geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
667. Nagybakónaki szurdok (GCNBKN)

Befelé az erdőbe

Befelé az erdőbe

Felülről

Felülről

Források

Források

Tavacska

Tavacska

Útközben

Útközben

Szurdok I.

Szurdok I.

Szurdok II.

Szurdok II.

Sziklatömb

Sziklatömb

Létrák

Létrák

Segítség

Segítség
Szélesség N 46° 33,654'
Hosszúság E 17° 1,488'
Magasság: 277 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.08.02 13:30
Utolsó lényeges változás: 2017.10.24 09:55
Utolsó változás: 2019.08.19 10:01
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Adri & Junior, waneqr, Ajtony & Zerind HUN
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 700 m
Megtalálások száma: 381 + 1 sikertelen + 14 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást csardi készítette.


Rejtekhely : N 46° 33,654' E 17°01,488' Hagyományos láda (8 cm * átm. 11 cm) a nagybakónaki homokkő szurdokban. Ha felülről közelítesz, először egy lejtős acél lépcsőn, majd egy meredekebb létrán ereszkedsz lefelé. Következik a legmeredekebb létra, amelynek az alja egy kiugró sziklapárkányon nyugszik, ezen a párkányon "földszinten", egy kinyúló kőnyelv alatt találod a ládát.
Kérlek, hogy a ládát eléje tett kődarabokkal rejtsd el, és a szakadék felőli zárókövet a kőnyelv alatt ne mozdítsd el, mert az védi a kicsúszástól.
Tartalék virtuális jelszó a legfelső, lejtős acél lépcső legfelső korláttartó oszlopán, a külső oldalon.

A ládába TravelBug helyezhető.

Útvonal javaslat
A rejtő sziklafal egy nem mindig járható szurdok végfalát jelenti, ezért a megközelítést a szurdok végigjárása nélkül, a szurdok végpontjánál a létrákon lefelé ereszkedve javaslom.
Ekkor Újudvar irányából (GCNKTV) érdemes közelíteni a távközlési tornyhoz vezető aszfaltos úton, majd a K- kek sáv és K3 kék háromszög jelzések mentén. Az adótorony közelében is lehet parkolni, de megfelelő időjárás esetén kényelmesebb az aszfaltos útról a jelzett földúton jobbra letérni, és az útmenti keskeny erdős sávot keresztezve, széles mező kínálkozik parkolásra  N 46° 33,542' E 17° 1,249' 305 m [GCNBKN+parkoló].
A rejtőhely egyúttal a BFNP által kialakított, jó 6 km-es körutat jelentő E-tanösvény egy szakaszának jellemző pontját is jelenti. Ha a BFNP körtúra további útvonalát követed a láda begyűjtése után, a monumentális Csibiti-szurdok is feltárul előtted.
Egy rövidebb, nagyjából 2 km-es körútra is fel lehet fűzni a megközelítést a K-kek sáv és K3 kék háromszög jelzések mentén, útba ejtve a bakónaki források völgyét.

Szurdok
Felső pannon-tengeri homokkőbe, homokba és márgába ékelődött vízmosta Kőszikla-szurdok a környék egyedülálló érdekessége. Ez a vadregényes hely Kőszikla-szurdok néven ismert, de akad a helyiek közül, aki Kiciklának hívja (talán egykori félrehallás alapján). Benne halad végig a K3 kék háromszög jelzés. Az egyre mélyülő meredek homokkő sziklafalak csodálatos formákat mutatnak. A meder vize a rétegesen elhelyezkedő homokkövek alól és az úgynevezett könnyező falakból szivárog. A sziklákat nagy telepekben borítja a májmoha.

Homokkő
A megnevezés több, erősen eltérő megjelenésű és tulajdonságú kőzetfajtát takar. A közös bennük az, hogy összetételükben legnagyobb arányban kvarchomok szerepel. Képződésének első fázisa az, hogy a tengeri vagy tavi homokos üledék alsóbb rétegei a felsőbb vastag üledékréteg nagy nyomása alatt tömörödnek, vizet veszítenek, és a szemcséket valamilyen, a vele együtt lerakódó finom eloszlású ásványok vagy az üledéket átjáró vízből kicsapódó anyagok összecementezik. A rendkívül kemény kvarcszemcséket mész (karbonátok), agyag, szilikát (kova), gipsz vagy vasoxidok is cementálhatják. A rétegek kialakulása lassú folyamat, ezalatt a környezet erősen átalakulhat, az egyes rétegek eltérő összetételűek lehetnek. A cementáló anyagoktól függően a később felszínre kerülő homokkő egyes rétegei eltérő mértékben tudnak ellenállni a környezeti behatásoknak, így a víz és fagy romboló hatása elképesztő szépségű és változatosságú formákat alakíthat ki.

