geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4561. Júlia a sorok között (GCJUSK)
Gesztenyesor - a nyári zöld alagút
Gesztenyesor - a nyári zöld alagút
Fenyves-allé - feketefenyők díszsorfala
Fenyves-allé - feketefenyők díszsorfala
Júlia szülőháza a fasorok között
Júlia szülőháza a fasorok között
Júlia emléke a verssorok között
Júlia emléke a verssorok között
Júlia
Júlia
Kijutott neki
Kijutott neki
Táblák, koszorúk
Táblák, koszorúk
Szendrey-telepről Fenékpuszta felé
Szendrey-telepről Fenékpuszta felé
Perspektíva
Perspektíva
Zöld út
Zöld út
A Fenyves-allé a gesztenyesorról
A Fenyves-allé a gesztenyesorról
Fények a gesztenyesoron
Fények a gesztenyesoron

Szélesség N 46° 44,893'
Hosszúság E 17° 13,643'
Magasság: 130 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.06.10 16:00
Megjelenés időpontja: 2019.07.08 07:14
Utolsó lényeges változás: 2019.07.08 07:14
Utolsó változás: 2019.11.10 20:08
Rejtés típusa: Multi geoláda (3H)
Elrejtők: LI
Felhasználó: laszloistvan
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 5000 m
Megtalálások száma: 65 + 2 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 3.3 megtalálás hetente


Három állomásos multiláda:
1. Szendrey Júlia szülőházánál kapszula a szobor mögötti sarokban.
2. Hagyományos doboz a Fenyves-allé közepe táján - egyik fájának tövénél.
3. Kapszula a gesztenyesor egyik fáján, fent (autóval a leágazó útra fordulva biztonságosan leállhatsz).

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Petőfi Júliája híres versek és irodalomtörténeti művek sorai, fények és árnyékok között bújkál - ahogy szülőháza is Keszthely déli határában történelmi fasorok napos-árnyékos fényjátékában. A multiláda Szendrey Júlia szülőházához hív, miközben megmutatja Keszthely két emblematikus fasorát is: a vadgesztenye-sort és a Fenyves-allét.

Ládasor és megközelítés

Három állomást kell felkeresni, majd a talált jelszó-részleteket egymás után írni:
1. Szendrey-telep, Szendrey Júlia szülőháza  N 46° 44,893' E 17° 13,643' 130 m [GCJUSK-1]
2. Fenyves-allé  N 46° 44,039' E 17° 13,861' 120 m [GCJUSK-2]
3. Gesztenyesor  N 46° 44,109' E 17° 14,410' 110 m [GCJUSK-3]

Az állomások bejárási sorrendje kötetlen - a megadott sorrend a város felől indított gyalogos vagy kerékpáros körtúra melletti ajánlás. Autós (földút használatát kerülő) megközelítéssel két külön blokkban (két parkolással) gondolkodhatunk: egyik maga a Szendrey-major, majd a másik blokk a 3-2. állomások - dél felől érkezvén akár utóbbival kezdve. Ha egyéb okokból is a Fenyves-allé Zöld sáv jelzésén túrázunk (gyalog vagy biciklivel), akkor viszont épp az 1-2. állomásokat érintjük automatikusan, a 3. jelent kitérőt (ld. a térképet). További részletek alább.

A Szendrey-emlékszoba udvarára a kiskapun nyugodtan be lehet lépni, maga a kapszula az udvaron szabadon hozzáférhető. Az emlékszoba látogatható is, de rendszeres nyitvatartása nincs - ha meg akarod nézni, az előzetes egyeztetést igényel. Fenntartója a keszthelyi Georgikon Kar, látogatáshoz a kapcsolattartó Dr. Lukács Gábort lehet keresni (ő tud a rejtésről is): 30/9607460, lg[kukac]georgikon[pont]hu. Gábor készséges, de emellett nagyon elfoglalt is - nem fogja megbánni, akinek sikerül megszervezni a találkozót, viszont tényleg mindenképp előzetes egyeztetés szükséges.

Az állomások pozícionálása és sorrendje a körré zárhatóságot és a fasorokon való haladás ösztönzését célozza (bő 5 km körtúra), de a körülményektől (közlekedési eszköz, évszak, időjárás, bevállalósság) függően nem kell mindenáron ehhez ragaszkodni - óvatosabb autósoknak utcai autóval a Fenyves-allé lehet problémás a földút aktuális állapotától függően, gyalog vagy kerékpárral pedig (főleg nyáron) a gesztenyesor intenzív autóforgalma.

Az optimális megoldás a (földútra is alkalmas) kerékpár - akár autóról leemelve pl. Szendrey-telepen, akár eleve a balatoni bringakörúton érkezve és arról letérve a ládákhoz. A gesztenyesor esszenciájával a 3. állomásnál mindenképpen találkozunk, de kerékpáron vagy gyalog (főleg nyáron) inkább ne a gesztenyesor forgalmas főútját, hanem a közeli párhuzamos kerékpárutat használjuk ezen a szakaszon (vagy persze vissza is fordulhatunk). (A 3. állomástól kb. 100 m-re északra eső, keleti irányba leágazó, autókkal is használatos földút jó átkötés a kerékpárúthoz.)

Autóval a szélső (1., 3.) állomások simán, aszfalton elérhetők, a 2. állomás pedig (részben) földúton bármelyiktől. A parkolás az 1. állomásnál Szendrey-telepen ( N 46° 44,888' E 17° 13,635' [GCJUSK+Szendrey-major parkoló]) vagy a 3. állomásnál (nem a forgalmas főúton, hanem a nyugatra induló leágazáson pár méterre:  N 46° 44,103' E 17° 14,395' [GCJUSK+gesztenyesor parkoló]) sima. Aki adott helyzetben egyáltalán nem akar a Fenyves-allé földútjával küzdeni, és kevesebb (szerencsés esetben akár nulla) gyaloglással akarja megúszni, az a 2. állomást inkább a 3. állomás felől közelítse - összesen is csak 700 m a távolság köztük, de még ez is részben vagy egészben (akár óvatosabb sofőrök számára is) leküzdhető átlagos utcai autóval (fokozatosan romló minőségű aszfalt, majd viszonylag megbízható földút). Ekkor a fenyősoron való haladás az élményből kimarad, de a 2. pontról így is szép rátekintést kapunk.

Júlia

Szendrey Júlia - "a" költőfeleség, a felvilágosult, okos, tehetséges és nyitott lányból lett múzsa, a közvélemény által utóbb ellentmondásosan - gyakran hűtlennek - megítélt fiatal özvegy, akinek híres férje fényéből és árnyékából is jutott. A nevét az irodalomtörténetbe örökre beíró közös története Petőfivel összesen sem tartott három évig: 1846. szeptemberében ismerkedtek meg, egy év múlva összeházasodtak, arra két évre pedig (Petőfi azóta sem teljesen tisztázott körülmények közti eltűnésével) már magára is maradt a még akkor sem egészen 21 éves fiatal anya. Viszont ez a rövid három év elég volt a híres szerelmes versekhez, 1848. szimbólummá, Petőfi legendává válásához, fiuk megszületéséhez - és mindennek közepén vagy Júlia áll, vagy épp ő veszi körül: Petőfi történetében ő is, nagyon is benne van.
Egy évig kétségbeesetten és aktívan próbálkozott férje felkutatásával, aminek operatív nehézségein a finoman szólva érzékeny politikai helyzet sem könnyített (pl. amikor Törökországba akart kiutazni magyar emigránsokhoz). Természetes és érthető, hogy támaszra, segítségre volt szüksége, és hogy a szép, okos, fiatal és híres özvegynek komoly pozíciójú férfiak segítettek szívesen (akár még a politikai ellenoldalról is). Miközben a remény Petőfi élve előkerülésére egyre fogyott, e közeledések lehetőségei és nyomása alatt (talán épp egy részük előli menekülésképpen) végül (napra pontosan egy évvel azután, hogy Petőfit utoljára látta) férjhez ment Horvát Árpád történész egyetemi tanárhoz. Családi élete itt teljesedett ki: még négy gyermeket szült, de a Petőfivel megélt nagy szerelem már nem tért vissza életébe - férjétől később válni akart, és halála előtt, már betegen külön is költözött. Közben bánata mellett még a közvélemény és a baráti kör rosszallásával is szembe kellett néznie, miközben racionálisan nézve nemigen tett semmi olyat, amivel erre rászolgált volna. Talán az is inkább a körülmények természetes következménye, mint az ő személyes hibája, hogy első fiával, a nagyszülők, a nevelőapa, a gyám nagybácsi között kallódó, a híres apa szellemi örökségének terhe alatt törvényszerűen problémás gyerekké váló, később renitens módon vándorszínésznek álló(!) Petőfi Zoltánnal eltávolodtak egymástól. Még fiatal asszonyként, 39 évesen halt meg, méhrákban - nem sokkal később gyenge egészségű Zoltán fia is követte, akivel közös sírban nyugszanak. Az emlékezettel és talán saját érzéseivel is összhangban sírfelirata Petőfi feleségeként jegyzi.
A történelmi távlat később rehabilitálta megítélését, és a feleség szerepén túl, önálló és eredeti irodalmi alkotóként is elkezdte értékelni.

Újmajortól Szendrey-majorig

Ez a regényes életút kezdődött 1828. végén a Festetics-uradalom keszthelyi Újmajorjában. Júlia édesapja, az aszalói születésű Szendrey Ignác évekkel korábban tanulmányai kedvéért érkezik a keszthelyi Georgikonra, majd munkába is áll. Júlia születésekor már a Festetics-birtok gazdatisztje - maga ugyan eredendően nem vagyonos ember, de innentől évtizedekig főúri családok holdudvarában élő, jól megbecsült és megfizetett, vezető beosztású szakember, említésre méltó szaktudással, szaklapi publikációkkal, tudományos eredményekkel. Ez az egzisztencia kezdettől segíti, jellemzi és meghatározza Júlia útját, noha személyének kiteljesedése már nem Keszthelyhez köti - 1830. körül a család a még totyogó kisgyermek Júliával Nagymágocsra, később pedig az erdélyi Erdődre költözik, ahol édesapja hasonló tisztségben működik a Károlyi családnál. A megbecsült gazdatiszt kezdettől főúri birtokokon felnövő, egyébként is sokoldalúan tehetséges leánya jó neveltetést és lehetőségeket kap: nyelveket beszél, zongorázik, olvas, elit körökben forog - sokoldalú, művelt, tájékozott, művészi hajlamokkal és tehetséggel is megáldott, kissé különc, vonzó, izgalmas fiatal nő, mire Petőfivel Nagykárolyban találkozik. Az apa bár nem lelkesedik a renitens költőért, a kitagadásról szóló legendák nem igazak - valójában (összes gyermekét túlélve) leánya haláláig mellette áll, lelkileg és anyagilag is támogatva őt.
Az apa karrierjének itteni indulása okán a keszthelyi évek meghatározóak a család további életútján, de a továbbiakban nemigen találni élő kapcsolatot a várossal - Júlia egy 1856. évi látogatását is (érthetően) inkább egy kívülálló szavaival írja le naplójában.

A keszthelyi gyökerek emlékét viszont azóta is őrzi a máig mezőgazdasági telepként működő, híressé vált szülötte nyomán egyetemi kezdeményezésre 1973-tól Szendrey-telepnek, 2016. óta Szendrey-majornak nevezett egykori Újmajor - benne az eredeti szülőházban berendezett emlékszobával. Az 1790-ben emelt épület konkrétan a Fenyves-allé útja mentén áll, melynek a majoron belüli szakaszát történetesen vadgesztenyék szegélyezik - így itt épp nevezetes fasoraink fajtái is találkoznak.

Ezúton is köszönöm Dr. Lukács Gábornak, a Georgikon Kar részéről az emlékszoba gondozójának készségét és segítségét, aki a kicsiny kiállítást nagy szívvel és felkészültséggel, sok érdekes történettel tölti meg.

Gesztenyesor

Az ország egyik leghosszabb és legszebb közúti fasora, mely a Keszthelyre délről érkező utazót köszönti, az arra távozót pedig búcsúztatja - közel 3 km hosszban díszsorfalat álló, mintegy 2x300 darab, átlagosan közel méteres törzsátmérőjű és 15 m magasságú vadgesztenyefával (Aesculus). Leglátványosabb az egy-két enyhe töréstől eltekintve (így is hosszú szakaszonként) egyenes, szinte zárt alagutat képező városon kívüli szakasza, de északi vége szakadozottabb városi fasorként a Balatoni Múzeumot is eléri. Még télen is impozáns, tavasszal gyertya-szerű virágdíszeit, nyáron szinte zárt hűs-zöld alagútját élvezhetjük, ősszel pedig pazar színei és az autón koppanó zöld-barna bombái izgalmasak.
Azt mondják, a fákat unokáinknak ültetjük - ezek a fasorok a késői Festetics-éra legszebb örökségei közé tartoznak, melyeket generációk óta őriztek számunkra és nekünk is tovább kell adni - gondozással, a fák folyamatos cseréjével.

Fenyves-allé

Mivel közút nem fut rajta (a Zöld sáv jelzés viszont igen), inkább oldalnézetből ismert a gesztenyesorral párhuzamosan, attól pár száz méterre futó, más jellegű és hangulatú, de hasonlóan impozáns fasor: a feketefenyőkből (Pinus nigra) álló, sajátos elnevezésű "Fenyves-allé" - az "allée" francia szó nyomán a fákkal szegélyezett, hosszú egyenes kocsiutakra ill. erdőművelési vágatokra használatos kifejezéssel, leginkább "állé"-nak ejtve.
Míg a gesztenyesor maga a városon is áthaladó 71-es főút, a Fenyves-allé egy burkolatlan, szinte nyílegyenes gazdasági kocsiút az enyhén kiemelkedő gerincen: a kastély parkjától Szendrey-telep érintésével a Fenékpusztai majorig. A fenyősor a párhuzamos gesztenyesorhoz képest délre és északra is túlnyúlik - zavartalanul halad a földek között bő 6 km hosszban, közel ugyancsak 2x300 fával. 1880-ban telepíttette Mary Hamilton egykori monacói hercegnéből lett Festetics-hercegné, aki a Szépkilátó ugyanilyen fenyőit is ültette.

Ládatörténet

A GCKESZ multiládám első változata a gesztenyesoron indult, de mivel távolságban és koncepcióban is kissé kilógott a városi sétából, később ez az állomás kikerült belőle - részint már akkor arra gondolva, hogy ez a látványosság egyszer talán külön ládát is kaphat. Aztán a sok évnyi halogatás alatt lassan új, kiterjesztett koncepció érlelődött a Fenyves-alléval és Szendrey-teleppel kiegészítve.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (24 db): környezet: 4.64 rejtés: 4.31 web: 4.75 átlag: 4.57

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


MaFe örs 2019.11.02 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Skali&Margó 2019.11.01 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.14
OK!

Jevica és Gyuszi 2019.10.27 15:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1g]

kupec 2019.10.25 14:36 - Megtaláltam
Mindkét fasort jól ismerem, korábban Tapolcán élve sokszor jártam erre. A Szendrey-telep új volt, üldögéltem picit az emlékház előtti kicsi parkban.

Mona23 2019.10.25 09:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Feri0705 2019.10.20 10:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Bala1 2019.10.18 17:10 - Megtaláltam
Bicajjal Gyenesről. Nagyon tetszett, annyira hangulatos volt végigtekerni a fenyves soron. Gyönyörű idő, csodálatos környezet és jó kis rejtés. Tuti lefutom ezt a kört még egyszer. Köszi az élményt!

rakoskato 2019.10.15 18:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.26
A fenyősor északi végétől közelítve kerékpárral.Köszönöm.

Patics 2019.10.12 12:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Zergi 2019.10.12 11:15 - Megtaláltam
Fogtam!

IMG_2966IMG_2969
IMG_2970IMG_2971
IMG_2972IMG_2973
IMG_2974IMG_2975
IMG_2976IMG_2977
IMG_2978IMG_2980
IMG_2981 
emiGrant 2019.10.07 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.32
Mi 3-2-1 sorrendben látogatrtuk meg ezt a ládát. A gesztenyesort már többször láttam, de a Fenyves-allé újdonság volt. Csodás és nagyon hosszú az a sok szép fenyőfa, nagyon tetszett. A láda kicsit feltűnő, nincs nagyon jól takarva. Talán nem járnak olyan sokan errefelé, hogy észrevegyék. A harmadik rejtés majdnem kifogott rajtam. Végúl Roy vette észre, hogy hol van. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
HZsoti 2019.10.06 15:36 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.25
Kellemes kutyás séta, köszi a rejtést

BandeeKiss 2019.09.29 18:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

dabcsi 2019.09.29 09:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Soma00 2019.09.28 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.78
Köszönöm a rejtést!

Rudi Team 2019.09.25 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

IMG_20190926_122920 
VP 2019.09.22 06:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.63
Hajnali pirkadatkor régről ismert helyeken.
Ábrahámhegyi szüret után zalai és somogyi csavargás.

anettx 2019.09.11 14:08 - Megtaláltam
TFTC! [Geoládák v2.2.5]
Zalai dimbes-dombos tájakon kirándulgatás 2.0

Összességében örülök, hogy itt jártam, ámbár ez inkább 3 POI pont egy multiba összerakva.
Látszik, hogy a ládaoldalban és a jelszóképzésben van munka és ötlet.
Az 1. és 2. pontoknál a földre dobott hányaveti rejtések helyett ütősebb és/vagy jobban álcázott megoldásra valamiért már nem jutott energia.

Schlégl 2019.09.05 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

nmárti 2019.09.01 14:36 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.51
Köszi a rejtést, részletek később.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (67 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu