sáv a K+ Kék kereszt, és a rövid K4 Kék négyszög jelzés. Ezeken változatos módon megközelíthető a forrás és a turistalétesítmények.

Források
A fő völgyben két forrást is találunk. Az egyik a Négytestvér-forrás, amelynek kiépítése 1971-ben fejeződött be. Ez tulajdonképpen egy jóvízű forrás négy helyen történő kivezetését jelenti. Talán nem érdemtelenül megörökíthetjük, hogy az ünnepnapokon társadalmi munkában végzett kivitelezés Lévai József Györgynek és természetjáró barátainak köszönhető. Nem túl aszályos időszakokban mind a négy kifolyóból bőven csurog a nagyon finom, hideg forrásvíz.
Ha innen a K4 Kék négyszög mentén folytatjuk az utat, hamarosan egy turistaemléket találunk. A Társadalmi Erdei Szolgálat egykori Forrás nevű faháza 1975-ben létesült a tó egykori kis félszigetén, amelyet 2016-ban alakítottak szigetté; a kulcsosház később elpusztult, és csak a mellette állt magas kéményű tűzrakóhely őrizte még évtizedeken át az emlékét. (Az 1982-ben kiadott Zselic turistatérképen -31 kemény magyar forint volt az ára!- még ez a házikó+kémény szerepel a címlapon mint a környék emblémája.) 2014-től ez az emlék is eltűnt, de helyette Rockenbauer-totemoszlop áll.
A Hódos-tó melletti található "Gyöngyvirág" kulcsosház a természetjáróknak ismerős lehet, mint bélyegzőhely a Zselic teljesítménytúrák során.
A kulcsosház melletti kis völgyben rejtőzik az 1978-ban foglalt szép kis Kőér-forrás.

A Gyertyánosi erdő megközelítése
Autóval a legegyszerűbb, ha a 67-es úton indulsz ki a városból Szigetvár felé. Egy hosszú emelkedő után a dombtetőn ágazik el jobbra az út Kertváros ill. Töröcske felé. 600 méter után jobbra egy kis füves teret találsz - parkoló  N 46° 19,814' E 17° 47,358' 220 m [GCTESO+parkoló]. A buszmegállónál bemenve az erdőbe, a piros sáv Piros sáv jel mellett keleti irányban ereszkedhetsz le a fő völgybe, amely a forrást is rejti.
Aki Szigetvár felől jön a 67-es úton, azt ajánlom, hogy a városba (Donner városrész) vezető elágazás után a nagy bal kanyarban kapaszkodjon fel a főúton a dombtetőre, és balra ágazzon el Töröcske felé. Ha még az emelkedő előtt a völgyben a GPS alapján azt gondolnád, hogy már nagyon közel van a láda, mégse menj a magántulajdonban lévő lovardán keresztül!

Mindenkinek!
Aki nem szereti a meredek kaptatókat, figyelje a játékostársak bejegyzéseit; több kényelmes utat is felfedeztek, amelyek viszont tájképi szépségben talán nem versenyezhetnek az ajánlott útvonalakkal...
A terep nehézségi fokozata a feltüntetetthez képest az időjárás és a választott útvonal szerint +/- 1 fokozatot eltérhet!

A ládáról
A ládikó egy nagyon meredek, még száraz időben is csúszós domboldalban, a Négytestvér-forrás felett egy észak felé nyitott faodúban olyan vastagabb hársfa tövén, amely 200 cm feletti magasságban szűk villásan ágazik el háromfelé.
Kevésbé meredek utat találsz kis kerülővel, ha a Négytestvér-forrástól tovább mész a kulcsosház felé, és egy falépcsős lejtő után jobbra felkanyarodsz a hegyre.

Geológiai érdekesség
A turistaközpont füves terén átvágva, keleti irányban hagyod el azt a léckapunál. Jobbra tartva, felkanyarodsz a hegyoldalon, és nagyon vadregényes vízmosásos helyet találsz, amely akár a keskeny aszóvölgy alján végig haladva, akár fentről, a szakadék pereméről megfigyelve, különleges élményt nyújt az ilyesfajta dolgokra fogékonyak számára. (N 46° 19,680' E 17° 47,915')
Különösen esős, sáros időben vigyázzatok a gyerekekre itt!

Kellemes túrát!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (337 db): környezet: 4.60 rejtés: 4.33 web: 4.43 átlag: 4.45

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Kata81 2020.09.20 18:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.18
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Elektromágnes 2020.09.20 18:37 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.18
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

becko 2020.09.05 10:30 - Megtaláltam
Vonatos kirándulás katonakorom megcsinosodott városába. Egy 27km-es gyalogtúrán gyűjtöttem be a város 14 ládának 38!!! pontját.
Jól esett a friss víz, a meredek domboldal kevésbé.

Kis Nyuszi 2020.08.22 22:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

EmesESE 2020.08.22 14:42 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 2.5 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 4.37
M Megtaláltuk ! 🙂
Az ajánlott parkoló felől közelítettük meg a forrást, ami utólag kiderült nem a legjobb választás volt, mivel következő célunk a GCHDR volt, melynek parkolójából könnyed sétával meg lehetett volna közelíteni a rejteket. A forrás érdekes helyet történetet mutat be, tetszett a jelszóképzés, de a meredek hegyoldalban való ládakeresés nagyon fárasztó, hogy egyéb akkor eszembe jutó jelzőket ne használja.
Köszönjük a lehetőséget! ! [Geoládák v3.4.1]

Totht737 2020.08.17 19:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

targonczas 2020.08.07 19:26 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.11]

fcsaba 2020.07.18 14:33 - Megtaláltam
Geotekerés Kaposváron és környékén. Megszenvedtem a feljutással, de sajnos csalódnom kellett: a ládában nem volt logfüzet, ráadásul egy nagyon oda nem illő "ajándék" van benne: egy felbontott zacskós leves. A rejtő találat elfogadását:

[Jóváhagyta: Ajtony, 2020.07.18 15:35]

köszönöm szépen! A forrás és úgy általában a környék látványa viszont teljese kárpótolt; köszönöm a rejtést!

Iván19 2020.06.11 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.47
Köszönöm a lehetőséget. Nagyon szép hely, de a láda megközelítése elég nehéz.

P6115522P6115523
P6115524P6115528
P6115533P6115535
P6115529 
FreeRP 2020.04.28 18:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

JAck:66: 2020.03.15 15:08 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.34]
Tetszik a kreatív jelszóképzés!

GergoKrisi 2020.03.10 10:59 - Megtaláltam
Köszi a rejtést

HRita 2020.01.25 11:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

szaszkievics 2020.01.25 11:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.86
Kaposvári és környéki fél napunkat egy nagyon kellemes környezetben, a Gyertyános parkerdőben és a Töröcskei tó környékén töltöttük. Szebbnél szebb szurdokok váltogatták egymást.
A parkerdő még télen is varázslatos volt az érintetlenségével, a forrásával és a megannyi látnivalójával együtt!
Köszönjük HRita, KesserHercegnővel, hogy itt is járhattunk a GC által :)

20200125_10495820200125_105547
20200125_115520 
Pantya 2020.01.19 13:59 - Megtaláltam
A forrás es a környezete gyönyörű, viszont mivel elkezdett melegedni az idő, a sár pedig csúszni, a ladahoz képtelen voltam feljutni. Kérem a képek alapjan a megtalálás elfogadását, ha lehetséges. Köszönöm a rejtést!

[Jóváhagyta: Ajtony, 2020.01.20 07:19]

IMG_20200119_131536IMG_20200119_131218
IMG_20200119_131213IMG_20200119_131221
Kishercegek 2019.12.29 13:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.88
Nagyon jó kis kirándulóhely, mesés környezet. Hála a ládának, egy őzikével is találkoztunk. Köszönjük a rejtést.

Natusniki 2019.12.26 15:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

MinionBaba 2019.11.24 18:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

MinionAnya 2019.11.24 18:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

Melconmixer 2019.11.06 12:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

nrudi 2019.10.25 10:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! ZMER [Geoládák v2.2.5]

nadam81 2019.10.12 13:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Szőkekapitány 2019.10.11 10:54 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 3.71
Köszönöm szépen a rejtést.

levcsesz 2019.09.29 17:00 - Megtaláltam
Köszönjük!

geoládászok 2019.08.30 13:20 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (560 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.