geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
25. Tokaj, Kopasz hegy (GCToka)

Kopasz-hegy

Kopasz-hegy

A nagy Alföld (2007)

A nagy Alföld (2007)

A nagy Alföld (2007)

A nagy Alföld (2007)

Holtág (2007)

Holtág (2007)

Rakamaz (2007)

Rakamaz (2007)

Rejtés után, Judith a csúcson (2007)

Rejtés után, Judith a csúcson (2007)

Levegőből

Levegőből

Rejtek (2007)

Rejtek (2007)

Távolról (2007)

Távolról (2007)

Rejtek (2020)

Rejtek (2020)
Szélesség N 48° 7,195'
Hosszúság E 21° 22,847'
Magasság: 497 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2001.09.29 00:00
Utolsó lényeges változás: 2014.03.24 17:22
Utolsó változás: 2019.07.22 20:10
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Peti, Gabi
Felhasználó: luilui
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Megtalálások száma: 809 + 15 sikertelen + 13 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


A ládát, ami 20x20x6 cm-es kék fedelű konyhai doboz a Tv-adó alatti hegyoldalon egy nagy kő alá helyeztük el. Vigyázva vedd ki és rejtsd vissza, a kíváncsi szemek elől jó mélyen bedugtuk a kő alá, keresd alaposan és türelmesen!

A ládába TravelBug nem helyezhető.

TOKAJ:

Budapest után az egyik legismertebb magyar város, a történelmi borvidék "fővárosa". Kevés település dicsekedhet a világon azzal, amivel Tokaj: neve, bora révén a nemzeti himnuszban is szerepel. "Tokaj szőlő vesszein
Nektárt csepegtettél."
2002-ben a Tokaj-hegyaljai borvidékkel a Világörökség része lett.
A város mértani közepén találkoznak egymással a Tisza és a Bodrog folyók.
Tokaj neve a XVII. századtól egyre többször került a Hegyalja szó elé. Alighanem vára és stratégiailag fontos helyzete emelte ki a települést a többi hegyaljai város közül, hiszen sem borászati, sem borkereskedelmi szerepét tekintve nem nőtt Tarcal, Tállya vagy Mád fölé.

TOKAJ MEGKÖZELÍTÉSE:

Közúton: Budapest felől az M3-as autópályán, a 3-as főúton, Miskolcon keresztül a 37. sz. úton (250 km).
Vasúton: Budapestről rendszeres InterCity járatokon, miskolci (Bp. Keleti Pályaudvarról), vagy nyíregyházi (Bp. Nyugati Pályaudvarról) átszállással, közvetlen gyorsvonaton, illetve a Frankfurt - Debrecen között közlekedő Eurocity vonaton Budapestről (240 km) 2 és fél óra időráfordítással (megállóhelyei a Magyarországi szakaszon: Hegyeshalom - Győr - Budapest - Füzesabony - Miskolc - Tokaj - Nyíregyháza - Debrecen).

TOKAJ TÖRTÉNELME:

Tokajt, mint a környék nevét először 1067-ben említik, ekkor már szőlőtermesztő vidék volt. Magát a települést 1353-ban említik először Tokaj néven. Első vára egy földvár volt, amely a tatárjárás során elpusztult. A 14. századra már kővár állt a településen, mely a diósgyőri uradalom része volt. Mivel a Bodrog és a Tisza összefolyásánál helyezkedett el, ahol az Erdélyt és a felvidéket összekötő kereskedelmi, majd katonai út szelte át a Tiszát, az erősségnek kitüntetett szerepe volt a tiszai rév védelme, ezáltal a zavartalan forgalom biztosítása. Ugyanakkor egy királyi birtokszervező központ szerepkört is be kellett töltenie. Tokaj szerepe csak nőtt azzal, hogy a máramarosi sóbányák termékével, a Tisza balpartján szekerezők által használt kanyargó "sóút" is itt lépte át a Tiszát, s tokaji sólerakat (sóház) látta el konyhasóval a hevesi és borsodi, illetve részben az alsó-zempléni táj népét. E só forgalmazasban, sóelosztásban is szerepet kapott a város és vára
Az abaúji és zempléni régió történetében a Szapolyai család tagjai hoztak felemelkedést. 1459 júliusában nyerték el zálogként, gyakorlatilag azonban véglegesen Mátyás királytól Tokaj várát Boldogkővel, Regéccel és Tállyával együtt. A zálogot az az 12000 forint alkotta, amelyet a Szapolyai család kölcsönzött Hunyadi Mátyásnak a husziták elleni háborújához. Ezzel a Szapolyai-család a Perényiek mellett a térség legjelentősebb birtokosává vált, s nem mellékesen a tiszai révnél szedett vám révén hatalmas jövedelemre tett szert. A Szapolyai-család a tokaji várba helyezte az "ország főméltóságának" megfelelő földesúri rezindenciáját. Mint jó gazda tudta, hogy milyen módon fokozhatja jövedelmét új birtokaival, hogyan "fényesítheti" a családi címert. Szapolyai Imre ezért eljárva a királynál mezővárosi jogot (oppidum) szerzett Tokajnak. A mezőváros aztán különböző szintű és mértékű kiváltságokat kapott, népessége növekedett. A várat 1705-ben II. Rákóczi Ferenc ismeretlen okból leromboltatta.
A kiegyezés utáni békés évtizedekben Tokaj fejlődött, polgárosodott, a két világháború azonban ezt félbeszakította. 1944-ben először a németek, majd az oroszok foglalták el Tokajt.
A II. világháború után Tokaj csak lassan fejlődött, még a borkereskedelemben betöltött központi szerepét is egyre inkább Sátoraljaújhely vette át. 1952. február 1-jén elveszítette járási székhely szerepét. Városi rangját csak 1986-ban kapta vissza. Ekkortól újra dinamikus fejlődésnek indult. Tokaj bájos történelmi városként a turistákat is vonzza. A borvidék a Világörökség része.

TOKAJI-HEGY (KOPASZ-HEGY):

A táj különleges ez abból adódik, hogy az érintkező tájak genetikailag és gazdaságilag nagyon különbözőek. A tökéletes síkságnak minősülő Alföld és az Északi-Középhegységhez tartozó vulkanikus eredetű Zempléni-hegység (Eperjes-Tokaji-hegység) találkozik itt. Maga a Tokaji-hegy (Kopasz-hegy) az Eperjes-Tokaji hegyláncnak az Alföldre mélyen előreugró, izoláltan álló vulkáni kúpja. 514 méter magas, meredeken emelkedik ki a 100 méter körüli tengerszint feletti magasságú csatlakozó síksági kistájakból.

Az egykori tűzhányó, Tokaji-hegy, ismertebb nevén a Kopasz-hegy földje a világhírű aszú bölcsője.

A Tokaj-Eperjesi-hegység, így Tokaj-Hegyalja mai domborzata rendkívül tagolt: völgyekkel, vízfolyásokkal sűrűn felszabdalt, alacsony középhegység. Bár felszíne hosszú évmilliók alatt alakult ki, s az eredeti vulkáni formák eltűntek vagy megváltoztak, a táj vulkáni eredete már első pillantásra szembeötlő. Maguk a vulkánok mintegy 9-15 millió évvel ezelőtt működtek, és Európában egyedülállóan változatos formában hozták létre a mai Tokaj-Hegyalja alapkőzeteit. A vulkáni kőzetsorozatokat később utóvulkáni folyamatok bontották, alakították át, ezzel is fokozva a hegyoldalakat felépítő földtani képződmények színességét.

TOKAJ - SÍPÁLYA:

A Kopasz-hegy északi oldalán húzódik a 600 méter hosszú tokaji sípálya. A pálya kétharmad része egyenletes, sima, kék, tanuláshoz kiválóan alkalmas, az alsó harmada meredekebb, talán pirosnak is mondható. A pálya végig egyenletes lejtésű.

Tárcsás felvonó és melegedő házikó szolgálja ki a sportolni vágyókat. A felvonó szombaton és vasárnap üzemel 10-16 óráig (amennyiben a hóviszonyok engedik). A pálya talaja füves, kezelt és még kevés hó esetén is használható. Elsősorban családoknak és kezdőknek ajánljuk. A pályáról csodálatos kilátás nyílik a Bodrogzugra és a mögötte elterülő Zempléni-hegység sátorhegyeire, a TV-adó parkolójából pedig körpanoráma az Alföld felé.

A 2005/06-os szezonban a pálya nyomvonalát teljes hosszában felújították.

Síbérlet árak:
- felnőtt bérlet 800 Ft/10 felvonás
- gyermek bérlet (14 éves korig) 500 Ft/10 felvonás.

A sípálya üzemeltetője:
Tokaj város önkormányzata / SÍKLUB TOKAJ
Csócsics Lajos , Tel: 70/625-9201
Postacím: 3910-Tokaj, Kossuth tér 12.

Tarcal megközelítése: Budapest - Miskolc - Tokaj útirányon keresztül.
A sípálya megközelíthető autóval Tarcal központjában lekanyarodva a Tv-adóhoz vezető úton.
Vonattal Tokaj, ill. Tarcal vasútállomásig. A vasútállomásokról jelzett turistautak vezetnek a TV-adóhoz (kb. 5 km)

Szálláshelyet Tokaj városban találhatsy, ahol a város pincészetei, borozói számtalan kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak.

Peti, Gabi által készített eredeti leírás.

Tokaj történelmi városa a Tisza és a Bodrog folyók találkozásánál a Zempléni-hegység déli részén található. Természetesen a Tokaji borról világhírű. Gépkocsival Miskolc vagy Nyíregyháza felől közelíthető meg.

A ládika a 515 m magas Tokaji hegy csúcsa közelében van elrejtve egy erdős területen, egy fa törzse mellett fenyőágakkal kissé álcázva. A ládika kétféleképpen is elérhető. Tokaj városából a temető mellől induló turistaúton gyalogosan (kb. 400 m szintkülönbség) vagy a Tokaji TV adóhoz Tarcalról kiinduló aszfaltúton. A TV toronytól csodálatos kilátás nyílik a környékre.

Köszönjük Petinek, és Gabinak, hogy átadták a ládát.

Kívánunk mindenkinek kellemes kikapcsolódást, egy jó sétát, jó láda vadászatot!

LUILUI és JUDITH
Állapot: kereshető

KRW értékelés (461 db): környezet: 4.53 rejtés: 4.38 web: 4.51 átlag: 4.47

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Gábor66 2020.10.22 18:30 - Megtaláltam
scele társaságában

scele 2020.10.22 18:27 - Megtaláltam
mögvan

radpeter 2020.10.22 18:27 - Megtaláltam
\o/ Jo szuszogtatos

Mira 2020.10.22 18:27 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

emiGrant 2020.10.21 11:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.37
Hát még terepjáróval is kihívásnak számított itt-ott a feljutás. Kb. félúton a fakivágás és elhordás miatt 10cm vastag sár rejtette majdnem teljesen a még meglévő aszfaltot. Majdnem elkezdtem kételkedni abban, hogy jó felé megyünk. A parkolótól a ládáig jutás sem volt egy leányálom, de egy kis bozótharccal abszolválható. A kilátás az az ami kárpótol minden küzdelemért. Köszi a rejtést!

-1-2
Vica1130 2020.10.10 17:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm!

folis 2020.10.10 17:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

Kékfülű 2020.10.10 12:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

enci24 2020.09.19 16:59 - Megtaláltam
A terület nagyon dzsindzsás, tele lettem bogáncsokkal de lejebb nem merészkedtem.. Nem találom, hogy hogyan lehet képet feltölteni, de kérem elfogadni a megtalálást. (a kirándulótársamnak meg sikerült csalánok mellett elmennie..)

[Jóváhagyta: luilui, 2020.10.16 17:26]

IMG_20200919_180355IMG_20200919_174817
Tibman 2020.09.12 12:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Tar család 2020.09.12 09:43 - Megtaláltam
Tokaji geogo közben megtaláltuk. Köszönjük a rejtést!
A jelszo kiolvasása feladta a leckét!!! [g:hu 1.6.7]

tancsy95 2020.09.11 15:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.17
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

Srajnerék [Geoládák v3.6.0]

Dundus & Co 2020.09.06 11:23 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
Sajnos a ládában nem volt íróeszköz, így a naplóba nem tudtam logolni.
Kérem a megtalálás elfogadását!

ellfelek 2020.09.05 14:30 - Megtaláltam
A löszfal után a Turzul vezér emlékműhöz akartunk menni, de nem találtuk hol kellene leállni, honnan indul az ösvény... Ezért akkor előrébb vettük ezt a pontot... De nagyon nem bántuk meg, mert éppen siklóernyőztek páran... Volt aki tandem repülést csinált, de volt ott oktató, aki rádiózott a tanonccal, aki már egyedül mert repülni... Szóval jó volt belepillantani ebbe a sportágba is... :) A rejtéshez nem az első leágazáson érdemes elmenni, mert azt igen csak toalettnek használják. De ha tovább megyünk, akkor van egy jó lejárat is a ládához... A jelszóval egy kicsit meggyűlt a bajunk, mert nem fogadta el az oldal, de az itthoni próbálkozások sikert hoztak, csak nem az volt oda írva, aminek mi olvastuk... :)
Köszi a rejtést!

IMG_20200905_142037IMG_20200905_142326
IMG_20200905_142823 
szjuci 2020.08.30 14:31 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 2.5 átlag: 3.67 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

gszllsi3 2020.08.30 14:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

ha8je 2020.08.29 13:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

zami 2020.08.28 11:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.00
Nem feltétlenül rövidnadrágos hely. Csajokat csípte a csalán, egyedül de megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

cila 2020.08.22 17:38 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

20200822_17545020200822_174225
Cerberus 2020.08.05 14:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 4.41
Megtaláltam! Három napos maratoni ládázás fercsipeterrel és Webberrel Tokaj környékén. 13/46

A kilátás szép fentről nagyon. A láda érzésem szerint indokolatlanul mélyre került be a dzsindzsába. Társam rejtői segítséget kért, de közben én végül csak leküzdöttem magam a rejtekig és a láda is meglett, de elég fájdalmas menet volt.

Köszönöm a rejtést!

IMG_1365IMG_1367
IMG_1369 
fercsipeter 2020.08.05 14:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

luilui 2020.08.01 16:38 - Egyéb
Megnéztem, rendbe találtam mindent.

 
Bőrharisnya 2020.07.28 14:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
Egy siklóernyő jambori kellős közepébe csöppentünk.
Ettől függetlenül a ládát igyekeztünk megtalálni, de a hatalmas gaz és az óriási szúnyogfelhő meghátrálásra késztetett bennünket.
Kérjük, a fényképek alapján fogadd el a találatunkat!
Rejtésed nélkül nem tettük volna meg ezt a nyaktörő utat a hegy csúcsáig.Pedig a látvány mindent megér!
Köszönjük a rejtést!

[Jóváhagyta: luilui, 2020.07.28 17:33]

20200728_13143220200728_131434
20200728_13181220200728_131859
20200728_131904 
nagyfeco 2020.07.27 19:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.67
Köszönjük a rejtést.

norci&endi 2020.07.27 13:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.93
Hosszas keresés után találtuk meg, a fenti sok szikla megviccelt. Sok a szúnyog. Köszönjük a rejtést! :)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (837 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.