geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4716. Gyenesdiási Vadlán-lik (GCVADL)

Vadlán-lik

Vadlán-lik

Vadlán-lik szádája

Vadlán-lik szádája

Tücsökdomb

Tücsökdomb

Látványos sziklavilág

Látványos sziklavilág

Információs tábla

Információs tábla

Kőgombák

Kőgombák

Kilátás a környező hegyekre

Kilátás a környező hegyekre

Dolomitbreccsa sziklák

Dolomitbreccsa sziklák

A barlang feletti fenyves

A barlang feletti fenyves

A levezető ösvény

A levezető ösvény

Közel a cél

Közel a cél

A Pannon-tó partján sétálunk

A Pannon-tó partján sétálunk

Áthajló sziklafal

Áthajló sziklafal

Különleges gomba alakú sziklák

Különleges gomba alakú sziklák

A Pannon-tó hullámzása formálta

A Pannon-tó hullámzása formálta

Kitekintés

Kitekintés

Jelzések

Jelzések

A rejtek (felülről közelítsd meg)

A rejtek (felülről közelítsd meg)

A barlang alaprajza (Micheller Szilvia 2000)

A barlang alaprajza (Micheller Szilvia 2000)

A barlang (Lóczy Lajos 1928)

A barlang (Lóczy Lajos 1928)
Szélesség N 46° 46,579'
Hosszúság E 17° 17,791'
Magasság: 193 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2020.12.05 16:00
Megjelenés időpontja: 2020.12.08 19:03
Utolsó lényeges változás: 2020.12.08 19:03
Utolsó változás: 2021.03.30 21:05
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Hörcsög
Felhasználó: Hörcsög
Nehézség / Terep: 3.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 106 + 1 jelszó nélküli + 1 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 6.0 megtalálás hetente


Rejtés

8*13*6 cm-es fél literes, lila fedeles, hagyományos konyhai műanyag dobozt keress a barlang felett. A köveket gondosan rakd vissza a doboz elé, de rá ne tegyél! Felülről közelítsd meg, még mielőtt körben az úton lemennél a barlanghoz! Nem kell kimenni semmiféle veszélyes peremre! Extrém időjárási körülmények között, (nagy hó, ónos eső, jegesedés esetén) ha nem vagy biztos magadban, akkor inkább készíts fotót és elfogadom a találatot!


A ládába TravelBug NEM helyezhető.


Megközelítés és parkolás

Gyenesdiásra beérve a megadott ponton  N 46° 46,161' E 17° 17,752' 127 m [GCVADL+kereszteződés] a Darnay utcába kell fordulni és itt balra akár rögtön le is lehet parkolni.  N 46° 46,177' E 17° 17,748' 129 m [GCVADL+1parkoló] De akár feljebb is megállhatunk, ha a Darnay utcán végig hajtunk és az utca végén a Jókai utcába jobbra fordulunk. Meg is érkeztünk a Tücsökdombra, ahol több helyen is félreállhatunk az autónkkal. Parkoló fent a Tücsökdombon  N 46° 46,508' E 17° 17,680' 145 m [GCVADL+2parkoló]
A láda megközelítése csak gyalogosan ajánlott a meredek és morzsalékos ösvények miatt! De mivel nem nagy a távolság, az kerékpárral tolva is teljesíthető. Ez fontos információ, ha a balatoni kerekezés közben szeretnéd megkeresni a rejtést.

