geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4574. Gyömbér, az Alacsony-Tátra teteje (GCGYMB)

Deres

Deres

Chopok

Chopok

Gyömbér a távolból

Gyömbér a távolból

Csúcs a távolból

Csúcs a távolból

Út

Út

Kilátás

Kilátás

Kilátás

Kilátás

Gerincen futó utak minden felé

Gerincen futó utak minden felé

Gyömbér

Gyömbér

Csúcskereszt

Csúcskereszt

A rejtek

A rejtek

Rejtő csapat (egy része) a Deresen

Rejtő csapat (egy része) a Deresen
Szélesség N 48° 56,185'
Hosszúság E 19° 38,390'
Magasság: 2040 m
Megye/ország: Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.08.02 17:00
Megjelenés időpontja: 2019.08.14 17:37
Utolsó lényeges változás: 2019.08.14 17:37
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Csengi, Bendi, Fidorka, kivancsifancsi és a többiek
Felhasználó: kivancsifancsi
Nehézség / Terep: 1.5 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 20000 m
Megtalálások száma: 17, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


A ládát (15x10x5cm) a csúcs közelében sziklaüregben keresd. Az üreget két, a sziklatömböktől színben eltérő nagyobb kő takarja (lásd képek).


FIGYELEM! Magas hegységbe hívunk benneteket, ahol az időjárás szinte percek alatt képes megváltozni, tehát esőkabát, meleg holmi, étel ital nélkül senki ne vágjon neki a csúcsnak. Vihar, villámlás esetén a kitett gerinc és hegycsúcs nagyon veszélyes!

Megközelítés
A hegycsúcs nagyon sok irányból megközelíthető. A kirándulásnak célszerű a hegy északi oldalán található Deménvölgyből ( N 48° 58,316' E 19° 34,957' 1070 m [GCGYMB+é-parkoló]) vagy a déli oldalon található Chopok-juh (( N 48° 55,492' E 19° 36,162' 1070 m [GCGYMB+d-parkoló]) parkolóból nekivágni. Mivel a környéket össze-vissza szabdalják a turistautak, így nagyon sokféle túra tehető.

Aki a kihívást keresi annak a parkolótól egy körtúra keretében érdemes megkeresni a csúcsot. Az itt ajánlott útvonal egy kicsit keményebb, összesen kb. 1500m szintemelkedést és 20km-nél hosszabb távot tesz meg, de érinti a főgerinc legszebb részeit. Így lehetőség nyílik végigsétálni a gyönyörű főgerinc egy részén, érintve az Alacsony-Tátra főgerincének három 2000 méter feletti csúcsát, a 2004 méter magas Derest, a 2024 méter magas Chopokot és a 2043 méter magas Gyömbért.

Útvonal
Kiindulópontnak válasszuk a deménvölgyi parkolót. Innen DNY irányba a sárga jelszésen kapaszkodjunk fel a gerincre, amit a túraút a Polyána-nyeregnél (sedlo Poľany) ( N 48° 56,577' E 19° 32,629' 1837 m [GCGYMB+nyereg]) ér el. Itt kezdődik a csodás gerinctúra. Innen kezdve - tiszta idő esetén - parádés kilátás követi végig utunkat egészen a Gyömbérig. A gerincen haladva elérjük először a Derest ( N 48° 56,433' E 19° 34,359' 2004 m [GCGYMB+Deres]), majd további 1,5km után a Chopok ( N 48° 56,580' E 19° 35,566' 2024 m [GCGYMB+Chopok]) csúcsot, majd a ismét tovább haladva elérjük a harmadik, egyben a legnagyobb 2000 méter feletti csúcsot, a Gyömbért ( N 48° 56,183' E 19° 38,416' 2046 m [GCGYMB+Gyömbér]). Innen a Krupove-nyereg (Krupove sedlo) érintésével a zöld jelzésen lehet leereszkedni vissza a völgybe. Itt vagy végig a zöldön lemegyünk az aszfaltig és azon vissza a parkolóba, vagy a zöld jelzésről átváltunk a pirosra, majd a sípályák érintésével a Chopok felvonói alatt vissza a parkolóba.

Aki a könnyebb megoldást keresi, az akár az északi, akár a déli parkolóból a felvonók egyikével tudja megközelíteni a Chopokot, majd onnan a gerincen futó túraúton közelítheti meg a csúcsot. Ebben az esetben is érdemes elsétálni a másik irányba a Deresre is.

Rejtés
A ládát (15x10x5cm) a csúcs közelében, sziklaüregben keresd. Az üreget két, a sziklatömböktől színben eltérő, nagyobb kő takarja (lásd képek).
Jó idő esetén a nagyobb tömeg, télen pedig a nagy hó miatt problémás lehet a keresés, ezért a csúcskereszt hátsó oldalánál, talajszinthez közel kis gravírtáblán is megtalálod a jelszót a 'gc:' felirat után.

A hegy
A Gyömbér (Ďumbier) a maga 2046 méterével az Alacsony-Tátra főgerincének három 2000 méter feletti csúcsa közül a legmagasabb. Dominanciája 27 km, azaz 27 kilométeres sugarú körben nincs nála magasabb hegy. A legközelebbi magasabb hegy a Baranec (2085 m). A csúcs prominenciája, azaz a relatív kiemelkedése 1143 méter.

A rejtők nem vállalnak semmilyen felelősséget az adatok esetleges hibáiért valamint a túra során elszenvedett balesetekért! Mindenki saját felelősségére indul és kötelessége indulás előtt tájékozódni a túra útvonaláról és annak nehézségéről valamint a várható időjárási viszonyokról!

Ne csak a pontért menjetek, sétáljatok a gerincen, élvezzétek kilátást. Mindenkinek szép kirándulást kívánunk. Vigyázzatok egymásra és magatokra.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (8 db): környezet: 4.93 rejtés: 4.13 web: 4.66 átlag: 4.57

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 - kereshető minden évszakban
 - kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Gubóék 2020.08.20 14:08 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! ???? [Geoládák v3.4.1]

bertokzsolt 2020.08.20 12:25 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.12]

VP 2020.08.20 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.65
Trangoška - Chata Štefánika - Gyömbér - Kopok - Deres - Poľana - Krížske sedlo - Sedlo Príslop - Kosodrevina - Srdiečko - Trangoška 27 km-es kirándulás.
A Gyömbérre 10 előtt felérve még felhő és aránylag kevés ember fogadott (Budapestről indulás 4:20, Trangoškáról 8:00). Aztán a Kopok körzetében (a Demänovské sedlo és a Deres között végig) elviselhetetlen, hömpölygő tömeg. (Itt meg is bántam, hogy idejöttem. 1976-ban voltam itt utoljára nyáron, azóta csak télen, és most a következő 44 évben megint nem is jövök újra!) Aztán a Poľana után újra béke van, a Krížske sedlonál egyedül feküdtem a fűben, és újra jól éreztem magamat. A Sedlo Príslop felé vezető, gyönyörű, keskeny, oldalazó kék jelzésen pedig - néhány jellegzetes nagy kupac alapján - csak a medvék szedik a hihetetlen mennyiségű áfonyát. Visszaérve a (turista)ipari részre lementem a ratrakos idők előtt hírhedt "siratófal"-on (az idősebbeknek biztos mond valamit a név) - de gyalog rosszabb, mint léccel.
A rejtés egyből meglett: tele van .com-os logokkal. Pár méterre van egy másik magyar doboz is, a 2011-es (végül nem megjelent) GCALTA, ebben is hemzsegnek a .com-os logok. A .com-os oldal fel is hívja rá a figyelmet: figyelem, kamu láda! (Számomra érthetetlen, hogy ennyire nincsenek tekintettel a magyar rejtők mások játékára - különösen külföldön: ez így mindenkinek rossz, kavarodást, félreértést okoz.)
A Gyömbéren először 1976-ban jártam, még a móriczos Földrajz-szakkörrel. Aztán gyalog még talán 1979-ben újra, de akkor télen, nagy hóban. Azóta csak léccel. A 70-es évek végétől a rendszerváltásig jártam Kopokra síelni: még a régi "kertiszékes" felvonó működött, és klassz korongos Tatrapomák. A pályák buckásak, és időnként kövesek, jegesek voltak: meg lehetett tanulni síelni. Aztán 12 éve elkezdtem Túrasízni, és azóta a Gyömbér rendszeres célpont. Télen a Štefánikától a régi úton (egyenesen a csúcsra) is szabad járni, arra szoktunk felmenni (és pár kört a csúcs és a ház közt síelni). Ha van elég hó, és nincs teljesen lejegesedve (és a lavinaveszély is mérsékelt), akkor át szoktunk menni a gerincen a Kopokra és a Deresre is. Olyankor is vannak túrasízők, hótalpasok, téli kirándulók, de azért általában többnyire egyedül lehet lenni. Szerettem volna a ládát is így megtalálni, de mire elég hó lett télen, lezárták a határokat (ki tudja, mi lesz idén is?). Így most 44 év után újra nyáron.
Az izgalmas mészköves északi előhegyeken - Salatín, Krakova hoľa és Pusté, Poludnica - jártam többször, és oda készülök is menni - például a Gyömbérről jól látható, vad Ohništére -, de ide a főgerincre ezután újra csak télen!

2020.08.30 12:00 egyéb log: Elmentem az említett Ohništére, megnéztem a méltán híres "Ablak"-ot (Okno), a 125 m mély jeges zsombolyt és a szomszédos Slemä csúcson a második világháborús repülőgép-roncsot. Közben dél felé néztem a Gyömbér - Kopok gerincet, ahol tíz napja jártam (és néztem ezt a hegyet).

2019.08.17 12:00 egyéb log: Az Alacsony-Tátra kétezreseire sokáig úgy tudtam, egy másik játékos tervez ládát, amit tiszteletben tartottam. Aztán amikor idei monológjában megírta, nem szándékozik már többet rejteni, akkor beadtam egy vázlatos tervet, amit azonban téli ládának szántam, így egyelőre terv maradt. Nem sokkal utána azonban megjelent ez a láda, így ez legalábbis jelentős áttervezésre szorul.
Annak ellenére, hogy két nappal a megjelenés előtt érkeztem haza a Gyömbér közvetlen közeléből, felmerült a gyors visszatérés gondolata. Talán, ha ma sincs megtalálása, holnap hajnalban neki is vágtam volna. Így viszont, azt hiszem, újra, mint olyan sokszor már, ismét télen, túrasível megyek. (Remélem a tartalék jelszó látszani fog télen is, bár ebben nem vagyok biztos. Lásd a képet!)
Az Alacsony-Tátrának négy kétezres csúcsa van, a negyedik (a második legmagasabb a hegységben, 2025 m) a Štiavnica, a Gyömbértől keletre magasodik.

A csúcskereszt kicsit zuzmarás!Túrasível az igazi!
Nincs tömeg. :-)Néha fúj a szél.
A Kopok és a Gyömbér (leghátul) a DeresrőlA Liptói-havasok és a Magas-Tátra a Gyömbérről
A ház kicsit behavazva :-)<a href="http://eik.bme.hu/~vanko/fizika/erdekes/melleknap.htm">Mellék-nap</a>
Chata &Scaron;tefánikaA téli út
Gyömbér
Kopokról Gyömbér (felhőben)Kopokról Deres
Deresről Kopok és GyömbérDeresről Skalka
Poľanáról Kopok és Dereshátul GCPolu
Krížske sedlo
Ohnište, OknoA főgerinc a Slemäról
kobcikrajci 2020.08.13 11:51 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.11]

Milko 2020.08.03 13:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.34
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Láda egészséges, rendben várja a következő játékost. [Geoládák v3.5.0]

gybalazs42 2020.02.01 09:51 - Megtaláltam
A fagyos ho miatt eselytelen megtalalni a dobozt. Kerlek fogadd el jelszo nelkul a megtalalast.

[Jóváhagyta: kivancsifancsi, 2020.02.04 11:17]

BBCC767E-BADC-427F-88AE-03767496CBAFDCEAD4FB-EA98-44BF-B5C5-1183A809D33C
stikli08 2020.01.05 07:12 - Megtaláltam
Csatlakozok az előttem szólóhoz. sajnos az időjárás sem igazán engedte, hogy egy szikra esély legyen a megtalálásra. Kérném fotók alapján fogadd el ha lehetséges. köszönöm. [Geoládák v3.1.2]

[Jóváhagyta: kivancsifancsi, 2020.01.06 20:09]

Viczi 2020.01.03 10:06 - Megtaláltam
Felmentünk, de a havat lehetetlenség volt a kövekről levakarni, kő sem sok látszott. :) Kérem a megtalálás elfogadását a képek alapján.

