geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4740. Sas-hegy - Menedék a beton rengetegben (GCSASL)

Sas-hegy hegyláb a magasból

Sas-hegy hegyláb a magasból

Sas-hegy a Bikás park magasságából

Sas-hegy a Bikás park magasságából

Távolban a város

Távolban a város

Távolban a város 2

Távolban a város 2

Naplemente a hegy lábánál

Naplemente a hegy lábánál

Park / piknikezőhely a zöldben

Park / piknikezőhely a zöldben

Pihenőhely a virtuális pontnál

Pihenőhely a virtuális pontnál

Útvonal a Dayka Gábor utca felöl

Útvonal a Dayka Gábor utca felöl

Mini ösvény

Mini ösvény

Mini_ösvény

Mini_ösvény

DINP Információs táblák a parkban

DINP Információs táblák a parkban

Jane Goodall [Life4OakForests projekt] fát ültetett a Sas-hegyen

Jane Goodall [Life4OakForests projekt] fát ültetett a Sas-hegyen

Egy ajánlott körtúra útvonal

Egy ajánlott körtúra útvonal

Gyermek nap a ládánál, avagy amikor a rejtő is kiveszi a részét a terep rendezésből!:)

Gyermek nap a ládánál, avagy amikor a rejtő is kiveszi a részét a terep rendezésből!:)
Szélesség N 47° 28,864'
Hosszúság E 19° 0,652'
Magasság: 227 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2021.03.28 10:00
Megjelenés időpontja: 2021.03.28 10:21
Utolsó lényeges változás: 2021.03.31 13:04
Utolsó változás: 2021.04.07 23:18
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: feel2006 & sziszko & Gréti
Ládagazda: feel2006
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
Megtalálások száma: 216 + 1 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 7.3 megtalálás hetente


Röviden
A lekerített zárt -belépődíjas- látogatóközponton kívülre, de mégis természetvédelmi területre vezet a virtuális pont, a megtaláláshoz így nem kell a jelzett útról letérni.
Bármikor kereshető, tetszőleges sorrendben, csak a jelszó képzésre figyelj a végén!

1.pont a láda egy 15x10x5 centiméter méretű doboz a Sas-Liget Kerítés/Betontámfal találkozásánál a dupla törzsű fa tövében.
 N 47° 28,864' E 19° 0,652' 227 m [GCSASL-1]

2. pont Információs tábla alján található elhelyezett táblán olvasható jelszórészlet!
 N 47° 28,783' E 19° 0,933' 236 m [GCSASL-2]

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Érkezhetsz tetszőleges járművel a helyszínre, tömeg közlekedve, vagy autóval (parkolás ingyenes a környéken), fentről, lentről, vagy a város felől is jól megközelíthető helyre invitállak. Fontos, a Sas hegyi ligetben, kerékpározni Tilos, így ha azzal érkezel, maximum tolva közlekedj!

Fentről -Hegyalja út / Farkasréti temető - felől érkezve
Tömeg közlekedve legcélszerűbb a Farkasréti temető megállónál leszállni a busz/villamosról, innen 450méter kényelmes séta "lefelé".
Saját autóval érkezve a park Sas-liget felső részénél a  N 47° 28,957' E 19° 0,515' 215 m [GCSASL+felső Dayka Gábor utcában tudsz parkolni.]

A városközpont -BAH csomópont - felől is elérheted a ládát
Tömeg közlekedve itt a Budaörsi úton a Fehérló utca megállótól felfelé egy kis sétával közelíthető meg a láda.
Autóval a Zólyom köz utcánál lehet a Budaörsi út mindkét irányából a Sas-hegy alját elérni, ahol egészen a  N 47° 28,707' E 19° 1,058' 165 m [GCSASL+Bod Péter utca végéig jöhetsz]
, itt van lehetőség az út mellett parkolni is.

A Kelenföldi intermodális csomópont irányából is megközelítheted
Tömeg közlekedve , kerékpárral érkezve, ez a legkevésbé emelkedős irány.
Tömegközlekedésre számtalan megoldás lehetséges, csak a két legközelebbit megemlítve a Dayka Gábor utcai buszmegállók a Budaörsi úton, innen egy ~1km séta a Sas-hegy lába, vagy a Sasadi úton busszal érkezve a Bereck utca-nál leszállva és ~750m sétát követően.
Autóval a  N 47° 28,674' E 19° 0,800' 160 m [GCSASL+Dayka Gábor utcán]
tudsz parkolni a  N 47° 28,587' E 19° 0,994' 142 m [GCSASL+Brassói útnál] vagy feletti szakaszon érdemes megállni.

Egy ajánlott körtúra útvonala
Ha nem csak a megtalálás a cél, hanem egy kellemes időtöltés, akkor olvass tovább! :)
Tetszőleges helyen kezdhető, de ha a Budaörsi út irányából érkezel, a Dayka Gábor utca felső végénél érdemes megállni/indulni.
A multi 1. pontját itt kicsit hanyagolni kell itt még. Balra az Olt utca irányába érdemes elindulni, majd a Rákó utcáról nyíló ösvényen lehet az eldugott  N 47° 28,792' E 19° 0,601' 183 m [GCSASL+Ugató-szikla.] megközelíteni. A tetejéről szép a kilátás, amennyiben nem akarod megmászni, semmi gond, a Rákó utcára visszatérve és felfelé sétálva a Süveg utcát elérve és annak végénél található a  N 47° 28,838' E 19° 0,564' 203 m [GCSASL+Régi kőbánya], mely könnyen elérhető és innen is hasonló panorámában lehet részetek. Az Ugató szikla pedig pont előtted lesz látható a zöldben.
Innen a vízművek kerítése mellett lehet a Sas-ligetbe a ládához leereszkedni egy keskeny ösvényen.
A multi második pontjához, ha a körtúrát tervezed végig járni, kövesd a kerítés melletti ösvényt, majd ha elérted a 2. pontot, ereszkedj le a Bod-Péter utca végéig, ahol az ereszkedés alatt a város másik részére nyílik szép kilátás, és a városi zárkertek között kialakított ösvényeken az Örség utca fordulóját elérve jobbra fordulva a kis réten keresztül tudsz a kiindulópontra visszatérni.
A körtúra ~2,5km, ~1 óra kényelmes sétával megjárható, viszont babakocsival nem tudsz az Ugató sziklához felmenni az ösvényen, + a vízművek melletti leereszkedés is nehézkes lehet.
Ajánlott útvonal és letölthető track itt elérhető és jobb oldalt az "Export"-ra kattintva le is tölthető, ha nem online szeretnéd megtekinteni.

A rejtésről
A Budai Sas-hegy Természetvédelmi területének bárki által látogatható részére invitállak ezzel a 2 pontos multiládával.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a Sas-hegy hegylábi részén rekreációs célú fejlesztéseket hajtott végre 2020 őszén.
A folyamatos természetvédelmi kezeléseket kiegészítő munka végrehajtása a lakossági igények figyelembevételével történt, a megvalósult fejlesztésekről -itt- olvashatsz bővebben.
Több helyen lesz lehetőséged megpihenni (kihelyezett padok/asztal) és gyönyörködni a kilátásban, és a cél, hogy állj meg egy pillanatra a nyüzsgésben és sétálj egy jót! Kapcsolj ki, hogy kikapcsolódhass.
A multi virtuális pontja kiegészíti a hagyományos pontot és kicsit bevezet a természetvédelmi területre, a Sas-hegy lábánál elterülő parkba, mely menedék-szerűen helyezkedik el a városban.
A virtuális pont célja, hogy bemutassa ezen területet, kis zeg-zugait, és az út során a város látványa mellett gyönyörködhessük ezen utolsó menedéket nyújtó területben, és megcsodálhassuk helyi őshonos élőlények és növények világát.
A hagyományos láda a Sas-Ligetben helyezkedik el, a vízmű kerítésének és támfalnak a tövében egy kétágú fa törzsénél, talajszinten.

Ha időd/kedved engedi, kapcsold össze a láda felkeresését és nézd meg a Sashegyi Látogatóközpontot is nyitvatartási időben. Fentről, körpanorámában lehet részed! A látogatóközponton belül érhető el a Sas-hegy kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra, és tiszta időben a Mátra/Kékes-tető is látszik.
Nyitva tartásról, belépődíjakról -itt- tájékozódhatsz részletesebben.

Fontos információ!
A Sas-hegy egyike Budapest néhány kiemelkedően fontos védett területének, mely hazánk egyik legrégebbi természetvédelmi területe, 1957-ben nyilvánították védetté. A területen kerékpárral közlekedni, a jelzett turistaútról letérni, a kihelyezett kordonok mögé menni, a környezetben bármilyen kárt tenni, növényeket gyűjteni szigorúan tilos és súlyos pénzbüntetést vonhat maga után! Kérünk benneteket a kihelyezett táblákon lévő szabályok maradéktalan betartására!

A természetet és a megtalálás élményét beszennyező, nejlonzacskók ellenzői vagyunk, ezért kéretik ládáinkat ettől megkímélni! Ha sérült a láda jelezzétek pl. logban, és közelben lakóként gyorsan karbantartom. Köszönöm!
Ha probléma támadna a pontokon, csak fényképpel logolt jelszó nélkülit fogadok el!

Látványosság, tudnivalók
"A budai hegyek egyik legérdekesebb életközösségét a Sas-hegyen találjuk, bár messziről kopár sziklás képet mutat, amelyen csak itt-ott zöldell egy-egy árva feketefenyő vagy orgonabokor. De ez csak a látszat, amellyel csak a felületes szemlélő elégszik meg, közelebbi vizsgálattal kiderül, hogy Budapest egyik legérdekesebb élőhelye, amelyhez hasonlót Visegrádtól az Al-Dunáig nem találunk." (Dr. Pénzes Antal)

A Sas-hegy a Budai-hegység déli részén elnyúló hegysorozat keleti tagja, amely a Gellért-hegy és az Ördög-orom között helyezkedik el.
Az érdeklődő természetbarát ma kiépített körutakon tekintheti meg a látnivalókat és gyönyörködhet a csodálatos panorámában. A kelenföldi lapályból kiemelkedő "sasbérc" csúcsa 259 m magasságban van a tengerszint felett.
A természetvédelmi területet veszélyeztető tényezők főleg a ma már teljes körül építettség és az intenzív látogatottság jelenti a fő problémát. Ezen gondok egy része a környező lakóterületek, valamint a látogatók védelmével, kényelmével összefüggőek. Az igen könnyen erodálódó, pusztuló dolomitsziklákat évről-évre át kell vizsgáltatni és szükség szerint megerősíteni, hiszen leomlásuk súlyos baleseteket okozhat. A látogatók részére kiépített publikus, bármikor látogatható és zárt, nyitvatartási időben idegenvezetővel látogatható utak állnak rendelkezésre.
A fő feladata az itteni természetvédelmi területnek azonban az egyedülálló élővilág megőrzése az utókor számára.

Alapadatok
A területet 1957-ben nyilvánította védetté az Országos Természetvédelmi Tanács 985/57 sz. határozatával (Törzskönyvi száma: 64/TT/1957)
Kiterjedése kb. 30 ha
Elhelyezkedése: Budapest, XI. kerület

Források/Ajánlott linkek
Budai_Sas-hegy_Természetvédelmi_Terület Wikipédia
Duna-Ipoly Nemzeti park
DINPI Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület Facebook oldala
Sas-hegyi Látogatóközpont
Life4OakForests projekt - Dr. Jane Goodall fát ültetett a Sas-hegyen

Kellemes időtöltést és kikapcsolódást kívánunk!
Feel2006 | Sziszko | Gréti
Állapot: kereshető

KRW értékelés (84 db): környezet: 4.38 rejtés: 4.61 web: 4.62 átlag: 4.54

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Páratlanpáros 2021.10.18 13:34 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Búr 2021.10.16 11:26 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm hogy megmutattad nekem!
[g:hu+ 2.7.14]

Vincenzo65 2021.10.10 11:40 - Megtaláltam
Ismertem az utat ami mellett voltak a pontok. Kis szelet a hegyből.

eltájoló 2021.10.09 17:49 - Megtaláltam
Tényleg kellemes környezet a betonrengetegben. Elég erős a kontraszt. Tetszett a láda rejteke és a virtuális környezete is. Köszi a rejtést.
mmcv.

boszorkányok 2021.10.04 16:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

zsupisti 2021.10.03 15:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

lencsilyany 2021.10.01 16:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Wica54 2021.09.26 13:28 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

krypton 2021.09.22 12:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

police107 2021.09.21 10:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.61
Kellemes délelőtti séta.Köszönöm.

pbberta 2021.09.16 18:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Viczi 2021.09.12 19:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

fcsaba 2021.08.29 12:00 - Megtaláltam
Rövid családi kiruccanás, mielőtt eleredt volna az eső. Azért az kér, hogy a Sas-hegy geoláda felőli oldala és a kilátó felőli oldala nincs összekötve a Sas-hegyen belül. Köszönjük a rejtést!

K.L. 2021.08.28 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Ekarp 2021.08.25 13:02 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.90
Megtaláltam, köszönöm az igényes rejtést!

erdosjudit 2021.08.25 11:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

erdosimi 2021.08.25 11:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

pegasus_mv 2021.08.20 17:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.89
Köszönöm a rejtést.

Nimrodking1 2021.08.20 12:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! nagyon jó [Geoládák v3.11.3]

SirLes 2021.08.19 11:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

griffs 2021.08.17 15:16 - Megtaláltam
Bringával, pár év után másodszorra. Remek hely és remek rejtés!

PÉV 2021.08.17 09:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
"A (...)kocsit, amivel jöttek, még a földút előtt letették és gyalog mentek egyre beljebb az erdőbe vezető úton."

-John Cure ~ Hontalan lelkek-

A Dayka Gábor utcán hagytam az autót, innen a kettes ponthoz kapaszkodtam fel a sáros ösvényen. Majdnem sikerült beleragadnom az előző esti viharos eső miatt. Egy tábla mellett haladtam el, melyen egy kis madárodú féle tárgy volt felerősítve. Célját nem tudtam kideríteni. Ezután már nem is volt messze a multipont, egy pihenő mellett megpillantottam a jelszót őrző információs táblát. Innen az ösvényen visszamentem a madárodús tábláig, és elkanyarodtam az egyes multipont felé. Végigmentem a földúton, ahol ismét egy pihenő látványa fogadott. Az ösvény végén megtaláltam a ládát. Innen a kövesúton mentem vissza a kocsihoz.

Erre jártam - megtaláltam.
Köszönöm.

-MEGVAN!-

bacsnyir 2021.08.10 19:35 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.84
x

kwh 2021.08.07 18:30 - Megtaláltam
gotcha

tothadam86 2021.08.03 18:46 - Megtaláltam
Megtaláltam-8)- [Geoládák v3.11.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (217 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]