geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
45. Cívis reptér (GCLHDC)
Új repülőtéri út
Új repülőtéri út
A reptér kiépülésének fázisai
A reptér kiépülésének fázisai
Ez volt az első debreceni repülőesemény 1910-ben
Ez volt az első debreceni repülőesemény 1910-ben
Amikor én még (40 éves) kissrác voltam...
Amikor én még (40 éves) kissrác voltam...
A debreceni repülőtér a levegőből
A debreceni repülőtér a levegőből
Rajta van a láda helye
Rajta van a láda helye
Egykor majd itt kell a ládát keresni
Egykor majd itt kell a ládát keresni
A rejtő névjegye
A rejtő névjegye

Szélesség N 47° 29,559'
Hosszúság E 21° 36,306'
Magasság: 109 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2001.11.04 00:00
Utolsó lényeges változás: 2019.05.05 11:30
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Vgyuri
Felhasználó: rajho
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 10 m
Megtalálások száma: 622 + 6 sikertelen + 48 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Wap: Jelenleg a 12*18*5 cm méretű konyhai műanyag edény eltűnt, nem lehet elkérni. Az elfogadáshoz küldj egy fotót az e-mail címemre a repülőtérről!

A ládába TravelBug helyezhető.

"Ezekkel a sorokkal és ládáinak gondozásával szeretnénk megőrizni játékostársunk, Vgyuri (Dr. Varga György) emlékét. A geocaching magyarországi indulásánál már ott volt, első ládája a 45. sorszámot kapta, a GCLHDC (Cívis reptér). A repülés szerelmeseként jelentős szerepe volt a budaörsi (GCLHBS) és a tököli reptér, (GCLHTL) ládák létrehozásában is. Elindította a "minden reptérnek legyen ládája" akciót. Összesen 11 ládát hagyott ránk, köztük a sinus90-el közös rejtését, a GCHGny-t, amelynél egy óriási kódex várja a megtalálókat, valamint a zsinagóga sorozatát."A LÁDA KERESÉSE

Jelenleg a 12*18*5 cm méretű konyhai műanyag edény eltűnt, nem lehet elkérni. Az elfogadáshoz küldj egy fotót az e-mail címemre a repülőtérről!

A környéken folyó építkezés miatt az utolsó percben a ládát kimentették és átalakították "elkérős" ládává. A megadott koordináta környékén található egy sorompós kapu, mellette az őrbódé, onnan kell elkérni a ládát.

Drive-in láda sok van az országban, fly-in kevés. Ezek egyike ez a láda. Ha valaki a debreceni nemzetközi repülőtérre érkezik, vagy innen indul, egy tízperces sétával a terminál főbejáratától eléri a ládát.

A "földi" megközelítéshez legelőre venném a gyalogos keresőket, dolguk egyszerű, a 44-es busz Repülőtér megállója a repülőtérhez vezető magánút Mikepércsi úti végén van, onnan már "csak" kb. 2 km séta vezet a repülőtéri parkolóhoz. Lustábbak taxin is jöhetnek. Gyalog átvágva a parkolón lehet elérni a hátsó bejáratot, ahol a láda van. Esetleg a térképet/GPS-t nézve Gázvezeték utcától (42 busz) a Basahalom utcán keresztül is el lehet jutni az őrbódéhoz. A TESCO áruház parkolójából is (44 és 47 busz) el lehet jutni GPS-el a kézben a reptéri parkolóig.

A gépkocsival érkezőknek két lehetőséget kell figyelembe venni. A ládához a "kultúrvilágból" a Vértesi utca van a legközelebb. Onnan van egy makadámútnak nevezett valami a vasúti átjárón keresztül, amin több a kátyú és a sár, mint a burkolat, de azért némi odafigyeléssel az a pár száz méter is járható.

