geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4718. Tereskei templom és kálvária (GCTtk)

Huszár-kastély

Huszár-kastély

Közeli

Közeli

Frideczky-kastély ...

Frideczky-kastély ...

... másnéven Barcza-kastély

... másnéven <a href="https://mapio.net/pic/p-60508342/">Barcza-kastély</a>

Nagyboldogasszony templom

Nagyboldogasszony templom

Bejárat

Bejárat

Feszület

Feszület

Festett üvegablak

Festett üvegablak

Profil

Profil

Templombelső

Templombelső

Karzat

Karzat

Szentségtartó

Szentségtartó

Szószék

Szószék

Freskó

Freskó

Keresztút

Keresztút

Régi Mária ábrázolás

Régi Mária ábrázolás

Oltár az altemplomban

Oltár az altemplomban

Mária az egykori barlangból

Mária az egykori barlangból

Temetkezési hely

Temetkezési hely

Szellőző

Szellőző

Stációk

Stációk

Stáció

Stáció

Golgota

Golgota

Maradvány

Maradvány

A kereszt felirata

A kereszt felirata

Egykori kápolna

Egykori kápolna
Szélesség N 47° 56,955'
Hosszúság E 19° 11,812'
Magasság: 210 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2020.12.19 15:00
Megjelenés időpontja: 2020.12.19 17:14
Utolsó lényeges változás: 2020.12.19 17:14
Utolsó változás: 2020.12.25 14:20
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: Dudu, Kokó
Felhasználó: Kokó
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 650 m
Megtalálások száma: 62
Megtalálások gyakorisága: 1.9 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A templom közelében, villanypózna alatt megbúvó filmesdoboz rejti a kálvária közelében rejlő, 10x10x5 cm-es doboz koordinátáit.

A ládába TravelBug helyezhető.

Megközelítés

A Nógrád megyei település alig egy kilométernyire fekszik a 22-es számú főúttól. Tömegközlekedéssel buszjárat segítségével lehet elérni az első pontot, ahol az ajánlott parkoló is található. A Nagyboldogasszony templom közelében, egy valaha volt villanyoszlop maradványánál találod a kálvária közelében rejtőző doboz koordinátáit.
Az információ birtokában akár autóval is eljuthattok a temető bejáratáig  N 47° 56,840' E 19° 11,970' 210 m [GCTtk+parkoló], ahol választhattok a temetőn keresztül átvezető rövidebb út, és a kerítés mellett vezető ösvény között. Mindkét esetben a futballpálya mögött megbúvó "U" alakú kálváriánál találjátok magatokat.
Az egykori kápolna közelében rejtőzik a jelszót tartalmazó doboz.

Tereske már az ősi időkben is lakott volt. Az itt élő szlávok Trist, Tristi, Tristke, Triskai, Triske, Tottriske, Tottreske néven is említették a települést, mely a honfoglalás első éveiben került a magyarok birtokába. Mivel a magyar nyelvben nem divat a mássalhangzók egymás utáni sorjázása, ezért a név átalakult Tereskére. Azonban rálelhetünk Thereske, Tereskő, Derecske, Barát-Tereske és Apáca-Tereske néven is ugyanarra a helyre.
Az idők során szinte mindenki megfordult itt. Tatárok, törökök, kurucok, labancok és persze a magyarok. A falu mégsem néptelenedett el egyik támadás után sem, ami a település alatt húzódó alagútrendszernek köszönhető. (Legalábbis több forrás hivatkozik erre.)

Borovszky leírásában ez olvasható:
"Tereske. A Cserhát-hegység alján fekvő magyar kisközség körjegyzőséggel. Házainak száma 154 és róm. kath. vallású lakosaié 994. Postája és távírója helyben van, vasúti állomása pedig Rétság. E községben még a tatárjárás előtti korszakban, a Boldogasszonyhoz czímzett Benedek-rendű apátság állott fenn, melyről a váradi regestrum (1219-1239) is megemlékezik. E kolostor a XIII-XV. században még fennállott; nyomai a községhez tartozó Dennek-pusztai erdőben még ma is láthatók. A XVI. század közepén a helység a török hódoltsághoz tartozott és 1562-1563-ban Hasszán bég, Rusztem pasa helytartója, 1583-1584-ben pedig Musztafa bin Abdullah, esztergomi lovas vitéz, 1584-85-ben Mohammed Juszuf, a nógrádi tüzérek főnöke, 1592-ben pedig Behrem bin Abdullah, nógrádi tüzértizedes hűbérbirtoka volt. 1593-ban felszabadult a hódoltság alól. 1598-ban Kampor Ferencz özvegye volt a birtokosa. 1715-ben 14 magyar és hét tót, 1720-ban 12 magyar és négy tót háztartását írták össze. A XVIII. század első felében a Frideczky család, 1770-ben Frideczky Tádé, Frideczkyné szül. Farkas Anna, Frideczky Róza, Balczer József, Bory István és a Jeszenszky család volt a földesura, 1826-ban Jeszenszky István, Szmrecsányi István, Frideczky József, Bory János özvegye, továbbá a Szily, Kokovay családok, Angyal és a Pogány családok és Huszár Károly. Jelenleg Huszár László dr.-nak, Egresy Aladárnak, Pápa Zsigmondnak, a Szmrecsányi örökösöknek és özv. Keresztszeghy Lajosné szül. Angyal Herminnek van itt nagyobb birtoka. A községbeli úrilakok közül a Pápa Zsigmond és Angyal Hermin házainak alapjai még a középkorból valók. Az előbbié az egykori Benedek-rendű kolostor, az utóbbié pedig azelőtt a Frideczky-kúria volt. Huszár László úrilaka 1848-ban épült. Az 1710 január 22-én lezajlott romhányi ütközet e község határára is kiterjedt. Az itt elesetteket a Dennek-pusztához tartozó erdőben hantolták el. 1866-ban itt is pusztított a kolera. A lakosok fogyasztási és értékesítő szövetkezetet tartanak fenn. A községhez tartoznak a már említett Dennek-pusztán kívül Farkasvölgy-, Ilonka-, Károly-, Kormos és Ledér-puszták."

