geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4862. Egyeken nincsenek hegyek (GCEKAL)

Egyek címere

Egyek címere

A kálváriadomb

A kálváriadomb

Őrízve

Őrízve

Az 1. stáció és rajta az örökbe fogadó neve

Az 1. stáció és rajta az örökbe fogadó neve

Indul a körséta

Indul a körséta

Körben haladva

Körben haladva

Családi sírbolt

Családi sírbolt

Az utolsó stáció

Az utolsó stáció

A Szent József templom a Székelykapuval

A Szent József templom a Székelykapuval

A templom belső

A templom belső

Krisztus karjában

Krisztus karjában

A falu közepén

A falu közepén

Szöghatár-halom

Szöghatár-halom

Tornyok. Antennával vagy gólyával

Tornyok. Antennával vagy gólyával

A legújabb régi

A legújabb régi

Az új csónakkikötő

Az új csónakkikötő

A rejtek

A rejtek
Szélesség N 47° 37,629'
Hosszúság E 20° 53,217'
Magasság: 100 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.07.01 00:00
Megjelenés időpontja: 2021.09.01 18:30
Utolsó lényeges változás: 2021.09.05 10:36
Utolsó változás: 2021.09.15 08:16
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: tapiapi
Ládagazda: tapiapi
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
Megtalálások száma: 32 + 1 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 4.9 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.A ládába TravelBug helyezhető.


Röviden

Az első bokornál szemmagasságban mesterséges rejtekben 16x8x5 centiméteres, konyhai tárolóedény. Vigyázz a rejtekre, óvatosan nyúlj be a ládáért.

Megközelítés

Parkolni a láda közelében lehet.  N 47° 37,654' E 20° 53,187' 98 m [GCEKAL+parkolo]
Autóbusszal érkezők a Fő utca 55. szám előtti megállónál szálljanak le.
Egy kis segítség: Menetrend kereső

Miért Egyeket választottam?

A Hortobágy és a vizek szerelmeseinek ajánlom ezt a ládát. A település - senkit meg nem sértve - mintha valahol az Isten háta mögött lenne, ugyanakkor olyan közel annyi szépséghez. Kerékpárral Tiszafüred és a Tisza-tó is egy fél órán belül elérhető, de nincs messze Hortobágy sem. (Nagy erőkkel épül a Debrecen-Hortobágy kerékpárút is, jövőre már Debrecenből is biztonságosan lehet kerékpárral kijutni. Most azért a 33-as főút forgalma suhan mellettünk.) De leginkább Dr. Miluczky Attila polgármesterrel kötött barátságom, valamint a településen talált gyöngyszemek miatt szeretném megmutatni.

A kálvária

Egy mozgóládával látogattam meg először ezt a kálváriát. Ködös, havas időben, metsző hidegben. Nagyon megfogott a hangulata és leginkább az, hogy közadakozásból újult meg. Minden stációnak van "gazdája", aki örökbe fogadta, aki hozzájárult a felújításához. Akkor döntöttem el, hogy többre, bemutatásra érdemes. A kálvária valójában egy körséta, a Kálvária dombról látható minden stáció.

Az Egyek nagyközség szívében található kálváriás temető első írásos emléke 1783-ra datálható. Az akkor készült térképen feltüntetett temetkezési hely kettős kunhalmon áll. A kápolna fölötti keresztet és 1891-ben a három részre tagolt, oltárral ellátott úgynevezett Krisztus sírboltot, a település hívőinek adományából 1885-ben állították fel. Hosszú használat után, 1965-ben zárták le a temetőt. Csipkerózsika álmából 2001-től kezdve ébredezik, amikor kerítéssel vették körül, és felújították a Jézus sírboltot. Egyházközségi összefogással 2011-ben elkezdődött a temető megújítása, mentése. íTöbb család örökbe fogadta a 14 stációt, vállalva annak rendbentartását. Az örökbe fogadók nevét a stációkon emléktáblák jelzik. Aztán 2012-ben közmunka program keretében megtisztították a területet. Végül a kálvária stációi, a keresztek 2018-ban kerültek felújításra.
Forrás:Csendhegyek -Egyek kálvária
Tárkányi Béla költő és szentírásfordító Egyeken volt plébános 1857-től 68-ig. A szentírás fordítását 1861-ben Egyeken fejezte be. Édesapja sírja a Kálváriás-temetőben van, a bejárattal szembeni kunhalom tetején.

Idézet a Lelkeket keressetek című könyv 39. oldal aljáról: "Az egyeki temető is őrzi Tárkányi Béla költészetét. Nem csak édesapja sírversét írta, de sok más elhunyt egyeki sírfelirata is az ő költeménye. "Fájdalmát e kőbe véste a fiúi szeretet, keseregve drága kincsén, atyja hamvai felett. E kő és minden múlandó, de van ami megmarad, s a Krisztusban itt szendergő holtnak szent nyugalmat ad. Kik tehát ezt olvassátok kérvén az Isten Fiát, mondjatok egy Miatyánkot és Üdvözlégy Máriát. 1865. Július 6-án élete 71-ik évében elhunyt atyjának, Ádámnak Tárkányi B.J. ""

A településről és további látnivalók

Az ötezer lelkes település Egyek. Kiterjedt tanyavilág tartozik hozzá, valamint határai lenyúlnak a Tiszáig. A településhez tartozik Félhalom a falu központjától 5 km-re, Ohat a falu központjától 12 km-re,
Telekháza a falu központjától 7 km-re található.

A Fő téren áll a Szent József-templom, amely 1790 körül, késő barokk stílusban épült.  N 47° 37,927' E 20° 53,238' 100 m [GCEKAL+templom] Benne Kovács Mihály, a 19. század jeles egyházi festőjének képe 1863-ban készült. Mögötte az I. világháborús emlékmű - Krisztus karjában elesett katonával.
A Fő téren található Nepomuki Szent János szobra, valamint a Székely kapu és Koós Tibor kabai fafaragó mester faragott szobrai. Itt olvashatsz a székelykapuról.

A község határában, Tiszafüred felé haladva található a Hortobágyi Nemzeti Park nyugati fogadóháza - Patkós Galériával.  N 47° 35,466' E 20° 51,169' 100 m [GCEKAL+1épület]

Debrecen felől érkezve a Szöghatár-halom fogad bennünket, kunhalom, régi sírokkal, kőkeresztekkel.  N 47° 37,677' E 20° 54,848' 100 m [GCEKAL+szobor](A csegei és debreceni földek határvonalát jelezte a halom, amelyen egy családi sírbolt található,az Ádám családé. Érdekessége, hogy ükunokája és szépunokája újította fel 2019-ben! Magát a kunhalmot a település 1993-ban "bontotta ki" az akácos, gazos dzsumbujból.)

A település sajátossága, hogy az önkormányzat folyamatosan megvásárolja az elhagyott házakat, felújítja és bérlakásokként működteti. Valamennyi járda kövét helyben gyártják, helyiek rakják le, a pusztai szegénységnek nyoma sincs. Az Alkotóház falát Farkas László helyi festő és restaurátor rajza díszíti, amely a község közepén található. N 47° 37,975' E 20° 53,224' 100 m [GCEKAL+2épület] A gyönyörűen felújított tó partjára is érdemes kiülni.  N 47° 37,462' E 20° 53,571' 100 m [GCEKAL+1tó]
A nagyközség Tisza partja a vízi túrázók számára 2021. júniusától egy új szolgáltatással bővült, egy új csónakkikötő várja őket. De az olyan alkalmi horgásznak is felcsillan a szeme tőle, amilyen én vagyok, mert a kikötő és a lassan visszaforgó parti víz jó fogással kecsegtet. A kikötőtől nem messze közlekedik a komp is, így a túlpart, Tiszadorogma is könnyen feltérképezhető egy egyeki pihenés alkalmával, vagy az aszfaltozott töltésen - gyalog vagy kerékpárral - Tiszafüredre lehet érni.  N 47° 40,414' E 20° 51,867' 100 m [GCEKAL+komp]

A település részeként a hortobágyi tanyavilág jellegzetes megtestesítője Ohat, ahol a Gödény-kastély található.  N 47° 36,565' E 20° 57,904' 100 m [GCEKAL+épület3]A kastély a szocialista államosításig a nemes gödényházi és farkasfalvi Gödény család ohati ágának volt a birtokában. A kastély a szocializmus idején az államosítás után iskolaként funkcionált. Napjainkban elhagyatva áll egy önkormányzati tulajdonú tanya ligetében.

Ugyancsak Ohaton érdemes, főleg a horgászni vágyóknak felkeresni a halastavakat, amelyek országos hírűek, de a Tisza-tó árnyékában kevesebb reflektorfényt kapnak.  N 47° 36,207' E 20° 59,780' 100 m [GCEKAL+2tó]
Az Egyek-pusztakócsi mocsárvilág valaha közel 10 000 hektáron terült el, Ohat-Egyek-Tiszafüred határában. Mára egy része kiszáradt, de a Fekete-rét tanösvény még megőrzött valamit a régi mocsárvilágból. A tanösvény kiinduló állomása a 33-as út nagyiváni elágazásánál álló Kaparó-csárdával szemközti parkoló. (Itt található a GCKPRO láda.) A parkolótól balra indulva kis kitérőt tehetünk a hosszan elnyúló Kis-Jusztus mocsár déli végéhez. Erre a kitérőre akkor érdemes kb. fél órát szánni, ha a mederben víz van, mert ez esetben figyelhetünk meg többféle madarat. A Kis-jusztusi kitérő után a Górés-tanya felé kell venni az irányt, mely Kócsújfalutól kb. 4 km-re található. A földúton (mely szárazság idején poros, de kis esőzést követően már emberpróbálóan sárossá válik - jellegzetes hortobágyi élmény) elindulva először elhaladunk a jobb kéz felé eső Nagy-halom mellett. A Górési természetvédelmi mentőhely (madárrepatriáló telep) új madárházait megközelítőleg egy óra elteltével érjük el a Górés-tanya mellett. A tanya mellett található Filagória-halom.
A közepes túrát választva Górés-tanyát nyugat felé elhagyva a fűzfákkal (pl. fehér fűz) övezett csatornaparti gáton érjük el a Fekete-rét tanösvény kiinduló állomását.

A tanösvény oldala a Hortobágyi Nemzeti Park weblapján

A település honlapja

Közelben lévő ládák: GCHHTK, GCMCS és a megannyi Tisza-tó környéki láda.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (14 db): környezet: 4.20 rejtés: 4.37 web: 4.44 átlag: 4.34

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


PEx2 2021.10.16 11:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

pliptai 2021.10.09 09:10 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

tau 0470 2021.10.05 12:32 - Megtaláltam
Vonatoztam egyet a mellékvonalakon, s közben megkerestem ezt a ládát is. Köszönettel. [Geoládák v3.12.2]

útszéli keresztlog
Kálváriasír
kápolnafehérfejű sas
Annakirályné 2021.10.03 15:34 - Megtaláltam
Fantasztikus, hogy itt is találok ilyen kincseket! Szuper cuki ládika! [Geoládák v3.12.2]

Kerékgyártócsalád 2021.10.03 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.37
Levadászva. Jelenlegi állás szerint az utolsò hagyományos megyei ládánk. Ez is teljesült, külön öröm ,hogy ezzel a ládával.

IMG_20211003_131040IMG_20211003_125708
IMG_20211003_131208IMG_20211003_131136
IMG_20211003_132429 
kupec 2021.10.01 10:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi.

[g:hu+ 2.7.14]

nmárti 2021.09.27 13:37 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.60
Köszi a rejtést részletek később.

sosi 2021.09.26 15:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.85
Körbesétáltuk a temetőt, kösz a rejtést!

csehipest 2021.09.25 17:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

james 2021.09.25 15:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.12.1]

Paul 2021.09.25 14:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

bockoska 2021.09.22 14:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.34
Megtaláltuk.
Köszönjük a rejtést!

Norbee97 2021.09.19 16:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.17
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan. [Geoládák v3.12.1]

IMG_20210919_162305IMG_20210919_162314
IMG_20210919_162814IMG_20210919_162843
IMG_20210919_162928IMG_20210919_163215
IMG_20210919_163539IMG_20210919_163624
Judith 2021.09.19 16:24 - Megtaláltam
Megcsíptem! [Geoládák v3.12.1]

242251135_4260514767377806_7957370173239558333_n242253176_1298807407242628_1503852192036293272_n
242266248_393958212142775_8428823206596512009_n242272271_201944221892121_1996921080540177969_n
242273207_220706616756200_578157206729743818_n242328771_2672108499760510_3866462621060155039_n
242381658_235711791832062_6132013214840871767_n 
Aniko & Gyuri 2021.09.18 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

CsKaroly 2021.09.17 15:06 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

vik-er 2021.09.16 13:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.19
Igen, valóban kellett már erre a környékre egy láda! Remélem lesz folytatása. Köszi, ügyes rejtés volt.

Vien 2021.09.16 09:09 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.52
Megvan.

sogor36 2021.09.13 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 4.08
Köszi a rejtést.

SandorCsaba 2021.09.12 18:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

dobozipatikus 2021.09.12 17:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

traxx 2021.09.12 13:53 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.39
Megtaláltuk

alucifer 2021.09.12 10:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.28
MEGTALÁLTUK
Köszönöm a rejtést!


20210912_10081520210912_101010
20210912_10160020210912_102428
20210912_10245120210912_102519
stmester 2021.09.12 08:41 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

kis bográcscsárda
fogadóépület 
kectam 2021.09.11 15:20 - Megtaláltam
Tisza-tavi motorcsónakázás után a Kaparó-csárdában ebédeltünk, majd felkerestük ezt az új ládát is. A rejtés jópofa, hamar meglett. Rengeteg régi sír van itt, érdekes volt nézni a régi temetkezési szokásokat és az évszámokat is. Köszönöm, hogy megmutattad.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (33 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]