A régi megszokott repülőtérre bevezető út is működik (idővel majd megváltozott nyomvonalon) a repülőtéri parkolóig, aminek két bejárója van. A "hátsó" bejáratnál van jelenleg a láda. Az első fizetőkapusnál volt régebben. Udvariasan (mert tud a dologról) meg lehet az őrrel beszélni, hogy a parkolón keresztül fizetés nélkül engedjen át a másik őrházhoz. Csak nem szabad ezzel visszaélni. Ha valaki meg akarja nézni a főépületet meg az előtte levő repülős emlékművet, szánja rá a parkolási díjat, vagy a hátsó kapun kívülről sétáljon be gyalog.

Figyelem: a vasútvonal nem egy ritkán használt ipari vágány a reptér mögött, hanem egy használatban lévő, azaz figyelni kell az átkelésnél.

A DEBRECENI REPÜLŐTÉR TÖRTÉNETE

Ha már megtaláltátok a dobozt, megnézhetitek az ország második legnagyobb polgári repülőterét, amelynek története a 20. század elejére nyúlik vissza. Az első hivatalos repülőjárat egy postai küldeményeket szállító repülőgép volt 1930-ban. Ettől kezdve a belföldi légiforgalom jelentősnek nevezhető, rendszeres járatok üzemeltek Debrecenből Budapestre és Magyarország nagyobb városaiba. Ezzel egyidőben sportcélokra is használták, majd katonai repülőtérré lett, az alföldi repülőgépes kiképzés fontos csomópontjaként. A második világháború során a magyar bombázó repülőgépek bázisaként üzemelt.

A repülőtér 1931-től 1939-ig a magyar civil repülést szolgálta, ekkor a magyar légierő vette birtokába, majd 1944-ben a németek tették rá a kezüket.

A szovjet korszak 1944 októberétől 1990 májusáig tartott, bár magyar civil jelenlét végig volt valamilyen szinten. (1973-ig belföldi légiforgalom is volt.)

A REPÜLŐTÉR JELENE

1990 után a város vette először kezelésbe, majd tulajdonába a repülőteret, amelynek fő felhasználói sokáig az utóbbi időben elűzött, majd úgy-ahogy visszaengedett repülő és ejtőernyős klubok voltak, emellett a schengeni stílusú - sokak szerint lélektelen - utaskezelés bevezetéséig egy ideig megnőtt, majd visszaesett a kisgépes ún. general aviation felhasználás.

Ma már a repülőtéren minden nap van menetrendszerű járat. A járatok jelenleg München (hetente négy járat), London (minden nap), Eindhoven (hetente 2 járat), Milano (hetente két járat), Párizs (hetente két járat), Moszkva (hetente 2 járat), Tel Aviv (hetente kér járat) irányába közlekednek. Nyáron pedig több mediterrán országba indulnak charter járatok. Ennek megfelelően bővült a terminálépület is új szárnnyal.

A járatok száma bővül 2018. december 15-től a németországi Dortmundba (kedd, csütörtök, szombat), 2018. december 16-tól az angliai Sheffieldbe (csütörtök, vasárnap) és a svájci Bázelbe (csütörtök, vasárnap), 2018. december 17-től a spanyolországi Barcelonába (hétfő, péntek), valamint 2018 tavaszától a ciprusi Lárnaka, a spanyolországi Palma de Mallorca és a a máltai Valletta irányába.

Néhány sport- és hobbirepülőgép azért még maradt a reptéren, ezekből egy kis ízelítő a baloldali képek között látható.

A repülőtérről, elsősorban történetéről többet megtudhattok a www.airportdebrecen.hu oldalon, ahol képek és repülőtér térkép is találhatók.

A JÖVŐ

Az elkövetkező évek fejlesztéseinek érdekében 2018. októberétől Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a repülőteret üzemeltető cég többségi tulajdonosa.

A REPÜLŐTÉR HIVATALOS ADATAI
Repülőtér hivatalos adata

Debrecen Airport

EGYEBEK

Ha szeretnéd a többi debreceni és környékbeli hagyományos és multi geoláda pontjait egyetlen nagyítható térképen látni, akkor ajánlom figyelmedbe K:Pisti által elkészített térképet, mely a geocaching.lap.hu támogatásával jött létre: Debrecen és közvetlen környékének összes geoláda pontja Google Maps térképen
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (442 db): környezet: 3.63 rejtés: 3.83 web: 3.88 átlag: 3.78

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

nfmate 2019.05.16 19:34 - Megtaláltam
Köszönet a jelszóért! [Geoládák v2.2.5]

b_pisti_62 2019.05.14 08:45 - Megtaláltam
A Nagy Három Napos Ládázás Debrecenben. Harminc feletti megtalálás :-) A környéket bejártuk, eljutottunk a repülőtérhez is. A képek alapján légy szíves fogadd el a megtalálást :-)

[Jóváhagyta: rajho, 2019.05.18 07:17]

Köszönöm a jóváhagyást!

20190514_08455520190514_084610
Maszat1 2019.05.05 10:55 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. Köszönjük a rejtő segítségét. Az őr nem volt túl segítőkész, állítása szerint nem tud a ládáról, bár már többen keresték. [g:hu 1.6.2y]

Mirtt 2019.04.20 11:23 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

MimiTiti 2019.04.20 11:22 - Megtaláltam
Ősökkel ládáztunk egy nagyot. Köszönöm a rejtést!

Pumba9 2019.04.20 11:22 - Megtaláltam
Sajnos a bódéban ülő őr semmit sem tudott a ládáról. Állítólag már többen keresték, de ő Ő nem tud róla. Az nem jutott eszébe, hogy esetleg a váltótársát vagy a főnökét megkérdezze a sokadik érdeklődő után. Köszönjük a rejtő segítségét, nagyon kedves volt. Hurrá. Újabb láda a gyűjteménybe. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Bakszakáll 2019.04.04 13:15 - Megtaláltam
Érdekes volt ez az "elkérős" megoldás, nekem az első ilyen ládám. A biztonsági őr nagyon rendes volt, és szinte jókedvűen mondta, hogy jó helyen járok, ma volt már más is ládázni:).
Ebben a formában van emberi és kultur többlete a rejtésnek. Köszönöm.
Annyit beírnék a ládaoldalra, hogy a vasútvonal nem egy ritkán használt ipari vágány a reptér mögött, hanem egy használatban lévő, azaz figyelni kell az átkelésnél. (A sima piros András-kereszt természetesen ki van téve.)

galorban 2019.04.04 11:19 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.86
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!Utban Eindhoven felé! [Geoládák v2.2.5]

Kiaribua 2019.02.08 14:40 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

ládavadász Pisti 2019.02.03 14:49 - Megtaláltam
Közösen Eszluzsuval, köszönjük.

eszluzsu 2019.02.03 13:00 - Megtaláltam
Köszönjük. Ládavadász Pistivel közösen

kasap 2018.12.28 16:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

hitamas 2018.12.28 10:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.35
Láda rendben, jót beszélgettünk .... :)

rajho 2018.11.04 14:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.05
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

dobozipatikus 2018.11.02 06:20 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

nmárti 2018.10.28 13:36 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.47
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5] A kapunál senki nem volt, a parkolóból meg 100 méter séta az ominózus őrbódé. Kifelé találkoztunk ugyan egy parkolóőrrel, de nem foglalkozott velünk. A reptér kihalt, nem igazán értettük, mi a cél itt?

jutics 2018.10.23 05:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.89
Korai találat. 😊 Köszönöm a rejtést!

IMG_20181023_045428_HHTIMG_20181023_045526_HHT
BiBoLi 2018.10.11 13:28 - Megtaláltam
Köszi

Rézangyal77 2018.10.11 13:28 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a játékot!

Lacipap 2018.10.06 11:13 - Megtaláltam
Megtaláltam!
A reptér parkolóján keresztül átsuhantunk autóval! Ennek ellenére a túlsó sorompónál lévő őr kedvesen fogadott és rögtön tudta miről is van szó. Ezek után egy kis beszélgetés is kialakult.
Köszönöm az elrejtőne, hogy ezt is megmutatta.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (676 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu