geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
515. Ahova máskor sokkal nehezebb lesz eljutni (GCEHID)

az ihletet adó objektum

az ihletet adó objektum

ezen tornyok között kell keresgélni

ezen tornyok között kell keresgélni

a Víziváros anno

a Víziváros anno

térkép vázlat

térkép vázlat

ide kell a végén eljutni

ide kell a végén eljutni

még ma is csorog a vize

még ma is csorog a vize

ilyen a kilátás a végállomástól

ilyen a kilátás a végállomástól
Szélesség N 47° 30,595'
Hosszúság E 19° 2,577'
Magasság: 100 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2003.03.15 21:00
Utolsó lényeges változás: 2018.06.17 01:01
Utolsó változás: 2018.07.15 08:38
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Lacus
Felhasználó: álomfogók
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Megtalálások száma: 979 + 20 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetente


Egy virtuális utazásra hívlak benneteket térben és időben Pesten, Budán és a Dunán.
1. állomás: a koordinátákkal jelzett pont a Dunán
2. állomás: az 1. állomásról a batthyány téri Szent Anna templom két tornya között látszó épület
3. állomás: a 2. állomás 1. állomásra vonatkozó tükörképe
4. állomás: egy kút Budapesten, amelynek névadója a 2. és 3. állomás névadóinak "időbeli súlypontja".
A jelszó a 4. állomáson található: a jól olvasható műemléki márványtábla azon szavaiból alkotott betűsor, melyek elválasztásra kerültek, amihez tedd hozzá, hány négyzet alakú betonlap választja el a kút előtti területet az úttesttől.

.........................................................................................
2003. november 18-tól kezdve ez egy nem klasszikus városi, virtuális, multi láda, amelynél a koordinátákkal megjelölt pontra a korábbi tapasztalatok alapján nem kell elmenni, sőt a jelszó megfejtéséhez szükséges többi állomás is virtuálisan kereshető, kivéve a végső objektumot, ahova viszont GPS nélkül kell eljutni (koordinátákat ugyanis nem adok meg, bár én tudom őket), ennek megtalálásához azonban végig kell gondolni az állomások kapcsán egy's mást.

Nekem a geocaching sok mindent jelent, többek között kitüntetett földrajzi pontok felkeresését. 2003. márciusában adódott egy lehetőség, hogy az ember oda is eljusson, ahova máskor sokkal nehezebb lenne: száraz lábbal a Duna közepére. Épült egy 476 méter hosszú és 4 méter széles pontonhíd Budapesten, a Duna két partja között. Száraz lábbal lehetett átkelni vagy akár sétálni, lényegében a Dunán. Úgy gondoltam, kihasználom ezt a lehetőséget. És persze mi jut egy kessernek mindenről az eszébe? Ki tudja, mikor visszatérő alkalom egy láda definiálására.

Az eredeti jelszó annak az épületnek a neve volt, amely a fent megadott koordinátákról a batthyány téri Szent Anna templom két tornya között látszik. A dolgok ilyetén felállása sokakat netcachingre bíztatott, ami végülis megérlelte bennem a változtatás gondolatát. Visszavonni nem szerettem volna a ládát, inkább továbbgondoltam.

A kindulási gondolatkör:
Duna, annak felszínén való zavartalan előfordulás lehetősége, a két part, illetve pont közötti összekötés és elválasztás.

Az eredeti jelszót egy épület adta, ez most a második állomása virtuális utazásunknak. Mivel eddig is mindenki rájött, miről van szó, most sem írom le konkrétan mi is ez az objektum, de két szempontból is fontos. Szükség van a továbbmenetelhez egyrészt a névadóra (aki bizony nagyon is szorosan kötődik a Duna közepén állók tömegéhez). Másrészt a konkrét helyére is. Ezt ugyanis egy ügyes mozdulattal tükrözhetjük a Duna közepén található kiindulási pontra (hogy ezt ki miképp teszi, GPS-szel, térképpel , intuícióval, helyismerettel, szextánssal etc., rábízom). Ezzel Budapest egy talán kevésbé nevezetes, de névadójában legalább ilyen fontos személyt magáénak mondható (egyáltalán nem pontszerű; emiatt a tükrözés eredménye nemigen vihet rossz vágányra) pontjára jutunk.