Ajánlott útvonal

Ha a főútnál lévő parkolóban állunk meg, akkor északi irányba a sárga kör Sárga kör jelzésen kell elindulnunk a Dornay utcán felfelé. A Jókai utcához érve azon jobbra fordulunk és a sárga sáv Sárga sáv jelzést követjük. Hamarosan elérjük az információs táblát, ahonnan kissé balra felfelé kezdünk kapaszkodni a morzsalékos vízmosta ösvényen. Körülbelül 250 méter megtétele után ismét egy útelágazáshoz érünk.  N 46° 46,643' E 17° 17,783' 184 m [GCVADL+1leágazás] A barlangot a jobb oldali ösvényen érhetjük el. A két baloldalra ágazó ösvény korszerű kilátópontokhoz vezet, ezt a látványosságot egy másik közeli láda GCGYDB taglalja. Ha engedtünk a csábításnak és megnéztük a kilátást, utunkat a barlang felé innen folytassuk. A turistaút leír egy jobb kanyart, majd a következő útjelző táblánál induló ösvényen a piros barlang Piros barlang jelzésre váltunk. Innen kisebb emelkedő leküzdése után felérünk a barlangot rejtő fenyves magaslatra. Gyerekekre fokozottan vigyázzunk! A ládát a rejtésben leírtak alapján keressük meg, majd ezt követően indulhatunk lefelé a Vadlán-likhoz vezető meredek kanyargós ösvényen. A meredek hegyoldalban óvatosan mozogjunk! Extrém időjárási körülmények között, (ónos eső, jegesedés esetén) inkább készíts fotót és elfogadom a találatot! Sajnos nagy turista forgalomra lehet számítani és a környéken nincs megfelelőbb rejtek.

Vadlán-lik

Magyarországon összesen négy Vadlán-lik nevű barlangot tartanak számon, érdekes módon mind a Keszthelyi-hegységben található. A másik három barlang Rezi, Vállus és Nagygörbő közelében keresendő.

A barlang keletkezése: a Kárpát-medence területét a késő-miocénben (10 és 5 millió évvel ezelőtt) egy fokozatosan kiédesedő óriási víztömeg töltötte ki, amelyet Pannon-tónak nevezünk. Ebből a (bel-) tóból hosszú ideig mintegy szigetként emelkedett ki a Keszthelyi-hegység, amelybe különféle alakú és méretű öblök nyúltak. A part menti áramlások és a víztömeg hullámzása komoly pusztító tevékenységet fejtett ki a partvonalra, amelyet idegen kifejezéssel abráziónak nevezünk.
Az erős hullámzás felőrölte a partok korábban lerakódott triász kőzetanyagát, s kerekded, úgynevezett abráziós kaviccsá formálta azokat. Ha nem volt elég ideje a dolomittörmeléknek lekopni, akkor szögletes murva formájában ágyazódott be a rétegsorba. Ezt a kőzetet nevezik breccsának. Ha kerekded lenne a beágyazódó törmelék, akkor konglomerátumról beszélhetnénk. Ezek a különféle módon koptatott karbonátos törmelékek vesznek részt a Vadlány-lik földtani környezetének kialakításában. Az előbbiekben leírt kavicsok szép számban gyűjthetők a barlang bejáratának környezetében. Az egykori Pannon-tó hullámzása a felelős a barlang kialakításáért is. Ez Magyarország egyetlen abráziós barlangja. Ezt jól mutatja annak horizontálisan megnyúlt, hosszú kiterjedése, valamint az üreg falain tanulmányozható ún. abráziós padka is. Ezek úgy jöttek létre, hogy a terület lassú emelkedése miatt a tó hullámzása mindig máshol érte a kőzetfalakat, ezért hosszú vízszintes "alakzatokat faragott" a dolomitbreccsa felszínébe. Szintén a hullámzás alakította ki a barlang környezetében található bizarr formájú "kalapos sziklákat" is. Azóta természetesen a szél, továbbá az inszolációs kipattogzás (különböző kőzetek eltérő hőtágulása) és a mállás egyéb fajtái részben módosították. Állítólag a XIX. század vége táján, a helybéliek titkos pálinkafőző helyként használták. Szinonímái: Vadlány-lik, Vadlány-barlang, Gyenesi Vadlány-lik, Diási Vadlány-lik. Barlankataszteri száma: 4440-87.

Hazánkban valamennyi barlang ex-lege védett. Ezt azt jelenti, hogy megismerésének pillanatától kezdve óvja a törvény hatalma, és nem szükséges külön védetté nyilvánítási eljárás. Az egyszerű védettségen túl a jelentősebb barlangok megkülönböztetetten védett, a legkülönlegesebbek és legféltettebbek pedig fokozottan védett címet is kaphatnak.