[Jóváhagyta: kivancsifancsi, 2020.01.06 20:09]

2020-01-03 10.06.142020-01-03 10.06.10
IMG_3408 
FTom 2019.11.01 12:10 - Megtaláltam
Gerinctúra változóan erős fagyos szélben, hol napsütéssel, hol gyorsan mozgó és a csúcsokat befedő felhőzettel.
A logfüzet fedőlapjára belül írt jelszót nem fogadta el a rendszer. Nem olvastam végig a füzetet, de láttam korábbi megtalálók bejegyzéseit, például macikupacét, a legfrissebb augusztusi. A rejtő neve stimmel. További ismérv, hogy a füzetben a "jelszó" fölött GCGYOM szerepel, ami azért változhatott azóta, mert egy másik, de korábban már megszűnt láda azonosítója.

[Jóváhagyta: kivancsifancsi, 2019.11.23 19:35]

vitibi 2019.08.31 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.98
Jégeső fogadott odafenn! Köszönet a rejtésért! Nagy élmény volt.

Évi&Zoli 2019.08.27 12:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.98
Két remek nap a Tátrában, két csúcshódítás. Az első napot a Gyömbérnek szenteltük. Mivel szorított az idő, a felvonóval mentünk fel a Chopokra és csak a Gyömbért másztuk meg. Először jutottunk 2000m fölé. Mit mondjak, felemelő érzés volt! Köszönjük!

IMG_20190827_110245IMG_20190827_110159
IMG_20190827_114544IMG_20190827_130402
IMG_20190827_124130IMG_20190827_124607
IMG_20190827_123844IMG_20190827_124008
fa-peti 2019.08.20 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

macikupac 2019.08.20 16:28 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.51
Tavaly ősszel is jöttem az Alacsony-Tátrába, de akkor részben az idő, részben atársaság miatt, csak a Déres és a Chopok volt meg (ezek is már többedik alkalommal), a Gyömbérre már nem jöttünk el. A klasszikus trangoška-i parkolás után a sípályán másztunk fel a Kosodrevina-házig. Innen a gerincig tartó utat végigáfonyáztuk, de így talán (a gyakori csipegetésekkel) nem tűnt annyira meredeknek a hegy. Egy nagyobb pihenő (és a felújított és modernizált menedékházban elköltött ebéd) után nekiveselkedtünk a gerincnek. A szolídan hullámzó úton hol betakartak az igen alacsonyan lévő felhők, hol kicsit kitisztult az idő. Annyira azonban mindvégig párás maradt, hogy a nagyobbik testvért esélyünk se legyen látni. Mire a Gyömbérre értünk, más már nem volt fent. Az időjárás is barátságtalanabbra fordult: felerősödött a szél és pár méternyire csökkent a látótávolság is. Nem is kellett sokat időznünk, mert a rejtés annyiból valóban elég rossz, hogy tényleg közel (abszolúte hibahatáron belül) van a com-oshoz és a rejtése is hasonló. S mivel azt már sokéve megtaláltam, ezt is messziről kiszúrtam. A másik ládából elhoztam egy geocoint és néhány fotó után elindultunk lefelé. A ©tefanik-házban még legurítottunk egy kofolát, majd egy kitérő (a Döglött denevér-barlang) után élményekkel telve értünk vissza a kocsihoz. Ma is Öcsipók túrázott velünk.

[wapon beküldött és később kibővített szöveg]

zöldfülű 2019.08.18 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.32
LefüLELVE csak a csúcs és a látvány lett :-)

Esély nem volt a keresgélésre a tömegtől, de még a kereszttel is csak "surranó sávban" sikerült fotózkodni. Pedig igencsak hűvös volt fent a csúcson, aligha érte el a hőmérséklet a 10 fokot.

A találat érdekessége, hogy erre a napra egyébként is egy kis Chopok-környéki túrát terveztünk, így az új láda megjelenése megerősítette a szándékunkat :-) Deménvölgyből a zöld jelzésen battyogtunk fölfele, és folyamatos gyönyörködés közepette érkeztünk fel a Krupova-nyeregbe. Itt megérkezett a tömeg is, akik felvonóval jöttel a szomszédból :D
Ennek, valamint a hideg, rendkívül szeles időnek köszönhetően nem sokat időztünk a csúcson, hanem indultunk tovább Chopok felé. Nagy örömünkre volt némi kilátás, amikor fent voltunk, ugyanis folyamatosan jöttek-mentek a felhők. Chopokon a kilátó teraszon éppen egy felhő közepében landoltam, így naqyjából mindegy is volt, hogy hol vagyok :D azután ahogy szokott ilyen magaslatokban, hol kiláttunk, hol nem...
Lejtmenet a felvonó alatt.
Csodálatos túra volt, nagyon köszönöm a rejtőknek, hogy még egy találattal is megkoronázhattam ezt a kis "sétát", ami végül közel 19 km, bő 1300 szint lett.
Ja, és a fotók alapján kérem szépen a találat jóváhagyását, előre megköszönve (még szerencse, hogy nem lettem dobogós ;-))

[Jóváhagyta: kivancsifancsi, 2019.08.24 07:10]

005008
013018
024026
030034
035036
039040
pgyp 2019.08.17 12:57 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.98
Megvagy! [g:hu 1.6.2y]
Pénteken még nem volt egy találat sem bejelentve, ennek tudatában indultunk korán reggel. utólag kiderült felesleges lett volna a nagy sietség, addigra a piros 1 elkelt. Ennek ellenére szép túra volt gyönyörű időben, a csúcson felhőben és a végére elfáradva. a nap végén a Pinus étteremben vacsiztunk nem éppen szlovák kaját (nem volt nekik), majd irány szállást keresni a Magas-Tátrában.

becko 2019.08.17 10:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 2 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 4.43
ok [g:hu 1.6.1c]
Kapóra jött az új láda, mert idén még nem jártam 2000m felett.
Odafelé Sződön még sötétben felkaptam GCUSER-t, visszafelé útbaejtettem a közelmúltban megjelent két Somoskői ládát, majd Nemti szurdokában zártam a napot.

A déli parkolóból indulva a zöldön kapaszkodtam fel a Stefanik házig, innen sorban végigmentem az említett három 2000-es csúcson, majd a Derestől az elég rossz minőségű sárga ösvényen ereszkedtem le, 18,5km lett a vége.
A Chopokon, és a Gyömbér felé vezető úton zavaróan nagy a tömeg, a két felvonó fssa felfelé a népeket pláza cicástól, pincsi kutyástól és hangoskodó spanyol? turistástól, de a Deres felé már nyugalom van.

A rejtés nem kellően átgondolt, 5 m-re van a com-os ládától, ennek megfelelően az első négy bejegyzés szlovák. A kereszttől nézve az álcázás "a vak is láthatja" megoldás, téves elgondolás hogy a rejtést a látnivalóra kell rátelepíteni, attól olyan távolságra, és pozícióban van jó helye hogy a csúcson élvezkedők ne zavarhassák a keresgélőt.
A pótjelszó említése ne a szöveg közepén eldugva legyen megadva, hanem az elején. Az évszak, és napszak szerinti korlátozás sem indokolt.

Sajnos nem csak szlovák írás volt a füzetben, hanem Hey-ho előző napi logja is, kár hogy ezt nem sikerült bejelentenie. Persze ha bejelenti akkor is mentem volna, de nem a szűz láda reményében.

KépkivágásP1040284
P1040285bP1040287
P1040288P1040291
P1040295P1040298
P1040300P1040306
P1040311P1040313
Hey-ho 2019.08.16 11:05 - Megtaláltam
GCBETA láda ellenőrzésen voltunk, mikor észleltük az új láda megjelenését,
így meg is oldódott rögtön a másnapi program.
Trangoska ingyenes parkolóból indultunk kb.15 km, csak a ládához oda-vissza.
Az időjárás kegyes volt hozzánk megúsztuk eső nélkül a felhők ellenére, bár a
kilátásnak nem kedvezett. Chopokon állítólag -1 C volt reggel.
Nem először jártunk már itt, és remélem jövünk még. Szép nap volt, Köszönjük.

IMG_0705IMG_0648
IMG_0669IMG_0641


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.