A kiindulási pontunk térben félúton van a 2. és a 3. állomás között. Forgassuk át most a térbeli viszonyokat időbeliekké: tekintsük a két szélső állomás névadóját és próbáljuk megtippelni, ki felel meg időben a Duna közepén található pontnak. Kis segítségek:
(i) az ő ideje alatt is történelmi fontosságú volt a Dunán való zavartalan átkelés;
(ii) az 1. állomás közvetlen környezetében található elnevezések sem függetlenek sem tőle, sem ezen átkeléstől
(iii) erősen kötődik a 2. állomás tágabb környezetéhez.

Végül az utolsó állomás, ahova a jelszóért el kell battyogni. Van Budapesten egy kút, amelynek a -remélhetőleg- kitalált személy a névadója. Hogy hol? Tessék netkeresni. Érdekessége:
(i) a 2. állomás névadója többre vágyott a már akkoriban is szennyezett Duna víznél, ezért ő vezettette -többek között innen- a tiszta vizet a 2. állomás tágabb környezetébe;
(ii) a közvetlen szomszédság (de erről sem írok többet).

És végül a jelszó: legyen mondjuk azon szavakból alkotott betűsor, melyek valamilyen oknál fogva elválasztásra kerültek a (lenti, jól olvasható) műemléki márványtáblán, (nekem ennyi is elegendő lenne, de fentről szóltak, irgum-burgum, ez így nem lesz jó, ezért ki kellett egészítenem valamivel, amit remélhetőleg nem lesz olyan egyszerű netkesselni, ezért) számold meg és tedd hozzá, hány négyzet alakú betonlap választja el (vagy inkább köti össze) a kút előtti területet az úttesttől.

Jó keresést!

.........................................................................................
A (kevésbé távoli) történelmi hűség kedvéért meghagyom az ős láda leírás eddigiekben fel nem használt elemeit is:
Ami a budapesti pontonhíd történelmet illeti: 1945-ben a felrobbantott Duna-hidak helyett ideiglenes pontonhíd épült a Dunán, amelyen aztán másfél évig lehetett átkelni a folyón. Pontonhíd épült Pest és Buda egyesítésének 100. évfordulóján, illetve a 70-es évek elején nagyjából ugyanezen a helyen.
A felső-vizivárosi, Szent Anna tiszteletére szentelt kéttornyos barokk római katolikus templom Hamon Kristóf, Nepauer Máté és Hamon Mihály munkája. 1740-1765 között épült. Az egyik legszebb fővárosi barokk templom ez, ami eredetileg a jezsuitáké volt. Hamon Kristóf kezdte meg építését, az ő halála után Nepauer Mátyás építette tovább. Ám előbb földrengés, majd a rend feloszlatása is késleltette a végleges befejezést, így csak 1805-ben szentelték fel.
Az eseményláda 1,1-es nehézséggel volt felkereshető 2003. március 15-én 8-12, illetve 16-22 óra között, továbbá 2003. március 16-án 8-12, illetve 16-20 óra között. Utána az kezdő állomás felkeresését illetően extrém ládává vált.''
Állapot: kereshető

KRW értékelés (665 db): környezet: 4.30 rejtés: 4.12 web: 4.34 átlag: 4.25

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Marton Zoli 2020.08.31 13:29 - Megtaláltam
Hogyan nem láttam ma védett személyt

Először azt terveztem, hogy beúszom a Dunába az első pontra és megnézem mi látszik a két torony közt de aztán az egyszerűbb utat választottam.
A második és harmadik pontot térképen, vonalzóval az "időbeli súlypont" kilétét némi történelmi ismerettel karosszékből találtam meg. Innen már tényleg egyetlen Google keresés megadta, hogy milyen objektumot kell keresni (illetve leginkább azt hogy hol) Ma éppen a környéken volt dolgom ezért elhatároztam, hogy felkeresem a helyet.

Pontosan egyidőben értem a helyszínre egy sötét színű (talán egy Ford Fiesta volt) autóval amiből két ember szált ki, az egyik mindjárt magára is öltött egy zsaruködmönt. Nem olyan golyóálló fajtát, hanem azt az olcsóbb láthatóságit, aztuán elfoglalta posztját egy közeli járdaszigeten. Én eddigre már lefényképeztem az épület falán a kőből készült táblát (első két jelszórészlet) és elkezdtem megszámolni a betonlapokat. Épp csak a végére értem a műveletnek és visszafordultam, hogy a biztonság kedvéért mégegyszer megszámoljam mikor a másik odalépett hozzám, barátságosan érdeklődve:

-Segíthetek valamit?

Majdnem mondtam neki, hogy:

-Igen! Tegye már meg, hogy megszámolja ön is a betonlapokat mert nem vagyok biztos benne hogy ... vagy ...+1!

De erről gyorsan letettem mert valami azt súgta, hogy nem most kell nekem idegenekkel barátkozni. Inkább megkérdeztem:

-Talán magánterületre tévedtem?
-Nem! -válaszolta - csak most hamarosan ...... (ha leírnám a válaszának ezt a részét akkor nagyjából fel is fedném az objektum helyét ezért nem teszem) érkeztetése zajlik és ha én ott maradok akkor neki is ott kell maradnia mellettem.

Mivel nem vágytam a barátságos idegen társaságára - meg az "érkeztetés" - jelentsen ez bármit - sem érdekelt inkább elbúcsúztam és mivel tudtam, hogy a harmadik jelszórészletet pluszminusz 1-es hibával sikerült megszereznem, egy távolabb eső nyugodtabb helyen regisztráltam a 495. találatomat. Itt az is kiderült, hogy pontosan sikerült megszámolni a betonlapokat.

Szeretem az ilyen rejtéseket, jó móka volt a végére járni, köszönet a rejtőnek.

PulykiMaki 2020.08.29 16:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Másodjára nettaláltam a pontokat, illetve a végpontnál egyszercsak megjelent egy őr :) pucoltunk is egyből.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.13]

lbtibsz 2020.08.04 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 2.91
Köszönöm a rejtést. Szórakoztató feladat volt.

Gibix75 2020.07.25 17:22 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.10]

alexi 2020.07.20 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

JhsGabor 2020.07.20 11:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Crowngu@rd 2020.07.09 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.45
Bringás találat. A végpontot korábban felfedtem, most fel is kerestem.
Köszönöm a rejtést!

20200709_16303120200709_163023
Kappa 2020.06.23 10:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Webber 2020.06.20 18:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Pongiz 2020.06.06 15:02 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

vargamatyi 2020.05.20 19:23 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.95
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

jegesmedve137 2020.05.10 16:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Gábor és Edit 2020.05.05 09:18 - Megtaláltam
Egy kicsit nehezen, de meglett a megoldás. :-)

Hokuszpok 2020.04.26 14:03 - Megtaláltam
Köszi!

Kovács Beni 2020.04.26 14:02 - Megtaláltam
Köszi!

Anonemo 2020.03.01 12:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtvényt! Egy esti internetes kör után ma felkerestem a végső pontot ;-) [Geoládák v3.3.2]

Green Eye 2020.02.07 14:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Szuper feladat! Köszönöm a szórakozást!

anzsu7 2020.02.02 09:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa és Józsi [Geoládák v3.3.2]

kocsisjozsef74 2020.02.02 09:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.3.2]

Lustadick123 2020.01.25 16:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

pedro750 2020.01.20 21:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

loco001 2020.01.20 21:00 - Megtaláltam
Szoktam időnként jelszót rejtő környéken járni, de nem vártam ki míg újból arra lesz dolgom, így a neten kerestem.

pinter_ur 2019.11.22 20:29 - Megtaláltam
Lacival siker, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

Balazsl02 2019.11.22 20:28 - Megtaláltam
Józan paraszti ésszel sikerült' Köszi a rejtést

PingvinTeknős 2019.10.09 07:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1055 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.