Amit szeretnék megmutatni a rövid séta keretében

- Huszár-kastély  N 47° 56,975' E 19° 11,625' 210 m [GCTtk+Huszar]
Talán meglepő, de nevét nem a katonasághoz kapcsolódóan kapta, hanem a tulajdonos, Huszár László után. Sajnos ma csak messziről, fák között vehető szemügyre, mivel jelenleg iskolaként működik.
- Frideczky-kastély  N 47° 56,970' E 19° 11,680' 210 m [GCTtk+Frideczky]
A területnek van gazdája, de az utcafronti részt már évtizedek óta nem használják.
- Árpád-kori templom,  N 47° 56,955' E 19° 11,812' 210 m [GCTtk-1] amely 1031-ben - vagy száz évvel később - épült. A leírások alapján a korábbi Bencés apátság épületének helyére építették.
1962 és 1974 között Kozák Károly végzett kutatásokat. A mellékelt "Alaprajz" is az Ő munkája.
Az eredeti templom szélességében ugyan nem tért el a mai állapottól, azonban lényegesen rövidebb és torony nélküli volt. Legkésőbb 1219-ig felépültek az apátság épületei, és két torony emelkedett a homlokzaton, a hajó két oldalán. 1485 és 1508 között Bajoni István commendátorságának idején jelentősebb átépítések következtek. A szentély csillagboltozatot kapott, áthelyezték a diadalívet és a déli oldal nyílásait is átrendezték. A szentély északi falában faragott fali szentségtartót helyeztek el. Ezt követően a templom sekrestyével és támpillérekkel bővült. A toronypárt 1847-ben elbontották, és a templom 1852-ben elnyerte mai képét.
A feltárások során találtak rá Szent László király legendáját bemutató freskó-ciklusra. Magyarország területén csak három helyen látható ilyen, de közülük ez a legnagyobb, legteljesebben fennmaradt ábrázolás. Legrégebbi részei a 13. században készültek, a templom 15. század végi átépítésekor megsérült részeket újrafestették. A templomhajó bal oldalán látható a legnagyobb, legjobb állapotú freskó, a sorozat a szentély falán lévő festménnyel ér véget.
A templomot talán leginkább ismerő Pálos Frigyes ismertetőjét először 2000-ben adták ki. Az ebből készült rövid ismertető a templomban is megvásárolható. (Pálos Frigyes emlékszobája a művelődési házban kapott helyet.)
A templomot belülről a vasárnapi misék idején, vagy előre egyeztetett időpontban lehet megtekinteni. Mi a Kirándulás tippek oldalán javasolt telefonszám segítségével jutottunk be a templomba. Az az információ is valós hogy, a sekrestyés hölgy sokat tud mesélni a templomról és a faluról. A templom búcsúja Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én van.
- Kálvária  N 47° 56,790' E 19° 12,110' 200 m [GCTtk+kalvaria]
A kálváriák általában egyenes vagy körkörös útvonalat követnek az Ítélettől a Golgotáig. Ez a hely azon kevesek közé tartozik, ahol a Golgota nem a vége, hanem "fókusza" a Jézus kálváriáját ábrázoló stációknak. A kereszt felirata szerint a kálváriát 1905-ben építették.
A stációk sajnos elvesztették képeiket, csupán feketére festett vaslemezek láthatóak a téglaépítmények boltozatos üregében. A megcsonkított kereszt melletti lator keresztek mára ledőltek.
A közelben egykor állt egy kápolna is. Mára csak egy sírkő és a kápolna aljzata maradt meg belőle, illetve a harangja, mely az Árpád-kori templomban lelt otthonra.

Források, ajánlott oldalak

- Tereske.hu
- Műemlékem.hu - Huszár-kastély
- Műemlékem.hu - Frideczky-kastély
- A Magyar Nemzeti Múzeum visegrádi Mátyás Király Múzeumának középkori régészeti online magazinja
- Közel s távol
- Csendhegyek
- Szunyogh Suhajok
- Várak, kastélyok, templomok évkönyv 2015
Állapot: kereshető

KRW értékelés (20 db): környezet: 4.41 rejtés: 4.39 web: 4.48 átlag: 4.43

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Attil@ & Réka 2021.07.24 14:00 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.
Réka és Attil@

pczinder 2021.07.23 18:30 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

erika60 2021.06.27 11:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]

csabi1955 2021.06.27 11:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.2]

Zergi 2021.06.22 18:30 - Megtaláltam
Fogtam!
A Pásztón kapott Pfizer oltás után szárnyakat kaptam:). A rekkenő hőségben ide is elvetődtem. A templomon nem lepődtem, a kálvárián annál inkább! Ez a majd' kör elrendezés középen a kereszttel, fákkal szokatlan.

IMG_4181IMG_4184
IMG_4187IMG_4188
IMG_4189IMG_4190
IMG_4191IMG_4192
IMG_4193 
Judit és Béla 2021.06.19 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.43
Megtaláltuk.

OsiOsi 2021.06.19 10:47 - Megtaláltam
Köszi.

szabilkó 2021.06.13 13:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

raticu 2021.06.13 13:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

kupec 2021.06.13 12:31 - Megtaláltam
Szép a templom.
[g:hu+ 2.7.4]

ErdőCsöndje 2021.06.12 13:52 - Megtaláltam
Köszönöm!

ediNATImea 2021.06.08 12:12 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 3 átlag: 4.17 súly: 2.36
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Ami nem tetszett, hogy a susnyásba muszáj volt bemenni, viszont cseréb láthattunk közelről őzikét : )
A rejtekhely jópofa volt, de a rejtekhelytől a gpsek mindig picit arrébb vittek... [Geoládák v3.11.0]

benist 2021.06.05 13:00 - Megtaláltam
A templomnál parkoltunk. A filmes doboz nem okozott gondot. Alaposan megszemléltük a templomot, figyelemreméltó építmény. A temetőn keresztül a focipálya, majd a sajnos igen elhanyagolt kálvária. Ha már a fociöltözők rendbetételére sincs keret, mit várhat a kálvária. A koo-k alapján a láda gyorsan meglett.

Mr Zerge 2021.06.05 12:10 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge.

A templom tetszett. A láda helye kevésbé. Azért mert a kálvária elhanyagolt, nem kellene derékig érő gazban gázoltatni a kessereket. A láda rejtése jó, a helye nem tetszett.

nonow22 2021.05.30 14:21 - Megtaláltam
Spanyesszel megtaláltuk. A második pont jó nagy dzsindzsa, az a pont kerülhetett volna valamilyen szelidebb helyre is. Köszi a rejtést!

spanyesz 2021.05.30 14:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk nonow22-vel, köszi a rejtést. Nem kritika, de talán a derékig erő susnyas helyett a kálvária közelében is lehetne rejteni. 1-2 nagyobb eső, aztán csak kaszával kereshető.

rydick 2021.05.28 19:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.67 súly: 2.56
Megtaláltuk! Köszönjük! Zsuzsi és Attila

csomix 2021.05.25 17:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Makkap 2021.05.24 11:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Süni1966 2021.05.16 13:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

h725 2021.05.09 10:34 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.06
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]
Érdekes hely, kár, hogy kissé elhanyagolt. Azért persze örültünk, hogy ide is eljutottunk.

Vali, Zsolt

Repceföldek útközbenKereszt a fák alatt
Stációk közöttCsodás utcarészlet
vitibi 2021.05.01 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

nmárti 2021.04.24 13:57 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.57
Elfelejtettem, hogy Nógrádban milyen rázósak az utak. aranyos kis templom és elhanyagolt kálvária. A dobozt egy csiga őrizte. Ahhoz képest, hogy viszonylag új láda, elég leharcolt a logfüzet. Köszi a rejtést!

-1-2
 
kobcikrajci 2021.04.24 10:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.68
Egy könnyed szombat délelőtti séta gyanánt a 2-es úttól át a falun, nézelődés, ládakeresés. A látnivalók listáját egy vasaló és darálógyűjtemény is erősítheti! :) Az első fiolát először a részletes leírásban olvasható elárvult betongyám mellett kerestem, de ez egy előző verzió lehetett, most a villanyoszlop a nyerő. A temetőn át értem a most szerencsére kihalt pályához, majd a különleges kálváriához, és a szuper ládarejtekhez. Ebben a csendben igazán jó elmélkedőhely a pusztuló kőegyüttes, megdöbbentő felkiáltójel a világ dolgainak folyásáról.

stikli08 2021.04.19 09:56 - Megtaláltam
Köszönöm a szuper rejtést! Kis cserháti bóklászás közben felkeresrem. [Geoládák v3.6.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (62 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]