Legenda a hegyekben kószáló vadleányokról

A vadleányok madártojáson, gombákon és bogyókon éltek, esténként pedig sziklahasadékokban húzták meg magukat. Egyetlen ruhájuk a derekukra kötött kendő volt, szép időben a Pad-kő szikláin melegedtek. Miközben a réteket, mezőket járták, énekeltek; aki meg a nyomukba szegődött, azt magukkal csalták. Sőt, a halászlegényeket egyenesen a györöki Szerelem-dombra csalták. A vadleányok - mint afféle természetfeletti lények - nem idegenek a közép-európai folklórban sem. Többnyire utazókat elcsábító és erejüket ellopó, ruhátlan, hosszú hajú, erdei lányokról van szó. Szerencsére manapság már nem vagyunk kitéve erdőjárás alkalmával efféle veszélynek! :)

Gyenesdiás

Az Árpád-korban három település alakult itt ki, név szerint: Falud, Gyenes és Diás. Falud a török időkben teljesen elpusztult, nevét a Faludi-sík őrzi. A másik két falu visszatelepült, majd a XVIII. században egyesültek. A község klímája szubmediterrán, mint ahogy a Balaton-felvidék Balatonra néző domboldalai Keszthelytől Füredig. Kedvelt üdülőtelepülés, nyáron nagy forgalomra kell számítani.

Keszthelyi-hegység

A Keszthelyi-fennsík a Dunántúlon található, a Dunántúli-középhegység elkülönült nyugati kistája. A fennsíkot egyik oldalról a Balaton, másik oldalról a Gyöngyös-patak, a Várvölgyi-medence és a Tapolcai-medence veszi körül. A Keszthelyi-fennsík területe kb. 350 négyzetkilométer. Két fő vonulata van: a Keszthely-Rezi vonulat és a Vállus-Vonyarcvashegy vonulat. Ez utóbbiban található a fennsík legmagasabb csúcsa, a Köves-tető (444 m). A másik vonulatban a Rezi-tető (431 m) a legmagasabb, de a Rezi vár magaslatához kapcsolódó Meleg-hegy is 425 m-es. A Keszthelyi-fennsík hegyei főleg mészkőből, dolomitból, kihűlt bazaltlávából és a Pannon-tenger egykori üledékeiből állnak. A triász időszakban, mintegy 180 millió éve tenger borította ezt a területet. Az ebben élő alacsonyrendű állatok mészvázából több ezer méter vastag dolomit-mészkő lerakódás keletkezett. A mai felszíni kőzetek és talajok kialakulásában a Pannon-tenger is meghatározó szerepet játszott, amely fokozatosan édesvizűvé vált, és a miocén kor végére, mintegy 10 millió éve feltöltődött. A pliocén kor végén, mintegy 5 millió éve a kéregmozgások következtében a fennsík területe is kiemelkedett: ekkor jött létre a magyar középhegységi rendszer, amelynek legnyugatibb láncszeme a Keszthelyi-fennsík. A kéregmozgások vulkáni tevékenységgel is jártak, ennek következménye például a Kovácsi-hegy és a Tátika létrejötte Zalaszántó közelében. A pleisztocén korban alakult ki a Keszthelyi-fennsík mai, rögökre töredezett tönkfelszíne, és akkor keletkezett a területen is több helyen előforduló lösz. A Keszthelyi-fennsíkra a dolomit a jellemző. Dolomittömege változatos mikroreliefjével tűnik ki, ahol kipreparált dolomit kőoszlopok és látványos természetes kőzetfeltárások is megtalálhatók. A változatos karsztjelenségeket (barlangok, víznyelők, töbrök) mutató terjedelmes hátakat helyenként vad szurdokvölgyek választják el. A Kovácsi-hegy és a Tátika a Keszthelyi-fennsík bazaltvidéke. Tanúhegyek, bazaltplatók, sokszög alakú bazaltoszlopok, 10 m-nél is magasabb falak díszítik a tájat. Ritka jelenségnek számítanak és ezért érdekes látnivalók a Bazaltfolyosó (Kovácsi-hegy) és az álkarsztos jelenségként számon tartott bazaltdolinák, melyek mélyedéseiben apró tavacskák húzódnak meg. Legnagyobb barlangja a Csodabogyós-barlang, mely jelenleg (2020) 6150 méter hosszú és 144 méter mély.

Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok! :)

Gratulálok a P1-hez geoládászoknak!

Flag Counter
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (54 db): környezet: 4.86 rejtés: 4.75 web: 4.85 átlag: 4.82

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


kabetti 2021.04.10 15:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

N.Zs. 2021.04.10 15:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.51
Egy jó kör kezdetén.

pstrx 2021.04.09 15:09 - Megtaláltam
Kösz a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Lilla312 2021.04.06 13:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Csilla01 2021.04.05 09:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, szép környezet! [Geoládák v3.9.6]

KVBB 2021.04.04 13:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.78
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Moni&Beni 2021.04.04 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.08
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Kecso79 2021.04.04 11:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

vebike 2021.04.03 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

N.Ani 2021.04.02 21:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Krasiék 2021.04.02 11:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a feladványt!
Krasiék Kecskemét-Kadafalváról ????????‍????‍????‍???? [Geoládák v3.9.6]

tomi-zsuzsi 2021.03.31 14:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.15
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Az élet szép! [Geoládák v3.9.6]

BENCZE 2021.03.29 13:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.46
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Hetyilla 2021.03.25 10:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.15
Megvan!

Hetyetye 2021.03.25 10:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.20
Megvan!

Mákos 2021.03.25 10:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.93
Megvan!

Hektor 2021.03.20 12:35 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

lypapp 2021.03.20 10:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük szépen Hörcsögnek a játékot!

Régi hiányt pótló rejtés, és csak azért ilyen ráérősen mozdultunk erre a ládára, mert már vagy féltucatszor útba ejtettük Családommal láda nélkül is az elmúlt 4-6 évben a különböző, Keszthelyi-hegységben vezető sétáink és túráink során.

A rejtés, és a ládaoldal kidolgozása kitűnő, megkeresése remek elfoglaltság, öröm családdal - melyek része a Kutyus (ha van, nálunk van :) - a barlang látványos, érdekes és egyedülálló, másoknak is ajánlom/-juk!

És amit nagy örömmel fedeztem fel: Gyenesdiáson, a kiindulópont közelében van Darnay (Dornyay) Béla bormúzeum. Darnay Béla a Balaton és környéke ismerője, tudósa, tiszteletre méló tudós, aki a keszthelyi Balaton-múzeum igazgatójaként vonult nyugalomba -emlékeim szerint- 1965-ben. Ő vásárolta meg a pusztuló, ámde a szakértő szem számára értékes és különleges présházat, amelyet a diási Önkormányzat megvásárolt és felújított, és ezt a bormúzeumot nyitotta meg benne.

Papp család (lypapp) [Geoládák v3.9.6]

Darnay (Dornyay) bormúzeumDornyay emléktábla
A bormúzeum épületének története 
Mamibo 2021.03.19 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.70
Megtaláltuk, szerettük a helyet, köszi!

Mamibo

BG&J-13 2021.03.11 16:45 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.5.10]

Kisbubi 2021.03.10 20:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

stb80 2021.02.28 14:43 - Jelszó nélküli megtalálás KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.28
Vállus és Gyenesdiás közötti túránkon ez volt az egyik legfőbb látványosság, amire kíváncsi voltam. A várakozásoknak megfelelően csodálatos hely, a "Vadlán-likak királynője", de sajnos a ládát nem sikerült megtaláltunk. Lemásztam, felmásztam, kihajoltam stb., de mégsem lett meg. A képek alapján kérem tisztelettel a találat elfogadását. Köszönöm.

kőfejtőszikla
barlang1barlang2
hídFénykereszt
Máriamár elmenőben jutott eszembe a screenshot
ArNick 2021.02.28 14:02 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a lehetőséget! [g:hu 1.6.7]

Barbek 2021.02.27 06:46 - Megtaláltam
Megtaláltuk (a denevért is), köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Topgun 2021.02.26 19:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (108 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]