A nagybakónaki homokkő
A Zalai-dombság felszíni formái sok hasonlóságot mutatnak a Zseliccel, jóllehet az utóbbi kétszázötven millió év során a földtani múlt az idő legnagyobb részében nem alakult azonos módon. Viszont a legutóbbi 10...15 millió év történései hasonlóságot mutatnak, mivel ekkor egyaránt a Paratethys óceán, majd ennek utódaként a fokozatosan beltengerré váló és kiédesedő vizű Pannon-tenger uralta a Dél-Dunántúl túlnyomó részét. A Zselicben az óidei hegység elsüllyedése nagyjából 20 millió éve történt, így a zömében mélységi kőzetekből, meg óidei homokkövekből és vulkanitokból álló medencefeneket közvetlenül fiatal tengeri üledékek fedik (többnyire több száz méternyi rétegvastagságban). A Zalai-dombság területén az óceán és szárazföld váltakozó előrenyomulása miatt - amely az Óidőt követő 250 millió során ment végbe - mészköves és törmelékes mélytengeri eredetű rétegek is rejtőznek a fiatal pannon rétegek alatt. Mind a Zalai-dombságban, mind a Zselic vidékén a Pannon-tenger üledékrétegéből a felszín megemelkedése után az erózió munkálta ki a dombhátak formáit. A mélységi törésvonalak fölött kialakult völgyrendszer errefelé jellegzetesen észak-dél irányú.
Az egykori Pannon-tenger homokos-agyagos üledékeiből képződő zalai homokkő agyagos-meszes kötésű, így bizonyos hasonlóságot mutat az agyagkő változataival (aleurit, homokos agyagkő, agyagos homokkő).
A homokkő réteg fölötti lazább kőzetek gyorsan az erózió áldozataivá válhatnak, és ezeknek a hatásoknak - ha sokkal lassabb folyamat során is - de a homokkő sem tud ellenállni. A homokkő viszont elég szilárd ahhoz, hogy ellenálljon a saját súlyától bekövetkező omlásoknak, ezért alakulhatnak ki függőleges szurdokfalak és meglepő formák.


Nagybakónak községről
Nagybakónak két község, Bakónak és Száka egyesüléséből jött létre. Zsáktelepülés Nagykanizsától 14 km-re, észak-keletre a Zalaapáti-hát kistájon (3.4.2.3). Szőlőhegyek karéjában, dombokkal körülölelt, katlanszerű völgyben fekszik, melyen a Bakónaki-patak folyik keresztül. A falu nevét a helyi legenda egy Bakó nevezetű molnárhoz köti, aki eszerint kisegítette volna Kálmán királyt Dalmáciába történő utazása során... A kevésbé romantikus források szerint a falunak, mint királyi birtoknak a haszonélvezete a középkorban a mindenkori királyi bakó jövedelmét jelentette.
A faluban 1900-as évek elején még több mint 1500 ember lakott, a lakosszám mára harmadára csökkent. Építészeti értékeket képviselnek a népi építészet és a polgári építészet itt megjelenő formái. A település emlékeit és hagyományait falumúzeum mutatja be. Keresztülhalad a településen a Rockenbauer Pálról elnevezett DDK turistaút, ami egyben az E7-es nemzetközi útvonal része.

Figyelem!
A szurdok látogatása havas, jeges időben nem ajánlott.
Esős időben is veszélyes lehet a csúszós felületek miatt, ahogy a létrákkal is vigyázni kell.
Nem kell folyamatos életveszélyre készülni, de óvatosnak kell lenni, különösképp a gyerekekkel. Megfelelő körültekintés mellett járható a szurdok.Köszönet Adri & Junior és Waneqr játékostársaknak a telepítésért és a korábbi gondoskodásért.

Állapot: kereshető

KRW értékelés (233 db): környezet: 4.80 rejtés: 4.53 web: 4.66 átlag: 4.66

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

striker11 2020.10.15 13:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, tartalék jelszóval, a vizes, csúszós lépcsőn nem mertünk lemenni, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.2]

Robinson76 2020.10.08 10:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.56
Köszönöm szépen!

pistrix 2020.10.03 14:24 - Megtaláltam
Kösz a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

Aniko & Gyuri 2020.09.19 09:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

nagyutazo 2020.09.08 15:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük. :) [g:hu 1.6.7]

vtibi01 2020.08.23 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Liberty 2020.08.21 10:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
A Zalai-dombság természeti szépségeinek a felfedezése volt a mai geotúránk fő célja. Érdekes és izgalmas helyszín a homokkő falak közé beágyazódott vadregényes szurdok. Nagyon sok hordalék gyűlt össze a szurdok alján, a látvány mégis lenyűgöző a hatalmas kövekkel, a meredek létrákat körbeölelő homokkő rétegekkel. Meglepően sokan voltak a szurdokban, a létráknál kisebb "dugó" alakult ki. Ezúttal éltünk a pótjelszó lehetőségével, köszönet a rejtésért.

Nagybakónak címere
pappcsalád 2020.08.21 10:07 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.7]

navigaator 2020.08.02 00:00 - Megtaláltam
-

TakacsReka 2020.07.25 19:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Antekirt 2020.07.19 17:59 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Kiaribua 2020.07.19 13:00 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést. Igencsak forgalmas hely, Zalakarosról sokan átjönnek egy kis túrázásra. A láda a precíz leírás ellenére sem lett meg, feltehetőleg eltűnt, a pótjelszó viszont remek formában van.

Anymen 2020.07.15 14:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Petrukkio 2020.07.15 14:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Ötvös család 2020.07.12 09:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.85
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.9]

dessew 2020.07.10 11:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 3.07
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést.

szalaij 2020.07.09 16:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

kaldigeza 2020.07.09 16:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
Sajnos csak a pótjelszót fedeztük fel a társaimmal! Köszönöm a rejtést! [g:hu 1.6.7]

akarair 2020.07.09 16:18 - Megtaláltam
Megtaláltuk 2 társammal a pótjelszót.
Lement szalaij teljesen, de ő sem találta a ládát. [Geoládák v3.4.1]

szcsabazsolt 2020.07.06 22:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

GeryClaire 2020.07.05 15:32 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 2.28
A pótjelszót találtuk csak meg. Lehet, hogy elvitte a ládát az esőzés? [Geoládák v3.4.1]

gergelyszabo 2020.07.05 15:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

szacstma 2020.07.05 15:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

housefly 2020.07.02 12:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Acsart 2020.06.13 11:31 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.96
Meglelve! Köszönjük az élményt és a rejtést: Évi, Laci, Andi, Acsart

IMG_20200613_110841IMG_20200613_111251
IMG_20200613_112730IMG_20200613_112556_1

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (396 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.