geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
553. Nagy-Kevély (GCNaKe)
A kőbánya
A kőbánya
Felemeltük a követ
Felemeltük a követ
Zöld gyík (Lacerta viridis)
Zöld gyík (Lacerta viridis)
Gerincút, a fenyőerdő peremén
Gerincút, a fenyőerdő peremén
Pilisborosjenő
Pilisborosjenő
Távolban az Egri vár másolata
Távolban az Egri vár másolata
A vár mellett az első magyar geoláda
A vár mellett az első magyar geoláda
Gyöngyike és társai
Gyöngyike és társai
Sziklák
Sziklák
A Nagy- és a Kis-Kevély
A Nagy- és a Kis-Kevély

Szélesség N 47° 36,722'
Hosszúság E 19° 0,322'
Magasság: 381 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.04.13 14:30
Utolsó változás: 2017.04.09 18:58
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Anikó és Miki
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Megtalálások száma: 876 + 10 sikertelen + 19 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


Az első pontban egy fél literes pillepalack, amiben a felcsavart magyar-angol nyelvű tájékoztató szöveg genothermjére vannak ráírva a geoláda koordinátái, ami egy szikla alatti üregbe rejtett zöldfedelű, 20x20x7,5 cm-es műanyag, konyhai tároló doboz.

Ezzel a telepítéssel Anikó egyik régi tervét valósítottuk meg. Már régóta felvetődött a Nagy-Kevély, mint geocaching célpont, de valahogy csak nem jött össze, na meg furcsa volt, vajon hogy-hogy senki sem telepített oda ládát, hiszen annyira adja magát. Mi a baj, mi nem tetszik? Aztán barátaink bátorítására mégis nekifutottunk a hegynek:-) Nem csalódtunk! Ez tényleg nagyon jó, kirándulós célpont!

Kiindulási pontnak az  N 47° 36,376' E 19° 1,239' 227 m [GCNaKe+Utkeresztezodes] pontban levő aszfaltút és piros jelzésű földút kereszteződését ajánljuk. Az aszfaltút pedig, az Ürömöt és Budakalászt összekötő út. Az ajánlott kiindulási ponttól - földúton - még 260 métert autózhatunk, majd egy sorompó előtt le lehet parkolni. A "parkolótól" a geoláda - végig a piros jelzésen - 3,4 kilométer kellemes és kényelmes sétára van, ici-pici kaptatóval fűszerezve. MB kerékpárral végig lehet tekerni majdnem az egész távot. A "csúcs" meghódítása előtt viszont érdemes megszemlélni egy elhagyatott kőbányát. Nagy területe és a kőkitermelés miatt kialakult "domborzata" is érdekes, változatos. A multi első pontja, azaz a pillepalack, - amiben a felcsavart magyar-angol nyelvű tájékoztató szöveg genothermjére vannak ráírva a geoláda koordinátái (copyright by MikiCache) is itt van, - a kőbánya felett, egy fa, talaj menti odvában. Miután GPS-ünkbe bepötyögtük a láda koordinátáját, irány a Nagy-Kevély!

Budapest tájképének jellegzetessége a budai oldal hegyekkel övezett karéja. Közülük is a legimpozánsabb az Óbuda hátterében feltűnő Nagy-Kevély vonulata. A Kevélyek olyan büszkén merednek az ég felé, hogy tövükben két Ezüst- és egy Arany-hegy is elfér. A Pilis és a Visegrádi-hegység geológiailag nem egységes. Az előbbi, mészkő- és dolomithegység, melyben a víz sok barlangot vájt, az utóbbi pedig vulkanikus eredetű. A Pilis voltaképpen egyetlen sziklagerinc, hosszú, meredek szirtekkel, mély völgyekkel. A Pilis legdélibb vonulatát a Kevélyek alkotják (magasságuk 500m körüli), a legszebb kilátóhely, a Nagy-Kevély 535m magas.

A Kevélyek fő tömegét a jól karsztosodó dachsteini mészkő alkotja, amelyre az alacsonyabb térszíneken kevésbé jól oldódó eocén márgák és mészkövek, valamint a karsztosodásra alkalmatlan, ún. hárshegyi homokkő települ, mégis itt, a pilisborosjenői homokkőbányában ismerhetjük meg a Pilis leghosszabb barlangját, a mintegy 400m hosszú és 60m mély Papp Ferenc-barlangot. A felfedezést követő években e barlangot a Pilis legveszélyesebb rendszerének tartották, - joggal. A bánya tovább működött, a homokkőtömbök időnként meg-megcsúsztak, és a bejáratot éveken keresztül el is torlaszolták. Jelenleg ugyan ismét szabad a bejárás, de most is csak gyakorlott barlangkutatóknak lehet ajánlani a megtekintést.

A Kevélyek főleg fenyves, bükkös, helyenként kopár, sziklás tája, a környező gyönyörű természeti alakulatokkal megkapó látványt nyújt. Utunk a csúcs felé előbb szintben, aztán folyamatos emelkedéssel a kőbánya fölé vezet. Mindenütt régen felhagyott kőfejtéseket találunk. Egy jobbra kiágazó ösvényen a "Reuma kunyhó"-hoz mehetünk. Az egykori bánya véd-kunyhójából valamikor a Természetbarátok Turista Egyesülete alakította ki ezt a menedékhelyet. Visszatérve az útra, továbbra is szintben megyünk tovább. Jobbról elmarad a magaslat, vagyis már nem az oldalban, hanem a gerincen járunk. Mielőtt emelkedni kezdene az út, az  N 47° 37,127' E 18° 59,534' 426 m [GCNaKe+Osvenyelagazas] pontban egy ösvényelágazáshoz érkezünk. Balról meredeken jön fel Pilisborosjenőről a piros négyzet jelzés és megy tovább jobbra a Kevély-nyeregbe, megkerülve a csúcsot. Rögtön, az előbb említett útelágazás után található az Arany-lyuk zsomboly is. Innen már nem a fenyő a jellemző, hanem a karsztbokor erdő. Ligetes, füves, köves úton kapaszkodunk felfelé. A csúcson pazar látvány tárul elénk.

Örömmel tapasztaltuk, hogy a fokozottan védett, mégis rohamosan ritkuló példányszámú Zöld gyík (Lacerta viridis) nagyon kedveli e tájakat. Meglepően kifejlett példányokat is láttunk. Ők a legnagyobb hazai gyíkjaink, testhosszuk a 40cm-t is elérhetik. A hím háti oldala élénk sárgászöld, melyet gyakran apró fekete pontocskák díszítenek, mintha gyöngyszemekből varrták volna ki. Torka tája világoskék, a nőstényé csak nászidőre ilyen, egyébként lilás gyöngyházfényben csillog. Hasi oldaluk egyszínű, fénylő citromsárga. Farkuk kétszer olyan hosszú, mint izmos törzsük. A nőstény hátát gyakran fekete, rőtbarna és csontfehér foltberakások csíkozzák. Előszeretettel napozik köveken, napfényes cserjék közelében, ahol a nagyobb rovarokat, lepkéket is elkapja. Egy-egy kiadósabb szöcske-zsákmányát a talajhoz, kőhöz ütögeti és úgy nyeli el. Harmatcseppekből, levéltövek kelyhében összegyűlt esővízből szívesen iszik. Násza május végére esik. A hímek kemény harcot vívnak egy-egy nőstényért. A párzást követő hatodik hétben a nőstény 8-10 babszemnyi, rugalmas, fehér héjú tojást rak le a laza talajba. A kicsinyek, kikelés után szétszélednek az avarfű közé. Vigyázzunk rájuk, óvjuk őket.

A Nagy-Kevély csúcsának közelében, egy szikla alatti üregben találjuk a zöldfedelű, 20x20x7,5 cm-es műanyag, konyhai tároló dobozt. Nagyon kérjük az álcát gondosan visszaállítani és a rejtekhely körüli "elefántcsapásokat" amennyire lehet eltüntetni. Köszönjük.

Ha a csúcs túloldalán leereszkedünk a Kevély-nyeregbe, egy nagyon kellemes, piknikezésre tökéletes területre érünk. Itt találjuk a Természetbarátok Turista Egyesülete által 1928-ban épített turistaház romjait. Ez a hely több turistaút találkozópontja, valamint az Országos Kéktúra útvonala is itt vezet és bélyegzési lehetőség is van. Ha ennél is továbbmerészkedünk, pontosabban még 1,4 km-t, akkor meglátogathatjuk "A Mackó barlangja" geoládát is.

Kellemes kirándulást és sikeres geoláda-vadászatot kívánunk,
Anikó és Miklós
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (674 db): környezet: 4.77 rejtés: 4.58 web: 4.63 átlag: 4.66

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

LH458 2019.05.20 14:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.69
Megtaláltam.
Köszönöm a rejtést.

CsKriszti 2019.05.04 17:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

bekrisz 2019.04.13 12:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Spangarázs 2019.03.30 10:05 - Megtaláltam
Sulikupa-Túra alkalmával, családi kiszerelésben begyűjtve.
Köszi a rejtést!

Csizmások 2019.03.30 10:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2xc]

Szabó família 2019.03.30 10:04 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.28
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.3a]

Sulikupa csapatával.

csaba159 2019.03.30 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.53
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

keleven 2019.03.23 15:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Incola 2019.03.16 10:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

jinjang 2019.02.17 16:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Gratula a rejtőnek, ez egy igazán szép hely [Geoládák v2.2.5]

vaslemez 2019.01.12 10:59 - Megtaláltam
Nake-Like páros láda, Pilisborosjenőről indulva. Egy Kevély teljesítménytúra közepébe csöppentünk, aminek eredményeképp az ösvény végig jegesre volt taposva. Főleg a Nagy-Kevélyre fel és főképp le volt életveszély.

zöldfülű 2018.12.02 12:30 - Egyéb
Köves-Bérc ládája kapcsán jártunk erre, hogy fentről is megnézzük :-)
Csodaszép téli világban gyönyörködhettünk, megérte felkaptatni.

ma1ma3
Pogánypeti 2018.11.06 11:28 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról... :) [g:hu 1.6.0]
Most jártam harmadjára a Kevélyeken, de most ládáztam is. Pilisborosjenő Iskola buszmegállóból gyalogoltam fel a felhagyott kőfejtőhöz. Szétnéztem, megkerestem a koo-kat, majd tovább ballagtam felfelé a piros sávon. Útközben ránéztem az éppen ott dekkoló GCJelv-re is, rendben a helyén volt (sajnos nem vihettem tovább, nem telt le az 1 év).
A csúcsnál elrejtett láda is könnyű találat volt, köszönhetően a pontos koo-knak nem kellett sokat bóklásznom a susnyásban. Visszarejtés után tovább ügettem lefelé a Kevély-nyeregbe a GCLIKE 1. pontjáért.
Köszönöm a rejtést, jó volt újra itt barangolni, sok fényképet készítettem onnan fentről... :)

gyildarefo 2018.11.01 13:47 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.91
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

11 km 450 m szintes délutáni andalgás Arthurral, anyával közben kedélyes beszélgetéssel.

IMG_6815IMG_6816
IMG_6819IMG_6824
-dSz- 2018.10.28 13:54 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.90
Végre ez is megvan, családi kirándulás keretében.
Az utolsó 200 métert (a legmeredekebb szakaszon) nyakban szundikáló gyermekkel abszolváltam. Zöld gyíkot nem, ellenben lábatlan gyíkot láttunk, ami különleges, mert ilyenkor többnyire már beássák magukat. Bizonyára a szokatlanul enyhe időjárást élvezte ő is.
Kedvenc hegyeim egyike a Kevélyek. Tetszik, hogy a rejtek nem az út felé néz.

-dSz-

szaatt 2018.10.21 11:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

bldone 2018.09.30 17:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Norbee97 2018.08.12 12:09 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 3.5 átlag: 4.17 súly: 4.00
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan.
Na és akkor ez az utolsó 3 számjegyű találatom. :D Kicsit rövidebb túrára számítottam, de nem volt ez se vészes. Még az első pont előtt találkoztam egy bácsival, aki elmondta, hogy merre látni szép kövirózsát. Az első pont megkeresése előtt a kilátást csodáltam meg, és egy óriási adag füstöt vettem észre, amint az egyik gyár kéményéből száll fel, de nem tudtam kitalálni mi lehet az (harmadik kép, ahol az ujjam látszik). Idővel abbamaradt, tehát még érdekesebb a dolog. Az itteni ládáért amúgy össze-vissza járkáltam, nem tűnt fel az amúgy teljesen egyértelmű rejtek. :D "Kis" séta után meglett a második pont is, innen pl hiába látszott a kémény, a füst már nem szállt felfelé. Lefelé a GC1000 felé pedig egy elsőre nem annak tűnő, de nagyon is meredek úton kellett lemenni, még jó hogy nem mászni kellett visszafelé, nem könnyű terep, legalábbis nem vártam, nyilván ha tudom hogy ez vár, akkor erre készülök. [Geoládák v2.2.4]
999.

IMG_20180812_105019IMG_20180812_105033
IMG_20180812_105257IMG_20180812_105344
IMG_20180812_120006IMG_20180812_120019
IMG_20180812_120244IMG_20180812_120717
IMG_20180812_121244 
cav004 2018.07.15 14:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.90
OK

riasztos csapata 2018.05.19 13:52 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 3.71
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. Bővebben otthonról, fényképek később. [g:hu 1.5.4]
Sráckori úticélt sikerült most teljesíteni. A kilátás remek a multi mindkét pontjánál. A csúcson áttekintettük merre jártunk már és mely pontokra kell még eljutnunk.
Az első ponton sem a pillepalack mérete, sem a koordinátát hordozó papír leírása nem felel meg a valóságnak, de ez nem von le semmit a használhatóságból. A második ponton meglepetten tapasztaltuk, hogy ez még valószínűleg az első dooboz lehet. Már kissé viseltes, a nedvesség behatolása ellen nem véd, ezt a kissé penészes logbook is mutatja. Jelenleg száraz, de az ősz beállta előtt nem ártana egy újra cserélni.

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (905 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu