geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
667. Nagybakónaki szurdok (GCNBKN)

Befelé az erdőbe

Befelé az erdőbe

Felülről

Felülről

Források

Források

Tavacska

Tavacska

Útközben

Útközben

Szurdok I.

Szurdok I.

Szurdok II.

Szurdok II.

Sziklatömb

Sziklatömb

Létrák

Létrák

Kőzetrétegek

Kőzetrétegek

Járható, de nehezen

Járható, de nehezen
Szélesség N 46° 33,660'
Hosszúság E 17° 1,490'
Magasság: 280 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.08.02 13:30
Utolsó lényeges változás: 2021.04.02 16:43
Utolsó változás: 2021.04.23 16:12
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Adri & Junior, waneqr, Ajtony & Zerind HUN
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 700 m
Megtalálások száma: 414 + 1 sikertelen + 15 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást csardi készítette.


Rejtekhely : N 46° 33,660' E 17°01,490' Hagyományos láda (8 cm * átm. 11 cm) a nagybakónaki homokkő szurdok peremén az ösvényke melletti fatönkben.
Tartalék virtuális jelszó a legfelső, lejtős acél lépcső legfelső korláttartó oszlopán, a külső oldalon.

A ládába TravelBug helyezhető (ha belefér).

Útvonal javaslat
A rejtő sziklafal egy nem mindig járható szurdok végfalát jelenti, ezért a megközelítése a szurdok végigjárása nélkül is lehetséges.
Ekkor Újudvar irányából (GCNKTV) érdemes közelíteni a távközlési tornyhoz vezető aszfaltos úton, majd a K- kek sáv és K3 kék háromszög jelzések mentén. Az adótorony közelében is lehet parkolni, de megfelelő időjárás esetén kényelmesebb az aszfaltos útról a jelzett földúton jobbra letérni, és az útmenti keskeny erdős sávot keresztezve, széles mező kínálkozik parkolásra  N 46° 33,542' E 17° 1,249' 305 m [GCNBKN+parkoló].
Érdekesebb és tanulságosabb, de sokkal nehezebb Nagybakónak felől a szurdok alján-oldalán közelíteni a K3 kék háromszögjelzés mentén, a szurdok falai különböző geológiai rétegeket tárnak fel.
A rejtőhely egyúttal a BFNP által kialakított, jó 6 km-es körutat jelentő E-tanösvény egy szakaszának jellemző pontját is jelenti. Ha a BFNP körtúra további útvonalát követed a láda begyűjtése után, a monumentális Csibiti-szurdok is feltárul előtted.
Egy rövidebb, nagyjából 2 km-es körútra is fel lehet fűzni a megközelítést a K-kek sáv és K3 kék háromszög jelzések mentén, útba ejtve a bakónaki források völgyét.
Az erdőlátogatási és közlekedési korlátozásokat tekintve ez a segédlet hasznos lehet.

Szurdok
Felső pannon-tengeri homokkőbe, homokba és márgába ékelődött vízmosta Kőszikla-szurdok a környék egyedülálló érdekessége. Ez a vadregényes hely Kőszikla-szurdok néven ismert, de akad a helyiek közül, aki Kiciklának hívja (talán egykori félrehallás alapján). Benne halad végig a K3 kék háromszög jelzés. Az egyre mélyülő meredek homokkő sziklafalak csodálatos formákat mutatnak. A meder vize a rétegesen elhelyezkedő homokkövek alól és az úgynevezett könnyező falakból szivárog. A sziklákat nagy telepekben borítja a májmoha.

Homokkő
A megnevezés több, erősen eltérő megjelenésű és tulajdonságú kőzetfajtát takar. A közös bennük az, hogy összetételükben legnagyobb arányban kvarchomok szerepel. Képződésének első fázisa az, hogy a tengeri vagy tavi homokos üledék alsóbb rétegei a felsőbb vastag üledékréteg nagy nyomása alatt tömörödnek, vizet veszítenek, és a szemcséket valamilyen, a vele együtt lerakódó finom eloszlású ásványok vagy az üledéket átjáró vízből kicsapódó anyagok összecementezik. A rendkívül kemény kvarcszemcséket mész (karbonátok), agyag, szilikát (kova), gipsz vagy vasoxidok is cementálhatják. A rétegek kialakulása lassú folyamat, ezalatt a környezet erősen átalakulhat, az egyes rétegek eltérő összetételűek lehetnek. A cementáló anyagoktól függően a később felszínre kerülő homokkő egyes rétegei eltérő mértékben tudnak ellenállni a környezeti behatásoknak, így a víz és fagy romboló hatása elképesztő szépségű és változatosságú formákat alakíthat ki.

A nagybakónaki homokkő
A Zalai-dombság felszíni formái sok hasonlóságot mutatnak a Zseliccel, jóllehet az utóbbi kétszázötven millió év során a földtani múlt az idő legnagyobb részében nem alakult azonos módon. Viszont a legutóbbi 10...15 millió év történései hasonlóságot mutatnak, mivel ekkor egyaránt a Paratethys óceán, majd ennek utódaként a fokozatosan beltengerré váló és kiédesedő vizű Pannon-tenger uralta a Dél-Dunántúl túlnyomó részét. A Zselicben az óidei hegység elsüllyedése nagyjából 20 millió éve történt, így a zömében mélységi kőzetekből, meg óidei homokkövekből és vulkanitokból álló medencefeneket közvetlenül fiatal tengeri üledékek fedik (többnyire több száz méternyi rétegvastagságban). A Zalai-dombság területén az óceán és szárazföld váltakozó előrenyomulása miatt - amely az Óidőt követő 250 millió során ment végbe - mészköves és törmelékes mélytengeri eredetű rétegek is rejtőznek a fiatal pannon rétegek alatt. Mind a Zalai-dombságban, mind a Zselic vidékén a Pannon-tenger üledékrétegéből a felszín megemelkedése után az erózió munkálta ki a dombhátak formáit. A mélységi törésvonalak fölött kialakult völgyrendszer errefelé jellegzetesen észak-dél irányú.
Az egykori Pannon-tenger homokos-agyagos üledékeiből képződő zalai homokkő agyagos-meszes kötésű, így bizonyos hasonlóságot mutat az agyagkő változataival (aleurit, homokos agyagkő, agyagos homokkő).
A homokkő réteg fölötti lazább kőzetek gyorsan az erózió áldozataivá válhatnak, és ezeknek a hatásoknak - ha sokkal lassabb folyamat során is - de a homokkő sem tud ellenállni. A homokkő viszont elég szilárd ahhoz, hogy ellenálljon a saját súlyától bekövetkező omlásoknak, ezért alakulhatnak ki függőleges szurdokfalak és meglepő formák.


Nagybakónak községről
Nagybakónak két község, Bakónak és Száka egyesüléséből jött létre. Zsáktelepülés Nagykanizsától 14 km-re, észak-keletre a Zalaapáti-hát kistájon (3.4.2.3). Szőlőhegyek karéjában, dombokkal körülölelt, katlanszerű völgyben fekszik, melyen a Bakónaki-patak folyik keresztül. A falu nevét a helyi legenda egy Bakó nevezetű molnárhoz köti, aki eszerint kisegítette volna Kálmán királyt Dalmáciába történő utazása során... A kevésbé romantikus források szerint a falunak, mint királyi birtoknak a haszonélvezete a középkorban a mindenkori királyi bakó jövedelmét jelentette.
A faluban 1900-as évek elején még több mint 1500 ember lakott, a lakosszám mára harmadára csökkent. Építészeti értékeket képviselnek a népi építészet és a polgári építészet itt megjelenő formái. A település emlékeit és hagyományait falumúzeum mutatja be. Keresztülhalad a településen a Rockenbauer Pálról elnevezett DDK turistaút, ami egyben az E7-es nemzetközi útvonal része.

Figyelem!
A szurdok látogatása havas, jeges időben nem ajánlott.
Esős időben is veszélyes lehet a csúszós felületek miatt, ahogy a létrákkal is vigyázni kell.
Nem kell folyamatos életveszélyre készülni, de óvatosnak kell lenni, különösképp a gyerekekkel. Megfelelő körültekintés mellett járható a szurdok.Köszönet Adri & Junior és Waneqr játékostársaknak a telepítésért és a korábbi gondoskodásért.

Állapot: kereshető

KRW értékelés (241 db): környezet: 4.80 rejtés: 4.52 web: 4.65 átlag: 4.66

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

mk45 2021.05.09 12:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi :)
[g:hu+ 2.6.8]

koharitomi 2021.05.09 12:05 - Megtaláltam
Megtaláltam.
[g:hu+ 2.6.11]

BRita72 2021.05.08 17:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Totht737 2021.05.08 17:23 - Megtaláltam
Megtaláltam köszönöm a rejtést!

Nagybakónaki szurdok IVNagybakónaki szurdok II
183520332_1092643507812516_7170767493600957473_n 
biuska93 2021.05.08 16:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Adamx89 2021.05.08 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Lopakodó 2021.05.01 18:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Pongi57 2021.04.29 14:51 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.57
Kéktúrázás közben megtaláltam. Több okból sem vállaltam most a szurdok megmászását, így a kéktúra útvonalán haladva felülről tértem ki és a pótjelszóval logoltam. Mellettem egy fiatalember haladt el, ő lemászott és gondolom végig is ment. Én kipróbáltam a felső lépcsős részt, hogy legalább felülről belessek egy picit, de a létrát már nem vállaltam. Egyszer talán visszatérek a családommal és bejárjuk. Viszont a források hangulatos völgye nagyon tetszett. Fel is töltöttem a kulacsaimat az Eszperantó forrás vizével.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.10]

Ferde szelfiForrásvidék I.
Forrásvidék II.Forrásvidék III.
Létra felülnézetbőlSzurdok
Lépcső alulnézetből 
H_P 79 2021.04.24 14:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Gyurcika99 2021.04.24 14:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Rozlin 2021.04.19 11:35 - Megtaláltam
Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrázás alatt megkeresett ládánk. Könnyű keresés volt. Az esős időjárás miatt nem kockáztattuk a létrázást. Talán lentről felfelé menet könnyebb lett volna a tériszonyom miatt. A források környezete nagyon megkapó látványt nyújtott számomra.

DSC04677DSC04679
DSC04685DSC04691
5N 2021.04.19 11:35 - Megtaláltam
RP-DDK közben.Egész nap esett az eső,hol kevésbé,hol egyáltalán nem kevésbé,így a létráknál csak a legfelsőn mentünk le,az alatta lévőn nem akartunk egy kicsit sem kockáztatni.Felfelé könnyebben járhatóknak tűntek a létrák,még esőben is,mint lefelé.A láda megvan,viszont mi meg a pótjelszót nem néztük.

DSC04682DSC04683
DSC04686DSC04689
DSC04690IMG_0492
Abgcsalad 2021.04.17 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.00
Sajnos csak potjelszoval.
Sokaig kerestük a ládát, de nem találtuk.

Lámpás 2021.04.17 15:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

petheovacka 2021.04.05 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.11
Húsvét hétfői tojás helyetti ládakeresés a dimbes-dombos Zalában. Kösszi a rejtést! ---- A szurdok rövidsége kicsit meglepett és a járására érkezett tömeg is. Az utolsó 4-5 méter tényleg szép. Az új logbookba mi logoltunk először.

Háen 2021.04.03 16:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 2 átlag: 3.83 súly: 1.00
A kép nem volt megfelelő. De jó volt a keresés.

Ajtony 2021.04.02 12:00 - Egyéb
A láda eltűnése miatt új hagyományos láda rejtve.

bendediver 2021.03.28 16:06 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.5.10]

mazzsantok 2021.03.28 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 3 átlag: 4.33 súly: 2.63
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

sovizo 2021.03.27 10:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Awiki 2021.03.26 16:30 - Megtaláltam
Pótjelszóval. Köszönjük! Nagyon szép hely, szerencsére nem sok emberrel találkoztunk!

JocNor 2021.03.16 12:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
az egyik legkülönlegesebb hely, ahol itthon túráztunk.
kutyussal voltunk, ez extrém sporttá tette, a létrákon ő egy 60 literes hátizsákban utazott , 25 kg. :)
kaland volt! [Geoládák v3.9.6]

oli_b 2021.02.28 14:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

ChristieRose 2020.12.13 14:00 - Megtaláltam
A ládát sajnos nem sikerült megtalálni, sokáig kerestük :( köszönjük a láda rejtőjének gyors segítségét, mert nem jutott eszünkbe, hogy lehet pótjelszó

Pissti túrái 2020.12.13 13:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.74
Sajnos a láda nincs meg, kérném a keresés elfogadását.
Köszönöm a rejtőnek a segítséget!

IMG_E1301 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (430 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]