geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
696. Mésztufa hasadék (GCLOZS)
Medvehagymás Lozsit-erdő
Medvehagymás Lozsit-erdő
Gímpáfrány (védett!)
Gímpáfrány (védett!)
Kora-tavasz
Kora-tavasz
A mészkőfal völgye
A mészkőfal völgye
A mészkőfal Kaplonnyal
A mészkőfal Kaplonnyal
Forrásmészkő-fal
Forrásmészkő-fal
Májmohás tufa-felszín
Májmohás tufa-felszín
A Bivalyfej
A Bivalyfej
Visszanézve
Visszanézve
Tartalék láda rejtőhelye
Tartalék láda rejtőhelye
Pannon-homokkő kibúvás
Pannon-homokkő kibúvás
Közelről
Közelről

Szélesség N 46° 16,316'
Hosszúság E 17° 53,191'
Magasság: 220 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.08.07 14:10
Megjelenés időpontja: 2003.08.20 19:32
Utolsó lényeges változás: 2011.08.07 18:39
Utolsó változás: 2019.09.11 18:48
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony & Zerind HUN
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1300 m
Megtalálások száma: 153 + 6 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


A láda a Lozsit-erdő érdekes földtani értékét mutatja be. A láda a vízmosásnak a Bivalyfejjel ellentétes oldalán van, a Bivalyfejtől légvonalban nagyjából északkeletre 15 m-nyi távolságra, nem fa tövén. Tartalék láda is van, tölgyfa tövén: N46° 16,327' E17° 53,202'. A tartalék láda abban az esetben használandó, ha a könnyebben megtalálható fő ládával valami baj történne. A megközelítés sáros, havas időben szélsőségesen nehéz lehet, ha nem az ajánlott útvonalakon történik. Az erdőlátogatási és közlekedési korlátozásokat tekintve ez a segédlet hasznos lehet.
Rejtett segítség A tartalék láda szűkebb környékén nincs több tölgyfa, csak bükkök, hársak és a tölgyhöz közel egy korai juhar.

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Az örökbefogadott láda
A láda eredeti gazdája - 2003 - djpt, (köszönet az úttörő munkáért!), majd több évig Bisiék gondozták. Mi a könnyebb megtalálás és időjárás-állóság fokozása érdekében eltérő rejtési módon új helyre rejtettük 2011.08.07 14:12-kor.

Megközelítés:
Az erdőben májustól lombhullásig feltehetően gyenge a GPS vétel, ezért elég részletes lesz az útleírás. A rejteket is úgy helyeztük el, hogy akár nulla vétellel, vagy GPS nélkül is meg lehessen találni.

A helyet a Kaposgyarmat-Gálosfa közötti Zöld sáv zöld jelzésen indulva lehet megközelíteni, célszerűen Kaposgyarmat buszfordulójától indulva. Sajnos egy gazdaság kerítése elzárja a korábbi, legrövidebb megközelítés lehetőségét, ezért a turistaúton felfelé kell indulni. Ezután több lehetőség adódik.
1. Legbiztosabb, de kevésbé tárja fel a szaggatott felszínű vidék minden szépségét: a jelzett útról a  N 46° 16,315' E 17° 52,843' 217 m [GCLOZS+1.útpont] helyen letérsz az útról az erdőbe, itt ér véget az ék alakú elkerített terület. Az erdőben közvetlenül a kerítés mellett leereszkedsz, a sík részre fut ki ellaposodva a Bivalyfej patakocskájának völgye. A völgy bal oldalán indulj felfelé.
2. Ha tovább megyünk a jelzésen fölfelé (délre), a  N 46° 16,263' E 17° 52,861' 221 m [GCLOZS+2.útpont] helyen egy földúton balra forduljunk. Így már déli irányban túl is haladtunk a keresett vízmosáson. Innen több lehetőség van a láda megközelítésére, néhány kipróbált változat:
2.1. Egy kis kerülővel a  N 46° 16,168' E 17° 53,307' 242 m [GCLOZS+3.útpont] ponton keresztül, innen északnyugat felé félkörben leereszkedve a lejtőn. A vízmosások a domboldal felső felében kezdődnek, de nem a legmagasabb pontokon, ezért ezen az útvonalon elkerülhető a vízmosásokba való leereszkedés-felkapaszkodás.
2.2. A védett területen a hajdani szekérutak egyre inkább elenyésznek, ezért majdnem azonos nehézségű bármilyen toronyiránt történő megközelítés. Ha vízmosások és meredek völgyek állják utadat, arra kérlek, hogy a környezet óvása érdekében inkább kerülj, és semmiképpen se közlekedj a Bivalyfej környezetében sem a vímosás alján, sem oldalában, de még a közvetlen peremén se.
A mésztufa-fal nem a vízmosás legmagasabb része, hanem egy feljebb kezdődő bevágásban egy kis szakadékszerű tereplépcsőről van szó.
A mésztufa fallal szemben állva a völgy bal oldalán van a láda a vízmosást kísérő part lejtős részén, de ahol még a lejtő nem válik meredekké. A kis vízhatlan dobozban csak a ládanaplónak és tartozékainak van helye, bármi mást a cseretárgyas zacskóba tegyél.
A rejtektől 25 méternyire van tartalék láda is tölgyfa gyökerei között, korhadt ágakkal és avarral álcázva. Kérjük, hogy a tartalék ládát (ami kb. 20x20x8 cm) teljesen eltakarva rejtsétek vissza.

Vízmosások a Zselicben
A Zselicet ma mint sárgaföld-dombvidéket ismerjük. Az egykori Pannon-tengert a belé ömlő folyók agyagos-homokos üledékkel töltötték fel az idők során. A később fennsíkként kiemelkedő területet a szárazabb időszakokban a levegőben szálló finom porból képződő löszréteg fedte be, jellemzően 10...30 méter vastagságban. Ezzel párhuzamosan működésbe léptek a romboló erők is. A mélyebb rétegek törésvonalai mentén az alapkőzet táblái megbillentek, és ezeken a vonalakon a lefolyó csapadékvíz munkája hosszan elnyúló, jellemzően észak-dél irányú völgyeket hozott létre. A keskeny dombhátak és völgyek esetenként több kilométer hosszúságú formái mellett megjelentek az ezekre közel merőleges kisebb mellékvölgyek is. A löszös felszínen ezeknél is kisebb léptékű vízmosások, szakadékok és horhosok jöttek létre az egykori szekérutak nyomvonalán az utóbbi évezredekben. A löszös kőzet szerkezete irányfüggő: függőleges lemezekben és táblákban hasadozik le a felszín sérülése nyomán.
Ezeknek a kisebb formáknak jellemző megjelenése a hátráló erózió: a kialakuló vízmosás függőleges falú lépcsővel indul, és a lezúduló víz a hátsó fal szélét rongálva, a vízmosás kezdete egyre feljebb halad a lejtőn.
A mésztufa képződése
A kaposgyarmati mésztufa-hasadék elüt az előbb ismertetett általános képtől. Itt a vízmosás végfalának hátrálása megállt az ellenállóbb homokkő-rétegek kibukkanása helyén, és egy a vidékünkön ritka jelenség, a forrásmészkő képződése a víz romboló munkájának ellenálló kéreggel védi a lazább üledékes kőzetet. Ehhez a környezeti feltételek szerencsés egybeesése kellett.
A lösz a levegőben finom porként szálló agyagásványokból, mészkőporból és kvarcszemcsékből jött létre. A felszínen meggyűlő növényi maradványok korhadása során keletkező szén-dioxid az esővizben feloldódik. Ha a szén-dioxid tartalmú víz nem rohan le meredek lejtőn, hanem a talajba szivárog, annak mészkő-tartalmát (kalcium-karbonát) egyensúlyi folyamatban kalcium-hidrogén-karbonát formájában vízoldhatóvá alakítja. A felszínre szivárgó, tereplépcsőnél lecsepegő vízből a maradék szén-dioxid egy része távozik, és a kémiai egyensúly felborul: szén-dioxid felszabadulással egyidejűleg a vízoldható hidrogénkarbonát egy része visszaalakul oldhatatlan karbonáttá. Minthogy ez a kiválás nem kristálytiszta vízből történik, a képződő kőzet agyagtartalmú, barnás, növényi maradványokat is tartalmaz. Ez az egész folyamat rendkívül lassú, és a keletkező kőzet sem túl szilárd, ezért a legnagyobb gondossággal kell a környezetet óvnod mindennemű rongálástól: egy meggondolatlan mozdulat évezredek munkáját törölheti el. Lejjebb, ahol a vízmosás völggyé szélesedik, a völgy oldalában a Zselicben ritka homokkő-kibúvásokat figyelhetsz meg  N 46° 16,368' E 17° 53,171' 190 m [GCLOZS+szikla].


A mésztufa-hasadék
Hasonló forrásmészkő-képződés más hegységekben nem különösebb ritkaság, de a kaposgyarmati mésztufa-hasadék környékünkön egyedülálló. Felkeresése nem tiltott, de a károk megelőzése érdekében turistajel szándékosan nem vezet hozzá, azért hogy csak azok keressék fel, akiktől elvárható a környezet megóvása. Külön kérlek Benneteket, hogy a cseppköves fal közelében se a vízmosásban, se a vízmosás peremén ne csináljatok taposási kárt, a környezetet mindenképpen óvjátok. A cseppköves mésztufa hasadék Kaposgyarmat és Gálosfa közötti Lozsit-erdőben, egy kicsiny területű TVT-n található. A védett képződmény tulajdonképpen egy forrásmészkőfal és a nevezetes Bivalyfej nevű fekete mésztufa képződmény. A környező dombokról lezúduló víz több irányból mély árkokon jut el a hasadékhoz, amelynek felső szakaszán van az esős időben vízesésként feltűnő mésztufa-fal. A nehezen megközelíthető kis szakadék falán több kisméretű vízszintes hasadék is húzódik, ezekből a csapadék függvényében folyik vagy csöpög a víz. A hasadékok peremén kialakuló formákat kis jóindulattal cseppkőnek is nevezhetjük, de a valóságtól elrugaszkodó hangzatos leírásoknak ne dőljetek be; főleg a turistatérkép barlang jele indokolatlan. Az árnyékos részeken a mésztufát moharéteg borítja. A hasadék délnyugati falán a helyiek által Bivalyfej-nek keresztelt képződmény látható, és arról is csöpög a víz. A hasadékban és a patakmederre merőleges kis mellékvölgyekben is feltűnnek a környéken ritkán látható, védett gímpáfrány példányai.
Az erdőben gyakori a kullancs, még télen is találkozhatni velük!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (103 db): környezet: 4.65 rejtés: 4.44 web: 4.42 átlag: 4.50

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Liberty 2019.06.30 13:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.51
A túra előtt a ládaoldalt áttanulmányozva, már tudtuk mire számíthatunk, vadregényes erdőben, dimbes-dombos emelkedők, magasságok és mélységek, szurdok és vízmosás váltakozása és szép természeti képződmények tárultak elénk. A hasadékon átjutva, a ládától kirajzolódott a bivalyfej képe. Nagyon szép hely, jó volt ide eljutni. Köszönet a rejtésért.

pappcsalád 2019.06.30 13:26 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.2y]

Ásványvadász 2019.06.28 15:29 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]
Azt hiszem ott szúrtuk el, amikor a zöld jelzésű útról letértünk, nem vettük észre a közelben balra induló ösvényt. Így tovább mentünk, gondolom a "kerülés" néven jelzett pontig. Itt egy ösvényt követve kerestük a ládához vezető utat, de nem találtuk. Majd a környék többszöri végigjárása után, megindultunk lefelé a vízmosáson.
Aztán lejjebb találtunk egy ösvényt, amin tovább mentünk mint kellett volna. Már rutinból visszatértünk a vízmosáshoz. Ezen végre lejutottunk a nagy árokhoz. A jel 10-15 méter távolságot mutatott, ezért végig taperoltunk minden fát a környéken. Azután következett a logok olvasása. Megvilágosodva, átmentünk a pihenő padok oldalára. Ezután a rejtek könnyen meglett.
Visszafelé a táblákat követve, arra az ösvényre jutottunk ki, ami kivezet a zöld sávhoz közel. Itt kellett volna bejönni.

carmin 2019.05.18 13:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
A zöld jelzésről letérve több út is kínálkozott a láda megközelítésére. Amelyiken elindultunk jónak is tűnt, de egyszer csak elfogyott és a meredek hegyoldalon találtuk magunkat, mindkét oldalon mély árkokkal. Valahogy leevickéltünk az árokba, mint később kiderült pont a Bivalyfej fölött álltunk. Innen már láttuk a padokat, ahová átmásztunk és ezután már minden könnyen ment. Cserénfánál már megtapasztaltuk, hogy milyen terepre számítsunk 1 hetes esőzés után, így ez az akciónk szó szerint nagyon meredekre és emlékezetesre sikerült. Visszafelé már a kitáblázott úton mentünk :)

Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

DSC04300DSC04318
DSC04319DSC04321
DSC04324DSC04334
DSC04342DSC04343
DSC04344DSC04347
DSC04351DSC04352
DSC04354DSC04359
DSC04360DSC04364
ukata79 2019.04.21 18:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

N.Zs. 2019.03.17 13:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.42
Nagyon látványos hely, főleg így kora tavasszal. Nagyon tetszett a medvehagymától zöld, és a barna színű váltakozó domborzat. A területet jól körbejártuk, érintettük mindegyik segédpontot, megnéztük a dombokat, völgyeket. A mai nap fénypontja ez lett. Parádés!
A másik irányból való megközelíthetőségének megakadályozása a "nagybirtok" miatt nagyon pofátlan. Egy vékony ösvényt hagyhattak volna, hogy körbe lehessen menni. Ez a fajta kapzsi hozzáállás nagyon zavar.

IMG_4796IMG_4797
IMG_4803IMG_4809
IMG_4813IMG_4817
IMG_4818IMG_4822
IMG_4823 
Bolisz 2019.02.16 09:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

Szisz1976 2018.08.04 22:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Szisz76 2018.08.04 09:26 - Megtaláltam
Megtaláltam! Köszönöm az elrejtést! :)

12
34
laszloze 2018.05.22 16:53 - Megtaláltam
Megtaláltam. A láda épségben, egészségben. Köszönjük a rejtést! [g:hu 1.5.4]

sereszaki 2018.03.10 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.91
Ezen a szép szombati napon kihasználtuk a tavaszias meleget és túráztunk egy jót, természetesen ládázással egybekötve. Mindezt elképesztő vízben-sárban-dagonyában.
A körtúra vége 24,7 km lett, 361m szintemelkedéssel és a GCCSFA, GC4FAT és GCLOZS ládák megtalálásával.
Nagy élmény volt a nehézségek ellenére is.
Köszi a rejtést!
sereszaki, ndavid42, Zoli+Évi, Zoli+Évi+Mesi

Bass 2018.01.23 13:09 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 1.90
Szép környezet, nehéz terep.
Köszönjük

Zéboy 2017.08.03 14:43 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

 
Berián 2017.08.03 14:43 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
Nagyon jó helyen van a rejtés, abból a szögből a legjobb a látvány.

Ajtony 2017.06.03 14:00 - Egyéb
Főládában az eltűnt ládanapló pótolva. A külső ládából a legkirívóbb szemeteket ("csereajándék"[?]) eltávolítottuk. Új ajándékokat NEM tettünk bele - felesleges dolog tapasztalataink szerint, úgyis lecserélődnek használt mozijegyre. A tartalék ládát a helyén találtuk, tökéletes állapotban. Aki nem találja a főládát, nyugodtan keresheti ezt is.

K.Ákos 2017.04.30 15:23 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.76
Köszönöm a lehetőséget! Nagyon szép környék.

Babuc 2017.04.25 15:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.13
Ez egy szép hely. Maga az odajutás ami kalandos. A durván ácsolt pad nagyon jól jött. A fő ládában nincs logbook csak az ajándékok, így tartalék ládában logoltunk. A fő ládában csak az ajándékos zacskó található a kis vízhatlan dobozt a tartalék ládában leltük fel. Köszönt a rejtőnek ezért a szép nyugalmas helynek a megmutatásáért.

Access Denied 2016.09.16 10:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.24
Megleltem!

egyebek később!

zalajaro 2016.08.27 11:01 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

Bubuka 2016.08.27 10:55 - Megtaláltam
A zselici 4 fa TT 20-as távja közben tettünk egy kis kitérőt.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (169 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu