geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
529. Kánai apátság romjai (GCKANA)
többtörzsű fa
többtörzsű fa
zöld kő
zöld kő

Szélesség N 47° 26,358'
Hosszúság E 19° 0,429'
Magasság: 199 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.03.28 12:00
Utolsó lényeges változás: 2019.05.13 23:39
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: bulldog, Fairy
Felhasználó: Fairy
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 696 + 7 sikertelen + 18 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente
WAP ON
Budapest délnyugati csücskében, elhagyott romterületen, kissé talajszint felett találod a 140 milliliteres (kb. 7 * 7 * 5 cm külső méret) négyfülű geoládát. Kétökölnyi kő takarja.
WAP OFF

Megközelítés
1. útvonal, veszélyforrás: beláthatatlan útkanyarulatban nagy sebességgel érkező járművek. Ez a legközelebbi parkolási lehetőség  N 47° 26,400' E 19° 0,501' [GCKANA+1PARKOLO]. Innen a Zöld sáv Z jelzés mentén nyugat felé indulva átkelsz a Balatoni út úttestjén, majd itt  N 47° 26,405' E 19° 0,465' [GCKANA+1LETERES] felkapaszkodsz a meredek ösvényen a platóra.
2. útvonal, veszélyforrás: kóborkutyák, kétes elemek. Itt a Shell-kútnál tudsz parkolni  N 47° 26,157' E 19° 0,371' [GCKANA+2PARKOLO]. Innen ÉÉK-re indulsz, majd balra fordulsz az Erdő utcán és jobbra a Fenyves utcán: így jutsz el az egykori bejáratig.

Bevezető
Budapest délnyugati határán a Balatoni út cikkcakkja kis platót ölel körül, amely egykor Kána község kolostorának adott otthont - ide hívlak ezzel a rejtéssel.

Kána és Kána
A láda eredeti rejtője így ír:
"Általános iskolás koromban, a történelem órák alatt rendszeresen a Történelem atlasz utolsó oldalát böngésztem, ha emlékeztek rá ott volt Budapest és környékének térképei különböző korokban. Itt láttam a középkortól jelölve egy Kána nevü kis települést és apátságot. Ez számomra nagyon érdekes volt, mivel a vezeték nevem Kána. Elhatároztam, hogy egyszer végére járok ennek az ügynek. Nos ezt találtam:"

Kánai apátság romjai
- A Budától délre emelkedő Tétényi-fennsíkhoz észak felől csatlakozik a Kamaraerdő-nek hívott erdős terület. Legmagasabb pontja a 224 m magas Vadász-hegy (Jäger Berg). Tőle keletre, a régi Balatoni műút felső éles kanyarulata felé egy 202 méteres (érdekes, nekem a gps pontosan ezt mutatta) magaslat név nélkül szerepel a térképeken. Ezen a környéken a középkorban egy (bencés) apátság és egy hozzá tartozó falu feküdt. 1412-ben említettek még egy óbudai apácát, aki az itteni faluban született (BpLex.2 1: 639). A török korra a falu is, az apátság is elnéptelenedett. Az apátság címét, mint annyi más elenyészett apátságét, tovább is adományozzák (PRT. 12/B: 322). Az apátság térképi helyét l. a "Középkori települések Budapest területén" térképen (BpTört. 2. kötet melléklete). [294]
A szóban forgó apátság nevének olvasata sokáig bizonytalan volt. (Teljes bizonyosság ma sincs, mert nem őrződött meg folyamatosan, s a mai élő nyelvben nincs nyoma.) Az 1258. évi oklevél egyik kiadásában (MonStrig 1: 452) nyilvánvalóan téves olvasat a Kava a helyes Kana helyett. Ám a Káva olvasat gyökeret vert a bencés rend és általában a katolikus egyház névhasználatában, és még napjainkban is használatban van. 1988/89: "Kávai apátság romjai" (A Budai-hegység turistatérképe. 1: 30 000. Harmadik, javított kiadás). A Kána névalakot tette magáévá Györffy (BpTört. 1: 318), Zolnai László (Ünnep és hétköznap a középkori Budán. Bp., 19752. 46, 47) és a BpLex.2 (1: 639). Györffy történeti földrajzában (4: 571) Kán(y)a a címszó. Így érvel: "Kányáról, melyet 1525-ben a Fehérvárról Budára vezető út mellett D-re jelölnek meg, Tinódi Sebestyén Krónikájában a >Buda veszéséről és Török Bálint fogságárólHázától sietett az romlott Budába, immár basa vala Kányánál táborba, Szent Gellértnél vannak némötök barlangba. Nevének Kánya olvasatát támogatja, hogy Kányakapu volt 1531-ben Sasad puszta Kánya felé eső határrészének a neve (Bud. Rég. XI. 386)."
A Kán(y)a helynév személynévi eredetűnek látszik, de keletkezésmódját illetően nincs minden tisztázva. Az Árpád-korból ismerünk megfelelő személyneveket: 1211: Cana (PRT. 10: 507); 1214/1550: Kana (VárReg. 287) De annak is van jele, hogy palatalizálatlan vagy depalatizált Kána személynév is élt egykor a magyarban. Az 1996. évi budapesti telefonkönyvben (1: 824) három Kána családnevű előfizető van nyilvántartva. (ezek mi vagyunk :) !)
A Kamaraerdő névről sokáig az volt az egyöntetű vélemény, hogy a törököktől való visszafoglalás után a magyar királyi kamara birtokában levő erdős területet a betelepülő németek Kammerwald-nak nevezték el, s ezt később magyarra fordították (Rupp 219; FNESz.4 1: 677). Újabban más véleményt nyilvánított Györffy (BpTört. 1: 318): "Alighanem a Kánai erdő nevét fordították a beköltöző svábok a XVIII. században Kanaer Waldra, ezt értelmesítették népetimológiával Kammerwaldra, és ennek magyarra való visszafordítása révén keletkezhetett a Kamaraerdő elnevezés." E nézetet tette magáévá a BpLex.2 (1: 639) is. Mivel egyelőre sem a *Kánai erdő, sem a német *Kanaer [295] Wald nem igazolható a korabeli forrásokból, e szellemes magyarázatot bizonyos óvatossággal kell fogadnunk.

Geoládászok! Elevenítsük fel a CITO szellemét! Vegyetek Magatokhoz fejenként három darabot az itt található rengeteg szemétből és vigyétek el a parkolóig! Tegyük szebbé ezt a helyet!

Ládatörténet
2019.05.10 16:32 Bár még a fele sincs tele a logbooknak, a ládika aljába mégis berakok egy - különcsomagolt - tartalék naplófüzetet.
2018.12.21 16:36 Több, mint kilenc év után a láda újra él és kereshető.
2018.12.21 15:40 Hirtelen jött havazás másnapján a terepen elhelyezem az új dobozt.
2018.12.15 05:27 Adminisztrátori segítséggel átveszem a megszűntről beteggé vált ládát.
2018.11.20 16:10 Miután tájékozódtam a 11. kerületi önkormányzatnál az aktuális állapotról, emailben megkeresem a láda rejtőjét a felélesztés ötletével.
2009.10.09. A ládát Blue Mali beszedte, admin megszűntre állította a Geocaching Szabályzat 5. pontja alapján.
2009.07.01. Mivel a láda helye legálisan nem közelíthető meg (bekerített, tiltott terület), az áthelyezésig admin betegre állítotja.
2004.02.15. Orizáék biztonságosabb helyre helyezik át a dobozt.
2003.03.28 12:00 Kána Tibor (bulldog) elrejti a geoládát.

Forrás
Kiss Lajos munkája a Magyar Nyelvtani Társaság honlapján
Kána Tibor (bulldog) ládaleírása

Sikeres kincskeresést!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (544 db): környezet: 2.79 rejtés: 3.59 web: 3.86 átlag: 3.41

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Bernáth 2019.12.01 10:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.06
Már régóta szemeztünk ezzel a ládával, és most, hogy a Velencei tóhoz mentünk, jött el az ideje. Pont jókor. Egyrészt azért, mert zöld, sűrű növényzetben biztos kellemetlenebb a keresése, másrészt azért, mert épp belefutottunk egy lelkes, önkéntes társaságba, akik elkezdték rendbe tenni a romok környékét. Reméljük, sikerül kicsit kipucolni a környéket, és nem fogják a jövőben szemétlerakatként használni. Köszönjük a rejtést.

Összefutottunk a Budapesti Történeti Múzeum egy régészével, aki a munkákat koordinálta, tőle kaptunk egy rövid ismertetőt a Kánai Apátságról, ezt ide másolom.

-----------

Kánai Apátság

A XI. kerület DNy-i peremén, a Tétényi fennsík szélén található a kánai apátság. A fennsík szélén álló, 11. században épített egyhajós falusi plébániatemplom volt a kolostor előtti területen. Ebben az időszakban létesült a templom körül a temető is, és a déli részen a kváderkövekből megépített pince is, mely a feltáró régész véleménye szerint tárolóhelyiségként szolgálhatott.

A korai sírokat sajátos módon alakították ki, szépen megfaragott, téglatest alakú kövekkel rakták ki a sírgödröket. Érdekes, hogy ilyen faragott sírok kerültek elő a patak túloldalán található falu területéről is. A 12. század közepén Apa bánhoz köthető a kolostor megépítése. Először a keleti szárny készül el, és a templom nyugati oldalára két torony kerül. A kolostorépületek feltárásakor az épület nagyobbik terme (refectorium) alatt fűtőberendezés maradványa került elő.

A 13. század folyamán elbontják a templom északi oldaláról a sekrestyét, és helyére mellékhajót építenek. Erre az időszakra tehető a kolostorépület déli és nyugati szárnyának kiépítése is. A falusi plébániatemplom megszűnésével és a monostor alapításával a régészeti leleltek száma is megnőtt. Kerámiatöredékek kerültek elő, de gyakoriak volt a fémek is. A leletek alapján H. Gyürky Katalin végig tudta kísérni a középkor folyamán történő építkezéseket, egészen a 15. század végéig, amikor a megfigyelések alapján nagy tűzvész pusztíthatta el az épületeket. A 16. század elején a kolostorrész teljes átalakításon esik át, új épületek és falak kerülnek megépítésre, de ekkor már a hely funkciója is átalakul, gazdasági szerepet lát el. A török idején pusztul el véglegesen. A területet a török hódítás hírére valószínűleg teljesen elhagyták, az épületeket a törökök nem használták.

A romot 1889-ben fedezték fel, amikor egy budaörsi gazda elkezdte bontani a falait és árulta a köveket. A 19. század végén, majd a 20. század elején több munka is foglalkozott a kolostorral, a feltárásra az 1970-es évektől a területen megnövekedő víkendtelkek száma miatt volt szükség. A régészeti feltárás 1981 és 1989 között folyt H. Gyürky Katalin vezetésével.

 
törő 2019.11.30 13:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

szabolcsc 2019.11.24 08:55 - Megtaláltam
Ok

katica 2019.11.23 14:41 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.1x]

Access Denied 2019.11.23 14:40 - Megtaláltam
A szokásos "igényesség"...

hinia lux 2019.11.17 10:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Figyelem
 
johnnycache 2019.11.11 18:10 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.95
"11. kerületi 11km" séta során. Köszönöm az élményt! :-)

HZsoti 2019.11.06 10:24 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.33
A rejtektől 1 méterre lévő "szemétlerakat" kicsit rontja az összképet.
Jelenleg három kő takarja :)
köszi a rejtést, érdekes környék...

Pimpi69 2019.11.02 23:59 - Megtaláltam
köszönöm.

eskar 2019.11.01 11:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést. [g:hu 1.6.4]

Patriot1979 2019.10.27 14:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

ErdőCsöndje 2019.10.27 09:10 - Megtaláltam
Féltem ettől a ládától, de végül is könnyen ment a megközelítés és a megtalálás is. A zöld jelzés felől jöttem. A régi füzetben lévő jelszó a helyes. Köszönöm!

Butchman 2019.10.21 12:13 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Szőkekapitány 2019.10.03 12:08 - Megtaláltam
A ládát nem találtam meg, és ismerve a rejtőt, és az elméleteit a jelszót külső segítséggel szereztem meg. A helyszínen 40 percig túrtam a köveket egy kőmezőn. A rejtői segítség: két öklömnyi kő alatt. Felhívtam a rejtőt, de nem vette fel. Majd felhívtam itthonról (220 Km-re a ládától) segítség helyett kioktatást kaptam, és kereken elzárkózott attól, hogy elfogadjon bármilyen fényképet is.

IMG_20191003_125536IMG_20191003_125552
IMG_20191003_125623IMG_20191003_125922
morph 2019.09.30 12:38 - Megtaláltamkörnyezet: 2 rejtés: 3.5 web: 3 átlag: 2.83 súly: 3.95
Megtaláltam, de minek. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

sogor36 2019.09.21 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 4.00
Köszi a rejtést.

illeskese 2019.09.18 18:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

JhsGabor 2019.09.15 16:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Seldon86 2019.09.15 14:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

PetyCamino 2019.09.07 18:33 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (721 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu