geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
583. Burok-völgy (GCBuVo)

Áthatolhatatlannak tűnik

Áthatolhatatlannak tűnik

Sziklafal

Sziklafal

Medvehagyma (Allium ursinum)

Medvehagyma (Allium ursinum)

Elefántcsapás a medvehagyma-tengerben

Elefántcsapás a medvehagyma-tengerben

Gombaóriások

Gombaóriások

A kőépítmény

A kőépítmény

Erdei holdviola (Lunaria rediviva)

Erdei holdviola (Lunaria rediviva)

Ikerbarlang

Ikerbarlang

Barlangnyílás előtt a pillepalack

Barlangnyílás előtt a pillepalack

Élő és élettelen különleges "szimbiózisa"

Élő és élettelen különleges "szimbiózisa"

A rejtek

A rejtek
Szélesség N 47° 15,359'
Hosszúság E 18° 6,635'
Magasság: 357 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.05.02 18:44
Utolsó lényeges változás: 2019.07.25 13:07
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Anikó és Miklós
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 2.0 / 4.5
Megtalálások száma: 353 + 4 sikertelen + 34 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


Ez a geoláda az MH Bakony Harckiképző Központ Lő- és Gyakorlóterületén található.

A Magyar Honvédség legújabb fejlesztéseinek eredményeként a megnövekedett tűzerő miatt a központi lőtér fölötti gerincen kifejezetten veszélyessé vált tartózkodni, illetve a gyakorlótér egyéb részén is fokozott óvatossággal közlekedjetek.
Általában is a Központi Lő- és Gyakorlótér területén csak a kijelölt utakon (turistaút, szilárd burkolatú, erdészeti gerincút) szabad közlekedni, bejelentett lőgyakorlat idején még ott sem.
Ha túrázás közben esetleg fel nem robbant tüzérségi- vagy egyéb lövedéket találsz, akkor jelentsd be a MH-nek.

Hasznos információk:
- A Központi Lő- és Gyakorlótér területe a turistautak.hu térképén rózsaszín satírozással kiemelve.
- Ha fel nem robbant lövedéket találsz, itt tudod bejelenteni: +36-88-549-555 vagy +36-88- 549-500 vagy +36-88-549-583
- Az időszakos korlátozásokat, azaz a lőgyakorlatok időpontját itt tudod ellenőrizni
Úgy tűnik az első ponton hibahatáron belül 2 láda is van különböző jelszóval. Az első ponton a jelszó 6 karakterből áll, ha nem ilyet találsz, akkor keress tovább. Köszi. [Admin(Fazék)]


Az első ponton a láda egy nagy, kidőlt farönk alatt bújik meg. Lásd utolsó kép.

A völgy több felől is megközelíthető. Mi a Várpalota - Tés közötti útról, az  N 47° 14,391' E 18° 6,945' [GCBuVo+Utkeresztezodes] pontban kelet felé tértünk, majd az  N 47° 14,882' E 18° 6,612' [GCBuVo+Parkolo] pontban, a "Természetvédelmi terület" táblánál parkoltunk. A földút, - ami itt kezdődik - lassan ösvénnyé szelídül, majd a medvehagyma-tengerben "elefántcsapássá", melyet az a nagyon kevés kiránduló taposott, akik elvetődnek e különös völgybe. A medvehagyma (Allium ursinum) erős hagyma-fokhagyma "illatú" növény, ezért, meg a kemény terep miatt érdemes sok és tartalmas elemózsiát vinni. Mindkettőtől hamar megjön az étvágyunk:-)

A további nézetelferdülések elkerülése végett, tisztelettel itt hívnánk fel a figyelmet az összes elképzelhető és elképzelhetetlen nehézségre, kellemetlenségre, mint: kullancsok, csalánerdő, bozótos, sisnyás, dzsindzsás, szúnyogok, legyek, agykár, jégkár, Yettik, stb.:-) Amire viszont tényleg érdemes komolyan odafigyelni - a kullancsokon kívül - és idejében felkészülni, a magas páratartalom! Emiatt és a komoly terepi nehézségek miatt tekintélyes mennyiségű vizet (és nem más folyadékot!) kell fogyasztani. A völgy pedig teljesen száraz!

De folytassuk tovább e páratlan völgy felfedezését. A láda,  N 47° 15,359' E 18° 6,635' 357 m [GCBuVo-1] csak a teljes jelszó első harmadát tartalmazza. Miután ezt felírtuk, folytassuk utunkat az elefántcsapáson. Ez egyébként piros "+"-al van jelölve. A terep valódi nehézségei, igazából a láda elhagyása után kezdődnek, annak ellenére, hogy a völgy szinte teljesen vízszintes, hiszen ez nem egy vízvájta völgy. Igen, és még egy 'apróság': a ládát elhagyva akár ki is kapcsolhatjuk nagy becsben tartott kütyünket, a GPS-t. Legfeljebb egyetlen egy, csámpás, kis, rozsdás műholdat lát, azt is csak hébe-hóba. A továbbiakban - műholdvétel hiányában - a távolságokat csak saccolgatni tudjuk. Kb. 2,3 km megtétele után, egy Észak felől betorkolló, piros csíkkal jelzett mellékvölggyel találkozunk. Ettől kezdve a piros "+", piros csíkká alakul át. Eltévedni különben sem lehet. A völgy annyira szűk, oldalai pedig annyira meredekek, hogy tökéletesen kizárnak minden eltévelyedést. A teljes jelszó második harmadát egy félliteres pillepalackban (copyright by MikiCache) találod,  N 47° 16,038' E 18° 7,391' [GCBuVo-2] mely palack egy kb. 4 négyzetméter alapterületű, a mellékelt képen látható kőépítmény falában, két apróbb kő takarásában van. Kéretik, az építmény teljes lebontását mellőzni, - ha csak egy mód is van rá:-) Ne csüggedj, a kőépítményt nem lehet eltéveszteni:-)

Igazából, ezzel mi be is érnénk. Célunkat elértük, a völgyet sikerült megmutatni, bemutatni. A jelszó első két felével viszont csak akkor lehet logolni, ha ezeket elküldöd emailben, melyre a válasz tartalmazni fogja a jelszó harmadik harmadát, sok, sok köszönetet és gratulációt:-) Aki kevésbé szeret emailezini, viszont szereti a kihívásokat (és még maradt sok vize), az menjen tovább e páratlan szépségű völgyben. Kb. 2,5-3,5 km megtétele után, - ami persze két-, háromszor annyinak tűnik - az ösvény bal oldalán (koordinátákról továbbra se álmodjunk), az ösvénytől kb. 3-4 méterre, egy kb. 3-4 méter magas, az ösvény felé csúcsosodó sziklát találunk (fénykép mellékelve)  N 47° 16,123' E 18° 9,087' [GCBuVo-3]. A sziklában, az ösvényről jól láthatóan, egy kis (a focilabda nem férne bele) barlang található. Nyugodtan bele lehet nyúlni, az ott lakó szörnyet megkértük, hogy telepedjen arrébb:-) Szóval ebben a kis, léghuzatos barlangban lapul, kővel kitámasztva, egy szintén félliteres pillepalack, a jelszó harmadik és egyben utolsó részével. Mi azért még ennél is tovább mentünk a völgyön, kb. még egy-, másfél kilométert, de sajnos nem találtunk egy jól, pontosan körülírható rejtekhelyet (gondolom, többek örömére):-)

Végezetül, amire viszont nyomatékosan fel szeretnénk hívni a figyelmet: sehol se térjünk le az ösvényről, ez egy Természetvédelmi terület! A rengeteg akadály miatt is nagyon kell figyelni arra, hogy hova lépünk, ugyanakkor érdemes nézni mindazt a szépséget, érdekességet, különlegességet, ritkaságot és azokat a barlangokat, amit ez a völgy rejt. A barlangokhoz nem vezet jelzett, kikövezett sétány:-), viszont ott lapulnak, - általában elég magasan - ahol "a madár sem jár"...

Egy kis földrajztudomány
A Bakony keleti része, a Tési-fennsík - egy 4-5 km széles, 8-10 km hosszú löszplató - melyet gyakran Keleti (Palotai)-Bakonyként emlegetnek. E tájnak a fennsík és a különböző magasságú rögök, valamint süllyedékek alkotta változatosságát, a törésekkel elválasztott részek különböző mértékű kiemelkedése okozza. A Palotai-Bakony kőzetanyagának meghatározó tömegét a földtörténet középkorában keletkezett mészkő és dolomit alkotja. E kőzetek az egykori Tethisz-tenger üledékéből keletkeztek, majd emelkedtek ki.

"Ritka természeti jelenség a Mellár és a Nagy-mező fennsíkjai közé mélyedő, a törésvonal mentén húzódó mintegy 12 km-, mellékágaival 25 km hosszú Burok-völgy. Az egyhangú fennsíkok között meglepő ez, az 50-90 m mély, sok helyen függőlegesen meredek sziklafalakkal határolt, vízfolyás nélküli völgy. A legtöbb hazai völggyel ellentétben ezt nem egy patak által görgetett hordalék koptatta ki, hanem a felemelkedő kőzetréteg felszíne megfeszült és eltörött, a törés pedig szétnyílott. Az ilyen jelenséget a földrajztudomány nyitott antiklinálisnak nevezi.

A nem mindennapos völgy-képződés ritka sziklaformákat eredményezett. E sziklák között 42 kisebb barlangot is felfedeztek, közülük a legnagyobb az Iker-barlang. Aljában leomlott sziklatornyok, kidőlt faóriások hevernek.

A völgy hőmérséklete hűvösebb, benne több a pára mint a vele szomszédos fennsíkokon. Ennek köszönhető, hogy növényvilágában a jégkorszakok óta fennmaradt ritka növénypéldányok is előfordulnak mint pl. havasi hagyma, cifra nádtippan, fürtös holdruta stb. Több mint 200 madárfaj is megfigyelhető, amelyek egy részének fészkelőhelyet is nyújt e táj. Földtani és növénytani ritkaságai miatt a nehezen járható Burok-völgy 1260 ha-ját 1995-ben természetvédelmi területté nyilvánították. A védett területen belül erdőrezervátum található. A természetvédelmi területről eddig 63 védett és 2 fokozattal védett növényfaj, illetve több mint 140 védett és 15 fokozottan védett állatfaj előfordulásáról van bizonyíték. A védett terület igazi értékét azonban nem csak az jelzi, hogy mennyi ritkaság található itt, hanem a Magyarországon talán egyedülálló ősállapotban lévő természetes erdő, melyben - többek között - a természet regenerációs folyamatai tanulmányozhatók."

Kellemes kirándulást és sikeres geoláda-vadászatot kívánunk,

Anikó és Miklós

Ládatörténet:
2017.4.9. Az első ponton tönkrement ládát Beckó pótolta, köszönjük. A jelszó is változott. [Admin(Fazék)]
2017.10.22. Az első pontról eltűnt logbookot tabletta játékostársunk pótolta, köszönjük. A jelszó ismét változott. [Admin(Fazék)]
Állapot: kereshető
2 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (258 db): környezet: 4.84 rejtés: 4.51 web: 4.66 átlag: 4.67

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Balear 2021.01.03 12:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

krino30 2021.01.03 12:00 - Megtaláltam
Régóta listás.. utolso ponton a láda beteges.

20210103_12450820210103_145419
20210103_19041820210103_190432
zseni.lionel 2021.01.02 12:00 - Nem találtam meg
Szombati napon a Burok-völgyet jártuk végig, közben a geoládákat kerestük. Az első kettőnél sikerrel is jártunk, de a harmadikat hosszú kutatás után se találtuk meg.

mazsi8888 2020.12.29 12:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 2.53
Köszi a rejtéseket, szép helyszínen izgi volt keresgélni :)

zoltot 2020.12.21 12:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
=================================
A májusi KDP túránkon Isztimér felől jöttünk, és a Bükkös ároknál elhagytuk a völgyet. Akkor véletlenül bukkantunk a 2. pont rejtekére...
Ma a Királyszállási elágazástól indultunk, kifejezetten ládavadászatra, egészen Bakonykútiig.
Eső után voltunk, vagyis csúszkáltunk és a pára miatt nem láttunk valami messzire...
Azért a pontokat sikerült megtalálni. Az első kettő rendben volt, és most már a 3. is, mert a jelszóhordozó kő mellé tettem egy vitaminos dobozt a jelszóval.
Nem találkoztunk senkivel, csak madarakat hallottunk a fák között.
TFTC!

IMG_20201221_084353IMG_20201221_103505
IMG_20201221_122329IMG_20201221_122843
IMG_20201221_130845IMG_20201221_132614
Koszt Andi 2020.12.20 15:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Grezno 2020.12.20 15:30 - Megtaláltam
Kedvenceimmel. :)

ChefBogi 2020.12.20 12:05 - Megtaláltam
ChefBogi ezt is megfőzte, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Kokó 2020.12.20 11:10 - Megtaláltam
Két részletben lett meg. Az első túrán szedtük össze a 2. és 3. pontot, és ma csak besétáltunk az elsőért. Így télvíz idején jó ez a völgy, de nyáron biztosan nem szeretném. A sziklaképződmények jók!

IsmertetőBivak, vagy indián temető
ElszórtakMegdőltek
MagasakÉpített
Ancs 2020.12.20 11:10 - Megtaláltam
12.05.-én a KDP Isztimér-Kisgyón etapja közben találtuk meg a 3. és a 2. pontot. A völgy ezen szakasza eleinte szelíd, majd egyre több és egyre nagyobb fát kell átugrani vagy megkerülni. Még így december elején is volt csalán rendesen, nyáron nem jönnék... Lombok hiányában szépen látszanak a szikla alakzatok is, így talán ez a legjobb időszak a látogatásra.
Néhány fán kék sáv jelzést is találtunk, régen erre haladt az OKT útvonala.

12.20-án a tervet az 1. pont köré szőttük. Előtte-utána pár láda meg egy kis séta. Királyszálláson parkoltunk és egy rövid és kellemes gyaloglással begyűjtöttük az utolsó jelszó részletet is.

Összességében jó kis hely, de nyáron nem jönnék. :D
Köszi

IMG_20201205_100613IMG_20201205_100955
IMG_20201205_101257IMG_20201205_101439
IMG_20201205_102226IMG_20201205_102554
IMG_20201205_111459IMG_20201205_112128
IMG_20201205_112715IMG_20201205_113108
IMG_20201205_114257IMG_20201205_115132
IMG_20201205_120450IMG_20201205_120510
IMG_20201220_105338IMG_20201220_105648
IMG_20201220_110756 
Sherpa 2020.12.05 12:10 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést

Bubu_83 2020.11.14 13:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Felkerestük az első két pontot. Az avar és a sár nehezítette az utat, de így is nagyon élveztük. Tetszett, köszi, hogy megmutattad.

IMG_20201114_120104IMG_20201114_120434
IMG_20201114_121708IMG_20201114_122302
IMG_20201114_131148 
Göde 2020.10.08 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.26
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm.
Miki Cache újabb tökéletes ládája.
Nem kell a Kárpát medencén túlra menni kirándulni!!! Gyönyörű, érdekes, kihívást adó helyek itthon is vannak bőven!

Szagos müge 2020.10.02 14:10 - Megtaláltam
Egyik kedvenc helyünk és még láda is van. köszönjük.

Szőkekapitány 2020.09.20 11:59 - Megtaláltam
Köszönöm szépen a rejtést.

mnoresz 2020.06.13 23:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm!

piroska 2020.06.12 23:59 - Megtaláltam
A második ponton kicseréltem a sérült flakont.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2020.07.01 12:04]

kolgomorov 2020.05.09 16:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.36
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

zoltot 2020.05.09 14:59 - Egyéb
Nem terveztünk ládát keresni, mégis találtunk egyet KDP-16 közben...
A 2. ponton lévő szabadon hevert. Visszarejtettük a helyére. A flakon nincs jó állapotban, mivel már lyukas...
Korábbi logokat olvasva a 3. ponton lévő is cserére szorul.

mepetya 2020.04.26 16:55 - Megtaláltam
Gyönyörű völgy. Terített medvehagyma mező fogadott. A kicsik nagyon élvezték az akadálypályát. Kifejezetten alföldi-barát terep. Nincs emelkedő, így Timi is élvezte.
Köszönet a rejtésért és mucik kessertárs segítségéért.

mucik 2020.04.18 23:59 - Megtaláltam
Összesen háromszor voltunk itt. Először csak az első pontig jutottunk, másodszor keletről közelítettünk, és a harmadik pontot cserkésztük be, majd rá egy hétre visszatértünk a másodikért is. Megérte.
Mucik, Panna, Juli és Bori

bagolyvera 2020.04.18 23:59 - Megtaláltam
Ignis9cel megtaláltuk, az első két pontot, nagyon tetszett!

IMG_20200418_085158IMG_20200418_085622
IMG_20200418_094420 
Ignis9 2020.04.18 10:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.92
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

Szűcs-Kádas Gyalog Team 2020.04.11 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.43
Covidnak lassan vége?

graffz 2020.03.27 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.85
Nagyon klassz ez a völgy. Rengeteg a medvehagyma. Azért mentem most épp ide, direkt így kerestem geoládát:-)
Persze egyedül mentem, nem tömegközlekedve, a völgyben a szembejövőkkel kerültük egymást (mind a héttel) 2 méterre ;-)
Érdemes elmenni a harmadik pontig! Az a legjobb rész ;-)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (391 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]