geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4810. 20 éves a geocaching.hu - Cserhát (GC20CS)

Útvonal

Útvonal

Ilyen utakra is számíts!

Ilyen utakra is számíts!

Visszapillantás Alsópetényre

Visszapillantás Alsópetényre

Falusi hangulat

Falusi hangulat

Kékesi vadászház

Kékesi vadászház

Hangulatos pihenőhely

Hangulatos pihenőhely

Kőbabák

Kőbabák

Ideiglegenes terelés (június 30-ig)

Ideiglegenes terelés (június 30-ig)

A Prónay-kilátó nem nagy kitérő

A Prónay-kilátó nem nagy kitérő

Emlékhely

Emlékhely

Erdei pihenő

Erdei pihenő

Romhányi kipillantó

Romhányi kipillantó

Bereczki Máté emlékhelye

Bereczki Máté emlékhelye

Egyedi reklám

Egyedi reklám

Elhagyott palóc házikó

Elhagyott palóc házikó

Van egy rövidebb út is...

Van egy rövidebb út is...

Cserháti hangulat

Cserháti hangulat

Teljes nyugalom

Teljes nyugalom

Szépre nőtt

Szépre nőtt

Együtt a két sárga

Együtt a két sárga

Felhő a lombok közt

Felhő a lombok közt

Kilátás Legéndre

Kilátás Legéndre

A jelet még tartja

A jelet még tartja

Cserháti erdő

Cserháti erdő

Egy sárga elf? :)

Egy sárga elf? :)

Szemnyugtató

Szemnyugtató

Mint egy háttérkép :)

Mint egy háttérkép :)

A Cser-tó partján

A Cser-tó partján

Rackák

Rackák
Szélesség N 47° 53,293'
Hosszúság E 19° 14,850'
Magasság: 336 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.06.10 10:00
Megjelenés időpontja: 2021.06.24 00:01
Utolsó lényeges változás: 2021.06.24 00:01
Rejtés típusa: Esemény geoláda
Elrejtők: Gyombi
Felhasználó: Gyombi
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 18800 m
Megtalálások száma: 13
Megtalálások gyakorisága: 2.2 megtalálás hetente


Idén ünnepli 20. születésnapját a geocaching.hu. 20 éve, 2001. június 24-én jelent meg GCeger, az első magyar geoláda. A jeles évforduló alkalmából 2 x 20 eseményláda jelenik meg: családi és túrázós kategóriákban. Ez a rejtés a túrázós kategória egyik tagja, mely 2022. június 24-ig lesz kereshető.

 

A túrázós ládák teljesítéséhez alkalmanként körülbelül 20 km-t kell gyalogolnod egy-egy tájegységünkben. A körtúrának csak az első pontját ismerheted meg a leírásból. Ezt megtalálva jutsz a következő pont koordinátájához és az első jelszórészlethez. Majd így tovább, egészen az utolsó pontig, összegyűjtve a jelszó minden darabját.

 

Röviden
Ötpontos multi egy közel 20 km-es körtúra mentén a Cserhát lankáin, 400 méter szintemelkedéssel és sok szeretettel :) Az első 4 ponton egy-egy szelet fán keresd a következő ponthoz szükséges információkat, az ötödik ponton pedig 18 x 12 x 6 cm négyfülű műanyag ládát!

Első pont: Mellmagasságban, fa őrzi
Második pont: Fatönk
Harmadik pont: Soktörzsű fa
Negyedik pont: Combmagasságban, három törzs között
Ötödik pont: Fatönk odvában, talajszinten

Megközelítés
Alsópeténybe tömegközlekedéssel Vácról juthatunk el busszal (menetrend). Ha autóval érkezünk, a posta előtti parkolóhelyek egyikében hagyhatjuk azt.  N 47° 52,503' E 19° 14,656' 213 m [GC20CS+Parkoló]. A kerékpáros megközelítés jól megoldható szintén Vácról, magának a túrának a teljesítése megfelelő felkészültség és körülmények mellett úgyszintén lehetséges, bár a túra elsősorban gyalogosok számára készült.

A túra útvonala
A falut észak felé hagyjuk el az Országos Kék jelzésen Kék sáv (együtt haladva a sárga sávval), rögtön egy emelkedővel melegítve be izmainkat, amit egy szintbeli szakasz követ, visszatekintve remek kilátással a falura. Az első kiépített szusszanási lehetőség a hangulatos Kékesi vadászháznál kínálkozik asztalokkal és padokkal - valamint a multi első pontjával  N 47° 53,293' E 19° 14,850' 336 m [GC20CS-1]. A szelet fán találod a második pont helyét. (Tartalék információ az OKT tábla alján.) Útközben egy comos ládát is megtalálhatunk.

A második pont helyének ismeretében folytatjuk utunkat tovább az OKT-n Kék sáv, de nem okoz gondot, ha a szinte párhuzamosan haladó sárga sávot Sárga sáv választjuk a Prónay-kilátó felé. Itt (szerencsés esetben) a kilátás mellett GCROMK geoláda is vár ránk, majd tovább kanyarogva a kék sávon, érintjük a romhányi kötődésű Balázs Ádám posztumusz hadnagy emlékhelyét, aki 2016-ban veszítette életét tűzszerészeti mentesítés közben a Hortobágyon, három bajtársával együtt. A vegyes erdő ritkulásával, mielőtt a szántóföldek közé érnénk, egy újabb kiépített pihenő- és bográcsozóhelyre érünk, ahol a második pontot is megkereshetjük: a következő pont helyét ismertető szelet fát fatönk rejtekében találhatjuk (tartalék az építmény nyugati sarkánál).

A szebb napokat látott, kétezer fős, a kerámiagyára és a megszűnt vasúti kapcsolata miatt egyszerre ipari, építészete és hangulata miatt azonban továbbra is falusi jellegű Romhányba beérve elhagyjuk az OKT-t és ismét a már látott sárga sáv Sárga sáv jelzést követjük. Sokáig emelkedünk a sittel (stílusosan hihetetlen mennyiségű csempedarabbal) borított szekérutakon, változatos erdei szakaszokon keresztül. A harmadik pontot (soktörzsű facsoport kb. 10 méterre az úttól) követően elfordulunk és a sárga körtúra Sárga körtúra - sárga sáv Sárga sáv jelzések közös szakaszán haladunk kevesebb szintvonalat érintve dél felé. A negyedik pont (háromtörzsű fa ölelésében) mellett tiszta időben szép kilátásban gyönyörködhetünk Legénd felé (látszik a szintén ünnepi GCXX13 eseményláda is a családi kategóriából).

A multi utolsó, hagyományos pontjával búcsúzunk az erdőtől, és szép réten átvágva érjük el a gyorsan fejlődő alsópetényi Cser-tavat, ahol akár utolsó megállónkat is megejthetjük, mielőtt besétálnánk Alsópetény központjába, a körtúra kiindulópontjára.

Ha még pár kilométerrel megtoldanánk a távot, jó kitérő lehet a GCSAT geoláda a Kő-hegyen. Emellett a túra egyben remek kéktúrázási lehetőségét is jelent, ha először járunk a környéken és magunkkal hozzuk az igazolófüzeteket.

Alsópetényről
A túra végeztével, ha van rá lehetőség, érdemes magát a falut is felfedezni, nem minden nap vetődik erre az ember. Az ötszáz lelkes, jelentős szlovák ajkú közösség által is lakott Alsópetény egy nyugodt, csendes, rendezett cserháti falu. Látnivalói közül kiemelendő a római katolikus templom, melynek kőtornya külön áll a templom épületétől (itt megtalálhatod GCAPET virtuális ládát), valamint a hajdani uradalmi lakok: az exkluzívan felújított Prónay-kastély és az Andreánszky-kúria. Mindenképpen meg kell említeni továbbá a régió egyik legkiemelkedőbb falusi éttermét, a Hármaskönyv Fogadót, ahol emlékezetesen zárhatjuk cserháti túránkat.

Zárszó
Boldog születésnapot kívánok ezzel a túraládával is a geocaching közösségünknek, további szép élményeket ezen a túrán és más ládák keresésével, valamint köszönöm Scele ünnepi ládákat összefogó munkáját!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (7 db): környezet: 4.86 rejtés: 4.94 web: 4.94 átlag: 4.91

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


becko 2021.07.30 10:38 - Megtaláltam
A tegnapi mátrai túra után hajnalban szeltem át Nógrádot, mára GCXX13, GCVSHG, és GC20CS volt a terv, délre sikerült is végezni.
A 2. pont csak pótjelszóval lett meg.
A 2.-3. pont között a GPS nem a leírt utat tervezi, aki nem olvassa a leírást (mint én) azt elég vacak útra, meg magántulajdonba navigálja magát, de megoldható így is.

P1070094P1070102
P1070109P1070111
vakond87 2021.07.29 11:48 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

golyakr 2021.07.28 16:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Boldog születésnapot Geocaching és geoládászok! Második huszas ládám.
Vasárnapi láda.. lett volna, de a közlekedés egyáltalán nem engedte. Egy órát ültem helyben két vonaton, aztán realizáltam magamban ma nem lesz gc20. Szerdán viszont más volt a helyzet. A hét legmelegebb napja. Hajnalban kelés, jobb csatlakozások. Délelőtt folyamán sikeresen abszolváltam az érkezést. Kezdésnek és hangolódásnak egy virtuálissal kezdtem, GCApet ládával. Innen már látszott, hogy kb mit kell leküzdeni. Kellemes kilátás volt a templom mellől. A lépcsőzés tekinthető melegítésnek, szóval felkészülés vége. Lefelé lépcsőkön már éreztem, kevésbé jó az idő, és abban reménykedtem többnyire árnyékban fogok haladni. Sajnos nem így történt. Jó kis emelkedős rész felfelé a vadászházig, a napsütötte részek sok energiát kivettek belőlem. Gyors találat, qr kód működik, gyerünk tovább. De ha már a közelben egy kilátó, érdemes megtekinteni. GCRomk becserkészése után még több lépcső, de mindenképpen érdemes. Lombszint feletti a hely, van látnivaló. Szerettem nagyon, napom egyik fénypontja. Ezen a ponton váltott át árnyéktalan, félárnyékosból árnyékosba a szakasz. Közben picit benéztem az utat, gyors letérés és visszatérés a kékre. Erős lefelé szintezésnél arra gondoltam meglesz a böjtje. A második pontnál átnéztem amiket kellett, meg majdnem mindent is, de csak nem találtam. Rejtőt telefonon elértem, de a várt siker elmaradt. Aztán a rejtői tipp alapján (ami nagyon hasznos volt) csak meglett, így nem vártam a koora. Qr itt is jól működött. GCrkfa felé tűző napon tettem kitérőt, és bementem egy szódára az útbeeső presszóba. Borzasztó volt az idő, nagyon utáltam. Alig vártam, hogy beessek a vadonba. Ez azonban váratott magára. A cserepes út felfelé inkább riasztó volt számomra. Nehezen árnyékba értem. A harmadik ponton túlmentem, és picit másra számítottam. Tudva, hogy a második pont is jól rejtett, alaposan keresgéltem. Kódolvasás rendben. Az út innen sokkal gazosabb, enyhén felfelé vezet. Negyedik ponthoz érve rendesen elfáradtam. Realizáltam, hogy ráérek, hiszen nem lesz csatlakozásom semmihez. Iker fatönk táskatámasztóval kitűnő pihenőhelynek tűnt. A panoráma-szelet jóféle, kicsit időztem a helyszínen. A kód itt is jól működött. GCSAT ládáért még elugrottam. Mivel úgy tűnt hogy a végpont és a hagyományos láda útvonala nem egyezik, így csak a dobozért mentem. Picit visszagyalogolva végig a lejtésen. A végpontnál nálam nem volt se térerő se net. Itt már nagyon kiment belőlem az erő. A tó mellett megpihentem, nem kellett sietnem. Majd egy óra várakozás a megállóban. Összesen 23.2 km lett.

A leginkább erdei környezetben történő séta hosszas napos részekkel fedett. Majdnem a teljes útvonalon szekérnyom vagy keréknyom jelenti a haladást. Kilátásokból akad útközben, és a szint sem teljesíthetetlen. Köszönöm!

emiGrant 2021.07.28 10:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.38
Végre sikerült egyet a hosszú szülinapi ládákból elcsípnem. Ezt kötelező volt, több okból: Szűkebb hazámban nem lehet egyet sem kihagyni; jóbarátom Gyombi ládája, hát azokat is illik megkeresni :) és végül azért mert ez volt egyike azoknak, amit két adagban lehetett teljesíteni. Mindkét napomon istentelen kánikula volt, így a mai adag végén majdnem beugrottam a horgásztóba. Persze a jó korai kezdés is segít, de sajnos a hűvös nem tartott sokáig. És az nyilvánvaló, hogy az ilyen részekben való teljesÍtéshez egy olyan kezes sofőr kell, mint Roy, aki lerak egy helyen, aztán összeszed a másik végén. Több része ismerős volt, de azért voltak újdonságok is. A benőtt részeknek nem örültem, pláne sortban. De hát ilyen hőségben a hosszú nadrágot ki kell hagyni. Köszönöm szépen a rejtést, élveztem a zömét, leginkább az erdőt, ami mindig a kedvencem. Boldog szülinapot a magyar geoládázásnak!!!

-1
-1
-2-3
-4
mura 2021.07.24 12:22 - Megtaláltam
Egy Romhányból indított körtúra keretében 3-4-5-1-2 sorrenden jártam végig a pontokat. Indulás előtt úgy voltam vele, hogy ha koordináta nélkül, csak leírás (és Évi&Zoli track-je) alapján meglesz a 3. pont jó, ha nem az se baj. Meglett, a többi meg már könnyen ment. A pontok miatt kicsit módosítani kellett az eredetileg tervezett nyomvonalon, de annyi még épp belefért. A legjobban a 4. pont tetszett, ahol amíg a panorámát fotóztam, egy fél szarvú muflon sétált el mögöttem. Nagy köszönet a rejtésekért! Boldog születésnapot geocaching.hu!

DSC04798 
VP 2021.07.10 19:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.67
A két új láda után délután jártam végig a kört. Szárazság van, porosak az utak. Voltam már itt nagy sárban is: ezek a széles, járművekkel is járt utak sajnos általában nem kirándulóbarátok. Talán télen, hóban ...
Köszönet a 20 kirándulós ládáért. Ezek nekem valók!

 
kerol 2021.07.10 16:26 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.71
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! 2/20 [Geoládák v3.11.2]

bgyuru 2021.07.10 15:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, brigával tekertem végig! A harmadik rejtek után a sárga jelzésű utat pár száz méteren elkezdte benőlni a szeder. Kerülni nem akartam ezért összekarcolta kezem-lábam. Az út többi része teljesen rendben van. Innen megyek még Csővárra az új ládát begyűjteni. Köszönöm a rejtést, jó kis karika volt! [Geoládák v3.11.3]

Évi&Zoli 2021.07.04 13:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.08
Ma folytattuk a születésnapi eseményládák teljesítését, a Cserhátban túráztunk. A táv első felét az OKT teljesítése kapcsán már ismertük, a második része ismeretlen volt számunkra. Jól el is kóvályogtunk egy párszor. így is fantasztikus volt! Köszönjük a rejtő munkáját! Happy Birthday to Geocaching!

20210704_09054620210704_102054
20210704_10554120210704_111030
20210704_13030620210704_134513
20210704_13471220210704_140629
Mr Zerge 2021.07.04 11:40 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge.

Ezzel a ládával elkezdtem a GC20 túrázós ládáinak bejárását. Alsópetényben a már régebben bevált parkolónál tettük le a kocsit, a temetőnél, árnyas helyen lehet megállni: N47 52.468 E19 14.842.
A túra eleje elég ismerős volt a kilátó miatt, és a vége is a szív alakú tó régebbi megkereséséből következően. A túra közepe volt igazán új terep. A kora reggeli indulás jó ötlet volt, a túra nagyobb részét, az emelkedőket viszonylag hűvösebb időben teljesítettük. A rejtéseket könnyen megtaláltuk.

emmerwald 2021.06.30 17:41 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.28
Nem volt teljesen ismeretlen a környék számomra. A régi és az újabb ládák kapcsán, az OKT bejárásakor és a GCKUPA menetekben is többször jártam már itt.
Legemlékezetesebb kirándulásaim a régi, jó cserháti teljesítménytúrákhoz köthetők, melyek lelkes szervezője szép emlékű kessertársunk Vagdalthús, közismert nevén Forgács Péter volt. Sajnos nagyon fiatalon eltávozott közülünk, de a Cserhátban több helyen emlékezhetünk rá. A Kő-hegyen például a Kuruc emléktúra 3. ellenőrzőpontjának közelében van az Őróla elnevezett pihenőhely egy klassz kilátópont közelében. A végláda felkeresése közben beilleszthető a hely érintése is pár száz méteres kitérővel.

A pontok egyébként gyorsan előkerültek, a láda is jól álcázva a helyén volt.
Köszönöm az élményt!

IMG_20210630_155512IMG_20210630_171029
IMG_20210630_151347IMG_20210630_154126
V_Gabor 2021.06.28 15:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.51
Boldog szülinapot geocaching.hu!
GC20: 4/20
Minden pontot QR-kóddal olvastam be.

Bringával. Ó Gyombi, emlegettelek! :)

Eddig ez volt a legerősebb menet. Úgy éreztem, hogy szinte mindig csak emelkedő van előttem. Persze volt két jó gurulás, de az gyors és rövid volt. Majd rögtön emelkedő következett. Monoton, meredek.

Ahogyan a leírás is említi, felfelé azon töprengtem, hogy ki és hogyan juttatta ide ezt a hihetetlen mennyiségű csempedarabot. Ami még jobban foglalkoztatott, hogy lesz-e közte olyan, ami a bringám gumiját kihasítja? Megúsztam, pedig a tubeless XC gumi nem túl vastag.

Egy szakaszon pedig - a jó sirgalahad után szabadon - szederindán lambadáztam. Készüljetek, lesz egy szakasz sűrű a sárga sávon! Defekt nélkül, pár karcolással a karomon megúsztam.

A rejtések jók, könnyen meglett mindegyik.

Köszönöm!
[g:hu+ 2.7.9 teszt]

2021-06-28 13.30.15R2021-06-28 13.52.52R
2021-06-28 14.09.03R2021-06-28 14.41.17R
2021-06-28 14.41.22R2021-06-28 14.54.23R
2021-06-28 15.14.27R2021-06-28 15.15.19R
2021-06-28 15.51.03R2021-06-28 15.57.34R
2021-06-28 16.00.28R2021-06-28 16.01.07R
2021-06-28 16.03.04R 
Viktor33 2021.06.24 20:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]

Rájöttem hogy még tartozom ide egy beszámolóval. Elősször is a "technikai" dolgok: Sajnos nálam nem működött a QR kódos beolvasás de lehet azért mert az első pontot elhagyva frissítettem az appot és a második pontnál így már nem tudta értelmezni az app a beolvasást.
A 3 ponton valami megbolygathatta az eredeti rejteket, hosszas keresgélés után a (szerintem) eredeti rejtektől pár méterre egy szerencsés véletlen folytán rúgtam fel a megkeresendő tárgyat, pont mikor már a rejtő elérhetőségét kerestem... :D Visszaraktam a sejtésem szerint eredeti helyére és egy kis segítséget is raktam a közelbe, kesser szemmel tudni fogod mit keress (de már látom van új megtalálás úgyhogy bejött a dolog).
Vízvétel: Alsópetényen a buszmegállóval szemben működik a kékkút, Romhányon a falu előtt a temető sarkában ugyancsak van egy csap.

És akkor egy kis beszámoló hamár én lettem az első megtaláló. Az év eddigi legmelegebb napján indultam el a P1-ért Pestről, munka után délután 3kor, reménykedve benne hogy rajtam kívül senki nem volt olyan elmebeteg hogy nekiinduljon a nagy melegben... Szerencsére Alsópetényt elhagyva az erdőben érezhetően hűvösebb lett a levegő, gyorsan tudtam haladni és viszonylag könnyen meglett az első pont (szúrós bokrokkal vigyázz, viszont kárpótlásként finom piros gyümölcsöt lehet találni talajszinten ha jókor jársz erre ;)) Gyönyörködtem egyet az útvonalról kis kitérővel elérhető kilátóból, meglátogattam az erdő közepén lévő katonai emlékművet, majd megpihentem Romhány határában lévő pihenőhelyen. Visszafelé a sárga jelzésen csodálatos kilátás van Legénd felé. Alsópetény határában egy hatalmas fekete juh-csordába futottam bele, alig fértek el az úton, gomolygó porfelhőt hagytak maguk után.

Nekem nagyon tetszett ez a multi-láda, nagyon ötletes a rejtés, szép helyeken halad az útvonal, a nagy meleg ellenére is nagyon élveztem ezt a túrát.Köszönöm a rejtő munkáját és hogy elhozott erre a vidékre!


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]